Смекни!
smekni.com

Основы дизайна 10 класс профиль (стр. 6 из 7)

Вибір середовища для виконання проекту залишається за учнями, не обмежується тим, що вивчаються в ході курсу «Основи дизайну».

Таким чином, йде стимуляція та поглиблюється мотивація самостійного набуття навичок роботи з сучасним програмним забезпеченням, оволодіння прийомами роботи з сучасними інформаційними системами, як інтегрованими засобами комунікацій. Зазначимо окремі, найбільш важливі напрямки:

• Web-сайт, написаний мовою HTML у Блокноті (Notepad) або розроблений, за допомогою програм візуального конструювання Webсайтів – гіпертекстових редакторів.

• У ході вивчення теми «Редактори для роботи з HTML» вивчаються загальні принципи роботи з гіпертекстовими редакторами на прикладі офісної програми MS FrontPage, а учні в ході розробки проекту можуть використовувати будь-яку з існуючих програм – гіпертекстових редакторів.

25

• Можна створювати проект у вигляді відеофайлів, об’єднаних за допомогою гіпертекстових технологій навігації, за допомогою редакторів для створення та обробки відеоінформації (Movie Maker, AdobePremier, PinacleStudio).

• Використовуються також елементи посібника, створені у візуально орієнтованому середовищі програмування (Delphi, VisualBasic.NET).

• Ще одним засобом організації про-екту є Flash-анімація. Наприклад, для створення проекту «Французька література XIX століття» учениця обрала саме Flash-технології з використанням скриптового програмування.

Розкриємо для прикладу вище зазначену технологію детальніше. У цьому проекті з розділу зарубіжної літератури ХІХ століття висвітлюється французька література ХІХ століття. На титульній сторінці посібника, представленій на мал. 1, розташована тема посібника. Тлом титульної сторінки є картина французького митця ХІХ століття. Таке оформлення титульної сторінки, так як і всіх інших сторінок, не випадкове. З одного боку, напрямок Web-дизайну не можна вивчати без набуття дизайнерських навичок. За напрямком Web-дизайну учні повинні інтегрувати навчання, як з інформаційних технологій, так і з напрямку дизайну: цілісність та дотримання норм дизайну, композиційних та колористичних рішень, оригінальність та новизна втілення ідеї композиції. Саме з такої точки зору Web-дизайн стає не просто напрямком вивчення «Основи дизайну», інформатики, а є інтегруючою системоутворюючою складовою

26

профільного навчанням на сучасному рівні запровадженння системи дизайн-освіти для учнів 10-12 класів. З іншого боку, вивчення літературних напрямків не може відбуватися без вивчення мистецьких течій тих часів, в які письменники писали свої твори. Саме тому в курсі «Основи дизайну» вивчаються теми:

• «Візуальні та аудіальні засоби ор-ганізації комунікаційних технологій ХХІ ст.»,

• «Візуальне інформаційне середови-ще. (Елементи комп’ютерної графіки)»,

• «Графічні об’єкти у Web-сайтах».

Мал. 1

Інформаційне наповнення посібника починається з опису історичних подій того часу, що представлено на другій сторінці посібника (мал. 2).

Мал. 2

Кожна сторінка має навігаційні елементи, створені за допомогою гіпертекстових технологій, що також вивчаються протягом курсу «Основи дизайну». На першій сторінці назва теми є посиланням на другу сторінку посібника. На кожній наступній сторінці є, як графічні, так і текстові посилання, для перегляду повної інформації сторінки, для переходу до наступної сторінки та для виходу з перегляду посібника.

Далі інформаційне наповнення посібника включає в себе біографічні відомості, повні тексти, як програмних, так і позапрограмних творів з курсу зарубіжної літератури 11 класі таких французьких письменників, як Стендаль, Оноре де Бальзак, Гюстав Флобер, Шарль Бодлер, Стефан Малларме, Поль Верлен, Артюр Рембо (мал. 3).

Мал. 3

На сторінках про письменників, крім біографії та текстів творів письменника, є історичні довідки про події, що відбувалися, коли творив письменник, матеріали до написання творів (мал. 4). Музичне оформлення посібника класичними творами також дозволяє поринути до епохи ХІХ століття. Обробка аудіальної інформації є розділом вивчення курсу Web-дизайну та сучасним напрямком інформаційних технологій.

