Смекни!
smekni.com

Шляхи удосконалення маркетингової діяльності на поліграфічному підприємстві "Харполігрант Плюс" (стр. 9 из 16)

Слід зазначити багатофункціональність маркетингових матриць і моделей, які дозволяють:

наочно відобразити конкретну позицію підприємства на ринку;

виявити ступінь перспективності даної позиції, визначити характер ринку;

вибрати одну з можливих маркетингових стратегій.

І хоча стратегічні маркетингові матриці зовсім не претендують на універсальність і всеосяжність аналізу і прогнозу, вони по праву вважаються дієвим знаряддям сучасного маркетингу.

Розділ 3. Шляхи удосконалення маркетингової діяльності на поліграфічному підприємстві „ХАРПОЛІГРАНТ ПЛЮС”

3.1 Сучасний стан і перспективи розвитку поліграфічної справи

У сучасних умовах України книжковий поліграфічний бізнес є одним з найбільш рентабельних. Відповідно до законів ринку утворюється велика кількість видавництв, які намагаються видати книги з різної тематики, знайти свою нішу.

У книжкових магазинах і ринках сьогодні представлена така кількість однорідної літератури великих і малих видавництв, що з повним правом можна говорити про реальну конкуренцію між видавництвами, що борються за покупця.

Книга - достатньо специфічний товар. Видання однієї книги відбувається імпульсами (тиражами), після чого потрібний або продовжувати видання подібної літератури, закриваючи весь спектр проблем в даній сфері інтересів покупця, або робити видання книг по новій проблематиці. На відміну від виробництва, видавництво не може довго випускати одну і ту ж книгу, тому в галузі друку, як ні в одній інший, швидко йде процес спеціалізації і диференціації.

Тепер уже практично немає жодного видавництва, яке бралося б видавати літературу по всьому (або дуже широкому) спектру проблем. Як показує практика, у видавництвах викристалізовуються одно-два або декілька основних тематичних напрямів, на яких формується його імідж, і декілька допоміжних (перспективних), які за певних умов можуть стати такими, що лідирують. Таким чином, навіть крупні видавництва обмежують себе певною тематикою, наприклад економічною, юридичною, по інформатиці, медицині, літературі і т.д., або проблематикою по маркетингу, менеджменту, бухгалтерському обліку і аудиту. Унаслідок цього процесу більшість видавництв перейшли від спонтанного випуску книг, підлеглого кон'юнктурі ринку, до довготривалих програм формування попиту покупців і відповідно до програм видання книг, що мають попит.

Друга особливість сучасного процесу книговидавця - це обмеження діяльності видавництв по регіонах. Процес регіоналізації збуту продукції обумовлений невеликими тиражами книг і економічними умовами їх розповсюдження, а також все тією ж конкуренцією. Дослідження ринку стали звичайною справою в самих різних областях виробництва. Використовуючи ряд методів, дослідники одержують інформацію про те, як споживачі або фахівці в тій або іншій області суспільної практики думають, відчувають і діють. Вивчення позицій і поведінки людей по відношенню до існуючих на ринку товарів і передбачуваних послуг допомагає краще зрозуміти мотивацію рішень про покупку, а результати досліджень можуть бути враховані при розробці планів на майбутнє. Мета дослідження ринку - допомогти управлінській ланці у виробленні рішень, що стосуються створення нового товару, формування стратегії маркетингу, організації реклами.

Матеріали ринкових досліджень складають лише один з чинників, що впливають на остаточне рішення. Серед інших чинників - фінансові розрахунки, цілі, поставлені підприємством, і, нарешті, просто здоровий глузд. У видавничій справі дослідники ринку виявляють характер ринку і потенційних читачів книги, нерідко підказують ідею нового видання, визначають найважливіші маркетингові дії. Тільки після ретельного вивчення ринку можна побудувати стратегію рекламної компанії і виробити план її здійснення, написати текст на клапани обкладинки, уточнити назву і вирішити необхідні виробничі завдання.

До останнього часу книжковий ринок був ринком пропозиції, тобто читачі були вимушені купувати те, що їм пропонували видавництва. Зараз ситуація міняється: попит починає перевищувати пропозицію. Зміна ринку пропозиції на ринок попиту веде до змін розстановки сил усередині видавництв: провідною фігурою тут стає не літературний директор, а менеджер, що відповідає за маркетинг, або комерційний директор.

3.2 Проблеми Української поліграфії, перспективи її розвитку

Впродовж всього розвитку поліграфічної галузі вона стикалася з безліччю проблем. Постійне зростання технічного прогресу, розвиток нових технологій вимагають модернізації виробництва. В даний час перед галуззю стоять наступні першочергові проблеми, що вимагають рішення.

Пошук шляхів дії на владні структури. Необхідно добитися ухвалення законодавчих актів, що створюють сприятливі умови для вітчизняної поліграфії і книговидання в цілому. Проблема підвищення конкурентоспроможності. Ніякі законодавчі захисні заходи не зможуть принести істотної користі, якщо вітчизняні поліграфічні підприємства не задовольнятимуть вимогам, що постійно ростуть, замовників до якості і термінів виготовлення друкарської продукції. Технічна модернізація виробництва. Без рішення цієї проблеми неможливе підвищення конкурентоспроможності. Особливе значення для поліграфічної промисловості має залучення інвестиційних ресурсів.

Вдосконалення цінової політики. Аналіз цінової політики поліграфічних підприємств (і видавництв), рівня оптових і ринкових цін на друкарську продукцію показує, що процес ціноутворення в галузі практично некерований. Необхідно об'єктивно оцінювати допустимі межі цін на продукцію залежно від споживчого попиту, витрат і інших чинників і ввести тверді ціни на книги і систему знижок для торгівлі.

Захист внутрішнього ринку поліграфічних послуг від натиску зарубіжних поліграфічних підприємств.

Адаптація керівних кадрів до сучасних умов ринкової економіки і підготовка фахівців вищої і середньої ланки.

Найважливішим стратегічним завданням сьогодні стає створення конкурентноздатної вітчизняної індустрії друку. Склалася думка, що основні проблеми поліграфічних підприємств існують із-за відсталої технології і відсутності фінансових коштів. Насправді відсутність новітнього технологічного устаткування і грошей є лише слідством. Експерти і аналітики відзначають, що джерело проблем криється в невизначеності цілей, низькій ефективності управління, деструктивному підході до планування бізнесу, неефективності управління фінансами і витратами виробництва, в ухваленні необґрунтованих рішень через відсутність оперативної управлінської інформації, в неправильному оформленні пакету документів для отримання інвестицій.

Інвестиції - це процес взаємодії щонайменше двох сторін: підприємця-ініціатора проекту і інвестора, що фінансує проект.

Основний напрям більшості сучасних інвестиційних проектів поліграфічних підприємств - модернізація існуючого виробничого потенціалу. Це відбувається з кількох причин:

із-за надмірної зношеності основних засобів переважної частини вітчизняних поліграфічних підприємств;

із-за порівняльної дешевизни такого роду проектів, оскільки не потрібно робити значних вкладень в будівлі, споруди, розвиток інфраструктури.

При модернізації поліграфічне підприємство „Харполігрант плюс” може піти двома шляхами.

Перший шлях полягає в простій заміні устаткування на нове з такими ж функціональними характеристиками. Це можливо при випуску видань без зміни їх параметрів. Йдеться про продукцію, що має постійний попит і що не потребує яких-небудь радикальних змін.

Другий шлях - розширення діяльності підприємства шляхом установки могутнішого, універсального устаткування. Таке устаткування поліграфічному підприємству вигідно встановлювати при ринковій ситуації, коли один вид продукції не дає повного завантаження і необхідно довантажувати потужності іншим виглядом.

Окрім проектів модернізації вже існуючого поліграфічного підприємства можуть бути розроблені проекти організації нового підприємства.

При розробці інвестиційного проекту розв'язуються наступні завдання:

дослідження потенційної потреби в продукції, опис продукції і плану маркетингу: кому потрібна подібна продукція, скільки, за яку ціну, де, коли і т.п.;

визначення можливостей виробництва продукції, складання плану виробництва, фінансового плану, розробка організаційної структури підприємства;

аналіз умов реалізації представленого проекту.

Для успішного отримання інвестицій поліграфічному підприємству необхідно: правильно і реально скласти бізнес-план, грамотно розпорядитися ресурсами, якими володіє підприємство.

Головними чинниками, що визначають основні напрями капітальних вкладень і структурної перебудови поліграфічних підприємств в умовах ринку, є:

розвиток техніки, технології і матеріалів для поліграфічного виробництва;

розвиток попиту на поліграфічні роботи.

Основні тенденції сьогодення: низька і середня тиражність друкарських видань, висока барвистість, різноманітність видів і способів оформлення і обробки. Найважливіше місце в діяльності поліграфічного підприємства „Харполігрант плюс” мусить зайняти вдосконалення системи управління на принципах маркетингу.

Основні завдання маркетингу поліграфічних підприємств, діяльність яких багато в чому визначається замовленнями видавництв, полягають в наступному: