Смекни!
smekni.com

Маркетингове дослідження (стр. 2 из 4)

З ризиком підприємець стикається на різних, етапах своєї діяльності, і, природно, причин виникнення конкретної ризикової ситуації може бути дуже багато. Для ризику такими джерелами являються: безпосередньо господарська діяльність, діяльність самого підприємця, недолік інформації про стан зовнішнього середовища що чинить вплив на результат підприємницької діяльності. Виходячи з цього слід розрізняти:

· ризик, пов'язаний з господарською діяльністю;

· ризик, пов'язаний з особою підприємця;

· ризик, пов'язаний з недоліком інформації про стан зовнішнього середовища.

У зв'язку з тим, що вірогідність виникнення останнього ризику назад пропорційна тому, наскільки підприємство інформоване про стан зовнішнього середовища по відношенню до своєї фірми, він найбільш важливий в сучасних умовах господарювання. Недостатність інформації про партнерів, особливо їх діловому іміджі і фінансовому стані, загрожує підприємцеві виникненням ризику. Для того, щоб забезпечити себе від непередбаченого настання ризику підприємство "БІ ТРАНС" може застрахувати себе від непередбачених "випадків". Усі підприємницькі риски можна також розділити на дві великі групи відповідно до можливості страхування: страховані і не страховані. Підприємець може частково перекласти ризик інші суб'єкти економіки, зокрема забезпечити себе, здійснивши певні витрати у вигляді страхових внесків. Таким чином, деякі види ризику, такі, як: ризик загибелі майна, ризик виникнення пожежі, аварій та ін. підприємець може застрахувати.


2. Провести аналіз факторів мікро маркетингового середовища функціонування обраного об’єкту на українському ринку

Реалізація маркетингових стратегій і тактичних прийомів може зустріти неприйняття яких-небудь служб компанії, непередбачену реакцію ринку, не відповідати макроекономічним тенденціям. Маркетингове середовище - це активні суб'єкти і чинники, що впливають на маркетингові можливості і рішення.

Реалізація маркетингових стратегій і тактичних прийомів може зустріти неприйняття яких-небудь служб компанії, непередбачену реакцію ринку, не відповідати макроекономічним тенденціям. З точки зору можливостей маркетингової дії на оточення виділяють:

- мікросередовище, діюче на рівні компанії;

- макросередовище, незалежне від маркетингу компанії.

Внутрішньому мікросередовищу відносяться відділи, служби, підрозділи компанії, що взаємодіють із службою маркетингу і(чи) контрольовані їй, :

- фінансова служба, бухгалтерія (можливості бюджету маркетингу).

- виробництво (рівень виробничих потужностей маркетингу).

- постачання (можливості ціноутворення, інновацій).

- збут (можливості реалізації).

У своєму арсеналу підприємство має більше 80 сучасних вантажних автомобілів провідних фірм - виробників. Підприємство "БІ ТРАНС" займає істотну частку ринку Києва і Київської області, як по міжнародних, так і внутрішнім перевезенням. За час існування, фірма отримала хорошу репутацію як серед населення, так і серед фірм-виробників, дистриб'юторських компаній і інших організація.


3. Провести аналіз факторів макро маркетингового середовища функціонування обраного об’єкту на українському ринку

Що уміють досягати успіху компанії розуміють, що завжди існують незадоволені потреби покупців, і реагують відповідним чином. Заповзятливі організатори і компанії уміють йти назустріч потребам споживачів і періодично пропонують нові рішення.

На увагу маркетологів заслуговують і тенденції, і мегатенденції. Очевидно, що якщо новий товар або маркетингова програма вписуються у відчутні тенденції, а не суперечать їм, їх шанси на успіх ростуть. Проте виявити можливість - ще не означає досягти успіху, навіть якщо до цього немає ніяких технічних перешкод.

Компанії і їх постачальники, ринкові посередники, покупці, конкуренти і громадськість в цілому - усі працюють під впливом чинників макросередовища; саме ці чинники і формують можливості і погрози для ринкових суб'єктів. Діючі в маркетинговому середовищі сили є неконтрольованими чинниками, які необхідно виявляти і відповідним чином реагувати на них. Компанії, які займаються перевезеннями, і споживачі все більше підпадають під вплив глобальних сил до яких відносяться:

1. Значне скорочення часу на міжнародні перевезення, розвиток комунікацій і фінансових операцій, що веде до посиленого зростання об'ємів світової торгівлі і інвестиційних операцій.

2. Переміщення виробничих потужностей і технологій в країни з нижчою оплатою праці. Такі підприємства часто потребують надійного партнера - компанії, яка займається міжнародними перевезеннями.

3. Зростання масштабів бартерних і контрторговельних операцій в міжнародній торгівлі .

4. Глобалізація діяльності транснаціональних корпорацій.

5. Розвиток глобальних торговельних мapoк в автомобілебудуванні, харчовій, легкій, електронній промисловості і інших галузях.

У цих умовах глобалізації економіки, що швидко змінюються, компанія "БІ ТРАНС" повинна здійснювати моніторинг шести основних чинників : демографічних, економічних, природних, технологічних, політичних і соціальних. Ці, непіддатливі контролю, сили за якими фірма повинна уважно стежити і на які повинна реагувати.

4. Провести SWOT – аналізу діяльності обраного об’єкту підприємства "БІ ТРАНС"

SWOT - метод аналізу в стратегічному плануванні, що полягає в розподілі чинників і явищ на чотири категорії: strengths (сильні сторони), weaknesses (слабкі сторони), opportunities (можливості) і threats (загрози).

У повному об'ємі стратегічний аналіз доступний лише дуже великим компаніям. Проте, в умовах середовища, що динамічно змінюється, навіть для порівняно невеликих підприємств, одній інтуїції керівника стає недостатньо для успішних дій на ринку. Цим обумовлена необхідність постановки в таких компаніях обмежених, "дешевших" варіантів вироблення стратегій. Але і для великих компаній "дуже часто витрати на кількісне обґрунтування вибору цілей і стратегій набагато вище за ефект від їх переваг, в порівнянні з простішими "якісними" методами".

Зробивши аналіз факторів мікро та макро маркетингового середовища підприємства "БІ ТРАНС", можна всі отриманні дані занести в таблицю SWOT-аналізу, в якій будуть перелічені всі слабкі та сильні сторони підприємства, можливості та загрози.


Таблиця 1 SWOT-аналіз підприємства "БІ ТРАНС"

Сильні сторони Можливості
· Якість обслуговування клієнтів - полягає в персональному підході до кожного замовника.· Досвід роботи компанії - більш 10 років на українському ринку.· Жорсткий конкурент на ринку.· Вища за середню обізнаність про стан ринку. · Можливість пошуку нових клієнтів - і ведення переговорів.· Охоплення можливо більшого числа клієнтів.· Стабілізація економічної і політичної ситуації спричинила збільшення рівня життя населення.· Ненасичений український ринок представляє практично необмежені можливості для зростання.
Слабкі сторони Загрози
· Відсутність планування - до теперішнього моменту не робилося спроб аналізу, прогнозування і планування діяльності фірми.· Відсутність інвестування в маркетинг за винятком мінімально необхідних засобів на розміщення реклами;· Недолік фірмових комунікацій, відсутність регулярного інформування співробітників про результати їх праці, слабкий зворотний зв'язок. · Висока схильність впливу зміни законодавства і регулятивних заходів.· Зміна митних процедур і мит може різко понизити рентабельність бізнесу або навіть зробити його нерентабельною.· Виникнення труднощів при укладанні договорів із замовниками.· Велика ймовірність виникнення нових конкурентів· Постійні атаки з боку ключових конкурентів (конкурентна позиція погіршується).

5. Визначити цілі маркетингового дослідження

Ринкова ситуація, що склалася на сьогодні на тлі структурних змін на ринку перевезень, вимагає прискореного розвитку галузевої економіки з метою забезпечення її стійкого функціонування. Це обумовлено рядом макроекономічних тенденцій, серед яких основною і найбільш важливою для транспортних компаній являється поступове зростання виробництва товарів в різних галузях народного господарства. При цьому зростання виробництва носить явно виражений регіональний характер відбувається децентралізація зв'язків між промисловими підприємствами, і підприємці на місцях прагнуть забезпечити потребу населення в товарах і послугах власними силами і з використанням власних ресурсів. Така ситуація, з одного боку, сприяє зростанню об'ємів і ускладненню логістичних ланцюжків перевезень в місцевих повідомленнях і деякому скороченню транзитних і, як наслідок, потенційному збільшенню прибутку окремих транспортних компаній, а з іншої - внаслідок того, що ринкові стосунки примушують підприємців шукати найбільш відповідні їм з точки зору співвідношення "ціна-якість" способи доставки продукції до кінцевого споживача. Це стимулює розвиток конкуруючих місцевих транспортних компаній, що забезпечують навколишні підприємства послугами з перевезення вантажів автомобільним або водним транспортом.

Метою цього дослідження є збільшення прибутковості підприємства за рахунок маркетингової діяльності, визначення суми маркетингових витрат і розробка ефективної комунікаційної політики.

6. Розробити пошукові питання та визначити обсяг необхідної інформації

Визначення складу збираної інформації є найбільш важливим підготовчим етапом дослідження, оскільки саме від правильності його виконання залежить адекватність і ефективність результату усього дослідження. При формулюванні пошукових питань спираються на сукупність наявної інформації в цій області, джерелом якої можуть бути існуючі теорії, виробничий і управлінський досвід, або результати попереднього дослідження. Результати формулювання пошукових питань із запропонованими до них параметрами заносяться в таблицю 2.