Смекни!
smekni.com

Історія архітектури Болгарії (стр. 7 из 8)

Нижній поверх усипальниці побудований цілком з ламаного каменю, а стіни верхнього поверху — з рядів цегельної і, що чергуються, кам'яної кладки. На п'ятьох гранях апсиди викладене п'ять глухих арок, дуги яких зроблені з радіально поставлених цеглин. Вісім таких же, але більш високих арок оживляють протяжну площину південної стіни. Ці арки не зв'язані з внутрішньою конструкцією і мають чисто декоративне призначення. Арки двоступінчаті і розділені не плоскими пілястрами, а напівколонами, причому цегельні і кам'яні ряди проходять і через на півстовпчики

По своєму вигляді усипальниця Банківського монастиря далека старій болгарській архітектурі. Її двоповерхова композиція, трактування нижнього поверху як монастирської усипальниці й особлива декоративна обробка фасадів знаходять паралелі в сірійській і вірмено-грузинській архітектурі. Це порозумівається тим, що засновником монастиря був грузин або вірмен і що спочатку монастир призначався тільки для його співвітчизників. Але змішана кладка з рядів цегли, що чергуються, і каменю характерна не для Сходу, а для Балкан, де вона продовжувала застосовуватися до пізнього середньовіччя. Зате ізольованої в Родопах залишилася бачковська декоративна аркада з її напівколонками на лопатках.

До групи однонефних церков з арковими поясами відносяться і кілька церков XIII і XIV ст. на Трапезиці (Тирново). До нас дійшли тільки частини стін цих невеликих будівель. Їхні розміри коливаються між 15 х 4,5 і 9,57 х-4,37 м. У плані вони прямокутні, мають одну багатогранну апсиду і притвор. Їхній вівтарний простір архітектурно не відділений від нефа. Залишки двох пар пілястр на подовжніх стінах дозволяють думати, що арки, що лежали на них, несли циліндричний звід.

Церкви цього типу будувались з ламаного каменю на білому розчині з вирівняною лицьовою стороною. Місцями в стінах видніються гнізда від згнилих тепер дерев'яних балок. Там, де стеньг збереглися на велику висоту, видні ряди цеглин, що свідчать про те, що і тут застосовувалася змішана кладка. Зовні церкви мали, імовірно, двосхилу покрівлю, що покривала всю будівлю.

На західному фасаді було звичайно три арки: середня — із входом, а бічні — глухі. Глухі арки були і на зовнішній стороні апсид, і на бічних фасадах, причому їхнє розміщення не мало ніякий зв'язку з членуванням внутрішнього простору. Всі аркади на фасадах починалися над цоколем, складеним з більш великих блоків. Колірне оздоблення фасадів ґрунтувалося на чергуванні червоних цеглин з білим каменем або білими швами. Архівольти арок і вікон були прикрашені глазурованими керамічними кружками і четирехлістними розетками.

До того ж типові належить і церква Параскєви в Месемврії (див. мал. 33,2), що має такий же план і таке ж покриття нефа, як і церкви на Трапезиці, вона мала притвор, що майже цілком повторював притвори церков Пантократора і Гаврила як по своєму покриттю куполом посередине, між двома арками, так і наявністю в другому ярусі дзвіниці.

По своїй кладці й обробці стін церква Параскєви аналогічна розглянутим вище месемврійскім церквам. Над цоколем із трьох рядів каменів випливає змішана кладка з одного ряду каменю і трьох рядів цегли. Нижня частина фасадів оброблена глухою аркадою, а вище повторюється та ж аркада, але з меншому масштабі. Люнети великих арок заповнені різними фігурами з цегли: сонце, шаховий візерунок, зиґзаґ, «риб'яча кіста» і ін. Обробка західного фасаду така ж, але тут наявність головного входу змусило підкреслити його в нижній і верхній смугах арками більш значних розмірів.

За аналогією з месемврійскіми церквами XIII-XIV ст. церква Параскєви можна віднести до того ж часу.


ІІІ. АРХІТЕКТУРА XV-XVIII СТОЛІТЬ

ІІІ.1 Архітектура житла

До кінця XIV в. Болгарія, ослаблена феодальною роздробленістю і частими війнами, підпала під владу турків.

Захоплення країни супроводжувався страшними руйнуваннями. Турки знищили частково або цілком (як, наприклад, місто Червені біля Рущука) багато селищ, знесли кріпаки мури міст усередині країни, зруйнували царські палаци, замки феодалів, велику частину монастирів і церков, а багато хто з більш великих церков, як, наприклад, Сорока мучеників у Тирнові, Софії і Георгія в Софії,, перетворили в мечеті. Велика частина уцілілого болгарського населення пішла з рівнин у гори, а його місце зайняли турецькі колоністи. Майже не залишилося болгар і у великих містах. Господарське життя країни завмерло на довгий час.

