Смекни!
smekni.com

Державне управління у сільському господарстві (стр. 1 из 3)

Державне управління у сільському господарстві


Вступ

Поняття агропромислового комплексу Росії розкривається наступним чином. Вихідним є слово "агро". У перекладі на російську мову воно означає "земля", а точніше "землеробство", "обробіток землі". Землеробство називають також сільським господарством. Воно пов'язане з селом, сільською місцевістю, де здійснюється сільськогосподарське виробництво (на відміну від міського, промислового господарства). У ході розвитку сільське господарство оснащується технічними засобами, виробленими промисловістю, і здійснюється, таким чином, основі на промисловій. З тих пір і виникло поняття агропромислового виробництва, яка оформилася в АПК.

До початку 80-х рр.. в СРСР офіційних термінів і найменувань "агропромислове виробництво" і "агропромисловий комплекс" не було. У 1982 р. створено Державний агропромисловий комітет (Госагропром СРСР), в республіках, краях і областях - відповідні Держагропрому, а в районах - агропромислові об'єднання (РАПО). Держагропрому координували діяльність всіх організаційних структур АПК. З розпадом СРСР вони своє існування припинили, але АПК як такої залишився.

Мета моєї роботи розглянути роль державного управління в сільському господарстві.


1. Загальні завдання управління в галузі сільського господарства

Агропромисловий комплекс (сільське господарство) - це галузі які безпосередньо пов'язані з виробництвом, переробкою, закупівлею, зберіганням, транспортуванням і доведенням до споживачів сільськогосподарської продукції, а також постачання сировини для промислового виробництва.

Сюди відносяться державний (20%), колективний (10%), кооперативний (20%), акціонерний (40%), фермерський (менше 10%) і дрібнотоварний (менше 10%) сектора, що мають різноманітні організаційно - правові форми об'єднань і підприємств сільського господарства, харчової та переробної промисловості, а також відповідні органи управління. На частку підприємств, заснованих на приватній власності, припадає понад 90% виробленої продукції.

Конституція Російської Федерації відносить основні питання володіння, користування і розпорядження природними ресурсами - бази сільськогосподарського виробництва, а також відповідне законодавство (наприклад, земельне), до спільного ведення Російської Федерації і її суб'єктів (ст. 72). До безпосереднього ведення Російської Федерації віднесено встановлення основ федеральної політики і федеральних програм економічного розвитку країни (ст. 71).

Уряд Російської Федерації вирішує питання організації управління сільськогосподарськими підприємствами, віднесеними до федеральної власності, встановлює заходи матеріально-ресурсного стимулювання виробників зерна, визначає державного замовника із закупівлі та постачання зерна у федеральний фонд, а також порядок видачі та анулювання ліцензій на здійснення закупівель, зберігання, переробки зерна і торгівлі зерном, розпоряджається федеральним фондом зерна і т.д.

Органи виконавчої влади суб'єктів Російської Федерації мають широкі повноваження з управління сільським господарством: розробляють і виконують регіональні програми з підвищення родючості ґрунтів, керують ветеринарною службою, ведуть земельний кадастр, сприяють сільськогосподарським виробникам і т.п.

Разом з тим існує і спеціальна система органів галузевого державного управління сільським господарством.

2.Система органів виконавчої влади забезпечують управління у розвитку сільського господарства

У систему федеральних органів виконавчої влади, що забезпечують нормативно-правове регулювання, координацію, надання державних послуг, контроль і нагляд у галузі сільського господарства, входять: Міністерство сільського господарства Російської Федерації (Мінсільгосп Росії) і підвідомчі йому Федеральне агентство лісового господарства, Федеральне агентство по рибальству (Росриболовство), Федеральна служба з ветеринарного і фіто санітарного нагляду.

Міністерство сільського господарства Російської Федерації (Мінсільгосп Росії) є федеральним органом виконавчої влади, Положення про який затверджено Урядом РФ від 24 березня 2006 N 164. Очолює його міністр - Гордєєв Олексій Васильович.

Мінсільгосп здійснює функції з вироблення державної політики та нормативно-правового регулювання, надання державних послуг у сфері агропромислового комплексу (АПК), включаючи тваринництво, ветеринарію, рослинництво, карантин рослин, меліорацію, родючість ґрунтів, використання земель сільськогосподарського призначення, регулювання ринку сільськогосподарської сировини і продовольства , харчову і переробну промисловість, виробництво та обіг етилового спирту з харчової і нехарчової сировини, спиртовмісної, алкогольної та тютюнової продукції, сталий розвиток сільських територій, у сфері промислового рибництва (аквакультури), охорони, вивчення, збереження, відтворення і використання об'єктів тваринного світу, віднесених до об'єктів полювання, за винятком мешкають на особливо охоронюваних природних територіях і (або) занесених до Червоної книги Російської Федерації, та середовища їх проживання, а також з управління державним майном на підвідомчих підприємствах і установах.

