Смекни!
smekni.com

Фрезерні машини котки і важкі дискові борони (стр. 2 из 4)

Ширина захоплення становить 0,8 м, глибина обробки до 16 см-маса 750 кг. Агрегатується з тракторами ЛХТ-55М, ЛХТ-100, Т-74, ДТ-75М.

Фреза лісова шнекова ФЛШ-1,2 (рис.4) служить для обробки ґрунту смугами на вирубках з перезволоженими ґрунтами під лісові культури з створенням мікропідвищення у вигляді гряди.

Робочий орган фрези представляє собою два фрезерних барабана 5 з ліво-і правозаходними шнеками діаметром 600 мм і загальною шириною захвату 1,2 м. Кожен барабан являє собою раму з навісним пристроєм 2 у вигляді труби, на якій приварені по чотири шнека сферичної форми, розташованих з одного кінця до середини по правому гвинту, з іншого - по лівому.

а)

б)

Рис.4. Фреза лісова шнекова ФЛШ-1, 2: а) принципова схема, б) загальний вигляд фрезерного (шнекового) барабана, 1 - карданна передача; 2 - рама з навісним пристроєм; 3 - конічної-циліндричний редуктор, 4 - захисний кожух; 5 - фрезерний барабан; 6-обмежувальний полоз; 7 - думпкар лапа; 8 - живцевих ніж


На зовнішніх кінцях барабанів встановлено по плоскому диску для жорсткості крайніх гвинтів. Обертання на шнекові барабани передається від ВВП трактора від карданної передачі 1 через конічне-циліндричний редуктор 3. Пружні муфти вихідних валів редуктора пом'якшують удари при зустрічі фрези з перешкодою.

Шнекові барабани обертаються в напрямку, що збігається з рухом трактора з частотою 220 об / хв. Перед шнековим барабаном встановлений живцевих ніж 8 з тупим кутом входження у ґрунт, на нижньому кінці якого закріплена думпкар лапа 7. При зустрічі з перешкодами живцевих ніж 8 не дозволяє фрезі відхилятися в сторони і забезпечує стійкий хід машини. Під час роботи в ґрунт спочатку заглиблюється ніж з рихлительние лапою, а потім шнекові барабани.

Папа ножа рихлить середню частину смуги, а шнекові барабани - на всю ширину захвату. Ґрунт зсувається до середини, утворюючи мікропідвищення.

Для запобігання перекидання ґрунту зверху барабана служить захисний кожух 4.

При зустрічі з непереборними перешкодами шнекові барабани перекочуються через них. Глибина ходу фрези регулюється обмежувальними полозами 6.

Маса фрези 850 кг. Агрегатується з тракторами ЛХТ-55М, ЛХТ-100, ДТ-75М.

Фреза ґрунтова ФПШ-1, 3 (рис.15) служить для передпосівної обробки ґрунту під посів у розплідниках, розробки пластів після оранки, вирівнювання поверхні посівної смуги і освіти посівної гряди.


Рис.5. Фреза ґрунтова ФПШ-1, 3: 1 - фрезерний барабан; 2 - грядообразующій корпус; 3 - опорне колесо, 4 - виносний гідроциліндр; 5 - ланцюгова передача; 6 - редуктор, 7 - карданна передача; 8 - гідроциліндр; 9 - захисний кожух ; 10 – планувальник

Рама фрези представляє собою дві пустотілі боковини, з'єднані між собою в середній частині трубчастої стяжкою. У лівій боковині розміщена ланцюгова передача 5 валу фрезерного барабана 1. На шестигранному його валу закріплені 13 рядів Г-образних ножів (правих і лівих) по чотири в кожному ряду. Зверху барабан закритий захисним кожухом 9, до якого ззаду прикріплений планувальник 10 для розрівнювання ґрунту на всю ширину захвату фрези. Обертання на фрезерний барабан передається від ВВП шасі через карданну передачу 7, редуктор 6 і ланцюгову передачу 5. Підйом і опускання фрези здійснюється двома гідроциліндрами 8, штоки яких приєднані до боковин рами. У передній частині шасі встановлено грядообразующее пристрій, що є два грядообразующіх корпуси 2 і опорні колеса 3. Підйом і опускання грядообразующего пристрою здійснюється виносним гідроциліндром 4.

Глибина обробки ґрунту становить 10 см, висота утвореною гряди 10 см, ширина захоплення фрези 1,3 м; маса 520 кг. Агрегатується з самохідним шасі Т-16М.

