Смекни!
smekni.com

Планування та організація діяльності аграрного підприємства (стр. 25 из 54)

Балансовий прибуток

На першому етапі учасниками розподілу балансового прибутку є держава і підприємство. Пропорції розподілу прибутку між державою (бюджетом) і підприємством складаються під впливом кількох чинників. Істотне значення при цьому має податкова політика держави щодо суб’єктів господарювання. Вона реалізується при визначенні об’єктів і ставок оподаткування, суми податків, що сплачуються за рахунок прибутку, у порядку надання податкових пільг.

Другий етап - це розподіл і використання прибутку, що залишився в розпорядженні підприємств після здійснення платежів у бюджет. Чинні нормативні акти визначають, що за рахунок цього прибутку підприємства мають здійснювати різні платежі, пов'язані із застосуванням фінансових санкцій до підприємства.

Важливе значення в розподілі чистого прибутку має досягнення оптимального співвідношення між фондом нагромадження і фондом споживання. Ці фонди умовні, безпосередньо на підприємстві вони не утворюються, а їхню величину можна визначити на підставі розрахунків використання прибутку на фінансування певних витрат чи заходів.

Схема 4

Балансовий прибуток підприємства

В останні роки з приватизацією аграрних підприємств, створенням колективних сільськогосподарських підприємств, приватно-орендних підприємств тощо особливого значення набуває вироблення ними дивідендної політики. З одного боку, виплата дивідендів має забезпечити захист інтересів власника і створити передумови для росту курсової ціни акцій (майнових і земельних паїв), а з другого, - максимальні виплати дивідендів скорочують частку чистого прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства.

Прийняття рішення щодо виплати дивідендів та їхні розміри значною мірою визначаються фінансовою стратегією. .Якщо керівництво підприємства передбачає здійснити серйозну реконструкцію, технічне переозброєння чи розширення виробництва і для реалізації їх намічає додаткову емісію акцій, то такій емісії має передувати досить тривалий період виплати високих дивідендів. Останнє зумовлює підвищення курсу акцій і, відповідно, збільшення суми позичкових коштів, які одержують унаслідок розміщення додаткових акцій.

Бюджет готівки

Бюджет готівки є заключним етапом планування діяльності підприємства і показує його фінансову спроможність щодо виконання господарських планів. У ньому дається перелік усіх грошових надходжень та витрат підприємства за певний період часу. У ринковій економіці цей бюджет є одним із найважливіших інструментів планування на практиці навіть прибуткові господарства нерідко змушені реорганізовувати або й зовсім припиняти свою діяльність через недостатню забезпеченість готівкою. Головним призначенням бюджету готівки і є забезпечення позитивного сальдо грошових коштів після сплати всіх зобов'язань шляхом планування обсягів і термінів надходження коштів та здійснення витрат, розрахунку достатності власних грошових коштів для фінансування витрат та визначення потреби в кредитах.

Відмінності бюджету готівки від інших планів господарської діяльності:

· у ньому відображаються лише готівкові потоки підприємства і не включаються не грошові надходження і витрати (амортизація основних засобів, оплата праці натурою, бартер, вартість власних кормів, насіння тощо);

· у бюджеті особливої ваги набувають строки отримання надходжень та здійснення витрат. Тому бюджети готівки розробляють на квартальній чи місячній основі.

У розробці бюджету готівки, як і в складанні всього фінансового плану, велика роль належить аналізові, зокрема, джерел покриття витрат підприємства (банківська і касова готівка, бартерні операції, оплата праці натурою тощо).

Складання бюджету починається з визначення грошового балансу на початок періоду планування, який показує залишок коштів на рахунках і в касі підприємства на кінець попереднього періоду. Далі планують усі грошові надходження підприємства за рік і за періодами, в яких вони фактично очікуються. При цьому враховують, що всі грошові надходження і витрати плануються за фактом здійснення платежу, а не за фактом виникнення чи перерахування їх, тобто всі дані вводяться на основі обґрунтованих припущень щодо терміну отримання грошей чи здійснення платежів. Саме цим можна пояснити (провали) у третьому кварталі як з надходженням виручки від реалізації молока (щороку в цей час виникає дебіторська заборгованість молочних заводів), так і з виплатою зарплати (кредиторська заборгованість).

