Смекни!
smekni.com

Використання рекламних заходів підприємства ДП "Харківський дослідний цементний завод" (стр. 14 из 17)


4.Охорона праці та навколишнього середовища

Загальні питання

Згідно з законом України "Про охорону праці", охорона праці – це система охорони праці, що поєднує правові, соціально-економічні, організаційно-технічні, санітарно-гігієнічні і лікувально-профілактичні заходи і засоби, що спрямовані на збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці [34].

Правові та нормативно-технічні документи з охорони праці: Конституція України, закони про працю, у тому числі, Закон України "Про охорону праці" визначають основні положення про реалізацію конституційного права громадян на охорону їх життя, та здоров’я у процесі трудової діяльності, та регулюють взаємовідносини між робітником і роботодавцем з питань охорони праці.

Задачі охорони праці: звести до мінімуму імовірність поразок і захворювань працюючого із одночасним забезпеченням безпеки й нешкідливості умов праці при максимізації продуктивності; науковий аналіз умов праці, процесів і обладнання з погляду виникнення можливих аварійних ситуацій, появи небезпечних і шкідливих виробничих факторів.

На підприємстві кожен роботодавець повинен забезпечувати функціонування системи управління охорони праці (СУОП). Згідно із Законом України "Про охорону праці" від 21.11.02 [34].

СУОП на підприємстві виконує наступні завдання:

· навчання робітників безпечним методам праці, пропаганда питань охорони праці;

· забезпечення безпеки споруд, процесів праці та обладнання;

· оптимізація санітарно-гігієнічних умов праці;

· забезпечення працівників засобами індивідуального захисту (ЗІЗ);

· оптимізація режимів праці та відпочинку.

Сучасний стан охорони праці в Україні можна охарактеризувати як такий, що викликає занепокоєння. Створення безпечних умов праці – це невід’ємна частина соціально-економічного розвитку держави, складова державної політики, національної безпеки та державного будівництва, одна з найважливіших функцій органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій, виконавчих органів рад, підприємств.

В даній дипломній роботі на тему: "Розробка рекламної стратегії для об’єктів промислової власності", на прикладі ДП "Харківський дослідний цементний завод" питання охорони праці розглядаються стосовно користувача ПЕОМ при роботі з документами, що стосуються питань захисту інтелектуальної власності.

У приміщенні розташовано 4 комп’ютера, воно знаходиться на першому поверсі п’ятиповерхової будівлі і має наступні розміри: висота 3 м, довжина – 6 м, ширина – 5 м.

Основні засоби ПЕОМ: дисплей, клавіатура, процесор з блоком живлення. Дані технічні засоби являються однофазними користувачами трьохфазної сіті змінного струму з глухозаземленою нейтралі частотою 50Гц, напругою 380/220В.

Управління охороною праці ДП "ХДЦЗ"

Управління охороною праці ґрунтується на законі України "Про охорону праці" [34] і включає застосування ряду засобів і норм юридичної дії на органи і об’єкти управління охороною праці – зокрема, підприємства регіону, вдосконалення технологічних процесів і виробничого устаткування.

На ДП "ХДЦЗ" питаннями охорони праці займається служба охорони праці. Відділ охорони праці вирішує наступні задачі:

· забезпечення безпеки виробничого процесу;

· забезпечення працюючих засобами індивідуального і колективного захисту;

· підвищення кваліфікації працівників з питань охорони праці;

· вибір оптимальних режимів праці і відпочинку працюючих;

· пропаганда безпечних методів роботи.

Промислова санітарія

В процесі трудової діяльності людина піддається дії цілого ряду чинників: мікроклімату, умов середовища, інтенсивності праці, тощо. З метою досягнення безпечних умов праці необхідно обґрунтувати, підтримувати і контролювати дотримання параметрів цих чинників.

Розділ складено стосовно робочого місця помічника юриста в юридичному відділку, чия робота пов’язана із використанням ПЕОМ. Тому для неї характерний вплив наступних небезпечних і шкідливих виробничих чинників: дія нервово-емоційної напруги, напруга зорового аналізатора, монотонність, дія неякісного виробничого освітлення і незадовільних параметрів мікроклімату, згідно ГОСТ 12.0.003-74*[35]. Перелік небезпечних і шкідливих факторів в кабінеті юридичного відділку ДП "ХДЦЗ" вказано в таблиці 4.1.

Таблиця 4.1 – Перелік небезпечних шкідливих виробничих факторів в юридичному відділку ДП "ХДЦЗ"

Небезпечні і шкідливі виробничі фактори на підприємстві Джерело їх виникнення Нормовані параметри Характер дії Заходи щодо забезпечення нормованих параметрів не вище допустимих
1.Пожежна небезпека приміщення Присутність джерел запалення НКМП≤65г/м3 Опік Заходи попередження пожежі (ЗПП), заходи пожежного захисту (ЗПЗ)
2.Висока електрична напруга, струм Живляча мережа

І=0,5…1,6мА

U, В

Ураження струмом Захисне заземлення, занулення
3.Незадовільні параметри мікроклімату Стан системі опалення і вентиляції t=22-250C Дискомфорт Кондиціонування, палення
4.Незадовільне освітлення Недостатнє штучне і природне освітлення

Emin=300лк

eнIII=1,5%

Вплив на органи зору Збільшення числа світильників
5.Шум, вібрація Блоки живлення

Lp=дБА

Lv, дБ

La, дБ

Вплив на ЦНС Звукоізоляція, звукопоглинання
6.Електромагнітне поле Електронно-променева трубка монітора

Е=5В/м

Н=0,3 А/м

при f=50 Гц

Гальмування центральної нервової системи Захисний екран на дисплей монітора
7.Рентгенівське випромінювання Монітор ЕОМ Декс=100мкР/год Променева хвороба, захворювання органів зору Захисний екран на дисплей монітора

Мікроклімат

Мікроклімат робочої зони – це умови теплового і газового обміну людини з навколишнім середовищем на робочому місці при трудовій діяльності. Мікроклімат характеризується температурою, показником відносної вологості, швидкості руху повітря, інтенсивності теплового випромінювання згідно ГОСТ 12.1.005-88 [36], та ДСН 3.3.6.042-99 [37]. Значення параметрів мікроклімату, як правило, вибираються оптимальні.

Витрати енергії оператора складають не більше 150 ккал/год; що у відповідності з ГОСТ 12.1.005-88 [36] відноситься до легкої Іа категорії важкості робіт і характеризується оптимальними параметрами мікроклімату, які представлені в таблиці 4.2.

Таблиця 4.2 – Оптимальні норм температури, відносної вологості й швидкості руху повітря в кабінеті юридичного відділку ДП "ХДЦЗ"

Період року Категорія робіт Температура, ◦С Відносна вологість, % Швидкість руху повітря, м/с
Холодний Легка-Іа 22-24 40-60 <0,1
Теплий Легка-Іа 23-25 40-60 <0,1

Вентиляція і опалення

Для забезпечення оптимальних умов мікроклімату у приміщенні юридичного відділку передбачає водяне опалення в холодний період і природна вентиляції (кондиціювання) у теплий період згідно СНиП 2.04.05-91 [38].

Виробниче освітлення

Для забезпечення параметрів освітлення, необхідних для плідної роботи, у кабінеті застосовується природне і штучне освітлення, та нормується ДБН В.2.5-28-2006 [39].

У кабінеті застосовується природне однобічне освітлення й штучне комбіноване освітлення. Природне освітлення нормується коефіцієнтом природної освітленості КПО (eнІІІ). Штучне освітлення нормується мінімальною освітленістю Emin, лк.

Нормований КПО , та характеристика освітленості представлена в таблиці 4.3

Таблиця 4.3 – Нормоване значення КПО при природному освітленні і мінімально допустима освітленість при штучному освітленні в приміщенні з ПЕОМ на ДП "ХДЦЗ"

Приміщення, обладнання Розряд і під розряд зорових робіт Контраст об’єкта розрізнення з фоном Характеристика фону Нормована освітленість, лк КПО eнШ, % при природному боковому однобічному освітленні
Від загального освітлення Від комбінованого освітлення
Кабінет Ш в Середній Середній 300 750 2,0

Нормоване значення КПО (eнІІІ) для будівель, розташованих в IV поясі світлового клімату, визначається по формулі:

, (4.1)

де еІІІн- значення КПО для будинків, розташованих у III поясу світлового клімату;т – коефіцієнт світлового клімату (т=0,9);

с – коефіцієнт сонячності клімату (с=0,8, тому що вікна виходять на захід);


Значення КЕО для природного освітлення:

еНIV=2*0,9*0,8=1,44%.

Проведемо розрахунок природного освітлення робочого місця для юридичного відділку у ВП Запорізькій АЕС. Для цього розрахуємо необхідну площу світлопрорізів, виходячи із значення площі підлоги приміщення. Для цього розрахуємо нормоване значення КПО за допомогою формули:

, (4.2)

де

– світлова характеристика вікна;

Кз – коефіцієнт запасу, що враховує зменшення освітленості в процесі експлуатації застіклення;

Sn=AxB – площа підлоги приміщення, м2;

Кзд – коефіцієнт, що враховує затемнення вікон конфронтуючими будинками;

де

– світлова характеристика вікна;