Смекни!
smekni.com

Дослідження ринку комп’ютерної техніки та супровідних послуг в місті Рівне (стр. 2 из 5)

Слід зазначити, що ЗАТ «Діавест+» та компанія «Техніка для бізнесу» представляють найбільші роздрібні мережі в Україні з продажу IT-товарів і електроніки. Це видно з наведеної таблиці:

Назва Число магазинів Торгова площа, кв. м Колькість міст Інтернет-магазин Число магазинів на кінець 2008 р. (плани)
Сity.com 8 16 000 6 www 11
Unitrade 30 8000 12 - 33
DiaWest 56 5300 41 www 80
«МКС» 51 Н/д 25 www 54
«Новая Электроника» 27 3500 18 - 31
«ГигаБайт» 9 3500 6 www 15
«Комп'ютерний Всесвiт» 23 3000 11 www 26
«АМИ»* 55 2200 50 - 80

Найбільші роздрібні мережі з продажу IT-товаров і електроніки

Збільшення торгових площ сьогодні є однією з найпомітніших тенденцій на ринку роздрібних мереж. Практика показує, що клієнти вважають за краще відвідувати магазини, в яких вони не тільки побачать широкий спектр товарів, але і відчуватимуть себе вільно.

Проаналізувавши представлені на ринку Рівного роздрібні комп’ютерні магазини, я зробив висновок, що лідерами є:

ЗАТ «ДІАВЕСТ+» що представляє торгову марку «Комп'ютерній світ» - роздрібна мережа спеціалізованих магазинів, де практикується індивідуальний підхід до кожного покупця. До того, 80 % покупців звертаються в магазини "Діавест" повторно, що свідчить про високий рівень обслуговування клієнтів. На сьогодні в асортименті магазинів налічується більше 4 тисяч найменувань різних товарів. Зокрема пропонуються монітори від відомих зарубіжних брендів: Sony, Acer, LG, Philips, Samsung, ViewSonic, Dell, HannsG, NEC, XEROX. Ноутубки: Asus, Acer, Samsung, Toshiba, Dell, Sony, LG, Fujitsu Siemens.

Компанія "Реноме-Смарт" - мережа магазинів. На базі власного сервіс-центру здійснює виробництво, гарантійне та післягарантійне обслуговування як своїх комп'ютерів, так і техніки виробництва Fujitsu Siemens Computers, Xerox, ASUS, Toshiba, "Версія", "ЕВЕРЕСТ", "ІМПРЕШН". У компанії працюють спеціалісти високої кваліфікації зі стажем роботи понад 15 років.

Компанія «Техніка для бізнесу» - мережа спеціалізованих салонів комп'ютерної та цифрової техніки “Комп'ютерний Всесвіт“. У магазинах представлено широкий асортимент техніки різних цінових категорій. Обслуговування та особливий комплекс сервісних послуг вирізняють магазини мережі “Комп'ютерний Всесвіт“ з-поміж інших.

До другого сегменту відносяться такі організації:

- Супермаркет електроніки «Фокстрот»;

- Супермаркет електроніки «Ельдорадо»;

- Гіпермаркет електроніки «ШОК»;

- Гіпермаркет «Metro C&C»;

- Гіпермаркет «FOZZY»;

Основна частина збуту техніки сьогодні здійснюється за допомогою спеціалізованих IT-салонов. Згідно дослідженням Gfk, на них приходиться 87% реалізованих ПК, 88% моніторів і 85% принтерів (від всіх аналогічних товарів, проданих у роздріб).

Втім, такі високі показники швидше за все – явище тимчасове, і, як показує досвід західноєвропейських країн, комп'ютери і периферійні пристрої поступово переходять в категорію побутової техніки і продаються в тих же магазинах, що і холодильники з телевізорами. Так, для порівняння: у Германії спеціалізовані IT-салони реалізують тільки 65% комп'ютерів і 43% принтерів. Проте для досягнення аналогічних результатів, вважають експерти, Україні буде потрібно ще 5–7 років, і навіть після закінчення цього терміну основна частина населення все одно купуватиме комп'ютерну техніку в IT-салонах, покладаючись на більшу компетентність продавців і якісний, зважаючи на вузьку спеціалізацію, сервіс.

Сьогодні ж, враховуючи низький рівень проникнення різноманітної техніки в нашій країні, а також підвищення добробуту українців (згідно даним Держкомстату за останні п'ять років дохід середньостатистичної української сім'ї збільшився в три рази), нестримно росте частка збуту електроніки в кредит.

За словами Олександра Федоришина, директора українського офісу Gfk, його компанія провела дослідження – з вибірково опитаних 50 тис. чоловік близько 10% повідомили, що мають в даний час заборгованості перед банком за придбані товари тривалого користування (комп'ютери, телевізори і т. п.).

Залежно від товарних груп, кредит сьогодні використовується при здійсненні 25–40% покупок в роздрібних мережах і це, вважають експерти, далеко не межа. Примітно, що купують таким чином не тількі дорогі продукти (ноутбуки, медіацентри, цифрові-камери), але і доступнішу техніку – принтери, монітори, бюджетні фотоапарати.

