Смекни!
smekni.com

Теоретичні аспекти рекламування через канал Інтернет-комунікацій (стр. 3 из 4)

2. Банер 100х100 - «квадратний банер». Отримав розповсюдження як варіант банера для розміщення в панелях навігації сайтів, але згодом отримав статус стандарту. Підтримується не всіма банерообмінними мережами, але досить популярний при ручному банерообмінні.

3. Маленький банер 88х31 - «кнопка» - банер дуже обмежено підтримується банерообмінними мережами, особливо великими, але став практично стандартом «де-факто»[і] при обміні банерами і посиланнями.

4. Банер 120х60 - «маленький банер» - банер підтримується не всіма банерообмінними мережами, але досить поширений при прямому продажу рекламних площ на сайтах.

5. Банер 234х60 - «половина великої розтяжки». Ситуація аналогічна ситуації з банером 120 на 60.

6. «Вушко» - банер довільної форми з елементами навігації.

Ці стандарти залишаються актуальним до цих пір. Завдяки цій стандартизації з'явилася можливість побудувати найбільш ефективні банерообмінні мережі.

Слід зазначити, що є два види банерного рекламування:

1. через банерообмінні мережі;

2. ручне платне розміщення банерів.

1. Банерообмінні мережі з’явилися як логічний наслідок бажання веб-майстрів спростити обмін банерами з метою «перехресного» рекламування своїх ресурсів. У результаті було створено декілька механізмів обміну стандартними банерами, що діють за принципом «покажи чужі банери на своєму сайті, а ми покажемо на чужих сайтах твої». При цьому прибуток банерних мереж складався і складається з якогось відсотка показів (звичайно від 10 до 30), що відводяться під покази комерційних (платних) банерів, залучених банерною мережею. Перші банерні мережі не мали практично ніяких можливостей таргетингу[4] - показувалося «все й для всіх». Проте, зважаючи на незайнятість ринку ефективність подібної реклами була досить висока. Основний показник ефективності банера - CTR (відношення показів до кліків користувача) становив від 2-ох до 10 і навіть більше відсотків. Для порівняння - в сучасних банерних мережах хорошим показником вважається CTR на рівні 1-го відсотка.

Звісно, що разом зі зростанням ринку змінювалися і банерні мережі, пристосовуючись під вимоги фахівців з реклами. Сучасні мережі володіють великими можливостями таргетингу, часто вузькою спеціалізацією, а також широкими можливостями налаштування показів. Є можливість обирати не тільки бажану тематику сайтів, на яких Ви б хотіли бачити свій банер, але і їх географію, час показу і т.д. Все це дозволило банерним мережам залишатися досить конкурентоспроможними.

2. Проте багато хто з рекламних фахівців вважає за краще ручне платне розміщення банерів на ресурсах, які є перспективними в плані отримання цільового трафіку. У цього методу є як свої переваги, так і недоліки. Основна перевага – теоретично набагато більша ефективність, ніж у випадку використання банерообмінних мереж і відсутність необхідності відводити на сайті місце для відкрутки банерів мережі. Недоліки - на порядок більша вартість показів і великі ризики.

Якщо у випадку банерообміну витрати практично дорівнюють нулю (за винятком вартості виготовлення самого банера), то у випадку купівлі показів у мережі вимірюються в одиницях доларів за 1000 показів, тобто у випадку прямої купівля місця під банер витрати можуть бути на порядок більше і вимірюватися не в кліках або показах, а в тимчасових інтервалах. Наприклад, 30 у.о. на день або 200 у.о. на місяць. При цьому можливість повернути гроші за очевидної невдачі рекламної кампанії не представляється.

З іншого боку, ручне відстеження та розміщення банерів може забезпечити більш високий CTR, а деякі майданчики дозволяють і оплату «за клік», при якій Ви платите тільки за відвідувачів. Можна назвати цей спосіб рекламування самим дієвим серед всіх способів банерної реклами. Щоправда, він потребує на порядок більшого бюджету, ніж використання банерообмінних мереж та викуп показів через них.

За відсутності такого рекламного бюджету має сенс звернути увагу на мережі, намагаючись вибирати найбільш потужні та спеціалізовані.

Важливо памятати, що при будь-якому розміщенні банера, неважливо - вручну або за допомогою банерообмінних мереж, величезну роль відіграє його зміст. Саме від того, як банер виглядає і яку інформацію він несе, і залежить у першу чергу його показник CTR. Завдання, які повинен виконувати банер, як рекламний елемент, по суті дуже схожі з завданнями, які покладаються на зовнішню рекламу. (Чи потрібно їх тут писати?)

Такий вид реклами в Інтернеті слід використовувати, якщо Ви хочете, щоб Ваш сайт наповнився новою цільовою аудиторією, або якщо ви обрали для реклами конкретну подію або акцію, то банерна реклама - непоганий вибір. Проте не варто її розглядати як головний і основний спосіб інтернет-маркетингу у випадку, якщо Ваш бюджет обмежений або якщо Ви проводите довгострокову рекламну кампанію. Якщо ж рекламний бюджет дозволяє, банерна реклама може використовуватися і в довгостроковій перспективі. Її перевага тут - найширше охоплення аудиторії та миттєва віддача [8].

