Смекни!
smekni.com

Бібліотечні асаціації (стр. 3 из 4)

Стан розвитку та реалізації основних напрямів діяльності національних бібліотечних асоціацій в окремих країнах детермінований політичними, соціально-економічними й культурними відносинами в суспільстві. Так, аналіз діяльності бібліотечних асоціацій у країнах, що розвиваються, свідчить, що їх цілі й завдання кардинально не відрізняються від тих, що стояли перед національними бібліотечними асоціаціями розвинених країн. Безумовно, в країнах, що розвиваються, бібліотечні асоціації значно менші, бо в цих країнах невелика кількість бібліотечних працівників, не розвинена мережа бібліотек. Бібліотечні асоціації тут не мають значних коштів для розвитку та працівників, які б вели справи асоціації.

Спостерігаються певні особливості в діяльності національних бібліотечних асоціацій в окремих країнах чи групах країн. Так, у Скандинавії бібліотечні асоціації відіграли важливу роль в організації служб, що забезпечують бібліотеки необхідним обладнанням і засобами для бібліотечної роботи. В деяких країнах асоціації перебирають на себе певні функції профспілок (Скандинавські країни, деякі країни Латинської Америки).

Розширюється міжнародна діяльність національних бібліотечних асоціацій. У цей період вона спрямовувалася на розвиток професійних зв'язків, професіоналізацію бібліотекарів, удосконалення програм книгообміну тощо. Національні бібліотечні асоціації беруть участь у міжнародних бібліотечних асоціаціях і програмах для спільного пошуку розв’язку актуальних для бібліотечної справи і професії проблем.

Як наслідок розвитку в 1970-ті рр. новітніх інформаційних технологій і їх поступового запровадження в роботу бібліотек, а також розширення функцій книгозбірень бібліотечні асоціації починають розширювати коло тих, кого вони вважають професіоналами і змінювати свої назви. До бібліотекарів додаються документалісти та інформаційні працівники, що часом відображається в назві об’єднань. Ця тенденція набере сили лише 20 років по тому.

Таким чином, у 1876–1970-х рр. були сформовані основні напрями функціонування національних бібліотечних об’єднань. Розвиток діяльності національних бібліотечних асоціацій останньої чверті ХХ – початку ХХІ ст. розглядався в деяких роботах, але це питання потребує подальшого дослідження. Воно має як теоретичне, так і практичне значення з огляду на необхідність подальшої розбудови національних професійних об’єднань бібліотекарів та інформаційних професіоналів в Україні.

І. Украї́нська бібліоте́чна асоціа́ція

Украї́нська бібліоте́чна асоціа́ція (УБА) — незалежна всеукраїнська громадська організація, яка об'єднує на добровільних засадах осіб, професійно пов'язаних з бібліотечною справою, бібліографічною та інформаційною діяльністю та тих, хто зацікавлений у їх розвитку.Зміст

Цілі і завдання УБА

Основною метою діяльності УБА є всебічне сприяння розвитку бібліотечної справи і забезпеченню права читачів та споживачів інформації на якісне і своєчасне бібліотечне та інформаційно-бібліографічне обслуговування, а також захист соціальних та інших спільних інтересів членів УБА.

Основні завдання УБА:

гарантування доступу громадян до всього обсягу накопичених в бібліотеках знань та інформації;

формування у суспільстві усвідомлення пріоритету бібліотеки як осередку культури, привернення уваги суспільства до її проблем;

сприяння вдосконаленню бібліотечного законодавства, організації та управління бібліотечною справою.

Напрямки діяльності УБА

Для здійснення своїх цілей УБА в установленому законом порядку:

-здійснює громадський контроль за станом бібліотечної справи, бібліографічної та інформаційної діяльності;

-бере участь у проведенні незалежної експертизи планів і програм розвитку бібліотечної справи в країні;

-організує громадське обговорення актуальних проблем бібліотечної справи;

-забезпечує інформування громадськості з проблем галузі та шляхів їх вирішення;

-підтримує ініціативи громадських рухів, установ та організацій, програми народних депутатів, спрямовані на розвиток культури та бібліотечної справи;

-сприяє задоволенню професійних інтересів членів УБА, в тому числі на підставі поширення міжнародних зв'язків;

-сприяє підвищенню професіоналізму членів УБА, формуванню середовища професійного спілкування;

-сприяє професійному і соціальному розвитку бібліотекарів, бібліографів та інформаційних працівників, удосконаленню системи їх безперервної освіти;

-вступає у міжнародні громадські (неурядові) організації, підтримує прямі міжнародні контакти і зв'язки, заключає відповідні угоди, бере участь у здійсненні заходів, що не суперечать міжнародним зобов'язанням України;

-розповсюджує досягнення світового досвіду;

-здійснює видавничу діяльність;

-стимулює теоретичні дослідження і прикладні розробки у галузі бібліотечної справи, бібліографічної та інформаційної діяльності;

-проводить конкурси, семінари, наради, конференції та інші заходи з питань бібліотечно-інформаційної діяльності;

-сприяє обміну досвідом і підвищенню професійного рівня шляхом підготовки навчальних програм, організації курсів, стажувань і т. ін.;

-організує соціальний захист бібліотекарів, бібліографів та інформаційних працівників, сприяє поліпшенню умов їх праці та побуту, встановленню належної оплати їх праці і пенсійного забезпечення, зміцненню професійної солідарності;

-установлює особисті премії, призи та інші форми морального та матеріального стимулювання.

