Смекни!
smekni.com

Товарна політика підприємства на прикладі ДП УВК "Nemiroff" (стр. 5 из 5)

4) підтримання і посилення іміджу продукції як найякіснішої, доступної для всіх верств населення;

5) регулярне оновлення на Internet ― сайті ДП УВК "Nemiroff" (http://www.nemiroff.ua/) інформації про підприємство, номенклатуру та асортимент продукції, про наявні вакансії, інформації для інвесторів, а також інформації щодо публікацій про підприємство;

6) регулярне інформування населення через засоби масової інформації про досягнуті успіхи в даній галузі, про місце, яке займає дане підприємство серед конкурентів, про загальний стан діяльності, про новинки які виходять на ринок лікеро-горілчаних виробів;

7) публікації річної звітності;

8) надання спонсорської допомоги закладам культури та мистецтва, а також виступає у якості спонсорів на різних фестивалях (Міжнародний конкурс барменского мистецтва Freestyle, Міжнародний фестиваль "Шешори", Солісти Королівського оперного театру Ковент Гарден, Родинний вечір "Парламентської родини").

Про ефективність перелічених та інших заходів свідчить той факт, що частка, яку займає ДП УВК "Nemiroff", у даній галузі, поступово зростає і на сьогодні складає 20%. За результатами опитувань населення можна зробити висновок, що дане підприємство має позитивний імідж, а його продукція користується широким попитом.

Це свідчить про те, що дане підприємство вже сформувало коло потенційних споживачів, які здатні відрізняти продукцію "Nemiroff" від інших виробників цієї галузі.

Рекомендації щодо посилення бренду ДП УВК "Nemiroff":

1) інформування через пресу та телебачення про всі позитивні події, які відбуваються досить часто: перемоги у конкурсах та займані місця, про впровадження нових технологій, які покращують якість продукції, а відповідно створюють додаткову цінність для споживача;

2)"розкручування" на регіональному рівні високого іміджу продукції, яку випускає підприємство;

3) проведення конкурсів та акцій з можливість отримання певної винагороди за участь;

4) створення фірмових точок продажу лікеро-горілчаних виробів (наприклад відділи в магазинах де буде продаватися продукція тільки ТМ "Nemiroff").

Практична реалізація цих заходів посилить імідж ДП УВК "Nemiroff", зробить його продукцію більш привабливою для потенційних споживачів, а внаслідок цього підприємство отримає більші прибутки.

Сьогодні сучасні компанії користуються цілим комплексом просування, який включає повну програму маркетингової комунікації компанії.

У комплексі маркетингу реклама є найбільш вагомим елементом з точки зору ефективності дії на споживача. Тому, велика частина засобів виділяється компанією саме на рекламу.

Стимулювання збуту ― ще один інструмент просування, який фірма використовує разом з рекламою.

8. Економічне обґрунтування заходів з підвищення ефективності товарної політики

Висновки і рекомендації відносно підвищення ефективності товарної номенклатурної політики. Результати виконаного аналізу дали підстави рекомендувати такі заходи:

в цілому товарна номенклатурна політика проводиться на достатньо високому рівні, адже спостерігається поступове щорічне збільшення об'ємів збуту продукції і прибутку;

одночасно відбувається збільшення об'ємів реалізації і по досліджуваній лінії ― гіркі настойки, що, звичайно, є позитивною тенденцією;

товарна номенклатура в цілому і асортиментна група зокрема є досить гармонійною за технологіями виготовлення, призначенням методами збуту і способами просування;

асортиментна група горілки займає нижній та середній цінові сегменти.

Економічне обґрунтування проектів інноваційного розвитку ґрунтується на розраунку таких показників: чистого зведеного прибутку (NPV), індексу рентабельності (PI), періоду окупності (РР) і внутрішньої норми доходності (IRR). Для вибору найбільш прийнятного проекту критеріями оцінки є оптимізація середньозважених за ймовірностями різних сценаріїв розвитку подій цих показників, для яких оптимальними є: максимальні значення NPV, PI, мінімальне значення РР і перевищення IRR ставки дисконтування. Разрахуємо значення наведених показників за відомими формулами:

Чистий зведений дохід (NPV):

(8.1)

де

і
― відповідно результати і витрати, отримані в і-му році;

р ― норма дисконта;

п ― кількість років реалізації інноваційного проекту.

Індекс рентабельності (PI):

(8.2)

Період окупності (РР):

(8.3)

де m ― номер розрахункового року, що передує тому, в якому результати зрівняються з витратами або перевищать їх;

Т ― період життєвого циклу проекту.

Внутрішня норма доходності (IRR):

(8.4)

(8.5)

де

при відповідній

при

Грошовий потік за роками наведений в таблиці 8.1. Ставка дисконтування ― 21%.

Таблиця 8.1 ― Грошовий потік за роками, грн.

Сценарій розвитку подій Імовірність (Р) Грошовий потік за роками, тис. грн.
1 2 3 4 5 6
Песимістичний 0,4 -43965 20344 51235 30020 24154 270145
Нормальний 0,3 -135402 101236 111845 99321 87125 83012
Оптимістичний 0,3 -215987 179080 186456 180268 167058 154123

Розрахуємо показники для песимістичного сценарію розвитку подій.

Розрахуємо перелічені показники для нормального сценарію розвитку подій.

Розрахуємо показники для оптимістичного сценарію розвитку подій.

Імовірність розвитку подій за різними сценаріями дорівнює:

песимістичний сценарій передбачає глибокий аналіз і незначний спад (р=0,4);

нормальний ― стабільний стан (р=0,3);

оптимістичний ― незначний і потужний підйом (р=0,3).

Таблиця 8.2 ― Середньозважені за ймовірностями різних сценаріїв розвитку подій показники NPV, РР, РІ, IRR.

Сценарій розвитку подій Імовірність NPV, тис. грн РІ,% РР, років IRR,%
Песимістичний 0,4 115874,82 418,9 2,776 88,13
Нормальний 0,3 126751,28 213,3 2,677 88,57
Оптимістичний 0,3 246674,73 238,2 2,534 88,73
Середньозважені за імовірностями - 163100,27 290,1 2,659 88,48

Таким чином, за всіма значеннями середньозважених оцінок показників NPV, PP, PI, IRR даний проект є ефективним.

Висновок

Як ми з'ясували із всієї історії виникнення й еволюції виробництва й торгівлі горілкою, цей міцний алкогольний напій виявився у своєму розвитку тісно пов'язаним з економікою, фінансами й всією економічною політикою держави, а тому придбав і велике значення для всього суспільного й соціального розвитку як феодального, так і буржуазного суспільства. Як політичний фактор горілка одержала надзвичайно суперечливе значення. З одного боку, вона виявила себе як "безкласовий" напій з того погляду, що нестаток у ній і пристрасть до неї виявилися рівною мірою у всіх класів суспільства, коли вони виступали як споживачі горілки. Ця обставина й давала підставу й право державі виступати як надкласовий і нібито незалежний елемент, що диктує, привласнивши собі право на монопольне виробництво й торгівлю горілкою, що регулює її розподіл у суспільстві. Однак така була лише видима частина політичного значення горілк.

Як видно з роботи секрет якості горілки криється насамперед в тому, яка використовується сировина: зернового спирту, виготовленого з добірних сортів пшениці й жита, і живої, м'якої природної води. До того ж, чим складніше процес очищення спиртів, води й водно-спиртової суміші, чим краще пом’якшувачі, тим, в остаточному підсумку, вище якість напою. Зрозуміло, що чим більше домішок, тим помітніше неприємний сивушний запах, з яким довго боролися перші винокури.

Продаж високоякісної горілки різноманітних асортиментів, пропаганда культури пиття, при строгій суспільній моралі й ідеології, що ставить горілку на певне місце в суспільній системі як продукт, за яким здійснюється невсипущий контроль, плюс сильні й швидкі, а головне, що не слабшають із роками й завжди невідворотні державні міри покарання злісних, хронічних, розпущених п'яниць, повний відмова від розкладницької тези про те, що алкоголізм - це не розбещеність, а хвороба, діалектично збалансована й гнучка, реальна програма дозволу горілочної проблеми в державі, по-справжньому зацікавленому в здоровому, як морально, так і фізично, свідомому, незалежному й національно гордому населенні.

Список використаних джерел

1. Методичні вказівки до виконання практичних робіт та курсової роботи з курсу "Маркетингова товарна політика / Укладач С.М. Ілляшенко. ― Суми: Вид-во СумДУ, 2005. ― 65с.

2. Постанова КМУ № 851 від 30.06.1996 р. “Про подальше удосконалення контролю за якістю лікеро-горілчаних виробів, які імпортуються в Україну"

3. Концерн “Укрспирт". Технологічний регламент на виробництво горілок і лікеро-горілчаних виробів. - К., 1993.

4. http://www.sbf.ru/recognize. Служба по борьбе с фальсификацией.

5. http://premiumvodka.com.ua/sv. php

6. http://www.marketing-ua.com/articles. php? articleId=1009

7. http://www.nemiroff.ua/

8. http://www.favor.com.ua/en/vote/products/? section=21

9. http://akcyz.com.ua/news/alcohol/162.html

10. www.vodka.com.ua

11. http://news. flexcom.ru/business/2004/03/17/36428/

12. http://www.newsru.com/russia

13. http://ua. korrespondent.net/business/1004936