Смекни!
smekni.com

Товарна політика підприємства на прикладі ДП УВК "Nemiroff" (стр. 4 из 5)

Для прийняття рішень щодо доцільності виведення нового товару на ринок використовується таблиця.

Таблиця 5.7 ― Оцінка шансів нового товару на ринковий успіх

Оцінка Відповідності інтересам суб’єктів ринку Рівень очікуваних сукупних витрат Рівень очікуваних сукупних доходів Розв’язання
3,0<І≤4 Повна Низька Високі Усі шанси на успіх
2,5≤І≤3,0 Достатньо повна Помірні Помірні Шанси на успіх є, але потрібно аналізувати більш прискіпливо
2,0≤І≤2,5 Часткова Високі Низькі Шанси на успіх проблематичні. Виконати уточню вальний аналіз

За таблицею 5.7 інтегральній оцінці 2,895 відповідає розв’язання щодо наявності шансів на успіх нового товару на ринку, однак не завадить провести уточнювальний аналіз.

6. Заходи щодо модифікації товарної номенклатури та товарної лінії

Горілка відноситься до найбільш часто фальсифікованої групи алкогольної продукції через відносну простоту її виготовлення й високого попиту серед населення.

Найпоширенішими засобами фальсифікації горілки є: повна або часткова заміна харчового спирту на більш дешевий технічний; застосування води, що не відповідає вимогам технології; розведення або повна заміна водою.

На сьогоднішній день компанія Nemiroff є безумовним лідером по захисту своєї продукції від фальсифікату. Продовжуючи удосконалення цієї системи, направляючи кошти на вдосконалювання високотехнологічніх методів захисту від підробок. Зокрема, створення пляшки, що не має аналогів системи ідентифікації кожної, з можливістю простежити її шлях від конвеєра до торговельної точки.

"Nemiroff хоче встати в один ряд з Smirnoff. Через два роки компанія збирається досягти такого ж рівня продажів, як в американського бренду - 14 млн. дав горілки. З них 10-11 млн. дав експортуватиметься: половина - до Росії, останнє - на інші ринки. Продажі компанії розвиваються в геометричній прогресії, Nemiroff вже 8 років займає лідируючі позиції на українському ринку. З урахуванням того, що в Радянському Союзі практично весь високоякісний спирт для виробництва горілки був родом з України, а в даний час український ринок є більш конкурентним і організованим в порівнянні з російським, завоювати ринок північної сусідки не представляється проблематичним. Основним істотним недоліком може стати лише відсутність нормально побудованої дистрибуції товару. З підкоренням же світу картина може скластися з точністю до навпаки.

Із приводу шкідливого впливу алкоголю на здоров'я й поводження людини (тобто на здатність людини контролювати себе, на його нервову систему й координацію рухів) написано досить багато. Але ця література в основному заснована на емоціях й оперує аргументами моралі або ж приводить такі медичні аргументи, які не переконують нікого, тому що, по-перше, звичайно використають приклади патологічних випадків, спостережуваних у хронічних алкоголіків, і тому особливо "страшні", але зовсім не властиві масі "нормальних" споживачів алкоголю, а тому не підтверджувані їхніми особистими відчуттями, спостереженнями й досвідом; по-друге, медицина, коли вона фіксує точний факт, а не дає лише рекомендації, має справа винятково з патологоанатомічними даними, установлюваними після смерті алкоголіка, і, отже, може фіксувати шкідливий вплив алкоголю, лише коли абсолютно неясно, як позначилися поряд з ним на здоров'я всі інші фактори, що мали місце протягом життя даного індивідуума ― стрес, умови побуту, спадковість, уроджені захворювання, інші перенесені хвороби.

Для харчових цілей використовують тільки етиловий спирт (C2H5OH), який являє собою безбарвну рідину з характерним алкогольним запахом і пекучим смаком, у значних дозах отруйний. Харчовий спирт одержують із сировини, яка багата вуглеводами (картопля, зерно злакових культур, меляса, цукровий буряк та ін.).

Формування споживних властивостей спирту відбувається за рахунок таких технологічних операцій як підготовка сировини (миття, очищення від сторонніх домішок), розварювання крохмалистої сировини, оцукрювання крохмалю під впливом амілолітичних ферментів, зброджування оцукреної маси в етиловий спирт і вуглекислий газ під дією ферментів дріжджів, перегонка бражки, яка містить 7-10% спирту. Внаслідок цього одержують спирт-сирець з вмістом 88% об. етилового спирту і різних домішок. Для виділення побічних продуктів спирт-сирець повторно переганяють на ректифікаційному апараті. При цьому відганяють домішки головні (альдегіди, ефіри, метиловий спирт), які мають нижчу від етилового спирту температуру кипіння, і хвостові (сивушні масла, тобто вищі спирти, а також фурфурол, ацетал) - з вищою температурою кипіння. Важче виділити проміжні домішки (різні ефіри).