Турецьке панування знищило багато хто з досягнень болгарської культури і затримало, але не змогло зупинити її розвиток. Старі болгарські міста, такі як Софія, Пловдів, Рущук, Відін і ін., перетворені турками у військово-адміністративні центри, поступово ставали і торгово-ремісничими центрами і здобували новий вигляд. На великих караванних шляхах створювалися і нові невеликі міста — Свіленград, Татар-Пазараджік і ін. Міста виходили за межі колишніх фортечних стін. Населення групувалося по релігійній ознаці в житлових кварталах навколо торгово-ремісничої частини міста, густо забудованої одноповерховими будівлями. Вулиці були вузькими, крив і брудними. Вуличні фасади житлових кварталів були утворені огорожами дворів висотою вище людського росту з великими воротами. Удома міського і сільського населення, невеликих і бідні, розташовувалися усередині дворів, а коли виходили фасадами на вулицю, те рідко мали в них вікна. Тільки масивні корпуси критих ринків, караван-сараїв, лазень, мечетей і інших культових будинків піднімалися над тісною одноповерховою житловою забудовою. Найбільші болгарські міста — Софія і Пловдив — не складали виключення. Так виглядали і найбільші турецькі міста того часу Адріанополь і столиця Константинополь. За свідченням Б. Рамберті (1534), майже усі вдома в Адріанополю були побудовані з дощок і. глини. Ст. Герлях (1578) і Г. Дерншвамм (1583) писали, що будинку в Пловдиві погані і низки, як у Константинополю. У силу умов - жорстокої феодальної експлуатації і національної і релігійної дискримінації — національна архітектурна творчість обмежувалася головним чином будівлями скромних як по розмірах, так і по архітектурі будинків і церков.

Про архітектуру житла болгарських земель до другої половини XVIII в. відомо дуже мало. Дорожні замітки того часу стосуються в загальних вираженнях лише величини і матеріалу, з якого побудовані вдома. Дуже рідко можна знайти уривчасті зведення про архітектуру, розподіл приміщень, внутрішнім оздобленні і способі життя.

Відсутні й археологічні дані, а через неміцність будівельних матеріалів до нашого часу збереглися лише окремі будинки. Судячи з деяких збережених будинків, по свідченнях іноземних мандрівників і по характері забудови пізнішого часу, широкі шари міського і сільського населення жили в землянках, у дерев'яних '"хатинах і у фахверкових наземних будинках з одним або двома житловими приміщеннями. Тільки представники імущого класу жили в будинках, більш великих. Письмові джерела XVI в. згадують про будинки в кілька кімнат з верандою по усьому фасаді, а также про двох- і четирехкомірних будинків з відкритою верандою в середині. Збережені в невеликій кількості вдома належали переважно багатим власникам. Такі, наприклад, стародавні будинки в с. Арбанаси біля Тирнова.

Завдяки своєму розташуванню в місцевості, багатої сировиною, с. Арбанаси біля XVII в. досягло високого економічного і культурного розвитку. У цей період тут будувалися, розширювалися і розписувалися церкви. У цей же час був створений тип теперішнього великого арбанаського житлового будинку.

Великий арбанаський будинок розташований у великому обгородженому високим кам'яним забором дворі, куди ведуть великі ворота. Вхід у цокольний поверх знаходиться в глибокій склепінній ніші, над якою міститься схованка, доступний з боку верхнього, житлового поверху. У цокольному поверсі, що має внутрішній зв'язок з житловим поверхом, знаходяться підсобні приміщення і склади для товарів. Житловий поверх великого арбанаського будинку складається з трьох груп приміщень: приймально-жилою, вогнища з піччю для хліба з коміркою поруч і умивальної з убиральнями (мал. 36). У деяких будинках третя група приміщень відсутній (мал. 37), а самі маленькі будинки мають тільки першу групу приміщень, однакову у всіх арбанаських будинках. По цих групах можна простежити розвиток типу арбанаського будинку.

Цокольний поверх арбанаських будинків побудований з каменю на глиняному розчині; кам'яні зводи — напівкруглі, рідше — стрілчасті.

Стіни житлового поверху складені з товстих дубових дощок шириною до 70 див; рубані — для першої групи, «талпені» - для другої; каркасні обшиті дошками — для третьої групи.

Усередині, а пізніше, і зовні стіни оштукатурювались по дранці. Міжповерхові конструкції виконувалися з відкритих товстих балок з настилом товстих дощок. Стать у приміщеннях житлового поверху покривався цеглою, кам'яними плитами або глиною в залежності від приміщення. Потовк житлового поверху також робився з дерева, але зі спеціальною ізоляцією проти пожежі з боку даху. Існують і будинку, побудовані цілком з каменю. Більш старі арбанаські дома мали відкриті сходи. Пізніше в деяких з них сходи були закриті. Арбанаські будинки мають горизонтальні подовжені пропорції. Це враження підсилюється завдяки великому числу вікон у житловому поверсі і горизонтальній тіні від широкої підтримуваної підкосами стрехи. У минулому, коли кам'яні цокольні і дерев'яні верхні поверхи не оштукатурювались, горизонтальне членування фасаду почувалося ще сильніше.