Смекни!
smekni.com

Проект планування території Шевченківської сільської ради Звенигородського району Черкаської (стр. 6 из 8)

1) Приватно – орендне підприємство з площею – 1286,7 га;

2) Фермерське господарство – 398,5 га;

3) Селянське господарство – 341,6 га;

4) Товариство з обмеженою відповідальністю – 1166,8 га.

6.2 Розробка заходів з поліпшення використання земель у межах населених пунктів

Високий рівень соціально-економічного розвитку села є основною умовою продовольчого та сировинного забезпечення держави, її економічної незалежності. Для сталого розвитку села необхідно, по – перше встановити розвиток сільського розселення.

Пріоритетність соціального розвитку села і агропромислового комплексу обєктивно випливає з виняткової значущості та незамінності вироблюваної продукції сільського господарства у життєдіяльності людини і суспільства, з потреби відродження селянства як господаря землі, носія моралі та національної культури.

Виходячи із змін соціально – економічної основи розвитку села, був визначений новий напрямок удосконалення сільського розселення. Він закріплений в законі “Про пріорітет соціального розвитку села і агропромислового комплексу в народному господарстві України”, прийнятому Верховною Радою 15 травня 1992 року, та заключається в тому, що в Україні зберігається система поселення, котра не залежить від розвитку і місцезнаходження сільських населених пунктів.

Для виявлення залишків площ в населених пунктах з метою трансформації їх у сільськогосподарські угіддя, визначимо розрахункову площу і зрівняємо з фактичною площею, позначеною на картографічних матеріалах.

Площа ділянки громадських установ розраховується за існуючими нормативами. При чисельності населення:

- до 50 чол – 80 м2 / люд;

- від 50 до 200 – 70 м2 / люд;

- від 200 до 1000 – 60 м2 / люд;

- від 1000 до 2000 – 50 м2 / люд;

- більше 2000 – 40 м2 / люд.

Дані по населеним пунктам беруться зі звітів і заносяться в таблицю 8.

Таблиця 8.

Порівняльні показники фактичної і розрахункової площі сільських населених пунктів.

№ п/п Назва землекористування Найменування Н.П. Чисельність населення Кількість сімей Площа присадибних ділянок Площа Н.П. на поточний рік Площа ділянки гром установ, га Площа незабудованих ділянок Коефіцієнт вуличної мережі Розрахункова площа, га Відхилення від фактичної площі
Всього, га м2 /люд Всього, га м2 /люд + -
1. Шевченківська сільська рада с. Шевченкове 400 чол 114,0 5,0 га 49,0 1225,0 2,4 0,37 1,1 7,81 156,14 41,19

Отже, проводячи аналіз даної таблиці слід зазначити, що відхилення розрахункової від фактичної площі знаходиться в нормі, тобто 41,19 га.

При розрахунках враховується ріст населення в майбутньому. У даних групових системах розселення прогнозуєма чисельність населення враховується за формулою:

Np = Nf * K,

Де, Npпрогнозуєма чисельність населення , чол;

Nf- фактична кількість населення, чол.;

Kкоефіцієнт рахунку природного приросту населення і міграції.

Np = 150 * 1,17 = 175,5

Np = 130 * 1,17 = 152,1

К = 1 + (Р ± V / 100 )

Р – процент природного приросту населення (1,4 – 1,6%)

Vпроцент міграції населення (+ 0,5; + 1,0%)

К – коливається у межах 1,16 – 1,18.

Кількість населення множимо на коефіцієнт. Прогнозуєма кількість населення використовується для визначення площ громадських установ.

При визначенні площі присадибних ділянок можна орієнтуватись на норми в Земельному кодексі. Функціональний тип населеного пункту визначається згідно наступного групування:

· районні центри;

· кустові центри;

· центи сільськогосподарських підприємств;

· центри сільськогосподарських підрозділів;

· галузеві центри;

· центри дрібногрупових обєднань;

· центри фермерських господарств.

Після чого складається баланс території, який записується в таблицю 9.

Таблиця 9.

Плануємий баланс території населених пунктів.

№ п/п Найменування Н.П. Функцірнальний тип Площа населеного пункту, га У тому числі Питомі показники, м2 /люд
Фактична Розрахункова Присадибні землі, га Ділянки громадських установ, га Незабудовані ділянки, га Вулиці, проїзди, га Виробничі споруди, га Загальної території Присадибних ділянок
1. с. Шевченкове Фермерське господарство 49,0 8,55 5,0 2,4 0,37 0,47 0,31 1500,0 877,0

В результаті складання плануємого балансу території населених пунктів можна зробити висновок, що питомі показники знаходяться в нормі. В таблиці я привела детальну характеристику площі населеного пункту Шевченкове.

Пріорітетність розвитку соціальної сфери села та агропромислового комплексу забезпечується зміною структури інвестицій в народному господарстві, переорієнтацією промислового виробництва на їх потреби, зростанням обсягів капіталовкладень і матеріально – технічних ресурсів.

В моєму курсовому проекті даний населений пункт з недостатнім благоустроєм на основі вивчення Закону України “Про пріорітетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві” склала в таблиці 10, в якої внесла плануємі заходи стосовно розвитку даного населеного пункту.

Приведу деякі аспекти (теоретичні) згідно з вищевказаного закону. Пріорітетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу забезпечується державою шляхом здійснення таких організаційно – економічних і правових заходів:

- створення необхідної ресурсної бази для всебічного задоволення виробничих потреб і розвитку соціальної інфраструктури;

- зміни державної інвестиційної політики, зокрема спрямування інвестицій на першочергове створення матеріально – технічної бази по виробництву засобів механізації, хімізації, переробної промисловості, будівельної індустрії для агропромислового комплексу з метою поліпшення його соціально – економічного становища і наукового забезпечення та соціальних умов життєдіяльності трудових колективів;

- надання агропромислових товаровиробникам права вільного вибору форм власності і напрямів трудової та господарської діяльності, повної власності на результати своєї праці.

Будівництво в сільській місцевості обєктів освіти, охорони здоровя, культури і спорту, водопроводів, каналізаційних систем та споруд, мережі газо- і електропостачання, шляхів, обєктів служби побуту.

На основі цих та інших законодавчих даних складаю таблицю 10.


Таблиця 10.

Заходи з відродження і подальшого розвитку малих сільських населених пунктів.

№ п/п Найменування населеного пункту Кількість населення Основні заходи
На поточний рік На перспективу Підвищення рівня благоустрою Розвиток народних промислів Створення установ обслуговування Будівництво доріг
1. с. Шевченкове 400,0 57,0 Покращення газопроводу, каналізації Розвиток риболовства, державні інвестиції в розвиток садівництва Державні і місцеві капіталовкладення (лікарня, СТО, аптека) Покращення дорожньої мережі, реконструкція

Отже, в населеному пункті Шевченкове необхідно провести реконструкцію і покращення доріг, здійснити підвищення рівня благоустрою, інвестиції в розвитку садівництва, а також місцеві і державні капіталовкладення.

6.3 Розробка заходів з підвищення ефективності використання земель, зайнятих виробничими центрами с\г підприємств

Раціональне розміщення виробничих комплексів і їх облаштування дає суттєвий вплив на інтенсивність використання не лише безпосередньо зайнятих обєктами земель, а й на всю площу с/г угідь, бо вони є їх виробничими центрами. Тому розробка заходів по вдосконаленню розміщення таких обєктів має важливе значення стосовно підвищення ефективності використання продуктивності земель даного населеного пункту.

Виробничий центр сільськогосподарського підприємства – це комплекс виробничих і складських будівель, споруд і приміщень, обєднаних єдиним технологічним процесом, енергетичними засобами та інженерними комунікаціями.

Для того, щоб знати існуючу ситуацію та для прогнозування стану і прийняття проектних рішень необхідно провести аналіз виробничих центрів на території господарства, що включає детальне вивчення всіх наявних в господарствах виробничих обєктів: їх сучасного стану, потужності, просторового розміщення, забезпеченості підїздами. На основі такого аналізу робиться висновок про сучасний стан обладнання, розміщення та функціонування виробничих центрів і комплексів сільськогосподарських підприємств та господарств.

Для визначення розрахункової площі виробничих центрів сільськогосподарських підприємств користуюся нормативами (таблиця 11), тобто нормою земельної площі на одиницю потужності чи на один об’єкт.

Таблиця 11.

Умовні нормативні площі для підприємств.

№ п/п Підприємства Потужність підприємства, розр.один Землеємкість, м2/ розр.один Потрібна площа, га
1 Цегляний завод 3 млн.шт 5000 1,5
2 Цегляний завод 5 млн.шт 5000 2,5
3 Карєр для добутку піска 75 т/добу 400 3,0
4 Райветлікарня 1 обєкт 5000 0,5
5 Райагрохімкомбінат 200 т/зміну 100 2,0
6 Майстерні по кап.ремонту 1 обєкт 20000 2,0
7 Майстерні по пот.ремонту 1 обєкт 12000 1,2
8 Пункт первинної переробки молока 1 обєкт 5000 0,5
9 Маслобійня 1 обєкт 4000 0,4
10 Забійний пункт 1 обєкт 3000 0,3
11 Комбікормовий цех 1 обєкт 3000 0,3
12 Овочеконсервний завод 1 обєкт 4000 0,4

Результати розрахунків заносю в таблицю 12.