Смекни!
smekni.com

Дослідження і порівняння споживчих властивостей какао-порошку різних країн походження, їх митне оформлення (стр. 12 из 18)

, (2.9)

де, т – маса годинникового скла, г;

т1 – маса годинникового скла із металомагнітними домішками, г;

т2 – маса досліджуваного продукту (300г), г.

Результати паралельних досліджень визначають до шостого десяткового знаку та заокруглюють до п’ятого десяткового знаку.

За остаточний результат аналізу приймають середнє арифметичне результатів двох паралельних досліджень, допустима розбіжність між якими не повинна перевищувати за абсолютною величиною 0,00005%.

Допустима абсолютна похибка вимірювань становить 0,00008% за довірчої ймовірності (Р = 0,95).

Для визначення величини часточок в найбільшому лінійному розмірі металомагнітні домішки переносять на спеціальну вимірювальну сітку зі стороною квадратного отвору, яка рівна 0,3 мм, і розглядають під лупою [5].

2.3 Результати проведення експертизи какао-порошку

На дослідження у випробувальну лабораторію надійшло п'ять зразків какао-порошку, виробниками яких є: «JB Cocoa» (Малайзія), «Schokinag» (Німеччина), «ADM» (Польща), «Eurocacao» (Болгарія), «Cav.G.Testa» (Італія). Ціна продукції на вітчизняному ринку наведена у таблиці 2.1.

Таблиця 2.1 – Ціна на какао-порошок різних виробників.

№ п/п Назва Виробник Ціна, грн./кг
№ 1 Какао-порошок натуральний SN 10 - 12% Schokinag, Німеччина 11,00
№ 2 Какао-порошок натуральний JB100-11 JB Cocoa, Малайзія 9,70
№ 3 Какао-порошок натуральний ADM, Польща 9,80
№ 4 Какао-порошок натуральний Eurocacao, Болгарія 8,50
№ 5 Какао-порошок натуральний Tecao 102 Cav.G.Testa, Італія 9,20

Нами було проведено їх товарознавчу експертизу за органолептичними та фізико-хімічними показниками.

За органолептичними показниками (зовнішній вигляд, смак та запах) всі досліджувані зразки відповідають вимогам ДСТУ 4391:2005. Смак та запах зразків є властивим какао-порошку, без стороннього присмаку та запаху. Колір зразків №1, №2, №3 і №5 – коричневий, а зразок №4 має світло-коричневий колір (таблиця 2.2).

Таблиця 2.2 – Результати дослідження органолептичних показників якості відповідно до ГОСТ 5897-90.

Органолептичні показники Зовнішній вигляд Смак та запах
Вимоги НД Порошок від світло-коричневого до темно-коричневого кольору, не допускається тьмяний, сірий відтінок Властивий какао-порошку, без сторонніх присмаків та запахів
Зразок №1 Порошок коричневого кольору Властивий какао-порошку, без сторонніх присмаків та запахів
Зразок №2 Порошок коричневого кольору
Зразок №3 Порошок коричневого кольору
Зразок №4 Порошок світло-коричневого кольору
Зразок №5 Порошок коричневого кольору

Проведено також визначення фізико-хімічних показників досліджуваних зразків, а саме вміст масової частки вологи, вміст масової частки золи, значення показника рН (активна кислотність).

Отримані результати випробувань фізико-хімічних показників дослідних зразків какао-порошку записуємо у вигляді таблиці 2.2.


Таблиця 2.2 – Результати випробувань фізико-хімічних показників дослідних зразків какао-порошку.

Назва показника Норма Зразок №1 Зразок №2 Зразок №3 Зразок №4 Зразок №5 Метод контролювання
Масова частка вологи, %, не більше 7,5 4,6 5,1 5,3 5,7 5,5 Згідно з ГОСТ 5900
Масова частка золи. %,:- натуральне; не більше 6,0 5,5 5,0 5,8 6,0 5,7 Згідно з ГОСТ 5901
Показник рН, не більше 7,1 5,9 5,7 5,5 6,3 6,1 Згідно з ГОСТ 5898
Ступінь подрібнення – залишок на шовковому ситі № 38 згідно ГОСТ 4403, % не більше 1,5 0,7 1,2 1,3 1,5 1,3 Згідно з ГОСТ 5902
Ціна за 1 кг 11,00 9,70 9,80 8,50 9,20

Висновок до розділу 2

Українські виробники кондитерських виробів найчастіше використовують какао-порошок таких країн походження, як Малайзія («JB Cocoa»), Німеччина («Schokinag»), Польща («ADM»), Болгарія («Eurocacao»), Італія («Cav.G.Testa») та ін.

Нормативним документом, що нормує органолептичні, фізико-хімічні показники та показники безпечності какао-порошку є ДСТУ 4391:2005 «Какао-порошок. Загальні технічні умови».

Органолептичні та фізико-хімічні показники якості какао-порошку визначають шляхом перевірки об’єднаної проби продукту.

