Смекни!
smekni.com

Дослідження ринку та організація роздрібної торгівлі товаріва з пластичних мас (стр. 7 из 12)

Не високі показники по вітчизняним виробникам пояснюються не великими потужностями виробництва, адже обладнання технологічних ліній великих підприємств застаріле, а нові лінії спроможні купити лише комерційні структури, але вони малотужні за рахунок своєї відносної дешевизни. Хоча треба відмітити, що аналогічні вироби вітчизняних виробників дешевші приблизно на 10-15%. Необхідно зауважити, що показники по вітчизняним виробникам сягають середнього рівня лише за рахунок постачання одноразового посуду. Асортимент інших виробів майже відсутній, його доля дорівнює приблизно 2%.

Найбільшу питому вагу в закупівлі та реалізації мають такі групи виробів, як посуд, в тому числі і одноразовий, вироби для приготування їжі, предмети обставлення і благоустрою домівки, підгрупи виробів для зберігання білизни, гігієни побуту.

Треба зауважити, що одноразовий посуд ми виділили в окрему підгрупу, тому що по-перше, питома вага в закупівлі і реалізації цих виробів складає 51,96% всього асортименту, і по-друге, по зрівнянню з іншими групами виробів ця підгрупа не так сильно підпадає під вплив сезонних коливань. Для одноразового посуду цей показник становить приблизно 18% (зима-весна) і 26% (осінь-зима), для інших груп виробів (за виключенням щіток, губок, мочалок) він дорівнює 65-95%. Тобто, якби не зробили це відокремлення, то показники по групі посуду з пластичних мас не відповідали б дійсності.

Ця таблиця також дає уяву про оптимальність асортименту на ЗАТ «Юність». Якщо надходження прийняти за встановлену кількість необхідні продукції, а реалізацію за раціональний показник асортименту, то в середньому коефіцієнт оптимальності буде дорівнювати 0,85. Це доводить, що структура асортименту виробів з пластичних мас господарського призначення на підприємстві «Юність» достатньо оптимальна і пропозиція задовольняє попит.

Ступінь оновлення асортименту в залежності від груп виробів коливається від 0,01% - група виробів для зберігання предметів побуту та хімікатів, до 5,82 % - предмети гігієни побуту. Взагалі нові вироби надходять майже з кожною поставкою при цьому приблизно 5% - це принципово нові вироби і 95% - це вироби з суттєво покращеними споживчими властивостями. Рівень реалізації дорівнює в середньому 49,7%. Це дуже гарний показник, враховуючи те, що споживачі ще мало знайомі з цими виробами.

Зважаючи на те, що питома вага одноразового посуду в обсязі закупівлі і реалізації виробів з пластичних мас господарського призначення дорівнює 51,69 %, то розглянемо структуру асортимента цих виробів більш детально. В таблиці наведено структуру асортименту одноразового посуду за видами.

Хоча в цій таблиці наведені лише основні види виробів, ми бачимо, що асортимент достатньо широкий, а коефіцієнт одноразового посуду характеризується і непоганою зіставленністю (гармонійністю), в основі якої лежить співвідношення між запропонованими асортиментними групами (виробами) з позиції спільності кінцевої реалізації. Так, тарілки і виделки характеризуються приблизно однаковими частками в реалізації (відповідно 18,6% і 16,5%). Теж саме можна сказати про чашки і ложки (відповідно 6,57% і 7,12%).

Найбільшу питому вагу в закупівлі та реалізації одноразового посуду мають такі види виробів як стакани, тарілки, виделки, чашки і ложки, тобто ті вироби, які застосовуються при обслуговуванні населення в місцях громадського харчування.

Попит на вироби для напоїв залежить від ємкості виробу, наприклад, стакану - це 200, 250, 500 мл. І це зрозуміло, адже традиційно склалось так, що майже всі напої в місцях громадського харчування відпускаються в об’ємі 200 мл (це найбільш оптимальна кількість рідини для разового споживання). Ми бачимо, що попит на стакани різко посилюється в другому та третьому кварталах. Це пояснюється тим, що влітку деякі види напоїв (квас, пиво) реалізуються саме в такій кількості. Стакани ємкістю 250 мл посідають друге місце по обсягам закупівлі та реалізації. Їх закупають з метою запобігання випадковому переливу напоїв через края, як це досить часто буває із стаканами ємкістю 200 мл (саме цією причиною і пояснюються «недоливи» деяких продавців).

Асортимент предметів обставлення і благоустрою домівки представлений всіма найменуваннями виробів, тобто він має максимальну довжину, а також він досить глибокий і стійкий. Але характерною особливістю цієї групи виробів є те, що майже половина цих виробів розрахована на заможних покупців. І якщо коефіцієнт оптимальності виробів вартість яких не перевищує п’ятдесяти гривень дорівнює в середньому 0,81, то для виробів, вартість яких перевищує двісті гривень він становить 0,28. І хоча надходить цих виробів не так багато, попит на них майже відсутній.

