Смекни!
smekni.com

Товарознавча характеристика шоколадної плитки (стр. 4 из 5)

Конширування шоколадної маси

Це один з найголовніших етапів у виробництві шоколаду. Після змішування і подрібнення шоколадна маса підлягає інтенсивному вимішуванню при високих температурах. Це досить довготривалий процес в результаті якого з шоколадної маси випаровується зайва волога, прибираються несумісні смаки і грудочки, які ще присутні, а також витісняються летучі кислоти та надлишкова гіркота, а тверді частинки какао округлюються. Консистенція при цьому стає більш однорідною, а смак танучим.

Для отримання шоколаду високої якості додається какао-масло разом з лецитином для розрідження маси і оптимізації її відливки у форми, натуральний ароматизатор (ванілін) — для придання шоколаду більш тонкого, вишуканого аромату. В той час, як звичайний шоколад конширується близько доби, шоколад найвищої якості може коншируватись до п`яти днів, так як недостатнє конширування шоколаду може привести до посереднього смаку і підвищеній кислотності.

Темперуванняшоколаду

Темперування — це заключна стадія виробництва шоколаду, ціль якого — контроль виробництва необхідної кількості і якості зародків кристалів какао-масла, іншими словами, щоб какао-масло перейшло у найбільш стабільну форму, забезпечуючи шоколаду твердість, блискучу поверхню і стабільність блиску довгий час.

Для цього гарячий шоколад спочатку охолоджують до 28°С, а потім знову нагрівають до 32°С. Якщо хоча б на одному з етапів темперування буде порушена технологія, це одразу ж відобразиться на зовнішньому вигляді і структурі шоколаду.

Після темперування шоколад розливають у підігріті форми. На цьому ж етапі, якщо того потребує рецептура, в шоколад вносять різноманітні добавки (наприклад, горіхи). Після цього шоколад відправляють у холодильні камери. Там шоколад застигає, а його поверхня набуває красивого блиску. Потім форми с застиглим шоколадом перевертають вверх дном — і витрушують на конвеєр.

До потрапляння шоколадної плитки на прилавки виконується ще ряд не складних, але важливих операцій:

- Вібрирування форм з відлитою масою шоколаду;

- Охолодження форм з відлитою масою шоколаду у холодильній шафі;

- Виколочування відлитих шоколадних плиток з форм на транспортер;

- Обгортання плиток у фольгу і етикет на спеціальних обгорточних машинах;

- Упаковка плиток у транспортні бокси.

Сучасний ринок шоколаду не можна уявити без "пористого шоколаду". Такий шоколад виготовляють на виробничих лініях, аналогічних описаній вище, але вся хитрість зосереджена у спеціальному вузлі, який знаходиться між збірником рідкої шоколадної маси і темпер-машиною. Він представляє собою багатолопасну герметичну низько оборотну турбіну, де відбувається спінення шоколадної маси. При цьому у внутрішньому об`ємі турбіни створюється значний надлишковий тиск газу. Звичайно це суміш вуглекислого газу з азотом. У процесі збивання шоколадна маса інтенсивно насичується газом, і в момент дозування шоколаду з відливної головки в форми, що знаходяться на конвеєрі при атмосферному тиску, починається інтенсивне виділення газу у вигляді бульбашок по всьому об`єму шоколадної плитки. Зрозуміло, що розмір пор, їх розподілення по об`єму плитки задається технологічними параметрами вузла "спінювання".

В залежності від складу шоколад поділяють на шоколад без добавок, з добавками, з начинкою, діабетичний та білий.

В якості добавок використовується:

- сухе молоко;

- сухі вершки;

- ядра горіхів;

- кава;

- вафлі;

- цукати;

- спирт;

- коньяк;

- ванілін;

- харчові есенції

Шоколад з начинкою виготовляють з шоколадної маси без додавань та з додаванням молока. Випускають його у вигляді плиток, з різними начинками: горіховими, помадними, шоколадними, фруктово-желейними, кремовими, молочними, вершковими. Кількість начинки має бути не більше 50% загальної маси виробів.В склад діабетичного шоколаду замість цукру вводиться сорбіт, ксиліт, маніт.Шоколад білий виготовляють за особливою рецептурою з масла какао, цукру, сухого молока, ваніліну без додавання какао-маси, тому він має кремовий колір (білий), і не містить теоброміну.Отже, основною сировиною для виробництва шоколаду є какао-боби, що вирощуються в тропічних районах нашої планети і постачаються країнами-виробниками або країнами-переробниками. Після чого українськими фабриками вона використовується для виробництва шоколаду. Це є досить складний технологічний процес, що включає такі етапи: пресування, змішування, подрібнення, конширування, темперування та інші. Також різноманітні технологічні «хитрощі» виробництва пористого, білого та діабетичного шоколаду. Це все є основними і складними етапами формування споживних властивостей шоколадної плитки, що представлена на прилавках нашої країни.

4. ТОВАРОЗНАВЧА ОЦІНКА ЯКОСТІ ШОКОЛАДНОЇ ПЛИТКИ

Органолептична оцінка якості шоколаду:

На лабораторному занятті з товарознавства продовольчих товарів експертною комісією (поділеною на дві підгрупи зі мною), була проведена органолептична оцінка якості трьох зразків шоколадних плиток, відповідно ДСТУ 3924-2000, під наглядом наукового керівника.

Досліджувані зразки:

- Крафт Фудз Україна «Корона»

- Світоч

- Roshen «Темний молочний»

Що стосується маркування, то за висновком комісії усі зразки відповідають, нормам чинного ДСТУ.