Із органолептичних показників визначають зовнішній вигляд, смак та запах.

Із фізико-хімічних показників визначають:

а) масову частку вологи;

б) масову частку жиру;

в) ступінь подрібнення какао-порошку;

г) дисперсність какао-порошку;

д) показник рН;

е) масову частку золи;

ж) масову частку золи, нерозчиненої в розчині соляної кислоти з масовою часткою 10 %;

з) металомагнітні домішки.

Товарознавча експертиза за фізико-хімічними показниками не вимагає особливо складного обладнання.

В процесі проведення товарознавчої експертизи на практиці не виявлено порушень вимог нормативного документу ДСТУ 4391:2005.

Визначення показників безпечності какао-порошку (мікробіологічні дослідження, визначення вмісту токсичних елементів, пестицидів, афлатоксину В1, радіонуклідів) вимагає наявності складної апаратури і може проводитися у спеціально обладнаних лабораторіях.

Проведена на базі випробувальної лабораторії ДП «Рівнестандартметрологія» експертиза какао-порошку різних країн-виробників дала змогу зробити такі висновки:

а) з огляду на те, що крупність помелу какао-порошку найбільше впливає на його якість, найкращим виявився какао-порошок «Schokinag» (Німеччина).

б) співставлення рівня якості та ціни какао-порошку різних виробників дозволило зробити висновок, що досить висока ціна на какао-порошок з Німеччини відповідає його якості. Якість какао-порошку виробництва «JB Cocoa» (Малайзія), «ADM» (Польща) і «Cav.G.Testa» (Італія) є достатньо хорошою а ціна знаходиться на одному рівні. Какао-порошок «Eurocacao» (Болгарія) хоча і відповідає вимогам нормативних документів але має нижчу якість, що відображено у його нижчій ціні.

Розділ ІІІ. Митне оформлення какао-порошку

3.1 Порядок митного оформлення

Порядок митного оформлення визначається розділом 3 Митного кодексу України . Усі товари та інші предмети, що переміщуються через митний кордон України підлягають обов’язковому митному оформленню.

Метою здійснення митного оформлення є :

а) забезпечення митного контролю, який здійснюється з метою дотримання державними органами, підприємствами та їх службовими особами, а також громадянами порядку переміщення через митний кордон України товарів та інших предметів. Митний контроль здійснюється службовими особами митниці шляхом перевірки документів, необхідних для такого контролю, митного огляду транспортних засобів, товарів та інших предметів, особистого огляду, переогляду, обліку предметів, які переміщуються через митний кордон;

б) застосування засобів державного регулювання переміщенням через митний кордон України товарів та інших предметів, основною метою яких є стягнення у Державний бюджет податків при переміщенні товарів через митний кордон України, а також захист національного ринку від неякісних імпортних товарів і забезпечення підтримки національного виробника шляхом надання йому можливості конкурувати з іноземними суб’єктами підприємницької діяльності.

Порядок виконання операцій з митного оформлення визначається Державною митною службою України у відповідності з Митним кодексом України. Митне оформлення суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності здійснюється службовими особами митниці у місцях розташування митниць – зонах митного контролю, спільно із зацікавленими державними органами впродовж часу, визначеного митницею.

Митне оформлення має проводитися митницею, у зоні діяльності якої розташовані власники товарів та інших предметів, за винятком випадків, урегульованих чинним законодавством України.

Проведення митного контролю повинно забезпечувати:

а) створення умов, що сприяють прискоренню зовнішньоторговельного обороту;

б) дозвільний порядок переміщення через митний кордон товарів і транспортних засобів;

в) ведення боротьби з контрабандою, порушеннями митних правил і податкового законодавства;

г) вчасне і повне стягування мита, податків та митних платежів;

д) ведення статистики зовнішньої торгівлі;

е) здійснення у межах компетенції митних органів валютного контролю;

є) ведення УКТЗЕД тощо.

Митне оформлення переміщуваних через митний кордон товарів та інших предметів, що належать суб’єктам підприємницької діяльності, здійснюється із застосуванням уніфікованого адміністративного документа форми МД – 2 (за необхідності – додаткових аркушів форми МД – 3 і МД – 2 ) – вантажної митної декларації (ВМД). Порядок використання і заповнення ВМД регламентується „Положенням про вантажну митну декларацію”, затвердженим постановою кабінету міністрів України, а також інструкціями про порядок заповнення ВМД, затвердженими наказами Державної митної служби України.

Процес митного оформлення товарів та інших предметів складається з двох частин, черговість здійснення яких залежить від напрямку переміщення через кордон – експорт чи імпорт:

а) представлення ВМД до внутрішньої митниці та її оформлення. ВМД подається до митниці підприємства, які здійснюють декларування товарів на підставі договору і діють за дорученням суб’єкта підприємницької діяльності або безпосередньо представником суб’єкта підприємницької діяльності;