Смекни!
smekni.com

Діяльність відділу маркетингу на машинобудівному заводі (стр. 6 из 7)

0,6*(

+1*(
=0,43+0,13+0,92+2,03+0,75= 4,26

2006 рік

Z=1,2*(

)+1,4*(
)+3,3 (
)+0,6*
+1*(
)=0,44+0,14+0,79+2,36+0,78=4,5

2005 рік

Z=1,2*(

)+1,4*(
)+3,3*(
)+0,6*(
+1(
)=0,46+0,15+0,79+2,52+0,75=4,67

Так як коефіцієнти Альтмана складають вище 3, то ймовірність банкрутства дуже низька.


4. Індивідуальне завдання

4.1 Рекомендації по вдосконаленню служби маркетингу

машинобудівний завод маркетинг ринок

В процесі проведеного аналізу було виявлено, що на ЗАТ «НКМЗ» відділ маркетингу та контрактів виконує дуже багато функцій. Тому я вважаю, що з метою підвищення ефективності врахування основними структурними підрозділами побажань споживачів можна створити в рамках відділу маркетингу довідкову службу маркетингу. Але варто зазначити, що це буде не звичайне довідкове бюро, де можна отримати коротку інформацію, а основні задачі її будуть такими:

1. виявити сутність проблеми, яка стоїть перед споживачем та запропонувати для нього варіант з використанням продукції підприємства;

2. проконсультувати споживача про технічні характеристики продукції, організацію сервісного обслуговування;

3. надати інформацію про наявність продукції, ціну, умови розрахунку

4. сформувати у споживача позитивний імідж підприємства;

5. отримати та внести в базу даних як можна більше інформації про до служби споживача, включаючи сутність питання, адресу, телефон, дані про намір по придбанню продукції підприємства.

В якості операторів на цій лінії повинні працювати висококваліфіковані спеціалісти, що добре знають продукцію. Що стосується обладнання робочого місця, то воно повинно бути обладнане комп'ютером, що підключена до єдиної комп'ютерної мережі підприємства. Інформація, занесена в базу даних повинна оперативно аналізуватися не тільки службами, що пов'язані з реалізацією продукції, але ї зі спеціалістами конструкторських, технологічних служб, ОТК.

Створення такої структури на підприємстві позитивно відобразиться не тільки на зрості обсягу продажів, але і буде сприяти врахуванню вимог споживачів при розробці нового виду обладнання, вдосконаленню організації сервісного обслуговування та формуванню позитивного іміджу підприємства.

4.2 Асортиментна політика підприємства та шляхи просування товару

Асортимент ЗАТ «НКМЗ» є найбільш широким у машинобудівній галузі. За останні роки він майже не змінювався, лише за останні три роки НКМЗ розширив номенклатуру машин для відкритого та підземного видобутку, транспортування та переробки корисних копалин.

Що стосується просування продукції, то з з метою регулювання виробництва продукції і налагодження відносин з потенційними споживачами, НКМЗ активно бере участь у міжнародних і регіональних виставках, що відвідують також і представники посередницьких фірм, фірм-конкурентів і безпосередніх споживачів.

Участь у виставках дозволяє зібрати велику інформацію про продукцію фірм-конкурентів, їхні прогресивні розробки, а також інформацію про потреби покупців в устаткуванні і запасних частинах. Крім того, ярмарки сприяють налагодженню контактів зі споживачами продукції.

Так, НКМЗ брав участь у:

– міжнародних науково-технічних конференціях у м. Севастополі й на АТ НКМЗ, а також у конференції в м. Кривій Ріг «Стійкий розвиток ГМК»;

– с 16 по 19 березня 2000 року проходила виставка «Mintek – 2000», у якій брало участь 57 компаній і фірм;

– с 17 по 20 червня 2000 року в місті Алмати (Казахстан проходила міжнародна виставка «Євразія – 2000» у результаті участі в якій було отримано технічне завдання на піднімальний конвеєр для розрізу «Богатир», була визначена зразкова номенклатура необхідних запасних частин для комплексів НКМЗ; був переданий комплект рекламних матеріалів потенційним замовникам і проведені переговори з фірмою «Ман-Такрай», у яких обмовлялася участь у тендері в місті Навоі;

– с 13 по 16 травня 2003 року в місті Новокузнецьку проходила виставка-ярмарок «Вугілля Росії»;

– отримані сертифікати відповідності на дробарку ДШЗ-500, на ШПМ МПБ 5–2,5–2,5, на ШПМ ЦР-5*3,6/0,6, дробарку ДШЗ-1000/320, на ШПМ 1–5*5,6/0,8, на циліндр гідравлічний, на ШПМ 2Ц-6*2,8, на ШПМ МПБ 6,3–2,8–2,8, на дробарки КСД-2200_ГР-Д і КСД-2200Т-Д;

– отриманий диплом – платиновий знак Якості на ШПМ із діаметром барабана 4, 5 і 6 метрів;

– надруковано статті в журналі «Гірські машини й автоматика»: «Нове обладнання ЗАТ НКМЗ для дроблення матеріалів», «Досвід створення шахтних піднімальних машин в ЗАТ НКМЗ», «Порівняльна оцінка роботи розмеленого обладнання й шляхи його інтенсифікації».

