Смекни!
smekni.com

Проектне фінансове планування (стр. 4 из 9)

Таблиця 2.1

Фінансовий план підприємства на 200__ р.

Найменування показника Сума, тис. грн.
I. Доходи і надходження коштів
1. Прибуток від реалізації
2. Інші операційні доходи
3. Доходи від інвестиційної діяльності
4. Доходи від фінансової діяльності
5. Інші доходи
6. Доходи від надзвичайної діяльності
7. Нарахована амортизація
8. Довгострокові кредити
9. Довгострокові позики
10. Позики на поповнення основних засобів
11. Орендна плата понад вартості майна по лізингу
12. Цільове фінансування і надходження з бюджету
13. Цільове фінансування і надходження з позабюджетних фондів
14. Безповоротня фінансова допомога
15. Інші доходи і надходження
Разом доходів
II. Видатки і відрахування коштів
1. Платежі до державного бюджету
2. Відрахування до резервних фондів
3. Відрахування до фондів накопичення
4. Відрахування до фондів споживання
5. Відрахування до фондів соціальної сфери
6. Відрахування на благодійні цілі
7. Виплачені дивіденди
8. Довгострокові інвестиції
9. Довгострокові фінансові вкладення
10. Погашення позик на поповнення оборотних засобів
11. Погашення довгострокових позик і сплата по них%
12. Поповнення оборотних засобів
13. Уцінка товарів
14. Резерви наступних платежів
15. Резерви по сумнівних боргах
16. Резерви під знецінення вкладень в цінні папери
17. Інші видатки і відрахування
Разом видатків

2.2 Зміст і завдання оперативного фінансового планування

Оперативне фінансове планування полягає у складанні і використанні платіжного календаря, касового плану і розрахунків потреби короткотермінових кредитів. В основу платіжного календаря покладено черговість і строки проведення всіх розрахунків, що дозволяє своєчасно перераховувати платежі до бюджету, в бюджетні і державні цільові фонди, забезпечувати безперервне фінансування господарської діяльності. Він складається на квартал з розбиванням на місяці або на місяць по декадах. В платіжному календарі відображається весь грошовий обіг підприємства, основна частина якого проходить через поточний, валютний, позичковий та інші рахунки підприємства у банку, рух грошових коштів.

Платіжний календар дає можливість фінансовій службі підприємства забезпечиш оперативне фінансування, виконання розрахункових та платіжних зобов’язань, фіксує зміни у платоспроможності підприємства та ліквідності його активів; дозволяє стежити за станом оборотних коштів та вказує на необхідність використання позичених та залучених коштів у плановому періоді.

Важливе місце в оперативно-фінансовій роботі підприємства займає своєчасне погашення кредиторської заборгованості, а також своєчасна вимога дебіторської заборгованості.

На підприємстві повинен бути встановлений повсякденний оперативний контроль за платежами та надходженнями матеріальних цінностей, виконанням фінансових зобов'язань перед бюджетом, позабюджетними фондами, банками. Необхідно періодично перевіряти дебіторську та кредиторську заборгованості за даними бухгалтерського обліку та звітності, матеріалами звірки витрат та інвентаризації.

Кредиторська заборгованість підприємства у складі залучених коштів займає значне місце. Якщо вона виникає у процесі господарських зв'язків з іншими господарюючими суб'єктами в межах нормального документообігу та встановлених форм розрахунків, то вона не суперечить чинному законодавству та не може здійснювати негативний вплив на фінансове становище інших господарюючих суб'єктів. Якщо кредиторська заборгованість виникла в разі порушення встановлених правил розрахунків та кредитування, то призводить до фінансових ускладнень в інших господарюючих суб'єктів.

Прострочені платежі постачальникам найчастіше виникають у тих випадках, коли на підприємстві недостатньо чітко поставлено роботу: несвоєчасно та нерівномірно вносяться платежі до бюджету та відрахування до позабюджетних фондів, оборотні кошти спрямовано у дебіторську заборгованість або у понаднормативні, не прокредитовані банком товарно-матеріальні цінності; розмір оборотних коштів недостатній через бартерні операції і не покриває необхідної мінімальної потреби підприємства у власних оборотних коштах.

Таким чином, платіжний календар конкретизує поточний фінансовий план, уточнює його показники, дозволяє використовувати власні резерви підвищення ефективності використання фінансових ресурсів підприємств, дає більш повне уявлення про стан платежів і розрахунків у періоді, що аналізується. За допомогою платіжного календаря контролюється складання кошторисів витрат, витрат виробництва та обігу, випуск продукції таїї реалізація окремими структурними підрозділами, а також рівень самоокупності та рентабельності.

2.3 Вибір варіанта капіталовкладення, розрахунок амортизаційних відрахувань при плануванні, визначення собівартості та врахування запасів.