У садово-парковому будівництві застосовують навісні садові фрези ФП-2 і ФС-0, 9. Особливістю цих фрез є те, що вони можуть зміщуватися у бік від поздовжньої осі трактора і проводити обробку ґрунту поблизу насаджень.

Фреза ФП-2 має трисекційну розбірну раму, що дозволяє змінювати ширину захвату від 1,4 м до 2,1 м.

Рама спирається на два колеса з гвинтовими механізмами, за допомогою яких регулюється глибина обробітку ґрунту. На кінцях рами встановлені односторонні полольні лапи. Ці лапи можна пересувати по рамі при зміні ширини захоплення. Зсув рами фрези в бік від поздовжньої осі до 1,5 м забезпечує гідроциліндр.

Барабан фрези складається з 8, 10 або 12 секцій. У кожній секції по два скріплених між собою диски з трьома Г-подібніми ножами на кожному.

У привід барабана входять два редуктора: двоступінчастий з парою конічних і парою циліндричних зубчастих коліс і триступеневий з трьома парами циліндричних коліс. У Двоступінчастому редукторі циліндрична пара зубчастих коліс є змінною. Це дозволяє залежно від ґрунтових умов вибирати різну частоту обертання фрезерного барабана: 4,2 або 5,6 с-1.

Обертання на барабан передається від валу відбору потужності трак ¬ тора через карданний вал, редуктори та фрикційне муфту.

Глибина обробки ґрунту становить 6 ... 13 см; робоча швидкість 1,6 ... 5,6 км / ч. Агрегатується з тракторами МТЗ-80/82 і Т-55В.

Фреза ФС-0, 9 призначена для обробки ґрунту в садах. Вона складається з провідної рами, фрезерного барабана, механізму підйому фрези, механізму щупа, механізму приводу і опорних коліс.

Фрезерний барабан складений з п'яти дисків, приварених до трубчастого валу барабана. До дисків кріпляться 30 право-і лівосторонніх ножів Г-подібної форми. Провідна рама, спираючись на самоустановлювальні колесо, з одного боку шарнірно пов'язана наружною рамкою, яка жорстко закріплена на правому лонжероні трактора. З іншого боку вона також шарнірно з'єднана з рамкою фрезерного барабана, яка з заднього боку за допомогою шарнірного механізму підйому спирається на друге опорне колесо. На верхній рамці цього механізму є спеціальний гвинт, за допомогою якого регулюють глибину розпушування ґрунту.

Переклад фрезерного барабана в транспортне положення проводиться гідроциліндром підйому.

Механізм щупа, встановлений на провідній рамі, включає в себе гідравлічну систему, яка відводить барабан фрези від дерева.

Фрезерний барабан приводиться в обертання від валу відбору потужності трактора через циліндричний і конічний редуктори, телескопічний карданний вал і фрикційне муфту.

Глибина обробки ґрунту становить до 10 см; робоча швидкість 2,8 км / ч. Агрегатується з трактором МТЗ-80/82.

У лісовому і лісопарковому господарстві застосовуються і інші типи фрезерних машин:

фреза болотна навісна ФБН-1, 5 - для оброблення пластів після оранки чагарниково-болотними плугами осушених боліт і задернілих заболочених площ;

машина лісова фрезерна МЛФ-0, 8 - для підготовки смуг на вирубках з одночасним фрезеруванням пнів діаметром до 20 см і порубкових залишків;

2. КОТКИ

2.1 Типи котків

Польові, або сільськогосподарські катки використовуються для проведення дуже великого розмаїття польових робіт. Тому, в залежності від призначення, різні моделі цих машин відрізняються конструкцією своїх робочих частин.

Котки бувають причіпні і начіпні. За формою робочої поверхні їх поділяють на гладкі, кільчаті, брончаті і пруткові.

Гладкі польові катки. Використовуються для вирівнювання і утрамбовування поверхні ґрунту, а також для прикочування внесених до неї насіння і мінеральних добрив. Особливість їх роботи полягає в тому, що вони не руйнують грудки землі, а вминають їх в товщу ґрунту. Ці моделі мають, як правило, кілька секцій невеликих розмірів. Їх тиск на ґрунт можна змінювати шляхом додавання або зняття баласту.

Кільчасті катки включають кілька більш спеціалізованих підвидів, але в цілому принципи їх функціонування однакові: їх секції оснащені такими механізмами, які приминають глибокі шари ґрунту, одночасно розпушуючи поверхневі. Кільця таких ковзанок потребують періодичного очищення за допомогою скребків.

