Смекни!
smekni.com

Діяльність відділу маркетингу на машинобудівному заводі (стр. 2 из 7)


2. Маркетингова діяльність ЗАТ «НКМЗ»

2.1 Відділ маркетингу та контрактів, його функції, задачі, організаційна структура

На ЗАТ «НКМЗ» особливу роль в формуванні бізнес – плану підприємства відіграє план маркетингу. Його розробкою займаються маркетингові підрозділи підприємства. Розглянемо відділ маркетингу та контрактів ЗАТ «НКМЗ».

Хоча з 1991 року на підприємстві функціонувала служба маркетингу та реклами, однак її діяльність не могла бути ефективною, так як було відсутнє довгострокове стратегічне планування, ця служба також не мала підтримки зі сторони інших структурних підрозділів та характеризувалася безсистемністю.

За останні роки була змінена організаційна структура відділу маркетингу та контрактів.

Можна визначити основні цілі служби маркетингу та контрактів:

- досягнення максимально можливого споживання, що створює умови для росту виробництва, зайнятості, благополуччя;

- в максимально короткий строк адаптувати діяльність та систему управління виробництвом до внутрішніх та зовнішніх економічних умов, що змінюються;

- покращення якості життя: якість, кількість, доступність та вартість продукції;

- забезпечити стабільне фінансове та матеріальне становище ЗАТ «НКМЗ».

Вся маркетингова діяльність на підприємстві будується на принципах розуміння споживача, максимальне задоволення його потреб, пристосування виробництва к потребам ринку. Служба маркетингу виконує такі функції:

- управління маркетинговою діяльністю;

- дослідження поведінки споживачів;

- комплексне дослідження ринку;

- планування асортименту товарів;

- участь в розробці цінової політики;

- організація товароруху у каналах збуту;ї

- реклама, стимулювання продажів;

- організація сервісного обслуговування;

- формування суспільної думки.

В своїй практичній діяльності начальник відділу маркетингу керується нормативними актами діючого законодавства, приказами та інструкціями керівництва підприємства.

Основні задачі відділу маркетингу:

- виявлення стратегічних зон хазяйнування, організація реклами продукції, розробка пропозицій щодо випуску конкурентоспроможної продукції;

- пошук потенціальних замовників та замовлень;

- забезпечення реалізації продукції;

- контроль за виконанням завдань та обов'язків по поставкам продукції згідно з контрактами;

- розв'язання питань щодо ціноутворення;

- постійний аналіз результатів комерційної діяльності підприємства, зовнішніх та внутрішніх факторів, що впливають на його роботу;

- прогнозування продажів та ринкової долі підприємства;

- розробка разом з іншими підрозділами підприємства стратегії діяльності на внутрішньому та зовнішньому ринках;

- забезпечення всіх підрозділів інформацією про стан ринка;

- розробка плану маркетингу.

Отже, робота по створенню сучасної конкурентоспроможної техніки вимагає швидкої адаптації до змін внутрішнього та зовнішнього середовища. А забезпечити такі умови можливо лише при комплексному одночасному ефективному функціонуванню всіх підрозділів.

2.2 Аналіз внутрішнього, зовнішнього ринків

На початку 90-х років відбулося різке зниження обсягів виробництва традиційної номенклатури. Сьогоднішній ринок України і країн СНД характеризується в основному тим, що обладнання здобувається не тільки з метою заміни старого (в обмеженому обсязі), а також для поновлення зупинених виробництв. Аналіз ситуації на ринках говорить про збереження потенційного попиту на більшу частину обладнання ЗАТ «НКМЗ».

Внутрішній ринок можна охарактеризувати таким чином: ринок засобів виробництва; олігопольний за пропозицією, тому що на ньому діє обмежена кількість виробників (при цьому дробарки типу КМД, КСД і КВД у даний час випускає тільки ЗАТ «НКМЗ», а, виходить, у виробництві цього обладнання є монополістом); сегментований і насичений (тому що ситуація склалася таким чином, що виробництво шукає покупця своєї продукції, а основними задачами маркетингової служби є створення розвинутої збутової мережі, формування попиту на продукцію і пошук нових ринків збуту).

Закордонні ринки по кількості учасників у ринкових відносинах варто охарактеризувати як ринок повноцінної конкуренції, оскільки на них працює значна кількість компаній – виробників гірничодобувного обладнання.

На внутрішньому ринку виділимо наступних конкурентів: Криворізький рудоремонтний завод, «Азовмаш» і Донецькгормаш. Показники престижу цих підприємств і ЗАТ «НКМЗ» у процентному виразі склали:

ЗАТ «НКМЗ» – 45%;

Криворізький рудоремонтний завод – 25%;

«Азовмаш» – 15%;

Донецькгормаш – 15%.

На внутрішньому ринку, серед українських підприємств, конкурентами можуть виступати: «Азовмаш», Донецькгормаш, Петровский машзавод (м. Донецьк) і Миколаївський машзавод – що виготовляють щекові дробарки.

Основними конкурентами в постачанні запчастин гірничорудного обладнання є Криворізький центральний рудоремонтний завод і дрібні заводи Укррудпрома.