Таблиця дає уяву про структуру асортименту виробів господарського призначення з пластичних мас за кольором. Найбільшим попитом користуються вироби білого, червоного, бежевого, коричневого кольорів і під мармур. Відповідно закупки виробів забарвлених в ці кольори найбільші. Але попит інколи буває непрогнозованим. Так, в другому кварталі попит на вироби червоного та бежевого кольорів зріс майже в два рази і задовольнити його вдалось лише за рахунок товарних запасів. В свою чергу відділ закупок, проаналізувавши становище, зробив певні висновки, і на початку третього кварталу виробів цих кольорів надійшло в 1,5 разів більше ніж в попередніх. Але в третьому кварталі попит на них різко знизився (майже в два рази по зрівнянню з другим кварталом і в три рази по зрівнянню в першим). В результаті чого підприємство було змушене сплатити 21.34 тис. грн. податку за перевищення товарних запасів.

Не зрозуміла ситуація склалася і з виробами синього кольору. Протягом всього року спостерігається невідповідність надходження і реалізації (надходження перевищувало реалізацію майже в два рази), в наслідок чого також відбулось затоварення виробами цього кольору.

Одже, проаналізувавши структуру асортименту виробів господарського призначення з пластичних мас на підприємстві «Юність», можна зробити наступні висновки.

1. Асортимент цих виробів достатньо широкий, довгий і глибокий (велика кількість видів і різновидів виробів за конструкцією, формами, розмірами та кольором).

2. Ступінь оновлення асортименту задовільний і він лишається сталим протягом всього року.

3. Реалізація виробів у більшості випадків зростає в залежності від часу року і максимальне своє значення має в весняно-літній період, що свідчить про сезонність товару.

В зв’язку з сезонними коливаннями, кількість надходжень відповідно змінюється, зменшується або збільшується в залежності від пори року і мінімальне значення має в осінньо-зимовий період. Але коливання ні в широті, ні в довжині, ні в глибині асортименту не спостерігаються, тобто пропозиція всіх видів і різновидів виробів протягом року лишається однаковою, що свідчить, про сталість асортименту на підприємстві «Юність».

3.2. Порівняльна характеристика споживчих властивостей товарів з пластичних мас господарського призначення вітчизняного та зарубіжного виробництва.

Аналізуючи асортимент господарських виробів з пластичних мас, яки пропонує ЗАТ «Юність» очевидно, що значна кількість виробів - це вироби іноземного виробництва (Польща, Німеччина, Італія, Кіпр, Голландія - 80 %). Відрізняються вони від вітчизняних виробів значно кращими і нетрадиційними формами, оригінальністю конструкцій, широкою кольоровою гамою, насиченістю і яскравістю кольорів, різноманітністю відтінків, виразними в привабливими малюнками, великою кількістю комплектних виробів, шириною, довжиною, глибиною і постійним оновленням асортименту і т.д. В усіх виробах просліджується органічний зв’язок між формою, зовнішнім оформленням і призначенням виробів, який є важливою умовою відповідності товару естетичним показникам.

Так, якщо подивитися на асортимент вітчизняних виробів, то він дуже вузький. Деякі групи і підгрупи представлені від сили одним двома найменуваннями виробів. Наприклад, предмети прибирання та гігієни приміщень - тільки совки, вироби для зберігання білизни - тільки корзини, вироби для розведення рослин і догляду за ними - горщики для квітів. А деякі групи виробів зовсім відсутні. Це посуд для гарячих харчових продуктів, вироби для сервіровки столу, вироби для зберігання столових приборів.

Що стосується асортименту виробів закордонного виробництва, то він дуже і дуже широкий. Представлені всі групи і підгрупи товарів. Найменша кількість найменувань в підгрупі виробів для зберігання сухих хімікатів і нехарчових рідин, вона дорівнює 15. А найбільша - до 250 - в групі посуду ( в т.ч. одноразовий). Різновид асортименту вітчизняних виробів майже всіх груп товарі в кращому випадку дорівнює різновидам виробів 5-7 розмірів (відра - 4 розмірів, горщики для квітів - 3). Хоча, треба зауважити, що одноразовий посуд має досить непогану довжину і глибину, а по деяких видах таку саму, як і вироби зарубіжного виробництва (стакани, тарілки, виделки). І тільки каністри з поліетилену характеризуються вичерпним різновидом асортименту - 9 розмірів (1,2,2.5,3,5,8,10,20,25 л).

Що стосується зарубіжної продукції, майже всі види виробів мають мінімум два різновиди, а максимум - 150 (горщики для квітів німецької фірми «Хості»).

Також треба зауважити, що продукція вітчизняного виробництва більшості випадків обмежується, нажаль, лише виробами традиційної форми. Вона дуже проста і далеко не приваблива. Це обумовлено тим, що еталони-зразки, згідно яких виробляється ця продукція, були розроблені і затверджені ще на початку 90-х років. Певна річ, що естетичні вимоги за цей час вже встигли змінитись ( і не один раз), і тому ці форми попросту морально застаріли. Споживач в свою чергу встиг звикнути до таких виробів і вони йому в певній мірі вже набридли. Тому він прагне придбати щось нове і оригінальне. І саме такі вироби пропонують зарубіжні виробники, які враховують науково-технічні досягнення, слідкують за стильовими напрямками і відповідним дизайном свої продукції. Для них пошук і створення нових та оригінальних форм - повсякденна робота.