Асоціація співробітничає з державними установами, громадськими організаціями, рухами, фондами та окремими громадянами, зацікавленими у розвитку бібліотечної справи.

Принципи

-УБА бачить себе лідером у відстоюванні права громадян України на доступ до всього обсягу накопичених знань та інформації, права на свободу слова, у розвитку відкритого інформаційного суспільства, що базується на знаннях.

-УБА сприяє формуванню у суспільстві усвідомлення ролі бібліотеки як чинника розвитку демократії, громадянського суспільства, науки, культури, безперервної освіти населення, його інформаційної та технологічної освіченості, центру культури та інформації.

-УБА сприяє розвитку бібліотечно-інформаційної галузі та бібліотечної професії в Україні, професіоналізації бібліотечно-інформаційних працівників.

-УБА здійснює свою діяльність, базуючись на наступних концептуальних принципах:

-забезпечення інтелектуальної свободи та відданості ідеалам демократії;

-орієнтації на користувача (“читачецентризм”);

-сприяння освіті та просвітництву нації;

-безперервності навчання, постійного професійного вдосконалення; співпраці, партнерства; відкритості, прозорості та підзвітності.

ІІ. Міжнародна федерація бібліотечних асоціацій та установ

IFLA була заснована у 1927 році. В даний час має більше 1700 членів у більш ніж 150 країнах. Штаб-квартира IFLA знаходиться в Гаазі, Нідерланди. IFLA є незалежною міжнародною неурядовою та некомерційною організацією.

Її основними цілями є:

- заохочення високих стандартів бібліотечних послуг та інформації;

- поширення передового розуміння цінності бібліотеки та інформаційних служб;

- представляти інтереси членів по всьому світу.

Членом IFLA можуть бути організації, об'єднання, установи (наприклад, бібліотеки) або індивідуальні бібліотекарі чи студенти. Двома основними типами членів, які мають право голосу, є асоціації та інститути.

Проблеми, спільні для бібліотек з усього світу є предметом основної діяльності IFLA. До них відносяться:

· ALP (поліпшення бібліотечної програми) — розвиток професії бібліотекарів у розвинених країнах,

· FAIFE (вільний доступ до інформації та свободу вираження поглядів) — свобода доступу до інформації та свобода вираження думок,

· CLM (комітет авторського права та інших юридичних питань) — присвячена авторському праву та іншим правовим питанням,

· PAC (збереження та охорона навколишнього середовища) — основна увага приділяється ініціативам, пов'язаних зі збереженням та підтриманням бібліотечних матеріалів.

· Програма UNIMARC

· Бібліотеки для сліпих

ІІІ. Асоціації бібліотек України

Асоціація Бібліотек України (АБУ) — некомерційна всеукраїнська самокерована організація, яка об'єднує на добровільних засадах бібліотеки та інші установи й організації, професійно пов'язані з бібліотечною справою, або тих, що сприяють її розвитку.

Основною метою діяльності АБУ є об'єднання зусиль, підтримка і координація діяльності її членів в інтересах збереження і розвитку бібліотечної справи в Україні.

Для досягнення цієї мети АБУ здійснює свою діяльність за основними напрямами:

Бібліотечна політика і законодавство:

Вносить свої пропозиції з удосконалення бібліотечної справи і бібліотечного законодавства на розгляд законодавчих та виконавчих органів влади, бере участь у розробці планів та програм розвитку бібліотечної справи, організує громадське обговорення актуальних проблем бібліотечної справи і забезпечує гласність його результатів, підтримує ініціативи, направлені на розвиток бібліотечної справи.

Наукова і практична діяльність:

Організує, координує і підтримує теоретичні і прикладні дослідження в усіх галузях бібліотечної справи, включаючи бібліографічну, інформаційну діяльність, підготовку кадрів і підвищення їх кваліфікації; сприяє обміну досягненнями вітчизняного та зарубіжного досвіду і спеціалістами; організує наради, конференції, семінари, проводить конкурси, круглі столи та здійснює інші заходи для вирішення теоретичних і практичних завдань бібліотечної справи.

Соціальний захист працівників бібліотек: