Смекни!
smekni.com

Дослідження ринку та організація роздрібної торгівлі товаріва з пластичних мас (стр. 3 из 12)

Розглянувши питання стану ринку виробів з пластичних мас в Україні можна зробити наступні висновки.

В основному переважає реалізація продукції, яка розрахована на середню і нижче середньої купівельну спроможність.

В 95% випадків споживач орієнтується не на конкретну марку товару, а на його ціну. Таким чином, можна відмітити, що продукція незнайомих на вітчизняному ринку торгових марок господарських виробів з пластичних мас має абсолютно рівні (по зрівнянню з «продвинутими» виробниками) шанси бути реалізованою.

Відмічають також можливість просування на український ринок дорогих товарів відомих фірм, але з урахуванням того факту, що коло споживачів цієї продукції поки що обмежене.

Вітчизняні виробники починають нарощувати обсяги виробництва господарчих виробів з пластичних мас, постійно оновлюючи і розширюючи асортимент (поки що це здебільшого недорогі вироби).

Сьогодні виробникам цього сектору хімічної промисловості необхідно:

- освоїти виробництво, головним чином, конструкційних полімерних матеріалів;

- значно підвищувати якість виробів;

- збільшувати термін їх служби;

- вдосконалювати технологію виробництва та переробки пластмас у вироби, в тому числі за допомогою лазерного променя;

- розширювати асортимент товарів народного споживання, зокрема, виробів пластичних мас з цінними споживчими властивостями.

Основними напрямками оптимізації асортимента виробів з пластичних мас господарського призначення має бути створення нових перспективних моделей і розширення функціональних можливостей випускаємих виробів, збільшення долі в виробництві господарських виробів удароміцних і термостійких пластиків (полікарбоната, поліакрилатів, АБС-пластиків та ін.), широке використання нових методів декорування виробів з пластмас (шовкотрафаретна печать, тиснення фольгою, декорування тканиною або папіром та ін.), збільшення випуску комплектних виробів.

На сьогоднішній день світове середньорічне виробництво пластичних мас та синтетичних смол і виробів на їх основі складає приблизно 93,8 млн.т. Приріст обсягів виробництва по зрівнянню з 1999 р. склав 38 %. За останні роки на Україні в цьому секторі хімічної промисловості спостерігається значний спад обсягів виробництва.

В Україні значно зменшився обсяг виробництва пластмас і на душу населення. Такий катастрофічний спад виробництва цих матеріалів пов’язаний з впливом ряду суб’єктивних і об’єктивних факторів: відсутність дешевої сировини; неспроможність розрахуватись за енергоресурси; несприятливі умови зовнішньої і внутрішньої кон’юктури ринку; відсутність корпораційних зв’язків з підприємствами, партнерами і споживчими.

Знизилась також рентабельність виробництва по зрівнянню з 1995 р. на 20%, а по зрівнянню з 1990 р. на 30 % (в 1990 р. цей показник дорівнював 50,7%) .

Крім цього, на спад виробництва виробів з пластичних мас мають вплив і проблеми в галузі переробки полімерів. Переробка полімерів є кінцевою стадією в ланцюгу фізико-хімічних перетворень, які проходить вихідна сировина до отримання готового виробу і саме на цій стадії визначається рівень споживчих властивостей виробів. Ситуація, яка на сьогоднішній день склалась в цій галузі суперечить світовим тенденціям. А саме, в галузі переробки полімерів на підприємствах зайнято науково-технічних працівників в 7 разів менше ніж в галузі синтезу полімерів. Технічних рівень існуючого обладнання ще на початку 90-х років в більшості випадків відповідав рівню аналогічного обладнання закордонних фірм 1980-1983 р.р. Більше 65% обладнання було введено в дію ще 1957-1963 р.р. Технологічні лінії випускались некомплектно, з низьким рівнем автоматизації і не достатньою точністю підтримки необхідних технологічних параметрів.

Важливе значення має збільшення випуску виробів з полімерізаційних пластичних мас, поліетилену, в тому числі з міцних плівкоутворюючих марок, поліпропілену та інших поліолефінів; широке використання сополімерів з цінними споживчими властивостями.

Поява в останні роки на вітчизняному ринку різноманітних, яскравих і небезкорисних в господарстві виробів з пластичних мас було одобрено споживачем, який забезпечив високий попит на цей товар. Широкий потік цієї продукції бере початок в Польщі. Також вони надходять з Німеччини, Італії, Кіпра та Туреччини.

На українському ринку на сьогоднішній день представлені побутові товари з пластичних мас під торговельними марками Dom Plast, AGD, OSP, Bentom, Karo Plast, Lamela, Bisk, Mulltiplast і деякими іншими.

На сьогоднішній день пропозиція на ринку виробів з пластичних мас господарського призначення має наступний вигляд: 20% - товари українського виробництва, 80% - імпортні. Нажаль, вітчизняні виробники в меншості. Це в основному невеликі спільні, орендні та приватні підприємства.

Нинішній стан ринку господарських товарів з пластичних мас результат непродуманої економічної політики держави. Коли приблизно 40-50% товарів завозяться «човноками». Тиск з боку «човночних» поставок відчувають всі діючі суб’єкти цього ринку - від трейдерів до лоточників. Але саме роздрібна торгівля страждає більше всього - якщо на ринку в цілому співвідношення легально імпортованого і «човночного» товару оцінюється як 50/50, то на міських базарах, вулицях справжнє засилля «лівої» пластмаси.

Розглядаючи сучасний стан ринку господарських товарів з пластичних мас, пропонуємий асортимент можна умовно поділити на три групи: товари для господарства, аксесуари для ванних кімнат та посуд. В середині цих груп товари розрізняються ціною та строком експлуатації, що безпосередньо відображається на обсягах їх реалізації.

Цікава ситуація склалася з одноразовим посудом. Спостерігачі відмічають, що обсяги реалізації цієї продукції зростають щорічно в арифметичній прогресії. Це пов’язують з розширенням мережі різноманітних бліц-кафе та закусочних, які користуються пластиковими столовими приборами і введенням в дію законів України «Про охорону здоров’я» (1993 р.) та інших нормативних актів, які регламентують роботу закладів громадського харчування і торгівлю харчовими продуктами. Одже, вартість одного предмета (стакан, тарілка, виделка, ніж і т.д.), який пропонується в партії з 100 шт. - 0,05-0,09 грн.

Розглянувши питання стану ринку виробів з пластичних мас в Україні можна зробити наступні висновки.

1. Ми бачимо, що переважає реалізація продукції, яка розрахована на середню і нижче середньої купівельну спроможність.

2. Можна відмітити, що продукція незнайомих на вітчизняному ринку торгових марок господарських виробів з пластичних мас має абсолютно рівні (по зрівнянню з «продвинутими» виробниками) шанси бути реалізованою, так як у 95% випадків споживач орієнтується не на конкретну марку товару, а на його ціну,

3. Існує можливість просування на український ринок дорогих товарів відомих фірм, але з урахуванням того факту, що коло споживачів цієї продукції поки що обмежене.

4. Вітчизняні виробники починають нарощувати обсяги виробництва господарчих виробів з пластичних мас, постійно оновлюючи і розширюючи асортимент (поки що це здебільшого недорогі вироби).

Для досягнення успіху на цьому ринку необхідно врахувати сезонність попиту на різні вироби, доступність ціни для споживача, якість товару, постійне оновлення асортименту, особливо дешевого «пластика» (це пов’язано з невеликим строком експлуатації) і добре продумане зовнішне оформлення виробу і упаковки.

1.2. Характеристика споживчих властивостей товарів з пластичних мас господарського призначення

Споживчі властивості товарів і їх показники визначають ефективність використання виробів по призначення, їх соціальну значимість, практичну корисність, надійність і зручність використання, естетичну досконалість, безпечність для людини і оточуючого середовища. Виявлення споживчих властивостей, з одного боку, залежить від речовинно(матеріально)-морфологічних, технічних і інших властивостей товарів (розмірів, конструкції, матеріалів і т.д.) а з іншого - від виду і характеру потреб, на задоволення яких вони спрямовані - утилітарних, естетичних і т.д.

Споживчі властивості поділяють на соціальні, функціональні, ергономічні, естетичні, екологічні, надійність і безпеки виробів.

Споживчі властивості підрозділяють на групи, підгрупи і ніші категорії класифікації. На нижчих ступенях класифікації знаходяться природні властивості (хімічні, фізичні, фізико-хімічні) і показники конструкції, які можуть бути безпосередньо змірені. Від природних властивостей багато в чому залежать показники вищележащих рівнів класифікації.

Показники властивостей і їх значення залежать від особливостей і призначення товарів, тому особливо важливо виділити з усього комплексу споживчих властивостей основні, які мають найбільше значення для конкретного товару.

Так, для таких виробів з пластичних мас господарського призначення, як вази і горщики для квітів, головними є естетичні властивості, а для посуду і виробів для приготування їжі - це вже показники безпеки (хімічні і біологічні), а для дитячих стільців і виробів для сервіровки столу - ергономічні (антропометричні). Тобто різним за призначенням виробам притаманні певні споживчі властивості.

Функціональність виробів з пластичних мас характеризує відповідність складу пластмаси та конструкції виробу своєму призначенню (кліматичні умови, район експлуатації, область застосування, температурний інтервал, контакт х харчовими продуктами, мильними розчинами, повітрям, нафтопродуктами, жирами, маслами тощо). Так, наприклад, розміри кришок поліетиленових повинні чітко відповідати кресленням, затвердженим у встановленому порядку, бо від цього залежить можливість виробу виконувати свої функції, а саме така властивість, як герметичність - кришка повинна щільно надіватись на банку або пляшку і рідина не повинна просочуватись через неї. Це один з показників досконалості виконання основних функцій.