Смекни!
smekni.com

Економіка аграрного виробництва (стр. 5 из 6)

4. Спираючись на теорію переваги спеціалізованого виробництва та суспільного поділу праці пропонується в столичному аграрному секторі:

• поступово перейти на науково обгрунтовані організаційно-економічні принципи концентрично-радіального формування і розвитку агропромислового виробництва як нової системи територіальної організації виробництва сільськогосподарської продукції та продукції її промислової переробки, що здійснюється під безпосереднім впливом економічних інтересів соціально-виробничої діяльності м. Києва - столиці незалежної держави України:

• розвиток аграрного регіону та його входження в ринкове середовище має стати визначальним щодо напрямів, змісту та структури концентрично-радіального формування і розвитку агропромислового виробництва відповідно до вимог м. Києва у пропорціях і розмірах, здатних до задоволення зростаючих потреб одного жителів із конкретних видах продукції споживання;

• з урахуванням кон'юнктури ринку протягом 1999-2001 років завершити реструктуризацію територіальної організації агропромислового виробництва, сформувати відповідні соціально-економічні виробничі зони, підзони та мікрозони залежно від потреб міста.

5. На основі розробленої науково обгрунтованої схеми концентрично-радіального розміщення сільськогосподарського виробництва навколо столиці України по мірі віддалення від меж міста передбачати, виходячи з історичних традицій населення та потреб столичного ринку, зміни в обсягах та структурі виробництва сільськогосподарської продукції. Крім того, визначити зони експортного виробництва, передбачивши державні заходи по підтримці їх розвитку. Послідовно здійснювати компенсаційно-стимулюючі заходи розвитку тваринництва. Належить на державному рівні вирішити питання справедливої податкової та цінової політики, забезпечити збалансований розвиток усіх галузей АПК.

6. Нарощування аграрного капіталу в регіоні пропонується здійснювати поетапно. До базового рівня (1997 р.) виробництво продукції рослинництва може збільшитися в 2001 р. на 8-56, а тваринництва — 9-?0 %.

Реалізація розробленої програми аграрного сектора столичного регіону на основі багатоукладної економіки дасть можливість вести розширене відтворення і при обгрунтованих цінах на промислову та сільськогосподарську продукцію забезпечити рентабельність на рівні 39-42 %. Доцільно при цьому мати від міської держадміністрації постійні замовлення на важливіші для міста продукти харчування. Під вартість цієї продукції місту бажано включитися до розбудови сучасної соціально-побутової та сільської інфраструктури. Це сприятиме підвищенню якості життя на селі, пом'якшенню перенаселення самої столиці України м. Києва.

СПИСОК ПУБЛІКАЦІЙ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Бідзюра І.П. Реформування аграрних підприємств на основі приватної власності //Економіка АПК.- 1998.- №2.-С.З-6.

2. Бідзюра І.П., Токарев М.Ф. Удосконалення організації відтворення молочного стада //Економіка АПК.- 1998.- №7.-С.25-28, в т.ч. автора 25-27 ст.

3. Бидзюра И.П. Животноводство столичной области в переходньїх рьіночньїх условиях //Економіка АПК.- 1998.- №1!.- С.81-85.

4. Бидзюрс И.П- Специфика развития аграрного производства в Чернобьільской зоне Украиньї //Аграрная наука.- 1998.-№7.-С.18-19.

5. Бидзюра И.П. Зкономика аграрного сектора столичного региона //Придніпровський науковий вісник. - 1998.- №92.- С.1-6.

6. Бідзюра І.П., Токарев М.Ф., Цибін А.Б. Оптимізація радіаційного контролю в Київській області // Наука. Чорнобиль-97, Київ-1998. Науково-практична конференція 11-12 лютого 1998 р. - С.114.

АНОТАЦІЯ

Бідзюра І.П.: "Економіка аграрного виробництва столичного регіону України". Дисертацією є рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.02 -' Економіка сільського господарства і АПК. Інститут аграрної економіки Української академії аграрних наук, Київ, 1999.

Дисертацію присвячено питанням розбудови економіки аграрного виробництва столичного регіону в умовах перехідного періоду до ринку. В ній досліджуються організаційно-економічні особливості формування і розвитку агропромислового виробництва столичного регіону. З теоретично-методологічних позицій висвітлюється регіональна сутність агропромислового виробництва в зоні впливу діяльності столиці України м. Києва, розкривається соціально-економічне тлумачення поняття "агропромислове виробництво столичного регіону", обґрунтовується характер його територіального формування та розвитку. Спираючись на теорію суспільного поділу праці, автор досліджує можливості обособлення і диференціацію галузей, посилення внутрішньогалузевого товарообміну як передумови для прискорення науково-технічного прогресу та забезпечення зростання продуктивності праці.

