Смекни!
smekni.com

Конкурентна стратегія МНК "Deere & Company" (стр. 2 из 8)

Будучи головною компанією зі збуту сільськогосподарської техніки марок Case IH і New Holland по всьому світу, в тому числі техніки марки Steyr в Європі, компанія CNH випускає повну гаму машин, що використовуються в землеробських і тваринницьких господарствах на всіх континентах планети. Асортимент продукції, що випускається корпорацією CNH продукції дуже різноманітний, техніка знаходить застосування в сільськогосподарських підприємствах будь-якої форми та величини як відповідальна різнобічним вимогам, як в галузі тваринництва, так і рослинництва. При цьому завдання концерну - надати клієнту рішення по продукту, сервісу та консалтингу, які збільшать продуктивність використання даного продукту і його сервісу, а також підвищать рентабельність господарства.

Таблиця 1 - Основні показники діяльності CNH, $ млн.

Показник 2008 г. 2009 г.
Чистий обсяг продажів с.-г. техніки 9948 12 902
Чистий прибуток (збиток) 559 825
Витрати на НДДКР 409 422
Чисельність працюючих, тис.чол. 28,1 н. д.

Корпорація "Deere & Company" - світовий лідер з виробництва сільськогосподарського обладнання, найбільший виробник будівельної та лісозаготівельної техніки, обладнання по догляду за парками і газонами, виробник двигунів, постачальник запасних частин, сервіс та кредитування покупців своєї техніки. Штат компанії перевищує 65 тис. осіб. Річний оборот компанії перевищує 20 млрд. доларів, на наукові дослідження в рік виділяється понад 500 млн. доларів. Підприємства з виробництва техніки John Deere розташовані в Європі, Азії, Північній і Південній Америці .

"Deere & Company" входить до списку 100 найбільших промислових підприємств Америки і в список 50 найбільш шанованих компаній світу. Представництва корпорації розташовані більш ніж в 130 країнах світу. Щорічно "Deere & Company" інвестує більше 577 млн. доларів в наукові дослідження та розвиток.

Основні показники діяльності "Deere & Company", $ млн.

Показник 2008 г. 2009 г.
Чистый обсяг продажів с.-г. техніки 12 121 16 572
Витрати на НДДКР 817 943
Чисельність працюючих, тис.чол. 56,700 51,300

Компанія Same-Deutz-Fahr (SDF) є четвертим світовим виробником тракторів. Компанія SDF з центральним офісом у Тревиль (Бергамо, Італія), є одним зі світових лідерів у виробництві тракторів, комбайнів, сільськогосподарської техніки і двигунів. Продукція компанії виробляється і продається у всьому світі під марками SAME, DEUTZ-FAHR, Lamborghini і Hurlimann. Концерн пропонує широкий асортимент тракторів потужністю від 30 до 270 к.с. і комбайнів від 120 до 450 к.с. Найбільш продаваними тракторами SDF є типорозміри потужністю понад 50 до 100 к.с. Трактори становлять до 83% від загального обсягу продажів всієї продукції, включаючи також комбайни, сільгоспмашини, двигуни, запчастини та інше.

Основні показники діяльності SDF, млн. євро

Показник 2008 г. 2009 г.
Чистий обсяг продажів с.-г. техніки 1100 1220
Чистий прибуток (збиток) 95,8 5,0
Витрати на НДДКР 27,7 29,9
Чисельність працюючих, тис.чол. 2,69 н. д.

Claas - провідний європейський виробник сільськогосподарської техніки. Компанія Claas заснована в 1913 році. Штаб-квартира знаходиться в місті Харзевінкель (Німеччина). У числі випускається компанією Claas продукції - зернозбиральні та кормозбиральні комбайни, прес-підбирачі, косарки, ворушарки, валкоутворювач, кормові машини, телескопічні навантажувачі, трактори та інші сільськогосподарські машини.

Основні показники діяльності Claas, млн. євро

Показник 2008 г. 2009 г.
Чистий обсяг продажів с.-г. техніки 2659 3236
Чистий прибуток (збиток) 114,8 169,3
Витрати на НДДКР 102,8 105
Чисельність працюючих, тис.чол. 8,3 9,1

Динаміка цін на аграрну продукцію в 1967-2009 рр..

Глобальна економічна криза чинить тиск на аграрні ринки. Не останню роль тут грає зниження цін на сільгосппродукцію.

В даний час по більшості видів сільгосппродукції пропозиція випереджає попит. Вже у другому півріччі 2008 р. ціни на багато видів аграрної сировини почали знижуватися. Міжнародний індекс Commodity Research Index (CRB), за яким оцінюються десять основних аграрних продуктів, що продаються по всьому світу, обрушився до кінця 2008 року на одну третину в порівнянні з його найвищим рівнем у червні того ж року. На початку 2009 р. відбулася консолідація основних ринків і цін, яка, як показав лютий, виявилася оманливою. Через посилилення динаміки спаду світової економіки глобальні ціни на аграрну продукцію теж покотилися вниз. До початку березня 2009 р. індекс CRB втратив ще 10% і вийшов на рівень кінця 2006 р.

На діаграмі представлено індекс відпускних цін на 10 основних аграрних продуктів у 1967-2009 рр..

У даній діаграмі показані індекси цін ряду вибраних аграрних продуктів, ціна яких бралася за основу в 1967 р. Подібно до того, як розвивалася динаміка цін на сільгосппродукцію, так само, починаючи з 2004 року, розвивалися і світові ринки сільгоспмашин.

Ключові фактори успіху

Ключові фактори успіху повинні розглядатися як фундамент нової стратегії. Ключові фактори успіху, характерні для галузі сільгоспмашинобудування:

- здатність швидкого здійснення технологічних і (або) організаційних нововведень;

- наявність досвіду роботи з передовими технологіями.

- низькі витрати виробництва;

- високу якість вироблених товарів;

- вигоди, пов'язані з розташуванням підприємства;

- налагоджене партнерство з хорошими- постачальниками;

- низькі витрати на НДДКР і технологічну підготовку виробництва;

- широта асортименту і можливість вибору товарів;

- наявність гарантій на товари і гарантій виконання зобов'язань.

- вміння створювати оригінальний і привабливий дизайн товарів;

- вміння швидко розробляти і просувати нову продукцію.

Україна, Бразилія і Росія є світовими лідерами з динаміки росту сільськогосподарського виробництва, згідно з доповіддю Організації Об'єднаних Націй з розвитку сільського господарства і продовольчої безпеки.

У Бразилії спостерігається найбільш динамічний розвиток у світі сільськогосподарському секторі. До 2019 року, зростання в цій галузі складе 40% у порівнянні з періодом 2007-2009 років.

Росія і Україна увійшли до списку з трьох світових лідерів за динамікою зростання сільськогосподарського виробництва. У документі говориться, що в Росії і Україні зростання сільськогосподарського виробництва в 2019 році складе до 26% і 29%, відповідно, якщо цей сектор за підтримки урядів двох країн.

За той же період, зростання сільськогосподарського виробництва в Сполучених Штатах і Канаді прогнозується на рівні 10-15%, а загальний обсяг сільськогосподарського виробництва в 27 державах-членах Європейського союзу до 2019 року виросте менш ніж на 4%.

Сільськогосподарське машинобудування є однією з найбільш розвинутих галузей машинобудування. У цій галузі постійно ведуться дослідження, впроваджуються нові розробки, спрямовані на удосконалення та автоматизацію сільськогосподарських робіт.


1.2 Аналіз ситуації на ринку

На глобальному рівні зростання поточних продажів сільськогосподарських машин та обладнання було майже 6% на рік протягом 2000-2005 рр. Це набагато швидше, ніж 2,6% зростання сільськогосподарського виробництва за той же період. Відповідні показники на 2005-2010 роки показують незначний спад в кожному конкретному випадку: обладнання на 4,8%, сільськогосподарської продукції на рівні 2,5%, а населення в 1,1%. В абсолютному вираженні, світовий попит на сільськогосподарську техніку перемістилася з $ 52.7 млрд. у 2000 році до $ 70,2 млрд. в 2005 році і виріс до $ 88800 млн до 2010 року. Всі основні категорії сільськогосподарської техніки будуть відчувати здоровий щорічне зростання. Трактори й комбайни будуть залишатися двома найбільшими категоріями, які складають разом близько половини всіх продукції, що поставляється.

Розвинені регіони становлять основну частину попиту на сільськогосподарську техніку, але великі індустріальні країни показують набагато більш швидке зростання.

Трійку лідерів виробників машин складають "Deere & Company", CNH Global (Італія / Neth), і AGCO; разом вони складають одну третину світового ринку. Інші ключові гравці Kubota, Yanmar, CLAAS, Iseki, і Same Deutz-Fahr. Треті домінувати в певної категорії, наприклад, Caterpillar і Mahindra & Mahindra в тракторах. Спільні підприємства між виробниками та інші альянси як і раніше популярні.

Попит та пропозиція - світовий і регіонональний.

Великий сільськогосподарський сектор у певному регіоні або країні, не обов'язково переводити у величезний ринок сільськогосподарської техніки. Це особливо актуально для країн, що розвиваються, в яких людський (ручний) і тваринний методи обробки землі переважали протягом століть. Насправді, чотири з п'яти найбільших у світі країн, з точки зору сільського господарства, знаходяться на рівні нижче середнього з точки зору використання обладнання: Бразилія, Росія, Індія і Китай.

Найбільшими світовими виробниками устаткування є США, Китай, Німеччина та Італія. За ними слідують Індія, Франція, Бразилія, Канада, Південна Корея і Великобританії. Виробники в основних розвинених країнах з різноманітним внутрішнім ринком, мають технічний, управлінський і маркетинговий досвід, а також мають доступ до капіталу і праці, але вони вкладають значні інвестиції в країни й у формування партнерських відносин з вітчизняними виробниками в цих країнах.