Смекни!
smekni.com

Маркетингове дослідження ЧП "Фенаф" (стр. 1 из 4)

Міжрегіональна Академія управління персоналом

Інститут міжнародної економіки і інформаційних технологій

Кафедра маркетингу

ЗВІТ

про виконання програми виробничої практики

студентки

група Е-10-06-БМР(2,3 з)

Спеціальність маркетингу

Спеціалізація міжнародний маркетинг і реклама

Кваліфікаційний рівень бакалавр

База практики ЧП “ФЕНАФ”

Керівник практики

від підприємства генеральний директор В.М. Нежданова

Керівник практики

від МАУП доцент И.Ю. Кутлина

Звіт захищений

"___"____________2008 р.

_____________________

Київ 2008


План

Вступ............................................................................................................... 4

Загальна характеристика підприємства ЧП "Фенаф".............................. 7

Специфіка діяльності маркетингових служб підприємства..................... 9

Організація здійснення аналізу маркетингових досліджень. Система обробки інформації..................................................................................................... 11

Система прогнозування попиту споживачів.......................................... 12

Маркетингова цінова політика підприємства......................................... 14

Система стимулювання збуту. Канали розподілу і ефективність їх діяльності........................................................................................................................ 16

Планування маркетингової діяльності. Організація особистих продажів і пропаганди................................................................................................... 18

Виводи.......................................................................................................... 20

Список використаної літератури............................................................... 21

Вступ

Метою звіту є віддзеркалення результатів вивченої маркетингової роботи підприємства ЧП "Фенаф".

Маркетинг зачіпає інтереси кожного підприємства і суспільства в цілому. Це процес, в ході якого розробляються і надаються в розпорядження людей товари і послуги, що забезпечують певний рівень життя. Маркетинг включає безліч найрізноманітніших видів діяльності, зокрема маркетингові дослідження, розробку товару, організація його розподілу, встановлення цін, рекламу і особистий продаж. Виживання (благополуччя) фірми може бути забезпечене лише у разі стратегічно вірно розрахованих саме "своїх" зон господарювання. Другий аспект, який забезпечує її благополуччя, - коли різні життєві цикли продукції і попиту даної фірми перекривають один одного в часі: тобто до моменту насичення ринку одним товаром (послугою) повинен бути введений на ринок новий товар (послуга). І в - третіх, розриви між циклами за часом, коли один товар закінчив своє "життя" на ринку, а наступний не її ще початків, - означає найчастіше втрату підприємцем своїх позицій, падіння економічних показників фірми, а нерідко і банкрутство.

Високі темпи оновлення товарів і послуг (деякі товари живуть на сучасних ринках 1-2 року) можливі лише при чіткій, злагодженій роботі всіх учасників справи і їх високому професіоналізмі. Гостра конкуренція і інші об'єктивні причини вимушують підприємця постійно піклуватися про освоєння нових виробів і продуктів, введення нових технологій як головна умова виживання фірми і, відповідно, найважливіша економічна мета. Виходячи з конкретної спеціалізації, стану і потенціалу підприємства, а також чинників зовнішнього навколишнього середовища, формулюються головні цілі підприємства.

Згідно концепції маркетингу, важ процес діяльності підприємства починається з ринкових досліджень і прогнозу продажів, які покликані забезпечити надійний базис для подальшого планування всіх ділових операцій. Отже, якщо збут - всього лише одна з функцій підприємства, то функція маркетингу - основа всього господарського життя. У основу роботи підприємства, що дотримується маркетингу, кладеться найбільш ефективний з погляду ринку принцип: спочатку дізнатися, який товар, з якими споживчими властивостями (якої якості), за якою ціною, в яких кількостях і в яких місцях хоче набувати потенційний покупець, що є сегментом того або іншого соціального класу ("страты"), а потім (і не раніше) - думати про організацію виробництва: проводити і продавати вироби (послуги), які безумовно "підуть" на ринку, безумовно потрібні, тобто матимуть попит, безумовно знайдуть збут в розрахунковій кількості.

Зрозуміло, що для цього підприємству потрібно мати гнучкі технології, відповідні виробничі потужності, кваліфікований персонал, що орієнтується на концепцію маркетингу.

В ході проходження практики вивчені основні прийоми і методи управління підприємством, управління маркетингом, основні напрями діяльності на перспективу, методи встановлення цін на продукцію, організація руху товару. Вивчення здійснювалося на підставі статуту підприємства, його бізнес-плану, бухгалтерських звітів і балансів, нормативно-правової інформації і практичного спостереження за роботою служб і відділів.

ЧП "Фенаф" є комерційною організацією, має самостійний баланс, штампи, друк, розрахунковий рахунок в банці. Основним видом діяльності є здійснення будівельно-монтажних робіт.

Найвищим органом управління є генеральний директор. Організаційна структура управління відноситься до типу формальної механічної.

Управлінням маркетингом здійснює директор підприємства. Підхід до сегментації ринку на підприємстві грунтується на специфікації продукції, здійснюється прогнозування товарного ринку. Якість продукції і ціни на неї регулюється підприємством самостійно. Збут продукції ЧП "Фенаф" здійснюється у момент виробництва і контролюється відділом матеріально-технічного забезпечення. Просування товарів на ринок здійснюється за допомогою товарної реклами.