В залежності від ступеня очищення спирт етиловий ректифікований випускають трьох сортів: екстра (з кондиційного зерна) міцністю 96,5% об., вищої очистки - 96,2 і 1-го сорту - 96% об. Відрізняються вони граничним вмістом альдегідів (відповідно 2, 4 і 10 мг в 1 л безводного спирту), сивушного масла (3, 4 і 15 мг/л), ефірів (25, ЗО і 50 мг/л), вільних кислот (12, 15 і 20 мг/л).,

Горілка готується із спирту-ректифікату змішуванням його з пом'якшеною водою, обробленою активованим вугіллям і профільтрованою. При фільтруванні через активоване вугілля із суміші поглинається 25-40% сивушних масел і 10-17% ацетальдегіду. В порах вугілля за рахунок часткового окислення етилового спирту утворюються органічні кислоти і ацетал, на основі яких накопичуються складні ефіри, які надають горілці приємного аромату і поліпшують смак. Тому якість горілки можна поліпшити за рахунок зниження швидкості фільтрування.

Асортимент горілки формується за кількома ознаками: міцністю - від 40 до 45%; використаним спиртом - із сорту екстра (Пшенична, Столична, Московська особлива, Посольська); із вищої очистки - Руська. Вони відрізняються за використаними пом'якшувачами смаку: Московська особлива - оцтовокислий натрій і двовуглекислий натрій; Столична-цукор; Посольська-обробляють білковим молоком; Пшенична - воду пропускають через катіоновий прошарок; Руська - очищують марганцевокислим калієм. Українська горілка (45%) готується із спирту вищої очистки з додаванням 0,4% меду для пом'якшення смаку. Останнім часом асортимент горілок різко розширився і майже кожний лікеро-горілчаний завод впровадив у виробництво нові види.

Смак горілки повинен бути м'яким, без небажаних присмаків; запах - специфічний, без стороннього присмаку, рідина має бути прозорою без сторонніх включень і осаду.

В останні роки багато лікеро-горілчаних заводів стали застосовувати Алкософт ― рецептурну добавку до алкогольних напоїв, допущену до виробництва, поставці, реалізації, використанню на всій території України. Алкософт синтезований з молочного цукру і являє собою сироп світло-бурштинового кольору, у складі якого більше 40% лактулози, що є активним початком даного препарату. Дослідження показали, що невелика добавка Алкософта в горілку та інші алкогольні напої:

абсолютно не впливає на органолептичні показники виробу;

не впливає на процеси й швидкість сп'яніння;

впливаючи на метаболічні процеси, знижує похмільний синдром, а також запобігає алкогольній інтоксикації організму;

захищає організм (шлунок, підшлункову залозу, нирки, печінку) від розвитку хвороб, обумовлених шкідливим впливом алкоголю;

нормалізує баланс мікроелементів в організмі;

виводить шкідливі метали й токсини з організму;

нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту.

Компанія Nemiroff відзначила 4 роки з моменту впровадження на заводі унікального лазерного захисту своєї продукції. Ще в 2002 році фахівці Nemiroff першими на території країн СНД розробили й застосували унікальну систему маркування кожної пляшки спиртного променем лазера. Компанія Nemiroff не обмежується інвестуванням значних засобів у розробку новітніх технологій захисту своєї продукції. Для того щоб припинити будь-які можливості виробництва підробленої продукції Nemiroff, уклав договір з вітчизняними й закордонними заводами-контрагентами по виробництву склотари, згідно яким несанкціоноване виробництво фірмових пляшок Nemiroff спричиняє великі штрафи.

Якість напоїв, як і інших харчових і смакових продуктів, оцінюється аналітичними й органолептичними методами. Зміст спирту, цукру, екстрагованих речовин можна визначити аналітично, але навряд чи хто в домашніх умовах буде влаштовувати хімічну лабораторію. Смак і аромат напою, які є визначальними факторами якості напою, сьогодні не можуть бути оцінені приладами. Тому споживчі якості визначаються суб'єктивними, органолептичними методами, тобто за допомогою органів почуттів людини: нюхових, смакових, дотикальних і зорових.

7. Система заходів щодо посилення товарної марки і бренда

У сучасному світі, аби досягнути успіху в бізнесі, недостатньо просто виробляти якісні товари, засновані на новітніх технологіях і встановлювати прийнятні для цільових покупців ціни на них. Необхідно донести до споживачів відповідну інформацію, як про самі товари і послуги, так і безпосередньо про компанію, яка їх виробляє. Таким чином, для того, щоб добитися відповідного рівня попиту на товар, необхідне просування.

ДП УВК "Nemiroff" у своїй діяльності застосовує такі елементи брендингу:

1) позиціювання ДП УВК "Nemiroff" як провідного підприємства з вироблення лікеро-горілчаних виробів в Україні та за її межами;

2) різні способи інформування населення про займані місця у різних конкурсах, ярмарках та галузевому рейтингу "Лікеро-горілчаних виробів";

3) фірмовий стиль оформлення упаковок для лікеро-горілчаних виробів;