Мал. 4

Невід’ємною частиною вивчення курсу літератури є вивчення теорії літератури. Розділ посібника «Літературні течії» включає опис таких течій, як реалізм, романтизм, неоромантизм та модернізм (мал. 5). Опис кожної з течій оформлений картинами французьких митців, що творили у тому ж напрямку, та французькими музичними творами ХІХ століття.

Мал. 5

Розділ «Відчуття століття» – це відеофільм з картин французьких митців, створений власноруч автором посібника у програмі обробки відеоінформації. Обробка відеоінформації також включена у курс «Основи дизайну».

27

Розділ «Тест» – це електронний тест для перевірки отриманих за допомогою цього посібника знань (мал. 6).

Мал. 6.

Після того, як завершено проект, його слід презентувати та захищати, що теж є дуже відповідальним етапом для сучасного учня. Обов’язковим є подання разом з електронним варіантом посібника описової статті, де треба описати інформаційне наповнення посібника, технічні та програмні засоби, необхідні для роботи з посібником, і правила користування матеріалами посібника.

Такі посібники використовуються у Кловському ліцеї не тільки, як матеріал для самостійного опанування у бібліотечно-інформаційному центрі, а й в ході проведення уроків з тих шкільних предметів, для яких

28

вони розроблені. Маючи в ліцеї гарне технічне обладнання, зокрема, інтерактивні дошки, використання цих електронних матеріалів стає звичним для багатьох вчителів-предметників, які деякий час тому майже не уявляли, як можна використовувати комп’ютерну техніку у навчальному процесі.

Використання результатів таких робіт може сприяти удосконаленню процесу навчання за рахунок систематизованого викладення матеріалу, його наочності, підвищення ефективності засвоєння, зокрема за рахунок посилення емоційної складової при використанні візуальних, відео- та аудіоефектів та зручності використання навіть вчителями без особливих навичок роботи з комп’ютерною технікою.

Опис електронного інформаційного

мультимедійного Web-посібника з тем «Professions»

та «KYIV, Ukraine»

з тестовими завданнями з цієї теми

(придатний для розташування на Інтернет сторінках)

вчителя інформатики та технології

Кловського ліцею №77

Шведової Юлії Борисівни

Посібник написаний мовою HTML, для створення гіпертекстових сторінок. Складається він з html-файлів, графічних jpg-файлів та gif-файлів, файлів, які описують стандартні динамічні ефекти, використані у посібнику, звукових mp3-файлів та wav-файлів, анімаційних файлів, створених програмою Flash. Тестові завдання, профорієнтаційний тест та кросворд, які включено до посібника, написані мовою Visual Basic. Загальний обсяг мультимедійного посібника 130 Мбайтів.

Для встановлення та роботи цього посібника на комп’ютері повинні бути оперативна пам’ять не меньше за 64Мб, відео пам’ять не меньше за 16Мб, операційна система Windows 9x або вище, будь-яка програма-браузер (наприклад, Internet Explorer), стандартний програвач операційної системи. Завантажується посібник за допомогою функції Autorun з CD-диску.

Дуже цікава, інформаційна, мультимедійна робота. Посібник розроблявся з урахуванням того, що наш ліцей – заклад з поглибленим вивченням іноземних мов. Електронних посібників для вивчення іноземних мов на сьогоднішній день досить багато, але інформації безпосередньо з тем «Professions» та «KYIV, Ukraine» в тому обсязі, в якому вона подана у цьому посібнику немає. У посібнику багато матеріалу, який перекладався на ангійську мову під час його створення.

З головної сторінки посібника (мал. 1), яка зроблена як анімаційний файл і є запрошенням завітати до міста знань, ви потрапляєте до міста, в якому є три будинки:

1. Один з будинків – це посилання до англомовної інформації про наш ліцей;

2. Другий будинок – посилання до англомовної інформації про Україну та Киів;

3. Третій будинок – посилання на сторінки, де описуються багато професій та є інформація щодо профорієнтації учнів.

Якщо ви завітаєте до будинку, в якому є інформація про Україну та Київ, ви потрапляєте у книгу (мал. 2), з якої, знову ж за допомогою гіперпосилань можно дізнатись про історію України, про сучасну Україну, багато тут інформації про Київ (докладніше структура сторінок про Київ буде описана нижче), про професії українців, тут є і карта України.

Кожний малюнок та кожна фраза на цій сторінці (крім заголовка), як і на багатьох інших – це гіперпосилання на інформаційну сторінку. Тут же на сторінці є карта України, яку можна збільшити на весь екран. Звідси ми заходимо до сторінок з інформацією про Україну та Київ.

Мал. 1.