Смекни!
smekni.com

Товарознавча характеристика шоколадної плитки (стр. 5 из 5)

5. РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО СПОЖИВАННЯ ТА ПРИДБАННЯ ШОКОЛАДУ

Шоколад, напевно, є найпопулярнішім і найбільш шанованим серед ласощів, як у нас так і в багатьох країнах світу. Однак не кожен покупець знає про те, що його очікує під кольоровою обгорткою, властивості шоколаду та рекомендації щодо його споживання.

Шоколад підвищує розумову активність дітей – такого висновку дійшли українські фахівці після експериментів у одній із шкіл.

У рамках експерименту діти і підлітки щодня отримували помірну кількість шоколаду. Як показали досліди, після шматочка ласощів учні молодших класів виконували завдання "лабіринт" удвічі швидше, ніж до того. Учні старших класів також стали метикувати швидше. Висновки робити зарано, але результати цікаві.

До того ж – учителі учасників експерименту засвідчили: підлітки, що вживали шоколад, краще за інших підготувалися до іспитів і заліків.

Шоколад містить речовини, що позитивно впливають на нервову систему, нормалізують тонус. Кількість какао-порошку визначає корисність і харчову цінність шоколаду. Саме какао-порошок містить білки, жири, мінеральні речовини. У тому числі – дуже важливі калій, фосфор, магній, залізо тощо. Тому його рекомендують при анеміях, бронхітах, захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Але лікарі застерігають: шоколад, як і будь-який продукт, може бути шкідливим! Кондитерські вироби треба вживати разом із іншими складниками збалансованого харчування.

Дітям до 3 років краще зовсім не давати шоколад.

З 3 до 6 років – давати епізодично, не щодня, і по одній цукерці чи шматочку плитки. І тільки із 7 років діти можуть самі контролювати, скільки шоколаду їм треба для нормального самопочуття. Але ні в якому разі не примушувати його їсти, коли ті не хочуть! Шоколад і солодощі, ні в якому разі, не можна забороняти дітям, боячись карієсу, адже частота карієсу залежить від спадковості і оточуючого середовища.

Розпізнати якість шоколаду по його вигляду неможливо. Але на етикетку варто подивитися. І дуже уважно – виробники пишуть усе, що хочуть приховати, дрібним шрифтом. При покупці шоколаду слід звернути на добавки, що зазначені на етикетці та на склад самої плитки. Не завжди Е (емульгатор) – це показник смертельної небезпеки. Є такі харчові добавки, без яких шоколад виготовити неможливо. Наприклад лецитин (Е-322) потрібний для того, щоб шоколад був однорідним. [10] Варто також звернути увагу на термін зберігання продукту, цілісність упаковки, наявність назви і координат виробника. На плитці має бути вказаний нормативний документ, за яким виготовлено шоколад. До речі, навіть шоколад із простроченим терміном зберігання є безпечним – у ньому дуже багато цукру, і хвороботворні мікроби за таких умов не розмножуються. Але експериментувати не варто – свіжа плитка смачніша.

Шоколад не можна їсти хворим на цукровий діабет. Для них є спеціальні плитки – підсолоджені замінниками цукру. Але і такі солодощі хворим не можна їсти багато. Шоколад може підвищити тиск – і зашкодити гіпертонікам. Не варто їсти шоколад на ніч людям із підвищеною нервової збудливістю, тим, хто страждає безсонням. Продукти какао можуть спровокувати напади у астматиків. Шоколад – досить "важкий" продукт для печінки. Тому лікарі забороняють його їсти хворим на гепатит, жовчнокам’яну хворобу. А також – алергікам.

Отже, шоколад є досить привабливим і приємним на смак продуктом. Але, слід пам`ятати, що перед придбанням або споживанням потрібно звернути увагу на етикетку, це по-перше. По-друге, не слід вживати шоколад дітям до трьох років, а для хворих на цукровий діабет є спеціальні плитки, що підсолоджені замінниками цукру. Шоколад підвищує настрій, але й підвищує тиск. Тому споживайте цей смачний продукт з розумом і слідуйте рекомендаціям зазначеним вище.

ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ

Проведена повна товарознавча оцінка шоколадної плитки, що представлена на ринку України. Таким чином, зрозуміло: шоколад, як продукт майже повсякденного вжитку населення користується значним попитом. Тому ринок представлений суттєвим спектром різноманітних виробників, що конкурують між собою і тим самим стимулюють один одного до збільшення асортименту, впровадження нових технологій та поліпшення якості. Це, безумовно, позитивне явище. Але в нашій країні досить слабка законодавча база щодо регламентації вимог до якості та контролю якості. Поліпшення законодавчої бази значно покращило б якість споживаного шоколаду в нашій країні та підвищило його конкурентоспроможність на міжнародному ринку. Однак експорт шоколадної продукції значно перевищує імпорт. Це пов`язано з тим, що низький рівень життя населення не дозволяє купувати дорогий шоколад преміум-класу закордонного (Швейцарія, Італія, Німеччина та ін.) виробництва.

Також у виробництві шоколаду спостерігаються деякі проблеми з сировиною, адже в країні немає сировинної бази і виробництво тримається на сировині, що імпортується з тропічних країн. Тому досить важливим є укладання договору з країною-виробником чи країною-переробником та контроль за якістю ввізної продукції, що також чітко не регламентовано українським законодавством.

Для спрощення технологічних розрахунків у виробництві шоколаду було б бажаним використання українськими виробниками спеціальної номограми ( розробленої Лур’є І.С. «Номограма для розрахунку шоколадних мас».) Вона базується на комплексі математичних залежностей між техноекономічними показниками шоколадного виробництва: вмістом в шоколадній масі какао тертого, какао-масла, суми нешоколадних добавок, кількості введеного какао-масла, витрат сирих какао-бобів, кількості сформованого какао-жмиху, загальної жирності маси, сумарної вартості сировини, коефіцієнту використання какао-бобів і коефіцієнту солодкості, який математично виражає смакові властивості шоколадної маси.Покращення саме технологій виробництва має бути невід’ємною частиною процесу пересування шоколадної плитки від виробника до споживача.Слід звернути увагу на те, що шоколад – це, перш за все, складова харчування людини, тому він має бути обов`язково екологічно чистим продуктом, відповідати всім санітарним нормам та не містити шкідливих домішок, що чітко регламентовані відповідним законодавством.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ:

1. Державний стандарт України 3924 – 2000. – 12 с.

2. Про захист прав споживачів: Закон України від 12 травня 1991р. ;№ 1024

3. Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини: Закон України від 23 грудня 1997р. №771/97 ВР

4. Акинфиева Ирина, Продукты и ингридиенты. – 2007. - № 4, с. 40 – 44

5. Гамидулаева С.Н., Иванова Е.В., Николаева С.Л., Симонова В.Н. Товароведение и экспертиза продовольственных товаров. – СПб, 2000. – 345с.

6. Дубосарова Т.Ю. Сенсорный анализ пищевых продуктов. – М.: изд. -книготорг. дом «Маркетинг», 2001. – 240 с.

7. Кауц Е.В. Питание и общество, 1997. – 190 с.

8. Козлов А.И. Пищевая промышленность. Мировые поставщики какао-масла, 1997. – 270с.

9. Коробкина З.В. Товароведение вкусовых товаров, 1986. – 208 с.

10. Мартынюк Е.А. Конфетка по праздникам или несладкие заботы сладкой жизни, 1997. – 210 с.

11. Николаева М.А., Карташова Л.В., Положишникова М.А., Средства информации о товарах, 1997. – 185 с.

12. Плошкін Я., Станковська Є. Якість виробів, як засіб задоволення потреб споживача і забезпечення конкурентоспроможності продукції, 1995. - № 6.

13. Сирохман І.В., Товарознавство крохмалю, меду, цукру, кондитерських виробів.

14. Сирохман І.В., Задорожний І.М., Пономарьов П.Х. Товарознавство продовольчих товарів, 2007. – 598 с.

15. www.chocolatehistory.com