Смекни!
smekni.com

Теоретичні аспекти рекламування через канал Інтернет-комунікацій (стр. 4 из 4)

7. Перевернута піраміда.

Перевернута піраміда - це стиль написання, при якому основна думка представлена на початку статті. Стаття починається з виведення, за яким слідують ключові моменти, а завершується найменш важливою інформацією. Користувачі хочуть одержувати інформацію як можна швидше, тому перевернута піраміда як не можна краще підходить для веб.

8. Ефект невизначеності (Ефект Зейгарник).

Людина не терпить невизначеності - ми намагаємося знайти відповіді на виникаючі питання, причому якомога швидше. Ефект невизначеності заснований саме на цій особливості поведінки людей. Відео ролики, статті та сюжети, які використовують ефект невизначеності, зазвичай закінчуються раптово, не вирішуючи складну ситуацію і не відповідаючи на виникаючі питання. Цей ефект часто використовується в рекламі: задаючи відвідувачам цікаві та провокаційні питання, рекламісти часто примушують до читання матеріалу або клацання на посиланні.

Виявлений Блюмом Зейгарніком у 1927 році ефект допомагає встановити емоційний зв’язок з читачем і виступає неймовірно ефективним у маркетингу. Читачі краще запам’ятають, про що була реклама, і навіть дрібні деталі будуть запам’ятовані більш чітко і точно. Ефект Зейгарнікка використовується і при написанні текстів для веб, щоб залучити і зацікавити відвідувачів.

9. Гештальт принципи сприйняття форм.

Це фундаментальні правила людської психології в контексті дизайну інтерфейсів людина-комп'ютер.

- Закон близькості стверджує, що коли ми бачимо набір об'єктів, об'єкти, розташовані ближче один до одного, ми розпізнаємо як групу.

Реальний приклад дії закону близькості з MTV Music Awards 2002.

- Закон подібності стверджує, що подібні об'єкти людина підсвідомо групує.

- The Law of Prдgnanz стверджує, що один і той самий об'єкт може відігравати важливу роль в одному візуальному полі і бути частиною фону в іншому.

В логотипі Macintosh можна розгледіти як звичайне щасливе обличчя, так і щасливе обличчя у профіль.

- Закон симетрії стверджує, що ми схильні сприймати симетричні об'єкти як один об'єкт.

- Закон змикання стверджує, що люди схильні об'єднувати об'єкти, які насправді не є єдиними.

В логотиі IBM видно літери I,B,M, хоча насправді там є тільки лінії різної довжини.

10. The Self-Reference Effect.

Цей ефект особливо важливий при створенні текстів для веб, оскільки може значно поліпшити зв’язок між автором і читачем. Речі, пов’язані з нашим власним досвідом, ми запам’ятовуємо краще, ніж ті, які з нами не пов’язані. Приміром, після прочитання статті люди краще запам’ятовують персонажів, історії або факти, з якими вони були якось пов’язані.

Отже при створенні веб-сайту обов’язково треба бути хоча б ознайомленим із вищенаведеними правилами.

Користувачі за типами сприйняття.

Також при створенні сайту та його оформленні необхідно звернути увагу на типи сприйняття людей. У теорії НЛП виділяють три основні категорії:

1. Візуали (які мислять переважно зоровими образами);

2. Аудіали (які промовляють думки про себе);

3. Кінестетики (які мислять переважно відчуттями).

Помічено, що розташовані в різних частинах екрану елементи краще діють на певних людей. Нижче дається ідеальне розташування елементів, щоб охопити максимальну кількість людей.

Якщо логотип вашого сайту добре відомий відвідувачам, то він буде добре працювати на вас, розташовуючись зліва зверху (для прикладу: логотип Intel Inside). Якщо ж логотип вашого сайту маловідомий, то має сенс розмістити його справа зверху (це буде сприяти його запам’ятовуванню відвідувачами).

Весь верхній простір екрану краще заповнити графічними елементами, фотографіями і т.д.

Аудіальні компоненти зазвичай мало важливі, якщо це не сайт присвячений музиці.

Розташування в середній частині екрана. Зліва - відомі, з правого боку – маловідомі компоненти. Можливо з аудіальних компонентів розмістити слоган (Приклад: Імідж ніщо, спрага все або Ефективна комунікація ключ до успіху).

Знизу екрана бажано виділити дві зони:

З правого боку знизу - краще розміщувати числову, кількісну інформацію і т.д. (Приклад - адреса або ціни).

Зліва знизу. Ось тут потрібно, щоб ті фрази, які там написані, викликали у відвідувача відчуття смаку, кохання, тепла. Зачіпали його мотиваційну сферу. Зображення повинні бути в тому ж дусі. (Приклад: кухоль пива, і напис: «Відчуй себе справжнім студентом».)

До речі, якщо банер розташований у цьому місці, то краще з написом: «Натисни мене», тоді він буде мати великий % натискань (CTR).

І на закінчення: для даної зони був розроблений такий слоган: «Вчишся в школі - Натискай Сюди». Ви можете вільно застосовувати його, дещо змінивши для своїх потреб першу частину. При розташуванні такої кнопки знизу-справа вона дасть чудові результати. У нас вийшов CTR 7-12%. Що дуже непогано.

Кольорові рішення.

Оформлення сайту, як і будь-якого іншого виду реклами потребує правильних кольорових вирішень.

Давно було помічено, що різні кольори по різному діють на людину. Ми цілком допускаємо що колір, який подобається одному, може зовсім не сподобається іншому. І разом з тим відмічено, що деякі кольори є загальними для створення певних емоційних станів людини.

