Смекни!
smekni.com

Історія архітектури Болгарії (стр. 2 из 8)

Територія зовнішнього міста, тобто простір між кам'яною цитаделлю і земляним укріпленням, цілком не досліджена. Самим значним пам'ятником, виявленим тут, є монастир, розташований на відстані 1400м. від цитаделі і зв'язаний з ханським палацом вимощеною великими кам’яними плитами дорогою, що починалася у східних воріт цитаделі і закінчувалася у воріт монастирської церкви. Крім того, на території зовнішнього міста розкопками виявлено близько 30 маленьких церков, і приблизно стільки ж церков очікує розкриття і дослідження.

Початок історії другої болгарської столиці — Преслава відноситься до 893 р., а кінець її розквіту — 972 р., коли східна половина Болгарії разом з її столицею підпала під владу Візантії. Археологічні дослідження встановлюють, що столиця царя Симона, безпосереднє продовження Плиски, мала таке ж планування (іл. **8,2). Тут також було дві фортеці — зовнішня і внутрішня, тільки менших розмірів, і обидві кам'яні, побудовані з кам'яних блоків на білому розчині. Ворота внутрішньої фортеці точнісінько відтворюють ворота Плиски. І тут внутрішня фортеця мала по кутах круглі вежі, але інші вежі були чотиригранними, а не п'ятигранними, як у Плисці.

Іншим прикладом болгарської фортифікаційної архітектури є фортеця над скелями в околиці с. Мадара (Коларовградский район). Тут оборона забезпечувалася з однієї сторони неприступністю скель, а з іншого боку - кам'яною стіною (іл. ***9,1) і частково земляним валом. Мадарська фортеця мала один головний вхід, увінчаний двома п'ятигранними вежами. Три кам'яні сходини вели на бойову площадку стіни. Стіна була складена з добре обтесаних кам'яних блоків і з дрібних каменів на білому розчині з домішкою великих шматків товченої черепиці. У цій фортеці не виявлено залишків монументальних споруджень. Знайдено тільки фундамент маленької однонефної церкви і двох однокімнатних будинків. Ці будинки, як і церква, були побудовані з ламаного каменю і глини.

До числа фортець періоду Першого Болгарського царства відноситься і фортеця царя Самуїла, побудована на підвищенні біля міста Охриди. Її стіни, складені з ламаного каменю на білому розчині, і донині піднімаються над землею. Збереглися в декількох місцях і кам'яні сходи. Величне враження справляють фортечні ворота, увінчані двома значними круглими вежами (іл.** 9,2).

Царські палаци в Плисці і Преславі являли собою обнесені міцними стінами архітектурні комплекси, що задовольняли всі потреби особистого й офіційного життя їхніх мешканців. Царський палац у Плисці складався з парадного тронного залу, житлових і господарських приміщень, язичницьких, а згодом християнських храмів. Археологічні дані про преславський палац, які має наука в даний час, усе ще досить незначні.

Тронний зал у Плисці (іл.** 10) був побудований безпосередньо після 811 р. над руїнами більш старого палацу, при цьому використовувалась частина його блоків і навіть деякі з його стін. Новий тронний зал також являв собою ізольовану будівлю; до наших днів збереглися тільки нижні частини її стін. Судячи з масивних і товстих стін (2,2—2,6м.), викладеним подібно стінам внутрішнього міста з великих кам'яних блоків на червоному розчині, тронний зал походив скоріше на фортецю, чим на спорудження, призначене для урочистих церемоній. Тронний зал був прямокутним у плані, довжиною 52 і шириною 26,5м. У плані першого поверху виступає з однієї сторони *переддень*, розділений на двох частин зламаної в плані стіною, що підтримувала підлогу верхнього поверху. На протилежній стороні була апсида, включена в контур будівлі і увінчана двома прямокутними приміщеннями. Судячи з її сьогоднішнього стану, головна частина будинку складалася з чотирьох довгастих розташованих паралельно одне іншому приміщень. По суті, це *субструкция* великого залу верхнього поверху, що складався із середнього і двох бічних нефів. Підлога середнього нефа лежала на двох рівнобіжних цегельних зводах різної ширини. По обидва боки цих приміщень тяглися склепінні коридори, що відповідали бічним нефам верхнього поверху. В зовнішніх стінах першого поверху, як і в стінах середнього залу, було по чотири розташованих в один ряд входи, через які можна було проходити по всьому першому поверсі. У верхньому поверсі цим проходам відповідали *інтерколумнії* колонад, що розділяла нефи, і вікна його зовнішніх стін. Про архітектурне оздоблення тринефного залу можна судити лише по знайденим у руїнах фрагментам, мармурових колон, мармуровій базі і декільком капітелям трапецієподібної форми; звертає на себе увагу одна композитна капітель з іонічними волютами і подвійними трилистими пальметами між ними.