Слід зазначити, що у виробництві конусних дробарок КМД, КСД, КВД на внутрішньому ринку НКМЗ не має конкурентів.

На російському ринку і ринках країн СНД до числа основних конкурентів варто віднести підприємства, які десятиліттями спеціалізуються на визначених номенклатурах, а саме:

«Уралмаш» м. Єкатеринбург

Сизраньський завод важкого машинобудування м. Сизрань –

«Волгоцеммаш» м. Тольяті

Усть-Катавский механічний завод м. Усть-Катав

Крім того, потенційними конкурентами у виробництві обладнання на міжнародному ринку, як і в колишні роки, залишаються такі відомі фірми як: «Бюсайрус-Ірі», «Друссер», «Харнігіфегер», «Алліс Чармес» – У США; «Маннесманн-Делаг», «Крупп» – у Німеччині; «Армстронг», «ММД», «Паркер» – в Англії; «Мітсуі», «Кобе-стіл» – у Японії.

2.3 Аналіз асортименту ЗАТ «НКМЗ»

Асортимент продукції, що виробляє промислове підприємство є одним з факторів, який визначає ступінь збалансованості попиту та пропозиції цієї продукції. В цілому проблеми ефективного управління асортиментом на сучасному етапі розвитку ринкової економіки стоїть перед українськими підприємствами достатньо гостро, що пов'язано з важкими умовами та факторами зовнішнього макро – мікро середовища, що динамічно змінюються.

На сьогоднішній день ЗАТ «НКМЗ» створює продукцію, що відповідає світовому рівню якості. За короткі строки був освоен ряд принципово нових видів обладнання, створені нові високопродуктивні машини для шахтарів, залізничників.

Асортимент виробленої продукції такий:

1. Прокатне обладнання

– товстолистові стани, широкополосні стани, реверсивні міні-стани, проволочені стани, агрегати та лінії різки

– основне технологічне обладнання (устрої загрузки слябів, устрої безударної видачі слябів),

– допоміжне обладнання,

– електричні та гідро-, пневматичні технологічні системи.

2. Металургійне обладнання

– електродугові сталеплавильні печі, установки «Ковш – піч», установки «Ковш-піч» в комплексі з машинами неперервного лиття, машини неперервного лиття товстих та тонких слябів, комплекси для переробки металолому електропечі для виплавки кольорових сплавів

3. Збагачувальне обладнання

– змішувачі, агломераційні машини, обжинові машини, установки брикетування, дробарки одновалкові, дробарки 4-х валкові, дробарки молоткові, грохоти інерціонні та вібраційного типу, обладнання систем газоочистки.

4. Доменне обладнання

Сталеплавильне обладнання (конвертери кисневі ємністю 50…350 т, дугові електропечі, обладнання для печей електрошлакового переплаву, машини для загрузки мартенівських печей, машини безперервного лиття заготівель горизонтального типу, ковші для чавуну, піч-ковші, установки позапічної обробки сталі, установки для сушки та підігріву ковшей)

5. Кузнечно-пресове обладнання

Преси гідравлічні, преси кривошипні, молоти, нагрівачі та термічні печі (двокамерні печі, нагрівальні печі з шагаючим подом, термічні печі,

6. Гірничорудне обладнання

Роторні екскаватори, дробарно – перегрузочні модулі стаціонарні, полу стаціонарні, самоходні, дробарки конусні, дробарки щекові,

Дробарки двувалкові зубчасті, комбайни для проходки, циклони, бурові станки,

7. Обладнання для гідро будівель

8. Підйомно-транспортне обладнання (крани металургійні, крани мостові електричні грейферні

9. Спеціальне обладнання (посівні агрегати, культиватори,)

10. Редуктори та зубчасті передачі

Асортимент послуг:

Виготовлення поковок, відливок

Сварочне виробництво

Механозборочне виробництво

Інструментальне виробництво

Асортимент продукції та послуг досить широкий, протягом останніх років він не змінювався.

2.4 Політика ціноутворення

Ціна – це гнучкий інструмент маркетингу, так як ціну можна швидко і легко змінити, враховуючи фактори попиту, конкуренції або витрат. Кожне підприємство, в тому числі і ЗАТ «НКМЗ» в процесі діяльності виробляє свою цінову політику, що в значній мірі залежить від типу ринку. На олігополістичному ринку, в умовах якого працює НКМЗ, діє відносно невелика кількість продавців, вони закріпилися на ринку промислової продукції, володіють різними засобами видалення з ринку нових конкурентів, наприклад методом зниження цін, представлення скидок до ціни. Від типу ринку залежить і політика цін товаровиробника, при її формуванні необхідно враховувати конкурентоспроможність продукції, ємність ринку, еластичність.

До методів установлення вихідної ціни на ЗАТ «НКМЗ» відносяться:

– витратний

– ціннісний

– метод питомих нормативів

– метод «директ-костінг»

Основним методом ціноутворення є витратний метод. Формування ціни на виріб, що вперше виготовляється на підприємстві здійснюється на основі планової собівартості та добавленням до неї нормативу прибутку, визначеного для даного виду машинобудівної продукції. В процесі формування ціни служби та відділи заповнюють форми для відділу цін.