Виходячи з теоретичних положень аналізується ресурсний потенціал сільськогосподарського виробництва та стан його використання. Це дозволило автору з'ясувати співвідношення галузей сільського господарства, їх неадекватну пристосованість до ринкових умов. Визначені також позитивні і негативні характеристики в зміні економічної ситуації в аграрному секторі столичного регіону, складнощі становлення і роль різних типів сільськогосподарських підприємств в системі АПК.

Перспективи розвитку та підвищення ефективності агропромислового виробництва в столичному регіоні розглядаються в дисертації під кутом зору загальних принципів розвитку підприємництва на селі. Але на відміну від попередніх дослідників, виходячи з теорії спеціалізації і суспільного поділу праці, автор пропонує здійснювати на макро-, мезо- і мікрорівнях територіальну реконструкцію агропромислового виробництва з урахуванням природно-економічних зон Київщини та прилеглих до неї окремих районів інших областей на принципах наукового обгрунтування організаційно-економічних особливостей концентрично-радіального формування і розвитку агропромислового виробництва. Саме цей науковий підхід дозволить зблизити інтереси сільськогосподарських товаровиробників і переробних підприємств м. Києва, сприятиме підвищенню економічної ефективності агропромислового виробництва.

Ключові слова: аграрне виробництво, столичний регіон, економіка, капітал, криза, ринок, перетворення, концентрично-радіальне формування, доход, спеціалізація, поділ праці.

АННОТАЦИЯ

Бидзюра И.П.: Зкономика аграрного производства столичного региона Украиньї - рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата зкономических наук по специальности 08.07,02 - Зкономика сельского хозяйства й АПК. Институт аграрной зкономики Украинской академии аграрних наук, Киев, 1999.

Диссертация посвящена вопросам развития зкономики аграрного производства столичного региона в условиях переходного периода к рьінку. В ней исследуются организационно-зкономические особенности формирования й развития агропромьішленного производства столичного региона. С теоретико-методологических позиций освещается региональная сущность агропромьішленного производства в зоне влияния деятельности столицьі Украиньї г. Києва, раскрьгвается социально-зкономическое толкование понятия агропромьішленного производства столичного региона, обосновьівается характер его территориального формирования й развития. Основьіваясь на теории общественного разделения труда, автор исследует возможности обособления й дифференциации отраслей, усиления внутриотраслевсго й межотраслевого товарообмена как условия для ускорения научно-технического прогресса й обеспечения роста производительности труда. В соответствии с теоретическими положеннями . анализируется ресурсньїй потенциал сельскохозяйственного производства й состояние его использования, соотношение отраслей сельского хозяйства, их неадекватной приспособленности к рьіночньїм условиям. Определеньї положительньїе й негативньїе характеристики в изменении зкономической ситуации в аграрном секторе столичного региона, сложности становлення й роль различньїх типов сельскохозяйственньїх предприятий в системо АПК.

Перспективьі развития й повьішения зффективности агропромьішленного производства в столичном регионе рассматриваются в диссертации под углс'м зрения общих принципов развития предпринимательства на селе, Однако в отличие от предьідущих исследователей, на основе теории специализации й общественного разделения труда автор предлагает осуществлять на макро-, мезо- і микроуровнях территориальную реконструкцию агропромьішленного производства с учетом природно-зкономических зон Киевщиньї й прилегаюїдих к ней отдельньїх районов других областей на принципах научного обоскования организационно-зкономических особенностей концентрично-радиального формирования й развития агропромьішленного производства. Именно зтот научньїй подход позволит приблизить интересьі сельскохозяйственньїх товаропроизводителей й перерабатьівающих предприятий г. Києва, будет содействовать зкономической зффективности агропромьішленного производства.

Среди мер значительное место отводится процессам формирования реальньїх хозяев-собственников на селе, реорганизации внутрихозяйственньїх производственньїх отношений в единстве с их собственностью. Зти процессьі предполагается осуществлять с одновременньїм применением современньїх вьісокопродуктивньїх технологий, обновлением машинно-тракторного парка, включая подготовку кадрові гормонизацией растениеводства й животноводства. Практическое значение имеет предложение в части совершенствования зкономических отношений в сфере агробизнеса, между городом-столицей й сельскими районами. Важньїм звеном при зтом должна стать взаимовьігодность партнерских отношений с перерабатьівающими предприятиями й торговлей. Государство, со своей стороньї, должно решить проблему диспаритета цен на сельскохозяйственнуто й промьішленную продукцию, реформировать кредитно-финансовую систему в соответствии с требованиями производства,