Тронний зал у Преславі піднімався майже в середині царського палацу. Від нього збереглися лише руїни, по яких можна відновити план тільки загалом. Судячи з залишків першого поверху, преславський зал був такою ж монументальною будівлею, як і зал у Плисці, незважаючи на менші розміри (34х23м). Він також являв собою окрему прямокутну в плані будівлю з масивними стінами. Верхній поверх складався з одного залу з передоднем і апсидою, розділеного мармуровими колонами на два нефи. При розкопках були виявлені фрагменти колон з різного каменю і з різними поперечниками, мармурові різьблені плити з акантовими пальметами, мармурові *аттические* бази і капітелі.

Поряд із тронними залами важливе місце в царських палацах у Плисці й у Преславі займали житлові будівлі царської родини. Ці будівлі були менше тронних залів, але, подібно їм, були побудовані з каменю і мали монументальний характер.

Житловий палац у Плисці (іл. *11*) здіймався у великому прямокутному дворі (128 х 84м.), де знаходилося і кілька інших культових і господарських будівель. Сам палац складався з двох прямокутних будинків розмірами 14х19м, майже однакових за планом і кладкою; можна думати, що це дві половини одного цілого. Їхні стіни товщиною 1,12м були викладені з кам'яних блоків на червоному розчині з залізними скобами. Перший поверх складався з квадратного в плані приміщення з передоднем, що відкривався до півдня. Зі сходу і заходу уздовж цих двох приміщень проходили обходи, розділені поперечними стінами на три маленькі частини, зв'язані між собою і з центральними приміщеннями. Залишки сход показують, що житлові палаци в Плисці мали верхній поверх, а знайдені при розкопках частини карнизів (іл. *12*) дають деяке представлення про оздоблення їхніх фасадів. План житлового палацу в Преславі, також побудованого з кам'яних блоків, ще не встановлений.

І.2 Культова архітектура

Незабаром після оголошення християнства офіційною релігією, у 865 р., князь Борис (852—889 р.) заснував у Плисці монастир, у якому була побудована найбільша в той час церква в Болгарії, відома в літературі за назвою «Велика базиліка». Це була одна із семи соборних церков, будівлю яких історичні джерела приписують цьому болгарському правителеві.

До нашого часу зберігся тільки фундамент «Великої базиліки», але незважаючи на це вона досліджена порівняно добре. Її довжина складає 99м, ширина— 29,5м. Вона складається з атріуму, нартекса і тринефної церкви з трьома апсидами. Атріум являє собою прямокутний в плані двір з колонадами тільки з північної і південної сторін. З західної сторони атріуму було п'ять приміщень; крайні з них були по всій імовірності вежами, а середнє служило проходом до атріуму (іл. 13).

На східній стороні атріуму розміщався тричастинний зовнішній нартекс із двома чотиригранними вежами по кутах. У них знаходилися сходи, що вели до верхнього поверху внутрішнього нартекса і до галерей над бічними нефами. Внутрішній нартекс церкви був розділений двома парами колон на три частини, що відповідали трьом нефам.

Довжина церкви складала 40,3м, а ширина— 29,5м. До її бічних нефів примикали квадратні в плані приміщення, за яких у тригранних апсидах знаходилися жертовник і діаконник.

Квадратні приміщення з входами в жертовник, діаконник і нефи складають особливість «Великої базиліки», викликану, імовірно, особливими практичними потребами. Мармурові колони, що розділяли нефи, були узяті з більш старих будівель. Відсутність достатньої кількості таких колон змусило будівельників застосувати і чотиригранні стовпи. Стелі нефів були, імовірно, дерев'яними. Кладка стін — змішана, з тесаного каменю і цегли.

За складом і формами «Велика базиліка» у Плисці близька до візантійських базилік VI ст., що були і на території Болгарії. Подібно їм вона мала витягнутий із заходу на схід об’єм з апсидою наприкінці середнього нефа. Сполучаючи в собі елліністичні і константинопольські конструктивні і стилістичні елементи, вона була одним із самих закінчених і величних здобутків болгарської архітектури IX ст.

Однак «Велика базиліка», побудована князем Борисом у дворі монастиря, не могла задовольнити релігійні потреби населення зовнішнього міста. Тому там було побудовано вісім тринефних базилік, зовсім однакових по розмірах, планові, формам і кладці. Довжина кожної з них 17,2м, ширина— 13,2м. Їхні нефи були відділені один від іншого парою стовпів. До середнього нефа примикала зі сходу тригранна апсида (іл. *14,5*). Нартекс являв собою єдине приміщення і мав по одному вході в кожен неф.

Наземні частини цих восьми базилік не збереглися. Однак якщо врахувати їхньої особливості, що зближають їх з доболгарскими базиліками, то можна допустити, що середній неф піднімався над бічними. Він мав дерев'яне кроквяне перекриття, що лежало на відносно тонких стінах з тесаного каменю і глини. Але перекриття, вівтарних частин було склепінним, про це свідчать зміцнені частини подовжніх стін у жертовнику, діаконнику і середньої частини вівтаря. Стіни цих маленьких базилік не мали ніяких членувань ні зовні, ні усередині. Були відсутні й елементи декоративного оздоблення, і ці вісім однотипних базилік, незважаючи на їхні гарні пропорції, були *скромними* по своїй конструкції й обробці будівлями.