Смекни!
smekni.com

Бібліотечні асаціації (стр. 4 из 4)

Сприяє покращенню умов праці, встановленню належної оплати праці, пенсійного забезпечення бібліотечних працівників та зміцненню їх професійної солідарності.

Захищає права користувачів бібліотек:

Захищає права користувачів бібліотек на отримання високого рівня бібліотечного і інформаційного обслуговування, сприяє реалізації прав кожного громадянина на вільний та рівноправний доступ до джерел інформації відповідно до закону України "Про бібліотеки і бібліотечну справу".

Міжнародна діяльність:

Бере участь в роботі міжнародних організацій в галузі бібліотечної справи та інформації; встановлює двосторонні зв'язки з зарубіжними асоціаціями і товариствами.

Культурно-просвітницька діяльність:

Організує заходи, пов'язані з пропагандою бібліотек, книги, інформації, культурної спадщини.

Видавничо-поліграфічна діяльність:

Здійснює випуск та поширення друкованої продукції (книг, брошур, періодичних та продовжуваних видань), в тому числі на електронних носіях.

Членами АБУ можуть бути бібліотеки та інформаційні установи, навчальні заклади, які готують спеціалістів бібліотечної справи, а також організації та установи, як державних так і недержавних форм власності, які мають у своєму складі бібліотеки, або сприяють розвитку бібліотечної галузі.

Асоціація була заснована в листопаді 1991 року за ініціативою спеціалістів бібліотек: наукових установ, медичних, технічних та навчальних закладів — учасників Надзвичайного з'їзду бібліотекарів України. Співзасновниками АБУ стали Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, Державна наукова медична бібліотека МОЗ України, Державна наукова технічна бібліотека України та Наукова бібліотека ім. М. Максимовича Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Пізніше в розбудові АБУ взяли участь Центральна наукова сільськогосподарська бібліотека УААН та Державна науково-педагогічна бібліотека України.

Управління діяльністю Асоціації здійснює Президія АБУ до складу якої входить вісім членів: президент, п'ять віце-президентів, голова виконавчого комітету та відповідальний секретар. Вищим органом управління АБУ є Конференція, яка правомірна приймати рішення з будь-яких питань діяльності АБУ.

Для вирішення конкретних професійних проблем Президія АБУ створює комісії, комітети, експертні та робочі групи, тимчасові творчі колективи, а також представництва для пропаганди і діяльності АБУ.

АБУ, через представництво НБУВ, підтримує творчі зв'язки з науковими бібліотеками та інформаційними центрами багатьох країн світу, ІФЛА, Конференцією Європейських Національних бібліотек (CENL), Міжнародною асоціацією музичних бібліотек (IAML), Бібліотечною Асамблеєю Євразії (БАЄ), Радою директорів наукових бібліотек та інформаційних центрів національних академій наук — учасниць Міжнародної асоціації академій наук (МААН), співпрацює з асоціаціями українських бібліотекарів США, Канади. АБУ активно співробітничає із зарубіжними організаціями в Україні: Центром інформаційних ресурсів Посольства США, Представництвом ООН, Британською Радою, Французьким культурним центром, Гете — Інститутом, Радою Міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), Програмою академічних обмінів імені Фулбрайта та ін.

Наше громадське об'єднання має певний досвід у роботі з зарубіжними партнерами. Так, бібліотеки-члени АБУ беруть участь в проектах, які фінансує фонд "Відродження". Зокрема в інформаційному забезпеченні пріоритетних напрямів науки українським бібліотекам значно допоміг проект Міжнародної асоціації сприяння співробітництву з науковцями країн СНД-INTAS, який дав можливість безкоштовно замовляти копії наукових статей із зарубіжних періодичних видань, що зберігаються в бібліотеках Західної Європи.

Спеціалісти Асоціації беруть участь у конференціях, семінарах, засіданнях круглих столів, організованих бібліотечними асоціаціями інших держав (Білорусі, Литви, Росії) та спорідненими асоціаціями книговидавців, архівістів, інформаційних працівників тошо. Зокрема НБУВ являється співорганізатором щорічних міжнародних конференцій "Бібліотеки та асоціації в світі, що змінюється: нові технології та нові форми співробітництва", які щороку проводить ДПНТБ Росії.

Наукові публікації членів Асоціації знаходять відображення в виданнях колективних праць та в публікаціях на сторінках фахового науково-теоретичного та практичного журналу "Бібліотечний вісник".