1.3 Чинники, що впливають на вартість розміщення реклами в мережі Інтернет

Оплата Інтернет-реклами здійснюється по одній із наступних моделей:

- flat fee – вартість за час розміщення;

- CPM – вартість за тисячу показів;

- CPC – вартість за 1000 кліків на рекламу;

- CPV – вартість за 1000 залучених відвідувачів;

- CPA – оплата за конкретну дію покупця (наприклад, за заповнення анкети);

- CPS – вартість за продаж ( у випадку організації Інтернет-магазину ) [9, c. 10].

Отже вартість розміщення буде залежати від моделі оплати наданої послуги. Також на вартість розміщення в Інтернеті впливає хостинг сайту на якому розміщується реклама. Host з англійської означає «головний комп’ютер». Hosting - це технічна послуга з фізичного розміщення сайтів в Інтернет-мережі. При цьому створені сайти або окремі сторінки сайтів фізично переносяться на той комп'ютер мережі, з якого вони будуть доступними для всіх можливих користувачів Інтернету [10]. Ще можна сказати так, хостинг - це розміщення сайту на сервері компаній, що надають дану послугу. Сервера компанії постійно підключені до мережі і працюють без відключень. Як правило, компанії, що надають хостинг, стягують з клієнта абонентську плату. Її розмір не фіксований, а залежить від вибраного тарифного плану [11].

Іноді хостинг буває безкоштовний, але визначення безкоштовний хостинг декілька невірне через те, що господарі хостингу все одно беруть плату, але тільки у вигляді реклами яку відповідно до правил виділення хостингу розміщують на сайті замовника хостингу або яким-небудь іншим способом [10]. Отже від того який буде хостинг, платний чи безкоштовний та від його тарифу також залежить вартість розміщення реклами в мережі Інтернет.

1.4 Принципи оформлення сайту як одного із засобів Інтернет-реклами

Професійний Веб-розробник повинен бути адвокатом відвідувача сайту, захищати його інтереси і гарантувати, що незалежно від складності сайту, користувач завжди зможе знайти те, що йому потрібно.

Основні правила і принципи оформлення сайту:

1. Правило 7 ± 2.

Можливості мозку при обробці інформації не безмежні, відповідно до результатів дослідження Джорджа Міллера короткочасна пам’ять може одночасно містити від 5 до 9 сутностей. Цей факт часто використовується при обґрунтуванні необхідності скоротити кількість елементів в навігаційних меню до 7, що викликає гарячі дебати, оскільки не зовсім зрозуміло, як це правило повинне застосовуватися у веб.

2. Правило 2-х секунд.

Полягає в тому, що користувач не повинен чекати будь-якої реакції системи, наприклад, запуску або перемикання програми, більше 2-х секунд. Значення 2 секунди вибрано довільно, але здається досить підходящим. У загальному випадку, чим менше чекає користувач, тим краще.

3. Правило 3-х кліків.

Користувач не буде в захваті від використання сайту, якщо він не може знайти необхідну йому інформацію за три кліки мишкою. Іншими словами це правило підкреслює важливість зрозумілої і простої навігації. У багатьох випадках важливо не стільки кількість необхідних кліків, скільки загальна зрозумілість системи, навіть 10 кліків не проблема, якщо на кожному етапі користувач чітко уявляє, де він і куди повинен рухатися далі.

4. Правило 80/20 (Принцип Парето).

Полягає в тому, що 80% ефекту виходить в результаті 20% дій. У бізнесі це правило часто застосовується у вигляді: «80% продажу припадає на 20% клієнтів». У веб-дизайні це правило працює не менш ефективно. Наприклад, значно поліпшити віддачу сайту можна визначивши 20% користувачів, замовників, дій, продуктів або процесів які дають 80% прибутку і звернувши на них особливу увагу при розробці.

5. Вісім золотих правил для розробниківінтерфейсів.

В результаті досліджень взаємодії людини і комп’ютера Бен Шнейдерман склав набір правил, які можуть бути використані при розробці багатьох типів інтерфейсів. Ці принципи актуальні як для розробників інтерфейсів, так і для веб-дизайнерів:

1. Прагніть до логічності.

2. Для досвідчених користувачів повинен бути швидкий спосіб (скорочення, гарячі клавіші, макроси).

3. Повинна бути інформативний зворотній зв'язок.

4. Діалог повинен бути закінченим.

5. Обробка помилок має бути простою.

6. Повинен бути простий спосіб скасування дій.

7. Користувач повинен відчувати, що все під його контролем.

8. Як можна менше завантажуйте короткочасну пам'ять.

6. Правило Фіттса.

Опублікована Паулем Фіттс в 1954 році модель рухів людини, визначає час, необхідний для швидкого переміщення в цільову зону як функцію від відстані до цілі і розміру мети. Зазвичай це правило використовується при розгляді руху мишею від точки A до точки B. Це може бути важливо при розміщенні елементів, кількість кліків на які бажано збільшити.