Смекни!
smekni.com

Маркетингове дослідження (стр. 4 из 4)

Для привертання уваги потенційних замовників ТОВ "БІ ТРАНС" використовує наступні заходи:

· організовує виставки і презентації, де усі охочі можуть ознайомитися з послугами фірми, отримати відповіді на питання, що цікавлять, відносно діяльність організації, ознайомитися з рекламними проспектами, зав'язати прямі контакти з представниками фірми;

· веде семінарську діяльність (у тому числі бере участь в семінарах сторонніх організацій і фірм).

Завданням комунікаційної політики є переконати потенційного замовника в надійності і компетентності фірми-постачальника. А оскільки для керівників підприємств основним критерієм надійності часто є популярність фірми, то для досягнення пізнаваності і створення сприятливого образу ТОВ "БИ ТРАНС" проводить наступні заходи:

· установка інформаційних і рекламних щитів;

· розміщення інформаційних і рекламних матеріалів в галузевих періодичних виданнях на корпоративній основі;

· розробка фірмового стилю.

В цілому, для просування своїх послуг, фірма "БІ ТРАНС" використовує канал особистої комунікації, вважаючи його найбільш дієвим і ефективним при роботі з корпоративним замовником. Однією з умов діяльності фірми є надання обслуговування європейського класу. Ця вимога виражається як в бажанні простого обслуговування, так і в упевненості, що пропоноване послуги здатні "удосконалитися, щоб задовольнити майбутні запити".

За багаторічний досвід роботи на території України фірма "БІ ТРАНС" придбала багато постійних клієнтів, комунікація з якими здійснюється за допомогою розсилки:

· інформаційних листів з пропозиціями про нові послуги;

· запрошень на виставки і семінари;

· прайс-листів з інформацією про зміни цін.


Висновки

Дослідження ринку припускає з'ясування його стану і тенденцій розвитку, що може допомогти виявити недоліки сьогоднішнього положення на ринку і підказати можливості і шляхи його поліпшення, але це, проте, тільки частина проблем, що визначають зміст маркетингових досліджень в цілому.

Підприємство "БІ ТРАНС" є юридичною особою, має самостійний баланс, відособлене майно, несе самостійну відповідальність по своїх зобов'язаннях, може від свого імені придбавати і здійснювати майнові і інші немайнові права, виконувати обов'язки, бути позивачем і відповідачем в суді. Підприємство має рахунки в банках, має право на простий круглий друк, штамп, символіку, товарний знак. Правоздатність підприємства виникає з моменту його створення і припиняється у момент завершення його ліквідації. Підприємство вважається створеним з моменту його державної реєстрації. Підприємство не має відособлених підрозділів, у своїй діяльності керується законодавством України і Статутом підприємства.

Основною метою діяльності підприємства є отримання прибутку. Основним завданням підприємства є насичення ринку України товарами, продуктами, послугами.Ринкова ситуація, що склалася на сьогодні на тлі структурних змін на ринку перевезень, вимагає прискореного розвитку галузевої економіки з метою забезпечення її стійкого функціонування. Це обумовлено рядом макроекономічних тенденцій, серед яких основною і найбільш важливою для транспортних компаній являється поступове зростання виробництва товарів в різних галузях народного господарства. При цьому зростання виробництва носить явно виражений регіональний характер відбувається децентралізація зв'язків між промисловими підприємствами, і підприємці на місцях прагнуть забезпечити потребу населення в товарах і послугах власними силами і з використанням власних ресурсів. Метою цього дослідження є збільшення прибутковості підприємства за рахунок маркетингової діяльності, визначення суми маркетингових витрат і розробка ефективної комунікаційної політики.

Опитування клієнтів транспортних компаній здійснювалося шляхом анкетування, анкети були заздалегідь перевірені на предмет легкості розуміння питань, після анкетування проводилася хвилинна співбесіда (неструктуроване, один - два питання) для оцінки загального враження клієнтів від компанії "БІ ТРАНC".

Отримані дані свідчать про те, що більшість опитаних - 45%, користувалися послугами компанії "БІ ТРАНС". Міра задоволеності якістю послуг, що надаються, складає: 32% - 3 бали, 44% - 4 бали, 24% - 5 балів. Оцінку в 1 і 2 бали ніхто з опитаних не поставив.

Маркетингове дослідження показало, що найчастіше послугами нашої компанії користуються юридичні особи (процентне співвідношення 65%).

Найбільш популярними послугами є міжнародні перевезення і перевезення вантажу по місту.

Середній вік наших клієнтів складає 26 - 31 рік.

Середній дохід 3000 гривен.

Серед клієнтів велику частину складають чоловіки (68%), жінки складають 32%.

Корпоративним замовником транспортних послуг є, як правило, великі фірми, які користуються послугами компанії з метою витягання прибутку, правових зобов'язань або скорочення витрат. Виходячи з цього слід зазначити, що для таких організацій передусім важливі якість і надійність, а також кваліфіковане і швидке обслуговування.

Для залучення максимального числа замовників ТОВ "БІ ТРАНС" проводить комунікативну політику одночасно в двох напрямах: створення сприятливого образу фірми у керівників підприємств-замовників; привертання уваги фахівців цих підприємств з послугами фірми.


Список використаної літератури

1. Ансоф И. Стратегическое управление: Сокр. пер. с ан1. Шоу Р., Меррик Д. Прибыльный маркетинг. Окупается ли ваш маркетинг? - К.: Companion Group, 2008. – 496 с.

2. Кунявский М.Е., Кублин И.М., Распоров К.О. Управление маркетингом промышленного предприятия. – М.: Международные отношения, 2004. – 516 с.

3. 3.Гордон Д. Маркетинг и управление брендом. – М.: Альпина Бизнес Букс, 2007. – 174 с.

4. Хейс Дж. Управление маркетингом: опыт и проблемы. – М.: Альпина Бизнес Букс, 2004. – 2005 с.

5. Крюков А.Ф. Управление маркетингом. Учебное пособие. – М.: КноРус, 2008. – 512 с.

6. Моисеева Н. К., Конышева М. В. Управление маркетингом. Теория, практика, информационные технологии. – М.: Финансы и статистика, 2005. – 684 с.

7. Шарков Ф.И. Управление маркетинговыми коммуникациями (интегрированный подход). – М.: Академический проект, 2006. – 256 с.

8. Строков В.А. Управление маркетингом на предприятии. Учебное пособие. – М.: ХОРС-2, 2004. – 239 с.

9. Коротков А.В. Управление маркетингом. Гриф МО РФ. – М.: Юнити, 2005. – 463 с.

10. Федосеев И.В. Управление маркетингом. Учебный курс. – М.: Март, 2006. – 208 с.

11. Белл Д. Управление маркетингом: опыт и проблемы. Выпуск 2. Инструменты рекламы. – М.: Альпина Бизнес Букс, 2005. – 180 с.

12. Бурцева Т.В. Управление маркетингом: Учебное пособие для ВУЗов. – М.: Экономистъ, 2005. – 223 с.