Смекни!
smekni.com

Дослідження і порівняння споживчих властивостей какао-порошку різних країн походження, їх митне оформлення (стр. 13 из 18)

б) пропуск прикордонною митницею товарів через митний кордон України з використанням ВМД (при імпорті – попередньої ВМД). Остаточне митне оформлення вантажу здійснюється і внутрішній митниці. При цьому перевірка проводиться в декілька етапів контролю, які проводяться працівниками відповідних підрозділів митниць. При необхідності додаткових досліджень товарів або більш поглибленого вивчення наданих декларантом документів співробітниками митниці, які перевіряють ВМД, може бути направлений запит, наприклад до митної лабораторії для уточнення хімічного складу товару, відділу тарифів і вартості для перевірки заявленої вартості та експертизи сертифікатів, які засвідчують країну походження товарів тощо. Завершення митного контролю кожним із співробітників фіксується поставленням відтисків, штампів контрольних відміток на зворотному боці ВМД [13, 14].

3.2 Перелік необхідних документів для митного оформлення какао-порошку

Митне оформлення розпочинається після подання митному органу декларації, а також всіх необхідних документів для здійснення митного контролю та митного оформлення документів, відомостей про товар і транспортних засобів, які підлягають митному оформленню. Для митного оформлення підприємство подає наступні документи та відомості:

а) облікову карту зовнішньоекономічної діяльності або в установлених випадках її завірену копію;

б) зовнішньоекономічний договір;

в) ВМД, заповнену згідно з вибраним режимом. Разом з ВМД подається електронна копія , що використовується для проведення процедур митного контролю та митного оформлення;

г) товаротранспортні та товаросупровідні документи (рахунок – фактура, CMR);

д) дозволи і сертифікати уповноважених державних органів (сертифікат відповідності).

3.3 Методи нетарифного регулювання

Одним із основних інструментів митних органів у процесі здійснення митного контролю є використання засобів митно-тарифного регулювання і нетарифного регулювання (ст.9 МКУ) з метою захисту національного ринку і національного виробника, а також сприяння виконанню міжнародних зобов’язань держави. Нетарифні методи регулювання ЗЕД є методами адміністративного характеру і полягають у необхідності надання визначених дозвільних документів державних органів для здійснення ввезення (вивезення) товарів та інших предметів.

Фітосанітарний сертифікат

Код документа у ВМД: 5046.

Митний контроль і митне оформлення здійснюються після проведення фітосанітарного контролю.

Фітосанітарний сертифікат, який видано країною експортера повинен супроводжувати товари, що підлягають цьому виду контролю.

Фітосанітарний контроль підкарантинних матеріалів і об'єктів у пунктах пропуску через державний кордон здійснюється державним інспектором з карантину рослин, а їх подальше використання дозволяється лише після отримання результатів огляду та фітосанітарної експертизи, про що робиться відмітка у товаросупровідних (товаротранспортних) документах.

Радіологічний дозвіл.

Код документу у ВМД: 5133.

Радіологічний контроль проводиться безпосередньо на кордоні посадовими особами Державної екологічної інспекції Міністерства екології та природних ресурсів України. Підставою для митного оформлення є штампи "Ввіз/вивіз дозволено" та "Радіологічний контроль".

Підтвердженням проведення радіологічного контролю є наявність у товаросупровідних документах відмітки «Радіологічний контроль» або відмітки «Екологічний контроль». Штамп «Радіологічний контроль»застосовується для вантажів, що не підлягають «Екологічному контролю».

Дозволяється ввозити сировину, продукцію (вироби, обладнання, технологічні лінії тощо) і реалізовувати чи використовувати їх в Україні лише після отримання позитивного висновку державної санітарно-гігієнічної експертизи.

Санітарний сертифікат.

Код документа у ВМД: 5065.

Залежно від виду товару, що ввозиться, митному органу подається санітарний сертифікат.

Висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи - документ встановленої форми, що містить опис ознак об'єкта експертизи, висновок (позитивний чи негативний) про відповідність об'єкта експертизи вимогам санітарного законодавства (санітарних норм), вимоги стосовно об'єкта експертизи - критерії безпеки та умови використання, з якими має ознайомитись і які зобов'язується виконувати замовник - власник об'єкта експертизи, і які є в подальшому предметом державного санітарно-епідеміологічного нагляду.

Сертифікат про походження товару.

Код документа у ВМД: 7000.

Для підтвердження походження товару митний орган у передбачених законом випадках має право вимагати подання сертифіката про походження такого товару. Сертифікат про походження товару повинен однозначно свідчити про те, що зазначений товар походить з відповідної країни(стаття 283 МКУ).

Сертифікат походження є необхідною підставою для здійснення митного оформлення продуктів, призначених для продажу населенню (з метою вільного використання на митній території України) [13-15, 21].