Підготовку наукових кадрів, зокрема бібліотекарів АБУ, здійснює НБУВ, яка з 1993 р. має свою аспірантуру та спеціалізовану вчену раду по захисту кандидатських і докторських дисертацій. Для молодих вчених проводяться "Дні аспіранта" та семінари-практикуми з основ бібліотечно-бібліографічних знань; для бібліотекарів — практиків — заняття з підвищення кваліфікації та цикли занять з опанування технології пошуку і отримання інформації з Інтернет.

Бібліотекарі АБУ мають можливість не тільки займатися удосконаленням професійної діяльності, а й брати участь у комплексних лекційно-масових заходах, організованих НБУВ: відвідувати клуби та лекторії, виставки образотворчого мистецтва, літературно-мистецькі вечори тощо.

ІV. Украї́нська асоціа́ція працівникі́в бібліоте́к для діте́й

Украї́нська асоціа́ція працівникі́в бібліоте́к для діте́й є всеукраїнською громадською організацією, що на добровільних засадах об'єднує працівників бібліотечних, інформаційних, навчальних установ, що сприяють удосконаленню інформаційного і бібліографічно-бібліотечного забезпечення дітей.

Діяльність Асоціації розповсюджується на територію України.

Рішення про утворення Асоціації та Статут було ухвалено Установчою конференцією від 22 квітня 1999 року на якій були присутні 52 делегати від первинних організацій Волинського, Дніпропетровського, Донецького, Житомирського, Івано-Франківського, Кіровоградського, Луганського, Львівського, Миколаївського, Одеського, Полтавського, Рівненського, Запоріжського, Закарпатського, Сумського, Тернопільського, Хмельницького, Черкаського обласних та Києвського, Севастопольського, Кременчуцького, Львівського міських відділень асоціації.

Установчою конференцією обрано керівний склад Асоціації:

Президент Асоціації — Кобзаренко Анастасія Степанівна, директор Державної бібліотеки України для дітей, заслужений працівник культури, кавалер ордену княгині Ольги.

Віце-президенти:

Скнар Валентина Кирилівна, професор, завідувач кафедри бібліотекознавства та інноваційних технологій Державної академії керівних кадрів культури та мистецтв.

Безручко Надія Іванівна, директор Київської міської бібліотеки для дітей.

Долбенко Тетяна Олексіївна — професор, завідувач кафедри бібліотечно-інформаційного обслуговування, декан факультету інформаційних систем та бібліотекознавства Київського національного університету культури і мистецтв.

Президія з 17 чоловік, членів Асоціації.

Статус юридичної особи Асоціація набула 2 лютого 2000 року (Свідоцтво № 1321 Мінюста України).

Головною метою Асоціації є сприяння підвищенню престижу бібліотечної професії, збереженню і розвитку мережі дитячих бібліотек та захисту законних, творчих, соціальних, культурних та інших спільних інтересів своїх членів.

Основні завдання Асоціації:

· репрезентування та захист інтересів членів Асоціації у державних установах;

· сприяння створенню гарантій доступу дітей до всього обсягу накопичених інформаційних ресурсів;

· сприяння розробці і реалізації державної політики в галузі дитячого читання, книговидання, підтримки дитячих бібліотек;

· сприяння вдосконалення бібліотечного законодавства, організації та управління бібліотеками для дітей;

· сприяння утворенню спеціального центру та вивченню дитячого читання і книги для дітей, проведенню міждисциплінарних фундаментальних досліджень в галузі дитячого читання;

· організація підвищення професійного рівня своїх членів, формування середовища для їхнього професійного спілкування;

· сприяння запровадженню в роботу дитячих бібліотек нових технологій і сучасної техніки.

1. Пашкова В. С. Видавнича діяльність національних бібліотечних асоціацій / В. С. Пашкова // Вісн. Кн. палати. – 2004. – №2. – С. 3–5.

2. Пашкова В. С. Внесок професійних бібліотечних об’єднань у безперервну освіту / В. С. Пашкова // Бібл. планета. – 2007. – № 3 – С. 10– 14.

4. Пашкова В. С. Національні бібліотечні асоціації: виникнення та еволюція діяльності / В. С. Пашкова. – К., 1997. – 183 с.

5. Пашкова В. С. Огляд діяльності бібліотечних асоціацій у розвинених країнах світу в останній чверті ХХ століття / В. С. Пашкова // Бібл. форум України. – 2007. – № 1. – С. 42– 5

СЕНЧЕНКО М. Асоціації, спілки, товариства, громадські ініціативи.

http://ula.org.ua/

http://uk.wikipedia.org/wiki/Міжнародна_федерація_бібліотечних_асоціацій_та_установ

http://uk.wikipedia.org/wiki/Українська_асоціація_працівників_бібліотек_для_дітей

http://www.ukrbook.net/

http://www.idea.com.ua/forum/