– подані заявки на винаходи й патенти: патент №68569 «Спосіб транспортування корисних копалин із глибоких кар'єрів і встаткування для його реалізації». заявка 2004032227 від 26.03.04 і рішення про видачу патенту від 03.11.04 р. «Дробарка зубчаста»;

Участь у виставках і ярмарках показує, що продукція НКМЗ відома не тільки серед традиційних споживачів, але й у міжнародних колах і була визнана гідною високої оцінки за свою якість і технічний рівень.

У результаті участі у виставках проведені переговори з редакторами періодичних журналів, що публікують інформацію з профілю – «Гірський журнал», «Гірська промисловість», «Глюкауф», «Металургія» і інші – про можливості публікації матеріалів про НКМЗ.

Реклама продукції НКМЗ покликана вирішити наступні основні задачі:

– повідомити потенційним споживачам про те, що потрібна їм продукція є або може бути виготовлена на НКМЗ;

– проінформувати потенційного замовника про споживчі властивості пропонованої продукції і про ті переваги, що споживач одержить, вибравши продукцію НКМЗ;

– максимально знизити бар'єр недовіри потенційного споживача.

Для проведення рекламної і виставково-ярмарочної роботи створюються друковані рекламні матеріали: престижний буклет ЗАТ «НКМЗ»; рекламно-комерційний перелік продукції акціонерного товариства; високоякісні барвисті буклети по основним номенклатурам і рекламні аркуші з описом продукції, габаритними кресленнями і технічними характеристиками.

Крім участі у виставках, НКМЗ брав участь у ряді тендерів. Отримано замовлення на оснащення Харцизького гірничорудного й Одеського нафтотерміналу. Відбувся

ендер по Запорізькому феросплавному заводу і Дніпровському металургійному комбінату. Отримано попереднє замовлення на дробарки: КМД – 4 одиниці і ДЩ – 4 одиниці.

Збут продукції в основному здійснюється методом прямих контактів з потенційними і традиційними споживачами.

4.3 Рекомендації по вдосконаленню товароруху продукції

Товарорух – це діяльність по плануванню, перетворенню в життя и контролю за фізичним пересуванням матеріалів та готових виробів від місць їх вироблення до місць використання з метою задоволення шляхів споживача. Товарорух включає: транспортування, обробку замовлень, упаковка, складування, розподілення та збут продукції. Затрати товароруху визначаються засобом транспортування, кількістю проміжних ланок системи.

Приймаючи рішення про вдосконалення якої – небудь з ланок системи товароруху необхідно слідкувати за тим, щоб це не відобразилось негативно на загальному ефекті, особливо якщо всі заходи направлені на мінімізацію витрат на товарорух. Про значення товароруху свідчать затрати на нього, які за даними дослідників коливаються від 15 до 25% суми продаж. Варто також зазначити, що середні витрати на рекламу та стимулювання продажів значно нижче.

Проаналізувавши збутову політику ЗАТ «НКМЗ» можна зробити висновок, що близько 50% виробів та обладнання експортується за рубіж, при цьому використовується інструмент посередництва. Для ефективної організації товароруху через посередників варто визначити такі фактори:

1. необхідно оптимізувати кількість посередників, виключивши зайві посередницькі ланки

2. пошук, відбір посередницьких фірм за кордоном варто вести самостійно, тому що при перепорученні виникає ймовірність помилок в інформації;

3. при виборі іноземного посередника варто впевнитися в його високій кваліфікації та надійному фінансовому стані.

4. детальне ознайомлення з діяльністю посередника, в тому числі в країні його знаходження;

5. здійснювати постійний контроль за діяльністю посередників;

6. чітко визначити умови договору та оплати послуг

Також шляхами удосконалення товароруху є користування наступними принципами:

– при виборі та підписанні контрактів необхідно враховувати територіальне розміщення підприємства, це значно впливає на вибір виду транспорту.

– варто обирати транспорт в залежності від рівня тарифів та дальності перевозки.

– прискорення оборотності капіталу, можна досягти за рахунок контролю часу процесів виконання замовлень

– Скорочення транспортних витрат можна досягнути за рахунок високої узгодженості учасників в питаннях використання транспорту.