Мінсільгосп Росії приймає нормативні правові акти, що встановлюють правила надання галузевих субсидій і субвенцій; правила в галузі ветеринарії, правила ведення селекційних досягнень; правила і норми в області племінного тваринництва, в області меліорації земель, норми природного убутку в сфері сільського господарства і галузях промисловості.

На нього покладено визначення порядку: заготовки, обробки, зберігання і використання насіння сільськогосподарських рослин; обліку зерна і продуктів його переробки; реалізації та транспортування партій насіння сільськогосподарських рослин; обороту часткою в загальному обсязі квот на вилов (видобуток) водних біологічних ресурсів в промислових цілях, закріплених за російськими користувачами; справляння та використання портових зборів державними адміністраціями морських рибних портів; проведення карантинного фіто санітарного моніторингу на території РФ; обчислення розміру стягнень за шкоду, заподіяну незаконним добуванням або знищенням об'єктів тваринного світу, віднесених до об'єктів полювання.

Воно визначає вимоги до нормативної документації з проектування та будівництва меліоративних систем, окремо розташованих гідротехнічних споруд; приймає плани проведення заходів з реабілітації земель сільськогосподарського призначення, статути служби на суднах рибопромислового флоту.

На нього покладено здійснення реалізації федеральних програм у сфері АПК, формування і використання федерального фонду насіння сільськогосподарських рослин та резерву коштів їх захисту; організація проведення сортового та насіннєвого контролю щодо посівів і насіння сільськогосподарських рослин.

Воно здійснює експлуатацію та паспортизацію державних меліоративних систем і віднесених до державної власності окремо розташованих гідротехнічних споруд; проводить державну експертизу перед проектної та проектної документації на будівництво та реконструкцію меліоративних систем і гідротехнічних споруд; організовує проведення протиепізоотичних заходів. Ведуть облік федерального фонду насіння, меліорованих земель, закупівель для федеральних державних потреб, а також реєстр федеральної власності АПК, перебуває в його віданні.

Федеральне агентство лісового господарства є федеральним органом виконавчої влади, що здійснює функції з надання державних послуг, управління державним майном та правозастосовні функції у сфері лісового господарства. Положення про яким затверджено Постановою Уряду Російської Федерації від 16 червня 2004 N 283 Керівник Федерального агентства лісового господарства - Савінов Іванович Олексій.

Основними його функціями є:

а) забезпечення раціонального, безперервного і не виснаженого лісокористування, відтворення, охорони і захисту лісів, об'єктів тваринного світу (за винятком віднесених до об'єктів полювання), виконання заходів з лісового насінництва, гідромеліоративних робіт та інших робіт з ведення лісового господарства, раціонального використання земель лісового фонду, збереження і посилення середовищі утворюють, захисних, водо охоронних, рекреаційних та інших корисних природних властивостей лісів;

б) надання прав користування ділянками лісового фонду;

в) забезпечення проведення лісовпорядкування;

г) надання державних послуг, пов'язаних з наданням інформації про стан ділянок лісового фонду, організацією вибору ділянок лісового фонду для дозволених видів лісокористування;

д) здійснення державного моніторингу лісів;

е) ведення державного обліку лісового фонду, віднесення в установленому порядку лісів до груп лісів і категорій захисту лісів першої групи, а також переведення лісів з однієї групи лісів або з категорії захисту лісів першої групи відповідно до іншої групи або категорію;

ж) ведення державного лісового кадастру;

з) розгляд клопотань про переведення лісових земель в нелісові і переведення земель лісового фонду в землі інших категорій.

Агентство в межах і порядку, визначених федеральними законами, актами Президента Російської Федерації та Уряду Російської Федерації, здійснює повноваження власника щодо необхідного для забезпечення виконання функцій федеральних органів державної влади федерального майна, у тому числі переданого федеральним державним унітарним підприємствам, федеральним казенним підприємствам і державним установам, підвідомчим Агентству.

Федеральне агентство з рибальства, Положення про який затверджено Урядом РФ 17 червня 2004 р., Здійснює функції з надання державних послуг, управління державним майном у сфері рибогосподарської діяльності, раціонального використання, вивчення, збереження і відтворення водних біологічних ресурсів та середовища їх проживання.