3.4 Визначення коду за УКТЗЕД

Класифікатор товарів зовнішньо – економічної діяльності (УКТЕД) розроблений на базі Гармонізованої системи описання і кодування товарів (ГС) і Комбінованої тарифної – статистичної номенклатури Європейської економічної співдружності (КН ЄЕС), представляє собою основу системи мір державного регулювання зовнішньоекономічною діяльністю держави.

Структура УКТЗЕД включає найменування розділу, код та найменування групи, код та найменування товарної позиції, кодове позначення товару, найменування товару, преференційна, пільгова, повна ставка мита та скорочене позначення додаткових одиниць його виміру.

Елементами структури УКТЗЕД є система кодування та система класифікації.

Кодування товару – це представлення товару у вигляді цифрового знака.

Код товару в УКТЗЕД десятизначний і складається таким чином:

- код групи – 2 знаки;

- код позиції – 4 знаки;

- код підпозиції – 6 знаків;

- код категорії – 8 знаків;

- код підкатегорії – 10 знаків.

Відповідно до Українського класифікатора товарів ЗЕД код какао-порошку визначається:

Какао-порошоквходить до розділу ІІІ "Готові харчові продукти; алкогольні та безалкогольні напої і оцет; тютюн та його замінники".

Група 18 – Какао та продукти з нього.

Позиція 1805 – Какао-порошок, без додання цукру чи інших підсолоджувальних речовин:

Підкатегорія – 1805000010 – в упаковках масою нетто 10 кг і більше.

Таким чином, код какао-порошку – 1805000010 (Какао-порошок, без додання цукру чи інших підсолоджувальних речовин в упаковках масою нетто 10 кг і більше) [23].

3.5 Нарахування митних платежів

Митні платежі є ефективним інструментом регулювання зовнішніх економічних зв’язків. Завдяки вдалому маніпулюванню ставками мита, митними зборами, ПДВ і акцизом стимулюється діяльність підприємств, що займаються імпортом, забезпечується умова для зростання експорту.

Під час ввезення на територію України какао-порошку підприємство сплачує такі митні платежі:

а) мито (ставка мита – 0 % від митної вартості);

б) митні збори (0,2 % від митної вартості);

в) ПДВ (20 % від суми митної вартості і мита).

3.6 Визначення митної вартості

Для забезпечення справедливої, рівноцінної та прозорої митної оцінки товару за різних умов поставки введена розрахункова величина – митна вартість. Митна вартість встановлена міжнародною угодою як ціна, яка фактично сплачена або підлягає сплаті на момент перетину митного кордону.

Порядок визначення митної вартості товарів та інших предметів у випадку їх переміщення через митний кордон України регламентується ст..16 Закону України „Про Єдиний митний тариф” від 05.02.92 р, а також постановою КМУ „Про затвердження порядку визначення митної вартості товарів та інших предметів під час їх перетину через митний кордон України” від 05.10.98р №1598, зі змінами та доповненнями. Проте слід враховувати, що 1 січня 2003 року методи визначення митної вартості товарів, що переміщуються через митний кордон України, і умови їх перетину регулюються Митним кодексом.

Обчислення митної вартості здійснюється з урахуванням умов поставки товарів відповідно до інтерпретації Міжнародних правил INCOTERMS, враховуючи , які витрати включені продавцем до рахунку-фактури та коли вони здійснені : до перетину кордону чи після.

Відповідно до договору № UKR 23459 від 01.01.2008р товар какао-порошок, що постачався автомобільним транспортом за умови DAF Ягодин - Дорогуськ, кількість 10000 кг.

Митна вартість визначається на основі ціни, яку буде сплачено або яка підлягає сплаті за товар на момент перетину митного кордону України (3.1). За умовою DAF митна вартість дорівнює фактурній.

МВ=ФВ, (3.1)

де МВ – митна вартість;

ФВ – фактурна вартість.

До складу фактурної вартості включена реалізаційна вартість та транспортні витрати на доставку товарів до кордону України:

ФВ = РВ + ТВ (3.2)

РВ – реалізаційна вартість, 8000 євро.

ТВ – транспортні витрати до пункту перетину митного кордону України, ТВ = 400 євро.

На момент перетину кордону курс євро складав 7,61 грн./євро

МВ = ФВ = (8000 + 400) . 7,61 = 63924,00 (грн.).

3.7 Визначення країни походження товарів

Країна походження товарів визначається відповідно до ст. 18 Закону України "Про Єдиний митний тариф" і міжнародних угод за участю України.

Країною походження товарів вважається країна, де товари було повністю вироблено або піддано достатній переробці чи обробці.

Повністю виробленими в даній країні вважаються такі товари;

а) корисні копалини, видобуті в межах її території або економічної зони;

б) рослинна продукція, вирощена на її ґрунті;