Купити товар в кредит зараз можна практично в будь-якому магазині (навіть у невеликому IT-салоні в маленькому місті), але чим більша торгова точка – тим ширші у споживачів можливості вибору організації, що надає позику. У деяких гіпермаркетах працюють відразу 4–5 банків або кредитних союзів, причому на оформлення позики вже давно не потрібно витрачати багато часу і відвідувати декілька установ – все робиться швидко і на місці, правда, плата за такий сервіс – високі процентні ставки. Втім, є думка, що зважаючи на конкуренцію, що збільшується, і прихід міжнародних кредиторів вони трохи знизяться, що також стимулюватиме зростання частки продажів техніки в кредит.

В мережах супермаркетів електроніки в м. Рівне, як і повсій Україні, значно зростає продаж коп’ютерної техніки. Це пояснюється тим, що пересічні покупці все частіше ставляться до покупки комп’ютера як до покупки телевізора або холодильника, вони повідомляють консультанта для чого їм потрібен коп’ютер, а консультант підбирає комп’ютер такої конфігурації, яка задовільнить потреби споживача.

У таких магазинах комп'ютерна техніка часто розташовується в спеціально створеному відділі, що фактично є концепцією «shop-in-shop» (магазин в магазині).

В цьому сегменті успіх конкретної оганізації залежить тільки від її популярності у споживачів. На мою думку варто тільки відмітити Гіпермаркет «Metro C&C», через значний оборот в ньому менші торгові націнки.

До третього сегменту за моїм розподілом відносяться організації, які займаються продажем комп’ютерів та комплектуючих у власних офісах, через оголошення, рекламу, Ці організації не мають просторих торгових площ чи спеціалізованих магазинів, таких організацій більшість на ринку коп’ютерної техніки Рівного.

- ПНТП «КМ-ГРУПА»;

- ППФ «БЕЛФОРТ-ЗАХІД»;

- ТОВ «UNICOM ОБ'ЄДНАНІ КОМУНІКАЦІЇ»;

- ТОВ «НФОТРЕЙД»;

- Інші;

Велика кількість таких організацій пояснюється тим, що зараз низький поріг входження в галузь. У найпростішому випадку поріг входження в бізнес виробництва ПК практично нульовий - перші кроки складальника-початківця цілком можуть складатися з консалтингу з добору конфігурації відповідно до вимог замовника, купівлі вибраних комплектуючих за його ж кошти, складання, налаштування та установка ПЗ. Заробіток на одному, зробленому в такий спосіб, комп'ютері може становити 20-30 дол., а коло клієнтів спочатку складається з особистих знайомих, згодом воно може бути розширене шляхом залучення нових замовників через приватні оголошення. Проте великого обсягу виробництва така схема за визначенням дати не може. Для виходу на вищий рівень бізнесу доведеться вкласти певний капітал у закупівлю певного запасу найбільш ходових комплектуючих та оренду невеликого господарського приміщення. У такому разі можна пропонувати ПК типових конфігурацій безпосередньо зі складу і виконувати індивідуальні замовлення без передоплати. Така форма бізнесу тривалий час була основною в цьому ринковому сегменті і давала хороші перспективи росту, для якого було достатньо залучати якнайбільше замовників через рекламу й оголошення, напрацьовувати базу постійних клієнтів і розширювати асортимент устаткування. Сьогодні такі підприємства становлять основну масу вітчизняних виробників ПК, проте умови для їхньої роботи значно ускладнилися. Різкі, інколи непрогнозовані, коливання цін на комплектуючі містять у собі ризик швидкого знецінення складських запасів, що, у разі невеликого капіталу, може призвести до втрати критичної його частини. Жорстка конкуренція вимагає збільшувати маркетингові витрати, дотримуватися суворіших стандартів якості і гарантійних зобов'язань. Але найбільшою проблемою для таких "комп'ютерних фірм" стали зміни в поведінці як корпоративних, так й індивідуальних клієнтів. Доступ до великих корпоративних замовлень для маленької компанії закритий однозначно (якщо тільки вона не створювалася спеціально для обслуговування заздалегідь відомих клієнтів), невеликі й середні фірми при закупівлі ПК орієнтуються на стабільних і відомих постачальників, а приватні покупці поступово ідуть у комп'ютерні салони, магазини та супермаркети.

За минулих два роки бізнес роздрібної торгівлі комп'ютерами та супутніми товарами в Україні пережив справжній бум. Цілий ряд компаній перейшов від складання ПК і дистрибуції комплектуючих до розвитку великих мереж фірмових магазинів у Києві та великих містах України. В Рівному- це компанії «DiaWest» та «Техніка для бізнесу».

Є й інші способи виходу на роздрібний ринок і розширення наявних мереж. Один із них - партнерство з невеликими компаніями, що володіють одним-двома торговими майданчиками кожна, і його приватна форма - франчайзинг. Саме на таке співробітництво націлилися "Юнітрейд" і МКС. Компанія "К-Трейд" уклала партнерську угоду з мережею супермаркетів побутової електроніки "Фокстрот", в результаті чого в цих популярних магазинах з'явилися відділи комп'ютерної техніки. На сьогодні такі відділи з'явилися в багатьох великих і відомих магазинах побутової техніки. Вся ця пишнота себе цілком окупає: багато непідготовлених або не дуже обмежених у коштах покупців вибирають відомий і розміщений у зручному місці магазин замість телефонування на фірми за оголошеннями й наступних пошуків, типу: "де ця вулиця, де цей будинок".