Смекни!
smekni.com

Наукове обрунтування розробки бізнес-плану створення нових видів продукції на прикладі АТЗТ (стр. 1 из 7)

ДИПЛОМНА РОБОТА БАКАЛАВРА

На тему:

«Наукове обґрунтування розробки бізнес-плану створення нових видів продукції» (на прикладі АТЗТ «Сумський фарфоровий завод»)

ЗМІСТ

Вступ

Розділ 1. Сучасний стан, перспективи виготовлення та реалізації продукції на базі АТЗТ «Сумський фарфоровий завод»

1.1 Сучасний стан та перспективи виготовлення продукції

1.2 Аналіз виробництва та реалізації продукції

Розділ 2. Аналіз діяльності підприємства та обґрунтування проекту розвитку

2.1 Загальна характеристика підприємства.

2.2 Аналіз асортименту і структури випущеної продукції

Розділ 3. Реалізація бізнес-плану по впровадженню нового виду продукції на базі АТЗТ «Сумський фарфоровий завод»

3.1 Резюме

3.2 Дослідження ринку

3.3 Маркетинг-план

3.4 Виробничий план

3.5 Організаційний план

3.6 Оцінка ризиків

3.7 Фінансовий план

Висновки та пропозиції

Список використаної літератури

Додатки

Вступ

У всі часи люди із смаком прагнули перетворити буденний процес їжі на прикрашали свою трапезу посудом з Ліможа, гурмани-аристократи у свою чергу - "королівськими" сервізами. І сьогодні серед виробників фарфорового посуду особливе місце займає АТЗТ «Сумський фарфоровий завод».

Початок третього тисячоліття - час стилю "хай-тек", енергійного і лаконічного. Статус прогресивної людини заставляє змиритися з алюмінієвими жалюзі, крижаною поверхнею шкіряних диванів, хромованими ніжками столів тощо. Але відмовитися на догоду модному "технологічному" посуду від фарфору справжнього цінителя не змусить ніхто і ніщо. Адже простодушна функціональність пресованого скла ніколи не запанує над витонченістю фарфору там, де все ще цінують такі поняття, як "естетика" і "смак", і де навіть буденний сніданок супроводжують накрохмалена скатертина, велика тарілка, вилка і ніж.

Фарфор – найблагородніша кераміка. Вироби з нього непроникні для води і газу, білі, дзвінкі, такі, що просвічуються в тонкому шарі. Вперше фарфор з'явився в Китаї ще в 4-6 ст. Таємниця його виготовлення ревниво охоронялася, і східні фарфорові вироби були великою рідкістю в Європі навіть до 15 століття. Вони потрапляли хіба що в королівські двори як дарунки або хабарі європейським монархам. Лише на початку 16 століття перший зразок каоліну був «детективним» способом привезений португальцями до Європи.

В Україні виробництво фарфору має більш ніж півтора вікову історію. Вітчизняні фарфоровики ще в минулому дали нам відмінні зразки побутового і декоративного фарфору, використавши багаті традиції народного мистецтва. Прості і витончені формою судини, сервізи, табакерки з декоративними зображеннями птиць, тварин, пейзажів, китайських сюжетів, портретів, гербів, монограм, жанрові фігурки, нарешті стали гордістю українських майстрів Їх вироби – яскравий приклад великого таланту і високої культури українського народу. Ще одним доказом цього є виробництво фарфорових виробів на АТЗТ «Сумський фарфоровий завод».

Сумський фарфоровий завод був побудований в 1964 році. З травня 1965 року вийшла перша продукція фарфорових виробів. У перебігу своєї історії підприємство постійно розширювало свої виробничі потужності і з кожним роком нарощувало обсяги випуску продукції. За час роботи на чолі заводу стояла безліч керівників. 11 лютого 2008 року головою правління АОЗТ «Сумський фарфоровий завод» був призначений Демура Володимир Олексійович, людина з великим професійним рівнем і досвідом роботи в промисловості. З його приходом почалися активні розробки у сфері рішення проблеми зменшення енерговитрат, розширення виробництва, істотного збільшення обсягів виробництва і поліпшення умов праці. Багато уваги приділяється збільшенню випуску високохудожніх і сувенірних виробів, випуску продукції дарунку і під індивідуальне замовлення клієнтів з ручним розписом. Окрім цього були проведені зміни в організаційній структурі підприємства. Так, засновані нові відділи, в т.ч. аналітичний і маркетингу. Опрацьовуються нові можливі методи збуту продукції. На засіданні художньої ради заводу, з врахуванням думок дистриб'юторів, затверджені розроблені художниками нові форми посуду і нові вироби.

Енергійна команда керівництва підприємства, використовуючи гнучку цінову політику і виробничий потенціал, готова до подальшої співпраці із старими і новими партнерами.

У дипломній роботі використано методи комплексного аналізу: метод порівняння, приведення показників в порівняльний вигляд, використання абсолютних та відносних показників.

Дана робота містить сторінки, поділена на 3 розділи. Використано 19 таблиць та 2 схеми .

Джерелами інформації є наукова і довідникова література, глобальна мережа Інтернет та інша додаткова література.

Розділ 1. Сучасний стан, перспективи виготовлення та реалізації продукції на базі АТЗТ «Сумський фарфоровий завод»

1.1 Сучасний стан та перспективи виготовлення продукції

Сумський фарфоровий завод побудований в 1964-1965 рр. з проектною потужністю 3,5 млн.шт. готових виробів в рік. Випуск готової продукції початий з травня 1965 р. Площа заводу складала на момент створення 3,23 га в т.ч. виробничих площ 8,9 тис. м.кв. На момент початку роботи заводу чисельність робочих складала 330 чоловік. У 1969-1970 рр. розроблена реконструкція цеху випалення і сортування виробів і в квітні 1970 р. була введена в експлуатацію друга тунельна піч для другого политого випалення, унаслідок чого потужність заводу склала 11-12 млн. шт. готових виробів в рік.

Реалізовувалася продукція заводу у всі республіки соцтабору, значна частина якої осідала в Сумській області (10-15%). Посуд з маркою Сумського заводу невеликими партіями поставлялася і в ГДР.

У свою чергу в процесі розвитку заводу, мінялося і устаткування, нарощувалися потужності, розширювався і кадровий склад підприємства. Так, з введенням другої тунельної печі, була також проведена часткова автоматизація виробництва, куплені і успішно введені в експлуатацію могутніші насоси виробництва ГДР, поставлені сушила завдовжки 6,5-11 м, проведена заміна ручних формувальних верстатів на автоматичних.

У 1975 р. були початків свою роботу новий масо - заготівельний цех і ремонтно-механічна ділянка. Чисельність тих, що працюють на заводі складала вже близько 860 чоловік.

З розвитком заводу, який був в п'ятірці флагманів фарфорового виробництва УРСР, вносилася ним і свій внесок в культурний розвиток міста. Так, в кінці 1970 початку 1980-х при реалізації унікального проекту по будівництву обласного театру драми і музичної комедії ім. М.С.Щепкіна Сумським фарфоровим заводом було виконано високохудожнє ліплення висотою 8 м. і завдовжки 30 м. для оформлення холу театру.

У роки з 1970 по 1990, трудовим колективом заводу проведена величезна робота по технічному переозброєнню, удосконаленню технологічних процесів, освоєнню нових видів продукції. На кінець 1994 р. була досягнута потужність 16,1 млн. шт. готових фарфорових виробів в рік.

У 1992 р. колектив заводу оформив трудовий договір оренди державного майна шляхом організації на базі існуючого підприємства «Сумський орендний фарфоровий завод».

У 1994 р. після викупу колективом державного майна, Сумський орендний фарфоровий завод був реорганізований в Акціонерне суспільство закритого типу «Сумський фарфоровий завод»

28 листопада 1995 року Сумському фарфоровому заводу, який знаходиться за адресою: м. