Смекни!
smekni.com

Товарознавча експертиза шоколаду, що підлягає митному оформленню з метою випуску у вільний обіг (стр. 6 из 15)

У випадку підозри неналежної якості товарів або їх недостачі, отримувач вантажу може замовити товарознавчу експертизу, зокрема експертизу кількості та якості товарів.

Незалежну експертизу кількості, якості товарів в Україні проводять експерти Торгово-промислової палати (далі - ТПП), так як дані функції покладені на них відповідно до Статуту даної організації.

При проведенні експертизи кількості товару перевіряється відповідність фактичної його наявності даним, зазначених у транспортних супровідних, розрахункових документах [31].

Експертиза якості - це оцінка якісних характеристик товару експертами для встановлення відповідності вимогам нормативних документів.

Обов’язковість експертизи товарів зумовлюється її сутністю, і передусім тим, що в основі її є оцінка органолептичних властивостей і показників, що значною мірою наближує експертизу до оцінки товару споживачами.

Крім того, завдяки достоїнствам органолептичного методу визначення показників якості (швидкість, доступність) забезпечується ідентифікація товару, а дійсні значення органолептичних показників дозволяють прямо чи опосередковано оцінювати й інші групи показників (фізико-хімічні та мікробіологічні).

Це передбачає напрямок експертизи товарів, а також необхідність у додаткових дослідженнях із застосуванням вимірювальних та інших методів експертизи.

Іноді експертизу товарів зводять виключно до органолептичної оцінки показників якості, але це неправильно. Оцінка органолептичних властивостей і показників лише один із елементів цієї експертизи, хоч і дуже значний[21].

Також спірні питання з митного контролю (коли під видом какао-бобів (смажених, мелених) завозиться какао-терте, або окремі фірми завищуючи ціни на продукт, можуть переслідувати визначені комерційні цілі) регулюються Регіональною митною лабораторією:

1.Проведення матеріалознавчих, хімічних, технічних досліджень і експертиз з метою:

2.Уточнення класифікації речовин, матеріалів, виробів(товарів), що переміщуються через митний кордон України, підтвердження їх складу, марки тощо;

3. Проведення експертиз з метою підготовки висновків, необхідних для встановлення коду товару згідно з УКТЗЕД.

4.Виконання робіт з метою надання рекомендацій для ідентифікації товарів щодо відповідності їх контрольним спискам.

5. Взяття проб, проведення досліджень і зберігання контрольних проб (зразків) продукції згідно з вимогами Постанови КМУ від 21 жовтня 1998р. №1665.

2.2.1. ХАРАКТЕРИСТИКА ОБ’ЄКТУ ТА МЕТОДІВ ДОСЛІДЖЕНЬ

При порівнянні якості шоколаду закордонного виробництва – потрібно оцінювати якість певних видів шоколаду. Метою цього питання є висвітлення та характеристика методик проведення оцінки органолептичних та фізико-хімічних показників якості шоколаду, а саме цукерок у формі батончиків “Снікерс”, “Марс”, “Мілкі Вей”[22].


Таблиця 2.1

Характеристика шоколадних виробів, що досліджуються

Характеристикивиробу Цукерки у формі батончиків “Снікерс”, 1-й зразок Цукерки у формі батончиків “Марс”,2-й зразок Цукерки у формі батончиків “Мілкі Вей”, 3-й зразок
1 2 3 4
Виробник ТОВ “Марс”,Росія, 142800,Московська обл., м. Ступіно-1 ТОВ “Марс”, Росія, 142800, Московська обл., м. Ступіно-1 ТОВ “Марс”,Росія, 142800,Московська обл., м. Ступіно-1
1 2 3 4
Масса нетто 100 г 50 г 26 г
Маркування Українською, російською, англійською мовами Українською, російською, англійською мовами Українською, російською, англійською мовами
Упакування Одношарова ламінована плівка Одношарова ламінована плівка Одношарова ламінована плівка
Срок зберігання 8 місяців 9 місяців 9 місяців
100 г продукту містять : Жирів- 14,0 г, білків- 25,4 г, вуглеводів- 29,5 г Жирів- 14,0 г, білків- 25,6 г, вуглеводів- 29,6 г Жирів- 14,0 г, білків- 25,6 г, вуглеводів- 29,6 г
Енергетична цінність100 г продукту 338,2 кКал 364 кКал 364 кКал
ДСТУ 3924-2000 3924-2000 3924-2000
Особливостізберігання Зберігати в сухому, прохолодному і темному місці при температурі 8оС до 22оС та відносній вологості повітря не більше 75% Зберігати в сухому, прохолодному і темному місці при температурі 8оС до 22оС та відносній вологості повітря не більше 75% Зберігати в сухому, прохолодному і темному місці при температурі 8оС до 22оС та відносній вологості повітря не більше 75%

На основі будуть проводитьсь наступні випробування у такому порядку: органолептичне дослідження, після чого - фізико-хімічні випробування.

Органолептичні показники визначають у наступній послідовності :

- смак і запах;

- зовнішній вигляд;

- форма;

- консистенція;

- структура.

Після органолептичних показників визначаються фізико-хімічні показники, такі як:

- ступінь подрібнення шоколадної маси, (%);

- відхилення від рецептурного значення масової частки загального жиру в шоколадній масі, (%);

- відхилення від рецептурного значення масової частки вологи в готовому виробі, (%);

- масова частка золи, (%);

- масова частка металевомагнітної домішки, (%).

Щоб одержати потрібну для дослідження середню пробу при порошкоподібних продуктах, як знежирене какао, шоколадний порошок, вівсяне какао і т.п., досить ґрунтовно перемішати речовину. Какао і шоколад, що знаходяться в шматках чи плитках , найкраще стерти в маленькій залізній тертці або добре зскребти ножем тоненькі стружки; боби какао потрібно спочатку переробити в какаову масу. Шоколад з розтертими горіхами і т.д. розчиняють у воді, проціджують через марлю, промивають теплою водою і зважують залишок[23].

1. Вода. 5 г середньої проби змішують з 20 г прожареного річкового піску в нікелевій чашці, яка має кришку і висушують (не більше 4 годин.) у сушильній шафі при 105° С до постійної ваги.

2. Зола. 5 г золи обвуглюють на помірному вогні і після цього водою спалюють добіла.

Розчинна у воді зола. 0,4—0,5 г золи розтирають з водою в тонко розтерту кашку, підігрівають на водяній лазні, помішуючи з 20 см³ гарячої води в закритій чашці протягом 30 хвилин і фільтрують у скляну колбу ємністю в 100 см³. При промиванні приблизно 100 см³ прохолоджують, доповнюють до мітки і частину розчину використовують для визначення лужності. Фільтр разом із залишком озоляють і прожарюють без додатка карбонату амонію. Віднімаючи золу, що не розчинилася, із загальної кількості, одержують розчинену у воді золу[43].

Жир. 5—10 г вільної від води проби розтирають, ретельно змішуючи з 4-кратною кількістю піску, поміщають у подвійний патрон (подвійну гільзу) з фільтрувального паперу і витягають ефіром щонайменше протягом 10—12год. до повного витягу в апараті Сокслета. Потім ефір відганяють, залишок висушують протягом години у водяній сушильній шафі і по охолодженні зважують.

Тут буде наведено тільки наступне розпорядження, що повинне бути застосовано до дослідження у випадках неприпустимого вмісту лушпайок какао.

Для знежирення служить скляна колба з широкою горловиною, місткістю близько 250 см³, з каучуковим корком та двома отворами, в одне з яких вставляється коротка трубка для відсмоктування (нижній кінець корисно звузити і гачкоподібно загнути), а в інше— трубка для фільтрування, діаметром у верхній частині 3,5—4 см. Розширена частина трубки для фільтрування довжиною близько 8 см містить у нижній частині порцелянову пластівку для фільтрування (краще шлифовану) з отворами в ¾ —1 мм. Пластівка вкривається шаром азбесту товщиною в 3—4 мм, для чого в трубку вливають скаламучений у воді очищений азбест (Азбест не повинен помітно змінювати своєї ваги, якщо его послідовно прокип'ятити з розведеною сірчаною кислотою і з розведеним їдким лугом і потім прокалить на вогні), промивають його ретельно з відсмоктуванням води, потім висушують спиртом і ефіром. Зваживши колбу, переносять на фільтр точно зважену кількість порошку какао (близько 5 г), рівняють верхній шар за допомогою скляної палички, обливають його 10—15 см³ ефіру, покривають фільтрувальну трубочку годиннковим склом і чекають, поки розчин жиру не почне стікати з фільтрувальної пластівки[43].

Потім обережно відсмоктують повітряним насосом і повторюють витяг щоразу по 7—10 см³ ефіру, поки взагалі не використають на це 100 см³. Тріщину, що з'являється при цьому, чи отвір усувають, помішуючи скляною паличкою. І з того розчину жиру що міститься в колбочці відганяють ефір, залишок висушують у паровій сушильній шафі і зважують.

Молочний цукор у молочному шоколаді по Грюнгуту. Беруть порції розвішені по 30 г здрібненого (наскребеного) шоколаду, поміщають одну частину в мірну колбу ємністю в 500 см³, другу частину поміщають у колбу ємністью 250 см³,воложать деякою кількістю алкоголю (96%) і доливають 200 см³ киплячої води. Залишають стояти, часто помішуючи, протягом ¼ години, прохолоджують до 20° С, додають 10 см³ свинцевого оцту доливають при 20° С до мітки, фільтрують і поляризують у 200-мм трубці. Поляризація вмісту колби в 500 см³ буде Р1; а вмісту колби в 250 см³ Р2. 75 см³ фільтрату з колби ємністю 250 см³ інвертують у мірній колбі (ємністю 100 см³) 5 см³ соляної кислоти (1,19); по охолодженні до 20° С доливають до мітки і поляризують ( I 2 ). Потім обчислюють вміст сахарози за формулою:

R= 1,576 P1( 3 Р2 — 4 I2)

Р2 — Р1

і процентний вміст молочного цукру.

М= 7,93 Р Р2 —1,27R

Р2 — Р1

19. Дослідження шоколаду з молоком і з вершками.