Смекни!
smekni.com

Використання рекламних заходів підприємства ДП "Харківський дослідний цементний завод" (стр. 7 из 17)

Цементи ГИР-2 є екологічно чистим продуктом спільне мливо портландцементного клінкера ненормованого складу, гіпсового каменю й добавок, які прискорюють твердіння цементу й надають йому спеціальні властивості. Вимоги до сировини й матеріалів:

·портландцементний клінкер по ТУУ В Б.2.7.00030937-12;

· шлаки доменний й електротермофосфорний гранульовані для виробництва цементів за ДСТ 3476;

· активізатор гранульований для цементної промисловості за ТУ В 6-14005076-036;

· пластифікатор для бетонів "Рексол" по ТУУУВ.2.7.19266746-001;

· пришвидшувач-пластифікатор СП-7М по ТУУ В 26.5.30751392-001;

· камінь і щебені гіпсові й гіпсоангідритові для виробництва в'язких матеріалів ДСТУ Б В.2.7.-107.


Склад цементів наведено у таблиці 2.2

Найменування сировинних матеріалів ГИР-2 М-550 ГИР-2 М-600 ГИР-2 М-700
Клинкер портландцементний «Балцем», % 75 94 98
Гіпсовий камінь, % 2 2 3-5
Активізатор твердіння, % 3 4 -
Шлак доменний гранульований, % до 15 - -
Алюминатний пил, % 5 - -
Супер-Рексол, % - - 1,3-1,5

Цементні зразки протягом 28 діб повинні показувати зміни лінійних розмірів у межах 0,05-0,1 %.

Початок схоплювання для всіх типів цементів ГИР-2 повинен наступати не раніше 30 хв., а кінець - не пізніше 8 годин від початку затвердіння.

Тонкість млива цементу повинна бути такою, щоб при просіванні через сито № 008 за ДСТ 6613 залишок для всіх видів цементу становив 1-2 % від маси проби, що просівається.

Цементи повинні показувати рівномірність зміни обсягу при випробуванні зразків кип'ятінням у воді.

Цементи не повинні мати ознак помилкового схоплювання.

Водонепроникність через 2 доби після заутвору зразків для всіх типів цементу повинна бути не менш 0,5 МПа.

Вогнетривкість цементів зі спецдобавками повинна бути 1200-1400 °С і визначається за ДСТ 4069.

Застосування.

Цементи призначені для спеціальних робіт, таких як спорудження водонепроникних дорожніх й аеродромних покриттів, морських причалів або інших споруджень, які мають контакт із морською водою постійного або змінного рівня. Цементи призначені також для готування високоякісних бетонів, як спеціального, так і загальнобудівельного призначення.

Цементи придатні також для виготовлення жароміцних бетонів і розчинів, фундаментів доменних печей, стінок регенераторів, кесонів і т.д., які перебувають при постійному або змінному нагріванні від 500 до 1200 °С.

Цементи добре зарекомендували собе в різних галузях народного господарства, як при проведенні спеціальних, так і загальнобудівельних робіт.

4. Шлакопортландцементи, що розширюються (РШПЦ)

При виробництві цементів використовують :

·портландцементний клінкер ТУ В 21-13-2-88;

·доменні гранульовані шлаки ДЕРЖСТАНДАРТ 3476-74;

·клінкер і цемент алюмокальциевый вогнетривкий высокоглиноземистый ТУ В 322-7-00190503-107-97 або комплексна добавка, що містить СаОсв > 80 % (НРБ);

·камінь гіпсовий ДЕРЖСТАНДАРТ 4013-82.

Початок схоплювання цементу нормальної густоти цементного тесту повинен наступати не раніше 45 хвилин, а кінець - не пізніше 4 годин від початку заутвору.

Цемент при випробуванні зразків кип'ятінням у воді повинний показувати рівномірність зміни обсягу.

Лінійне розширення зразків розміром 40x40x160 мм, виготовлених із цементного тіста нормальної густоти, при твердінні в повітряно-вологих умовах повинне бути не менш 1,5 % і не більше 4 %, а також повинне стабілізуватися не пізніше 72 часів.

Тонина млива цементу, що розширюється, повинна бути такою, щоб при просіванні цементу через сито № 008 проходило не менш 95 % від маси цементу.Шлакопортландцемент, що розширюється, використається для проведення робіт, пов'язаних з ущільненням отворів і проламів у бетонних масивах, для ущільнення проходів кабелю в металевих трубах через стіни й перекриття приміщень у негерметичній частині реакторних відділень АЕС, а також для омонолітнення великопанельних будинків шляхом герметизації стиків панелей зовнішніх стін. Технологічна схема виробництва портландцементу приведена на рисунку 2.1


Рисунок 2.1 – Технологічна схема виробництва портландцементу

Технологічний процес виробництва цементів

Технологічний процес виробництва спеціальних видів цементу на ДП "ХДЦЗ" можна розділити на дві групи технологічних операцій. У першу групу входять : надходження сировини, його здрібнювання й готування сировинної суміші, випал шихти з одержанням напівфабрикату - цементного клінкера; у другові - сушіння добавок і розмел клінкера з гіпсом і добавками.

