Смекни!
smekni.com

Теоретичні аспекти рекламування через канал Інтернет-комунікацій (стр. 2 из 4)

Суть пошукового просування полягає в тому, щоб оптимізувати сайт таким чином, щоб він показувався на вищих позиціях в пошукових системах по конкретним (цільовим) запитам. Наприклад, очевидно, що сайт про автомобілі Suzuki буде цікавий тим відвідувачам які шукають інформацію за запитами наприклад: Suzuki, автомобілі Suzuki, і т.д. Природно, що подібні люди заздалегідь зацікавлені в інформації, розміщеній на сайті. Таким чином вирішується одна з головних проблем реклами - як зацікавити відвідувача.

Пошукове просування та контекстна реклама кажуть - ніяк, відвідувач ВЖЕ зацікавлений. Треба лише вчасно дати йому необхідну інформацію.

Досягається такий результат різними способами, які можна підрозділити на чесні (по відношенню до правил пошуковиків) і не дуже. Завдяки вдосконаленню технологій пошуку, другий тип просування практично відмирає - дорвеі№, клоакінгІ та інше, що було досить поширеним явищем всього лише 4-5 років тому, – починає сходити нанівець, залишаючи в живих лише порівняно чесні способи просування. Щоправда, «чесно - дешево не буває», тому вартість пошукового просування не знижується. Але воно коштує своїх грошей.

По-перше, через дуже низьку вартість цільового відвідувача. При цьому зацікавленість (нехай навіть і теоретична) користувача у Вашій пропозиції практично гарантується.

По-друге, через відсутність необхідності в постійної підтримки великих рекламних бюджетів.

По-третє, через «ненав’язливість» просування в порівнянні з явною рекламою [6].

1. Організація рейтингу.

Рейтингові служби - це сервіс, що надає більш-менш (залежно від технічної оснащеності такої служби) детальну і достовірну статистичну інформацію про ваш ресурс. Багато каталогів сьогодні, крім простої реєстрації в базі даних, дають можливість власникам сайтів внести свій ресурс в загальний чи тематичний рейтинг. Щоб взяти участь в рейтингу, потрібно заповнити заявку (аналогічна реєстраційній формі в каталогах) та отримати окремий програмний код, який помістивши на сторінках свого сайту, можна побачити, яка кількість відвідувачів була на добу, скільки документів було запрошено і т.д. у вигляді невеликого банера. При натисканні на це зображення можна перейти на більш детальну статистику: кількість візитів за певний період, назви запитаних документів, дані по використовуваному відвідувачами програмному забезпеченні, географічному розташуванню та багато іншого.

Думка користувача даним видом послуг: «До того, як я став дуже активно реєструвати сайт “Я люблю 1С” в усіх каталогах і в рейтингових системах, що мені сподобалися, кількість відвідувачів сайту в робочий день складала близько 50 чоловік. А вже через кілька днів після реєстрації сайту в каталогах посилань кількість відвідувачів збільшилась майже в чотири рази! Ця подія відбулася на початку червня 2007 року. Динаміку збільшення кількості відвідувачів сайту після реєстрації його в каталогах Ви можете бачити на графіку:

Посещаемость сайта увеличилась после регистрации
в каталогах и рейтингах сайтов

Рис 1.2.Відвідуваність сайта [7].

2. Дошки об’яв та форуми.

Електронні дошки об’яв і форуми являються місцем в Інтернеті, де практично кожен бажаючий має можливість залишити будь-яку інформацію: ознайомчого, запрошую чого, рекламного характеру та ін. Даний вид мережевого сервісу являє собою перелік тем, виставлених для обговорення, на які можна залишати коментарі. Дошки об’яв і форуми бувають вузьконаправлені, наприклад, присвячені тільки питанням освіти в Україні, та універсальні, в яких наявний певний рубрикатор.

Розміщення рекламної інформації на дошках об’яв і форумах має багато переваг над іншими засобами просування Інтернет ресурсів. По-перше, даний вид послуги безкоштовний. По-друге, додавання інформації може являтися неодноразовою акцією: переважаюча кількість сучасних дошок об’яв і форумів немає жодних лімітів на повідомлення своїх користувачів. Іншими словами, ви можете одне і те саме повідомлення розмістити декілька разів та у різних рубриках до того ж безкоштовно.

3. E-mail – маркетинг.

Використання електронною пошти, що слугує для пересилання інформації коммунікатором на відомі йому електронні адреси отримувачів, являється елементом системи е-mail – маркетинг.

Комунікації за допомогою технології Інтернет-розсилання основані на існуванні в Мережі файлів, які містять адреси користувачів, зацікавлених в отриманні інформації з конкретних, цікавлячих їх питаннях. Для підключення до конкретного списку розсилання необхідно внести свою електронну адресу в подібний файл. Участь у списках розсилання дозволяє їхньому учаснику отримувати інформацію з цікавлячої інформатора проблеми і у той самий час, направляти всім учасникам дані, в розповсюдженні яких зацікавлений комунікатор.