Інноваційна діяльність підприємства направлена на розробку нового вигляду устаткування, сировини і матеріалів. Підприємство здійснює капітальні вкладення в нове устаткування і технічне переозброєння підприємства, введення нового вигляду будівельно-монтажних робіт. Підприємством проводиться стратегічне управління товаром, цінами, витратами виробництва і інноваціями.

На підставі балансів за три роки мною проведено дослідження основних показників, що характеризують фінансово-господарську діяльність підприємства, вивчені основні виробничі фонди і оборотні кошти, витрати на виробництво і випуск продукції.

Загальна характеристика підприємства ЧП "Фенаф"

ЧП "Фенаф" є комерційною організацією – юридичною особою, має самостійний баланс, друк, штампи, бланки з своїм найменуванням, розрахункові рахунки в установах банків. Метою діяльності підприємства є господарська діяльність, направлена на витягання прибули.

Основним видом діяльності ЧП "Фенаф" є ремонтний-будівельні роботи будівель і споруд, на які є відповідні ліцензії, підприємство відноситься до галузі будівництва.

Крім того, додаткове підприємство виконує послуги автосервісу, деревообробки, ковальського виробництва, перемотування двигунів і по перевезенню вантажів в межах України (далі розглянемо тільки будівельно-монтажні роботи).

Діяльність ЧП "Фенаф" регулюється на підставі його Статуту і відповідно до виданих ліцензій на види діяльності. Виробництво будівельно-монтажних і ремонтний-будівельних робіт займають в загальному об'ємі робіт суспільства 72,1% (дані роботи аналізуватимемо далі), зокрема ізоляційні роботи – 45%. Підприємство будує свої взаємини із замовниками на договірних основах і налагодило стійкі позиції в своєму регіоні завдяки стабільній роботі, високою якістю робіт, тісними зв'язками з постійними замовниками. Такими замовниками є:

Куп ЖКХ р. Біла Церква;

НРУПТН “Дружба”;

ВАТ тр. № 16 р. Біла Церква і ін.

Основними постачальниками матеріалів є підприємства Республіки Білорусь.

Виробництво по типах буває одиничне, серійне, і масове. Виробництво в ЧП "Фенаф" будівельно-монтажних робіт відноситься до масового типу.

Спеціалізація виробництва є процесом зосередження випуску конструктивно і технологічно однорідної продукції, її окремих частин або технологічних процесів на підприємствах, в об'єднаннях і в галузях.

Спеціалізацію можна визначити як концентрацію виробництва конструктивно і технологічно однорідній продукції, тобто зосередження на підприємстві (у цеху, на ділянці) однакової за способом виготовлення продукції, призначеної для кінцевого споживання, або окремих вузлів, агрегатів, деталей і інших елементів технологічно складного виробу, або як відособлення окремих стадій технологічного процесу. При цьому підприємство може спеціалізуватися на випуску продукції декількох видів (багатопредметна спеціалізація) або одного вигляду (однопредметная спеціалізація).

ЧП "Фенаф" властиво багатопредметна спеціалізація, оскільки підприємство виконує різні види будівельно-монтажних робіт.

По відношенню до різних ділянок на підприємстві ЧП "Фенаф" орієнтується на технологічну спеціалізацію.

Рівень спеціалізації в конкретній галузі визначається її питомою вагою в загальному випуску продукції даного вигляду (наприклад, питомою вагою меблів, випущених на меблевих підприємствах, в загальному випуску меблів).

Рівень спеціалізації конкретного підприємства можна оцінити на основі таких показників, як питома вага масової і великосерійної продукції в загальному об'ємі виробництва підприємства (цеху), питома вага спеціалізованого устаткування в загальному парку устаткування підприємства (цехи і ін)

Таким чином, рівень спеціалізації будівельно-монтажних робіт в загальному об'ємі випуску продукції ЧП "Фенаф" складає 72,1%.

Для нашого підприємства властиво внутрігалузева кооперація, оскільки певні будівельно-монтажні роботи можуть проводитися спільно з іншими підрядчиками.

Для ЧП "Фенаф" для здійснення основного виду діяльності - ремонтний-будівельні роботи - найбільш важливим чинником зовнішнього середовища є природний чинник - погодний-кліматичні умови, оскільки в зимових умовах істотно скорочуються можливості здійснення зовнішніх ремонтних робіт (теплоізоляція будівель і споруд) і відповідно вони збільшуються при настанні весінньо-літнього періоду. Рухливість виробництва при погодному чиннику означає, що при настанні несприятливих погодних умов всі зовнішні роботи припиняються і поновлюються тільки при поліпшенні погоди, невизначеність виробництва полягає в неможливості достатньо точно скласти графік виконання зовнішніх робіт. Невизначеність в нашому випадку характеризується помірним рівнем складності. Загроза з боку зовнішнього середовища наступає при зливах, шквалистих вітрах, снігопадах, що робить виконання зовнішніх робіт неможливим, і також наступає вірогідність серйозних руйнувань незавершених робіт.