До заводу підходить залізнична вітка, по якій надходять сировинні матеріали. Залізнична лінія заходить в закритий сировинний склад, у якому грейферним мостовим краном розвантажують піввагон по відсіках.

Портландцементний клінкер грейфером завантажують у бункери перед цементними млинами, дроблять на шоковій дробарці до фракції 10-15 мм і стрічковим живильником подають у млин. Туди ж надходити дроблень гіпс і спецдомішки. Цементний млин розміром 0 1x7 м або 0 1,4x5,6 м має кульове й цильпебсне завантаження по камерах, підібране в асортименті й по вазі.

Готовий цемент із млина надходить по елеватору в бункер готової продукції. Під кожним бункером установлена затарочна машина, що впаковує цемент у п'ятьох-, шестислойні паперові мішки вагою по 50 +\- 1 кг кожний.

Для проведення науково-дослідної роботи з питання вивчення можливостей застосування сировинних матеріалів різних родовищ для виробництва цементу на заводському експериментальному устаткуванні можна приготувати шлам у бовтанці; якщо вивчаються м'які карбонатні породи, домолоти в сировинному млині до Rоо8 = 8-10 %, перекачати шламнасосом у басейн, де відкоригувати до потрібного хімічного складу й при постійному перемішуванні повітрям по трубопроводу за допомогою насоса безпосередньо через поплавковий шлампитатель подається на обертову піч розміром 0 1,27х 16 м і продуктивністю 200 кг у час. Обпалений у печі клінкер прохолоджується в трубному холодильнику й по стрічковому транспортері надходити у відсік сировинного складу на магазинирування.

Обертова піч працює під природною тягою, на газоподібному паливі, що надходить в піч під тиском до 0,5 атм. за допомогою газового пальника інжекційного типу. Пульт керування піччю перебуває на голівці печі біля гарячого кінця. На печі можна контролювати температуру в чотирьох крапках: зона випалу, карбонізації, що відходять газів, хімічних реакцій, т.е безпосередньо зону утворення клінкерних мінералів. Швидкість обертання печі також регулюється, що дозволяє змінювати час знаходження матеріалу в печі. Змінюючи кількість газу, можна піднімати й знижувати температуру в печі. У такий спосіб за допомогою контрольно-вимірювальної апаратури є можливість одержати високоякісний клінкер.

Якщо необхідно провести дослідження сировини твердої (вапняк, мармур і т.д.), то сировинна суміш готується по сухому способу на млині періодичної дії, продуктивність якої 100-150 кг у час; коректується до заданого хімічного складу, гранулюється на грануляторі в гранули розміром 5-7 мм й обпікається в лабораторній обертовій печі розміром 0 0,55x7 м і продуктивністю 7-10 кг у час. Далі отриманий клінкер розмелюють із добавками в стокилограмовому лабораторному млину до потрібної тоніни й аналізується у фізико-механічній й аналітичній лабораторіях.

Лабораторна обертова піч також постачена контрольно-вимірювальними приладами керування, що зосереджена на голівці печі за пультом керування. Машиніст обертової печі веде процес випалу, керуючись показаннями приладів.

Для випуску спеціальних видів цементу завод одержує клінкер певного хімічного складу з українських цементних заводів.

Контроль якості.

На заводі існує триступінчастий контроль якості:

· вхідний контроль вступник сировини;

· поточний контроль напівфабрикатів і випуску спеціальних цементів власного виробництва;

·контроль готової продукції.

Для виробництва цементу й іншої продукції завод одержує наступну сировину:

·клінкер товарний портландцементний активністю 400-450 кгс/дів2 з українських заводів;

·шлаки доменний гранульований із Запорізького металургійного комбінату; гіпсовий камінь із Артемівського родовища Донецької області;

· технічний глинозем фірми "Весту" м. Запоріжжя;

· Каракубский вапняк, Комсомольське рудоуправління, Донецька область;

· активізатор твердіння, Сумський хімпромкомбінат;

· пісок Гусаровський, Гусаровський ГОК.

Сировина, яка надходить обов'язково контролюється лабораторією, тому що від її якості залежить хід технологічного процесу виробництва й, отже, якість виготовляємої продукції.

Клінкер контролюють по наступних параметрах:

· визначають вологість, ваги літра;

· роблять дроблення (-10 мм) і відбирають пробу на хімічний аналіз вагою 0,5 кг, що дроблять до -2 мм на щековій дробарці й відбирають пробу вагою 10 м, що розтирають до повного проходження через сито № 008;

·визначають СаОсв;

·розмелюють клінкер на активність до Наді6-8 %. Склад: 95 % - клінкер, 5 % - гіпсовий камінь.

Інші сировинні матеріали контролюються фізико-механічними випробуваннями. Для контролю шлаків доменного гранульованого необхідно:

· визначити вологість;

· підготувати на хімічний аналіз висушену пробу до \В=0;

· визначити ваги літра;

· підготувати шлаки на активність по галузевий методик. Гіпсовий камінь:

· визначення гранскладу на ситі 50 мм, 5 мм й -5 мм;

·підготувати на хімічний аналіз також, як і клінкер, але пробу не сушити;

·визначити SOз у гіпсі.

Пісок Гусарівський:

· визначення вологості;

· визначення глинистих і глинистих включень;