Таблиця 11

Бюджет готівки сільськогосподарського підприємства

Показник Разом за рік, тис. грн. У т.ч. за кварталами
І ІІ ІІІ ІV
1 2 3 4 5 6 7
1 Початковий грошовий баланс 15 15 1 10 9
2 Виручка від реалізації продукції: молоко молодняк для племінних цілей інша худоба інша продукція інші надходження 1885 40 373 365 - 498 10 13 67 - 450 10 107 100 - 374 10 59 89 - 563 10 77 109 -
3 Разом виручки 2663 709 667 532 755
4 Разом грошових надходжень (1+3) Х 724 668 542 764
5 Готівкові витрати: оплата праці з відрахуваннями на соціальні заходи, оплата за товарно-матеріальні цінності, усього у тому числі: паливно-мастильні матеріали електроенергія газ мінеральні добрива пестициди 1137 698 254 91 61 67 13 337 229 24 39 15 65 8 272 203 99 10 4 2 5 258 127 64 20 18 - - 270 139 67 22 24 - -
корми насіння будівельні матеріали запасні частини техніка, обладнання 18 15 38 90 51 - 15 11 30 22 18 - 11 47 7 - - 12 13 - - - 4 - 22
Державні податки та збори 72 25 15 10 22
Погашення кредиту 400 130 78 92 100
Проценти за кредит 100 21 25 30 24
Інші витрати 168 21 45 46 56
6 Разом готівкових витрат 2575 763 638 563 611
7 Наявні грошові кошти Х -39 30 -21 153
8 Нові кредити 70 40 - 30 -
9 Оплата нових кредитів 70 - 20 - 50
10 Залишковий грошовий баланс Х 1 10 9 103

Після завершення планування всіх грошових надходжень і витрат здійснюють розрахунок забезпеченості підприємства власними грошовими коштами та визначають потребу в кредитах окремо для кожного періоду планування. Значення рядка "Наявні грошові кошти" визначається як різниця між сумою грошових надходжень (ураховуючи початковий грошовий баланс) та сумою грошових витрат. Якщо витрати на кінець певного періоду перевищують надходження, тобто значення рядка "Наявні грошові кошти" е від'ємним, необхідно запланувати отримання нових кредитів. У протилежному разі вільні кошти можна використати для погашення частини нових (узятих у плановому році) короткотермінових кредитів та відсотків по них (якщо такі кредити плануються). Після цього визначають залишковий грошовий баланс на кінець даного періоду планування як суму наявних грошових коштів підприємства та нових кредитів, отриманих у цьому періоді (місяці, кварталі), за вирахуванням суми оплаченого короткотермінового кредиту та відсотків з нього. Водночас він стає початковим грошовим балансом наступного періоду планування.


Контрольні питання

1. Види планів та планування.

2. Суть організації планової роботи на підприємстві та особисті якості
плановика.

3. Суть стратегічного і перспективного планування.

4. Бізнес-план і його основні розділи.

5. Основні етапи розробки, оформлення і затвердження бізнес-плану.

6. Види поточних планів.

7. Суть і порядок складання оперативних планів.

8. Суть маркетингової програми бізнес-плану сільськогосподарського
підприємства.

9. Особливості врахування кон'юнктури ринку, цінової політики, якості
продукції і каналів реалізації при розробці маркетингової програми.

10. Зміст і методика планування виробничої програми по
рослинництву.

11. Планування виробничої програми тваринництва.

12. Особливості і методи планування витрат виробництва.

13. Методика планування основних (прямих) витрат виробництва.

14. Суть планування загальновиробничих і загальногосподарських
витрат.

15. Калькуляція собівартості основних видів продукції.

16. Основні розділи фінансового плану підприємства.

17. Методика складання плану реалізації продукції, визначення
прибутку і рентабельності.

18. Планування формування та використання валового доходу,
прибутку підприємства.


3. Організація господарського (комерційного) розрахунку в аграрних формуваннях

3.1. Суть, принципи та особливості господарського (комерційного) розрахунку в умовах ринку

Господарський механізм - це дуже складна економічна система, яка охоплює питання планування й управління підприємствами, економічні відносини їх як із державою, так і між собою, рівень використання засобів виробництва й трудових ресурсів, матеріальне стимулювання тощо, тобто практична дія економічних законів виявляється в господарському механізмі.