Смекни!
smekni.com

Дослідження ринку та організація роздрібної торгівлі товаріва з пластичних мас (стр. 2 из 12)

Рис. 1.3. Нелегальний імпорт виробів з пластичних мас господарського призначення на ринок України

На сьогоднішній день пропозиція на ринку виробів з пластичних мас господарського призначення має наступний вигляд: 20% - товари українського виробництва, 80% - імпортні. Нажаль, вітчизняні виробники в меншості. Це в основному невеликі спільні, орендні та приватні підприємства. Не великі по потужності лінії є при заводах виробниках полімерних матеріалів («Стирол» м.Горлівка, «Тореласт» м.Славянськ, «Строб» м.Северодонецьк, ВАТ «Пластмас-Прилуки», «Завод полімерних матеріалів» м. Київ). Але приємно відмітити, що по зрівнянню з 1996-1998 роками їх збільшилось приблизно в 2,3 рази і вони починають твердо ставати на ноги. Спостерігається тенденція щодо розширення асортимента і постійного його поновлення. І це не дивно, адже по оцінкам фахівців рентабельність виробництва товарів з пластичних мас господарського призначення дорівнює 15-20 %.

На українському ринку на сьогоднішній день представлені побутові товари з пластичних мас під торговельними марками Dom Plast, AGD, OSP, Bentom, Karo Plast, Lamela, Bisk, Mulltiplast і деякими іншими.

Вважається, що основний «розділ» ринку відбувся в 1996-1997 роках і з тих пір значних змін ні в складі вагомих імпортерів, ні в представлених торгових марках не було. Проміжною ланкою між виробниками і кінцевими реалізаторами виступають оптові посередники. Тут також вже сформувався постійний склад учасників. Середня статистична оптова фірма працює в даній галузі 2-3 роки. Великим вважається оптовий посередник з річним обертом реалізації виробів з пластичних мас побутового призначення в 2-2,5 млн.грн.

Всі оптовики відмічають, що з початку їх роботи конкуренція в цьому сегменті ринка збільшилась , хоча і не досягла ще критичного рівня (представники київських фірм називають не більше двох-трьох фірм (компаній) в якості конкурентів).

Витрати на рекламу складають, як правило 0,5 -1,5% обігу.

Ємкість ринка оцінюється трейдерами мінімум в 20-25 млн. доларів. Але недавня криза досить суттєво відобразилась на попиті і пропозиції цих товарів і відповідно на ємкості ринку. Так по оцінкам суб’єктів ринку в хід пішла вітчизняна продукція, яка орієнтована на середньо- і малозабезпеченого споживача. До кризи багато оптовиків самі замовляли товар, тепер його приходиться «нав’язувати». Продаж господарських виробів з пластичних мас (крім одноразового посуду) знизився в 3 рази. До кризи через одну дрібну торговельну точку в день продавалось до двадцяти невеликих предметів і шість-сім крупніших. Тепер покупець звертає увагу лише на дрібнички. Вироби більш великі (універсальна підставка для посуду) купують вкрай рідко (частіше за для подарунку). Від кризи не постраждали лише ті підприємства, які пропонують дорогі елітні вироби.

Реалізація господарських товарів з пластичних мас підпадає під вплив сезонних коливань - це також одна з особливостей цього ринку - пік попиту припадає на весну - початок літа. В зимові місяці попит майже відсутній.

Фахівці вважають, що нинішній стан ринку господарських товарів з пластичних мас результат непродуманої економічної політики держави. Коли приблизно 40-50% товарів завозяться «човноками». Тиск з боку «човночних» поставок відчувають всі діючі суб’єкти цього ринку - від трейдерів до лоточників. Але саме роздрібна торгівля страждає більше всього - якщо на ринку в цілому співвідношення легально імпортованого і «човночного» товару оцінюється як 50/50, то на міських базарах, вулицях справжнє засилля «лівої» пластмаси.

До кризи все більше споживачів починали купувати подібні вироби в спеціалізованих магазинах - адже асортимент там значно ширший. Крім того, обов’язковою умовою права продажу господарських виробів з пластичних мас через торговельну мережу є наявність сертифіката якості. Також в магазині можна отримати кваліфіковану консультацію, а в разі придбання неякісного товару - провести його заміну. Сьогодні покупець знову віддає перевагу базарам, товари там хоча і не набагато, а все ж дешевші.

Розглядаючи сучасний стан ринку господарських товарів з пластичних мас, оператори вважають, що пропонуємий асортимент можна умовно поділити на три групи: товари для господарства, аксесуари для ванних кімнат та посуд.

В середині цих груп товари розрізняються ціною та строком експлуатації, що безпосередньо відображається на обсягах їх реалізації.

До товарів для господарства відносяться відра, корзини для білизни і сміття, етажерки, різноманітні ящики (для інструментів, розсади та ін.) . В середині цієї групи виділяють щітки і совки. Ці товари відрізняються невеликим строком служби (щітки доволі швидко зношуються, а совки під час прибирання ламаються і тріскаються). Отже, обсяги їх реалізації значно більші за інші вироби цієї групи і реалізують їх де це тільки можливо: в універмагах, магазинах господарських товарів, на базарах, а ларьках, підземних переходах. Продаються товари для господарства в основному по 4-7 грн. за 1 шт. (дорога продукція не пропонується).

В іншому є товари цієї групи важко віднести до тих, що часто купують - вони розраховані на значний строк експлуатації.