На деякі кольори у великої кількості людей переважає негативна реакція, це такі як: чорний, червоний, сірий, коричневий - ці кольори при домінуванні на сайті можуть викликати і негативну оцінку сайту.

При вмілому поєднанні кольорів вплив негативної складової цих кольорів можна нівелювати (приклад: Синій-чорний) або навіть перетворити в плюси. Такого ефекту найчастіше можна досягти при плавних переходах кольорів.

Також все залежить від того яку атмосферу ви хочете створити на своєму сайті, якщо сайт присвячений фільмам жахів, сміливо використовуйте гами чорного, сірого, коричневого і червоного кольорів. Якщо ж ви хочете чогось іншого, то зверніть увагу на позитивні і ресурсні кольори, на зразок відтінків синього, блакитного, насиченого жовтого, помаранчевого, білого і зеленого.

Можливо, це ще не всі моменти, на які слід звернути увагу при оформленні сайту, як різновиду Інтернет-реклами, та беззаперечно без них не обійтись у першу чергу. Інформація цікава і корисна, в першу чергу.

Висновки

Таким чином можна зробити наступні висновки:

1. Інтернет дуже придатливий та раціональний як рекламоносій, бо він має наступні переваги:

1.1. висока сконцентрованість на цільовій аудиторії ( аж до конкретного отримувача);

1.2. особистісний характер комунікації, можливість інтерактивного контакту;

1.3. гнучкість (почати, скорегувати, зупинити рекламну кампанію можна в будь-який момент);

1.4. можливість врахування контактів з рекламним повідомленням;

1.5. використання різноманітних засобів впливу ( зображення, звуки, спец ефекти, як відомо інформація, що передається в Інтернет може містити рухливі елементи, відео та ін.);

1.6. можливість створення віртуальних спільнот (Online Comunity) « за інтересами», за професійною діяльністю, які в перспективі можуть стати вже структурованою цільовою аудиторією для реклами;

1.7. відносно низька вартість контакту;

1.8. повний контроль ефективності рекламної кампанії в Мережі [1, c. 377].

1.9. iстотне розширення ринків збуту, аж до виходу на світовий ринок.

Виділяють наступні види Інтернет-реклами:

1. Розміщення інформації в каталогах інтернет-ресурсів.

2. Реєстрація в пошукових системах і пошукове просування.

3. Організація рейтингу.

4. Дошки оголошень і форуми.

5. E-mail – маркетинг.

6. Обмін посиланнями.

7. Партнерські програми.

8. Спонсорство.

9. Банерна реклама.

Найбільш ефективнішим з них є пошукове просування сайтів, найпопулярнішим залишається банерна реклама, а найдешевшим видом - форуми та дошки об’яв.

Оплачувати Інтернет послуги можна за однією з семи моделей оплати. Саме від обраної моделі буде залежати вартість розміщення даної реклами та від хостингу на якому буде розміщуватись реклама замовника.

Оформлення сайту залежить від багатьох факторів: по-перше і найголовніше треба враховувати тип сприйняття користувачів, по-друге: принципи сприйняття форм і кольорів, по-третє: знати хоча б вісім правил для розробників інтерфейсів.

І в кінці кінців можна сміливо казати про черговий зліт рекламних кампаній в Мережі. І якщо раніше рекламою в Інтернеті вважались звичайні банери, що приводили на Веб-представництво компанії, то на сьогоднішній день спектр форматів Веб-реклами набагато ширший. Інтернет-реклама беззаперечно являється необхідним атрибутом успіху у сучасних рекламних кампаніях.

Рекламні кампанії можуть звісно проводитися тільки у Мережі, включаючи в себе різні види Інтернет-реклами. Та ефективні рекламні кампанії створюються за допомогою комплексного підходу, а тобто набагато ефективнішим є використання декількох каналів комунікації. От у другому розділі ми більш докладно розберемо зовнішню рекламу. Та проведемо практичну роботу: аналіз зовнішньої реклами на прикладі вже проведених рекламних кампаніях.


Список літ-ри:

1. Ромат Е.В. Реклама: Підручник для вузів. 7-е видання. – СПб.: Пітер, 2008. – 512 с.

2. http://www.br.com.ua/referats

3. http://love1c.kiev.ua/seo/seo.htm

4. Донец А. Клиентский сервис // goldgrad.ru/archives/2503

5. Тітов А. Кращі партнерські програми // http://netstorm.com.ua/index.php?id=23&lang=ua

6. http://advertweb.ru/seo.

7. http://love1c.kiev.ua/seo/seo.htm

8. http://advertweb.ru/banner.

9. Сайрамова Д. Тот, кто покупает // Индустрия рекламы. 2002. №3. С. 26-28.

10. http://www.marketer.ru/internet/site/admin/hosting/o-xostinge/

11. http://bookplus.com.ua/zagalne/navishho-sajtu-potribnyj-yakisnyj-xostyng/

12. http://blog.pl.ua/?cat=4.

13. Сендідж І., Фрайбургер В., Ротцол К. Реклама: теорія і практика. М.: Прогрес, 1989.

14. Шляхтина С. Реклама в Интернете - реальность и прогнозы. // Мир компьютеров. 2005. №3.

15. http://designformasters.info/posts/usability-rules-psychology-terms/

16. http://www.web-programist.ru/Razrabotka-dizayna/Effektivnoe-raspolojenie-grafiki-i-teksta.html

17. http://europlakat.dp.ua/signwebcomua/efektyvnist-plakativ/

18. Сміт П., Беррі К., Пул форд А. Комунікації стратегічного маркетингу. М.: ЮНІТІ, 2001