Борончаті катки. Їхні робочі поверхні мають вигляд циліндрів, на поверхні яких по спіралі розташовані шипи. Під час роботи ковзанки вони занурюються в товщу ґрунту і знищують великі грудки. Вони, як правило, трохи важать і застосовуються як навісного обладнання на тракторах.

Пруткові катки, які ще називають гранчастими. Їх робоча поверхня представлена поруч прутів, віддалених один від одного на відстані, що набагато перевищує їх діаметр. Грудки землі, потрапляючи в машину між прутами, руйнуються, а потім виділяються назовні.

2.2 Особливості конструкції котків

Кільчасто-шпоровий каток ЗККШ-6 застосовують для розпушування верхнього й ущільнення під поверхневого шару ґрунту, руйнування кірки, грудок і вирівнювання зораного поля. Кожна секція ковзанки складена з 2 розташованих одна за одною батарей з батластними ящиками. На вісь передньої батареї вільно надіті по черзі через проміжні втулки 6, а на вісь задньої батареї - 7 сталевих литих дисків зі шпорами діаметром 520мм. диски задньої батареї зміщені на 1 / 2 кроку щодо дисків передньої батареї, що полегшує самоочищення ковзанки від налиплого між дисками ґрунту. Регулюючи масу баласту, питомий тиск можна змінювати від 27 до 47 Н / м. ширина захвату 3 секцій 6,1 м, однієї - 2,09 м, робоча швидкість катка до 13км / ч.

Кільчасто-зубчастий коток ККН-2, 8 призначений для вирівнювання поверхні поля, ущільнення на глибину до 7см під поверхневого і розпушування на глибину 4см поверхневих шарів ґрунту. Його можна агрегатувати зі буряковими сівалками і культиваторами. На вісь катка, прикріпленого до рами, вільно надіті 10 клітчатих коліс діаметром 350мм і 9 зубчастих діаметром 366мм. питомий тиск ковзанки 25Н/см, ширина захвату 2,8 м.

Навісний борончатий каток КБН-3 служить для руйнування ґрунтових грудок і прикочування ґрунту перед посівом з одночасним розпушуванням поверхневого шару, а також для руйнування ґрунтової кірки на посівах. На рамі кожної з 5 секцій кріплять підшипники для 2 каточках, на поверхні яких по гвинтовій лінії розташовані зуби діаметром 16мм. Секції підвішують до поперечного бруса на ланцюгах у шаховому порядку. У передньому ряду 3 секції, в задньому - 2. Ширина захоплення ковзанки 3,25 м. Навішують на трактори Т-40 і МТЗ-80.

Гладкий водоналивний каток ЗКВГ-1,4 призначений для ущільнення поверхневого шару ґрунту до або після посіву, прикочування зелених добрив перед заорюванням. Каток трисекційний. Кожна секція оснащена обертовим гладким пустотілою циліндром діаметром 700мм, довжиною 1400мм і місткістю 500л. Циліндри заповнюють водою. Змінюючи кількість води, регулюють питомий тиск ковзанки на ґрунт у межах від 23 до БОН / см. Для очищення циліндрів від прилип ґрунту служать чистки, приживається до поверхні циліндрів пружинами. Ширина захоплення ковзанки 4м. Агрегатують з тракторами Т-40 і МТЗ-80.

Табл.1. Технічні характеристики котків

Показники ЗКВБ-1,5 ЗКВГ-1,4 СКГ-2 СКГ -2-1 СКГ-2-2 СКГ-2-3 ЗККШ-6 ККН-2,8 2ККН-2,8 ЗККН-2,8 КЗК-10
Тип Причепний
Ширина захвату катка, м 4,2 4 5,5 2,8 3,9 8,2 6,1 2,8 5,6 8,4 10
Ширина захвата секції барабана, м 1,5 1,4 0,98 2,1 1 2,1
Діаметр барабана (диска), мм 1250 700 380 520 550 520
Місткість барабана, л 1700 500 100 -- -- -- -- --
Давление катка на поверхность почвы, кПа 25-80 240-600 60-160 280-480 230 460
Масса котка, кг 2335 835 380 180 310 550 1840 720 1430 2150 4385

Причіпні водоналивні бурякові катки СКГ-2-1, СКГ-2, СКГ-2-3 і СКГ-2-2 призначені для прикочування ґрунту слідом за посівом насіння цукрових буряків, а також після культивації. Ширина захоплення ковзанок відповідно дорівнює 2,7; 5,4; 8,1; 4 м. Двох-і трисекційні катки агрегатуються за допомогою зчіпки-С-11У.