На ціни етажерок рішучий вплив має «етажність» (від двох до п’яти ярусів) і «мобільність» (деякі моделі мають коліщатка). Так, трьох-поличкова етажерка Bartek виробництва «Polimer» в опті реалізується по 13,89 грн., п’яти поличкова - по 17,98 грн. (продукція «Polimer» - одна з самих дешевих с своїй групі). Трьох’ярусна етажерка від Rubermaid (на коліщатках) оптом пропонується по 24, 32 грн., а чотирьохрусна (стаціонарна) - по 29,42 грн.

Роздрібна націнка, як правило, дорівнює 30-50% оптової ціни. Наприклад, при оптовій ціні кутової етажерки на коліщатках Rubermaid 16,51 грн. в магазинах їх можна придбати вже за 21,34 грн.

Ящики для інструментів розрізняються між собою розмірами - від 12 до 24 дюймів. А в тім, ціна в основному залежить не від розміру, а від фірми-виробника. Наприклад, 16-дюймовий Polimer в опті пропонується від 21,20 грн., а 14-дюймовий Rubermaid вже від 45,35 грн. основна причина такої різниці криється в тому, що при виробництві цих товарів використовуються різні матеріали і, відповідно, виріб може бути розраховано на різну вагу.

Товари цієї групи (крім ящиків для інструментів, сюди можна віднести корзини для білизни і сміття, відра та інш.) з погляду на досить великі габарити реалізуються в більшості в господарських і спеціалізованих магазинах.

Аксесуари для ванних кімнат та туалетів включають мильниці, полички, вішалки та гачки для рушників, сидіння для унітазів і щітки для них (можуть продаватися в роздріб і в комплектах). Цікаво, що при ціноутворенні товарів цієї групи різниця в ціні одноіменних виробів не завжди відповідає різниці в якості. Наприклад, набір для ванної кімнати китайського виробництва (поличка, вішалка для рушників, мильниця і стаканчик для зубних щіток) в магазинах пропонується по 29-32 грн. аналогічний польський набір Karo Plast продається вже по 60-63 грн. в даному випадку більш ніж дворазова різниця свідчить про якість і тривалість строку служби. А от при порівнянні такого ж Karo Plast з таким самим набором фірми Bisk (110-160 грн.) яку небудь різницю (зокрема цінову) помітити вже доволі складно. Нелегко також зрозуміти і суть різниці між кришкою для WC від EKA Plast за 30-34 грн. і набором від Karo Plast за тіж 30-34 грн. (кришка, щітка типу «Єрш», тримач для туалетного паперу).

Пояснюється це престижем товарів Bisk та EKA Plast, розрахованих на заможних покупців, згодних платити за елітність товару.

Доречі, в прайс-листках майже кожної фірми, яка реалізує подібні товари, можна знайти вироби без вказання фірми-виробника. Такі товари звичайно об’єднані в розділі «Різне» - всередньому по 2,05 грн.

Мильниці в опті пропонують по 0,98-3,3 грн за 1 шт. - недорого, 3-7 грн за 1 шт. - середньої вартості. Товар дорожчий за 7 грн., на думку реалізаторів, можна сміливо віднести до дорого. Більше всього в роздрібній торгівлі пропонуються дешеві мильниці по 1,8-10 грн за 1 шт. «нічійних2 фірм і продукція фірми Lamela. Більш дорогі вироби, наприклад, мильниці «Містраль» від Bisk по 50-80 грн., продаються в фірмових магазинах, як правило, у відділах супутніх товарів сантехмаркетів і т.п. ). По оцінкам реалізаторів, краще за все розкуповуються товари середньої цінової групи. .

До пластмасового посуду можна віднести найрізноманітніші ємкості: тазики, відерка, ванночки, миски. До цієї ж групи оператори ринку відносять дощички для розділу, сушилки для посуду, різні кухонні дрібнички, на зразок ситечка для раковини, а також одноразовий посуд.

Товари цієї групи відрізняються, по-перше, добре вираженою сезонністю продажу, і по-друге, відсутністю пропозицій елітних виробів.

Пік попиту приходиться на початок весни і восени (що пов’язують з активністю дачно-городньої діяльності). Особливо ходовими товарами весною є ящички для розсади і квітів, відра, друшляки, лійки. Балконні ящики дляквітів пропонують в опті по 2,8-6,3 грн. (залежть від довжини - від 40 смдо 1 м). Роздрібна наінка на них складає 45-55%. Відра оцінюються від об’ємаі наявності (або відсутності) кришки. Наприклад, 10-літрове відро без кришки в опті коштує 4-6 грн., якщо з кришкою - 5-7 грн. слід відмітити, що в роздріб торгувати відрами зараз досить вигідно - роздрібна націнка досягає ста відсотків. Але тут є одне «але», якщо таке відро нормально експлуатувати, то воно може прослужити багато років. Так, що по мірі насичення ринку даним товаром, попит на нього знижується, чого, доречі, не можна сказати про інші міцні конструкції, наприклад, ситечка для раковини. Оптом їх можна придбати по 12-18 коп., а от продати в магазинах - не менше чим за 50-65 коп. Роздрібна націнка в цьому випадку досягає 400-500%. В інших сегментах націнки не такі високі./5/.

Цікава ситуація склалася з одноразовим посудом. Спостерігачі відмічають, що обсяги реалізації цієї продукції зростають щорічно в арифметичній прогресії. Це пов’язують з розширенням мережі різноманітних бліц-кафе та закусочних, які користуються пластиковими столовими приборами і введенням в дію законів України «Про охорону здоров’я» (1993 р.) та інших нормативних актів, які регламентують роботу закладів громадського харчування і торгівлю харчовими продуктами. Одже, вартість одного предмета (стакан, тарілка, виделка, ніж і т.д.), який пропонується в партії з 100 шт. - 0,05-0,09 грн.