Нами була розроблена шкала( 20-ти бальна), за якою виставлялись певні бали щодо кожного зразку кожною підгрупою:

Таблиця 1

Показники Максимальний бал
1) Смак і запах 7
2) Зовнішній вигляд 4
3) Форма 2
4) Консистенція 2
5) Структура 2
6) Дизайн 3

Таблиця 2

Органолептичні показники шоколадних плиток

Назва показника Шоколадні плитки
ТМ «Корона» ТМ «Roshen» ТМ «Світоч»
Зовнішній вигляд чіткі квадрати на плитці; чіткі квадрати з логотипом фірми; на плитці чіткі квадрати;
Смак і запах приємний, ніжний смак і запах; приємний, ніжний смак і запах; гіркуватий присмак;
Форма прямокутна; прямокутна; прямокутна;
Консистенція однорідна; однорідна; однорідна;
Структура тверда; тверда; швидкотануча;
Дизайн стильний, без особливих елементів; стильний, привабливий дизайн; яскравий;

Таблиця 3

Середньо-виведені бали по закінченні органолептичної оцінки:

Показники «Корона» «Світоч» «Темний молочний»
Смак і запах 6 5 7
Зовнішній вигляд 2 2 4
Форма 2 1 2
Консистенція 1,5 1,5 1,5
Структура 2 2 2
Дизайн 2 2 3
Всього: 15,5 13,5 19,5

По закінченні досліду нами була побудована діаграма у відповідності з результатами досліджень трьох різних видів шоколадної плитки:

Визначення масової частки вологи у шоколаді:

Масову частку вологи в шоколаді визначають арбітражним методом, висушуванням наважки при температурі, що дорівнює 1300 С. Зразки масою 3-5 г, ретельно розтерті і перемішані, зважили на аналітичних вагах у заздалегідь приготовлені бюкси. Наважку з відкритою кришкою висушували протягом 50 хвилин, після чого охолодили в ексикаторі 15 хвилині зважили.

Відповідно до отриманих результатів визначили масову частку вологи у трьох зразках №1 – «Чорний шоколад» (ТМ «Світоч»);

№2 – «Чайка» (ТМ «Roshen»);

№3 – «Чорний шоколад» (ТМ «Корона»);

За формулою:

X = (m-m1)/q100%, [5]

де m – маса бюкси з крохмалем до висушування;

m1 – маса бюкси з крохмалем після висушування;

q – наважка крохмалю;

За результатами досліду отримали:

Зразки №1 №2 №3
m (г) 24,3 24,3 22,6
m1 (г) 24,2 24,3 22,6
q (г) 5 5 5

1) X = (24,3-24,2)/5х100%=2%

2) Х = (24,3-24,3)/5х100%=0%

3) Х = (22,6-22,6)/5х100%=0%

Порівняння маркування шоколадних плиток

Показник за ДСТУ 3924 - 2000

ТМ «Корона»

Чорний шоколад з лісовими горіхами

ТМ «Roshen»

Екстра молочний з лісовими горіхами

Назва та повна адресапідприємства-виробника, йоготоварний знак (за наявності) та тел.,адреса об`єкта виробництва ЗАТ «Крафт Фудз Україна», Україна, Сумська обл., м. Тростянець, вул. Набережна, 28ател.:(8800) 507-00-00 ЗАТ «Київська конд. фабрика ім. К. Маркса», Україна, м. Київ, проспект Науки, 1,тел.: (8044) 525-05-58
Загальна, власна (за наявності)назва, склад напівфабрикату у порядку переваги складників, зокрема харчових добавок Чорний шоколад з лісовими горіхами, «Корона»Склад: какао терте, цукор, фундук жарений, какао-порошок, молочний жир, какао-масло, ванілін, емульгатор (лецитин соєвий, Е476) Екстрамолочний шоколад з лісовими горіхами, «Classic»Склад: цукор, молоко сухе незбиране, какао-масло, фундук смажений, терте какао, молочний жир, емульгатор лецитин Е322, ванілін
Кінцева дата споживання «Вжити до» чи дата виробництва та строку придатності Дата виготовлення 24.01.2008р.при t 180С – не більше 12 місяців з дати виготовлення Дата виготовлення 15.11.2007р.при t 180С – не більше 7 місяців з дати виготовлення
Номер партії Не вказано Не вказано
Маса нетто 100 г 100 г
Інформаційні дані про харчову та енергетичну цінність 100 гпродукту Харчова цінність у 100 г продукту: білки – 8,3г; жири – 33,4г; вуглеводи – 50,9гЕнергетична цінність – 524 кКал Харчова цінність у 100 г продукту: білки – 11,4г; жири – 38,3г; вуглеводи – 44,4гЕнергетична цінність – 562 кКал
Позначення цього стандарту ДСТУ 3924-2000 ДСТУ 3924-2000
Штрих-код EAN – згідно з ДСТУ 4823001400022 4823005306665

Отже, відповідно ДСТУ, органолептичним оцінюванням досліджувались три зразки шоколаду провідних українських виробників. Суттєвих невідповідностей вимогам та недоліків не виявлено. За органолептичними показниками найменшу кількість балів набрав шоколад виробництва торгової марки «Світоч», а найбільше – Roshen. Потім на лабораторному занятті було визначено масову частку вологи трьох зразків шоколаду арбітражним методом. Отримали такі результати: №1 – 2%, №2 – 0%, №3 – 0%, відповідно, що відповідає вимогам, які зазначені у ДСТУ. Досить важливим аспектом товарознавчої оцінки шоколадної плитки є маркування, порівнявши два зразки дійшли висновку, що маркування у обох випадках відповідає нормам, що зазначені у ДСТУ 3924-2000.