Дуже важливою умовою використання в якості інструмента електронної пошти є початкова згода адресата отримувати рекламні звернення по даному каналу від конкретного рекламодавця. В іншому випадку відправник кваліфікується як спамер із серйозними проблемами з точки зору ділової репутації і навіть з можливим залученням до кримінальної відповідальності відповідно до норм законодавства окремих країн.

За оцінками представників американських компаній, які займаються е-mail-маркетингом, об’єм ринку таких послуг склав у 2007 р. приблизно $2,9 млрд. Ця оцінка зроблена з урахуванням не тільки медійної і контекстної реклами в інформаціонних розсилках, але і доходів, отриманих при використанні інших маркетингових інструментів електронної пошти [4].

Багато хто із західних експертів стверджує, що відсоток відгуків на електронні листи часом буває набагато вищий, ніж на банерну рекламу або повідомлення в форумах. Дійсно, при вмілому використанні і раціональному підході до даного механізму, е-mail-маркетинг може стати потужним і досить ефективним засобом просування в Інтернеті.

4. Обмін посиланнями.

Обмін посиланнями зазвичай здійснюється на договірній безкоштовній основі між схожими за тематикою з Інтернет-сайтами. Наприклад, коли відвідувачі одного сайту хочуть дізнатися інші ресурси, аналогічні даним, вони заходять в особливий розділ, звичайно називаний «Корисні посилання» або «Друзі сайту».

На відміну від систем банерного обміну, облік переходів і статистика такої реклами не ведеться, однак обмін посиланнями часом дає більш високі результати, ніж банери.

5. Партнерські програми.

Наявність рекламного тексту на чужих сайтах - не рідкість і не новинка. В усякому разі на Заході цей вид мережевої реклами розвинений вже давно і поширений майже повсюдно. Там цей вид найчастіше називають партнерської програмою. Така програма передбачає реєстрацію в системі та отримання імені входу з паролем, а далі користувач час від часу (в залежності від типу партнерської програми) отримує текстові рекламні повідомлення з певним посиланням, які він повинен помістити на сторінках вашого ресурсу. Діє програма так само, як і система банерообміну: підраховується кількість переходів по текстовим посиланням на ресурсі користувача. Партнер залучає на сайт продавця користувачів і отримує за це певну винагороду. Можливі варіанти винагороди: фіксована сума грошей, відсоток від продажу, бонуси і т.п. В Росії одними з перших промоутерів цього виду реклами в Інтернеті був Артемій Лебедєв зі своєю текстовою банерною системою.

Скорочена назва партнерських програм - партнерки. Партнерки можна розділяти по типу:

• оплата за продаж (CPS);

• оплата за дію (CPA);

• оплата за клік (CPC);

• оплата за показ (CPI);

• багаторівневі партнерки.

Окремо хотілося б виділити багаторівневі партнерські програми. Такі партнерки дозволяють вибудовувати цілі мережі за рахунок того, що партнери отримують дохід не тільки від приведених користувачів, але й від приведених партнерів. Довжина ланцюжка партнерів обмежується правилами партнерської програми. Саме ці партнерські програми приносять найбільший дохід.

Кращими партнерськими програмами Інтернету вважають:

SEOzavr, UniPlace, CMC-partner, Vladvin, TurboBit [5].

8. Спонсорство.

Цей вид мережевої реклами, на жаль, не користується великою популярністю у нас в країні. І даремно, так як спонсорські акції в Інтернеті приховують великі можливості розвитку, отримання вигоди та проведення іміджевої реклами (брендинг). Механізм проведення такої акції аналогічний спонсорським діям в бізнес-моделі, поширеної у реальному житті: організація вирішує провести якийсь захід (відкриття нового сервісу, технічне переоснащення, організація розпродажів тощо) і з цією метою просить іншу організацію виступити в якості спонсора і покрити всі або частину витрат на планований захід. Натомість вона готова на своєму сайті протягом якогось часу і з якоюсь частотою показувати рекламу (текстову або графічну) цього спонсора.

Даний вид реклами гарний тим, що він не обмежує спонсора рамками стандартів і форматів рекламних носіїв. У випадку зі спонсорством сам спонсор вирішує, якого формату та розміру буде банер, де його розмістити, як часто його показувати. Іншими словами, він повністю контролює процес показів своєї реклами.

9. Банерна реклама

Один із найстаріших видів інтернет-реклами у мережі. Банер (banner – прапорець) – це графічний елемент певного розміру, що розміщується на веб-сторінках [1.c.376]. Переваги цього способу рекламування сайту були найбільш очевидні на початку ери інтернет-реклами. Перші банерні рекламні кампанії були досить примітивними - простий ручний обмін нестандартизованих рекламними зображеннями з посиланнями між веб-майстрами. Через деякий час сформувався певний стандарт розмірів банерів:

1. Банер 468х60 - «велика розтяжка». Один з найстаріших і найбільш популярних типів банерів. Підтримується всіма банерообмінними мережами. Найбільш великий і помітний тип банера, що дозволяє не тільки привернути увагу і зацікавити користувача, а й передати достатню кількість інформації про рекламовану пропозицію.