Немає сумніву в тому, що підприємствам необхідно здійснювати капіталовкладення для оновлення обладнання, технології. При розрахунках береться для порівняння кілька можливих варіантів капіталовкладень з врахуванням паспортної продуктивності обладнання. Кращий з варіантів вибирається за найменшою сумою наведених затрат на одиницю годинної продуктивності обладнання.

Методика розрахунку надана в табл.2.2 (дані умовні).

Таблиця 2.2

Вибір варіанта капіталовкладень

Показник Одиниця виміру Перший варіант Другий варіант
1 Сума капіталовкладень Тис. грн., 2000 3000
2 Сума річних поточних витрат з використанню обладнання Тис. грн. 100 130
3 Нормативний коефіцієнт ефективності капіталовкладень - 0,15 0,15
4 Паспортна продуктивність обладнання Виробів за год. 3 5
5 Річний фонд часу обладнання при роботі в одну зміну Год. 1800 1800
6 Сума наведених затрат Тис. грн. 400 580
7 Сума наведених затрат на 1 виріб р.6: (р4хр5) Грн. 74,1 64,4
8 Економія наведених затрат на один виріб(р.7, ві-р.7, в2) Грн. - +9,7
9 Економія наведених затрат (р.8 Х р.4 Х р.5) Тис. грн. - 87,3

За підрахунками кращого варіанта капіталовкладень обирають той, який дає економію, але при введенні в дію може бути відведено термін дії виходу на проектну потужність і тому економія за фактом може не досягти.

Для підрахунку амортизаційних відрахувань об'єкти і засоби групують за нормами амортизації. Норми амортизації встановлюються у відсотках до балансової вартості кожної з груп основних фондів на початок звітного (податкового) періоду.

Група 1 це будівлі, споруди, їх структурні компоненти та передавальні пристрої. Кварт. н. ам.1,25%.

Група 2 це автомобільний транспорт та вузли до нього; меблі; побутові, оптичні, електромеханічні прилади та інструменти. Кварт.6,25%.

Група 3 будь-які інші основні фонди, що не включені до 1 і 2 груп. Кварт.3,75%

Підприємства мають право протягом звітного року віднести до валових витрат будь-які витрати, пов'язані з поліпшенням основних фондів, у сумі, що не перевищує п'яти відсотків сукупної балансової вартості груп основних фондів на початок звітного року.

Таблиця 2.3

Розрахунок планової суми амортизаційних відрахувань і її розподіл

Показник Величина показника
1 Планова середньорічна вартість основних фондів з амортизаційними відрахуваннями, тис. грн.
2 Загальна сума амортизаційних відрахувань, в т. ч.: на повне відновлення; на капремонт
3 Норматив амортизаційних відрахувань на повне відновлення до Фонду розвитку виробництва,%
4 Амортизаційні відрахування, тис. грн., в т. ч.: на повне відновлення; на капремонт
5 Розподіл амортизаційних відрахувань за напрямами використання: у Фонд розвитку виробництва; на капремонт

Для нематеріальних активів сума амортизації визначається на основі лінійного методу, за яким кожен окремий вид нематеріального активу амортизується рівними частинами відповідно до його первісної вартості з врахуванням індексації протягом року, який визначається підприємством самостійно, враховуючи строк корисного використання таких нематеріальних активів або строк діяльності підприємства, але не більше 10 років.

Собівартість продукції визначається розрахунково-аналітичним методом. Розрахунковим шляхом встановлюються витрати матеріалів, купівельних напівфабрикатів, комплектуючих виробів, сума амортизаційних відрахувань і величина ремонтного фонду.

Таблиця 2.4

Кошторис витрат на виробництво (з основної діяльності)

Витрати Всього за рік, тис. грн.
1 Сировина та основні матеріали
2 Допоміжні матеріали
3 Паливо
4 Електроенергія
5 Амортизація
6 Заробітна плата з нарахуваннями
7 Інші грошові витрати
8 Витрати на виробництво
9 Списано на поза виробничі рахунки
10 Витрати на валову продукцію
11 Зміна залишків незавершеного виробництва
12 Виробнича собівартість товарної продукції
13 Позавиробничі витрати
14 Повна собівартість товарної продукції
15 Товарна продукція в оптових пінах підприємства

Розділ 3. Бізнес-план як основний документ фінансового планування

3.1 Бізнес-план

Фінансове планування не можна розуміти лише як процес створення планових інструментів, які відображають джерела і напрями використання фінансових ресурсів за конкретні календарні періоди, якими є баланс доходів і видатків, платіжний календар. Воно включає також розрахунки щодо інвестиційних проектів, реалізація яких приносить прибуток підприємству-інвестору. Програма, яка описує економіко-організаційну сторону такого проекту, називається бізнес-планом.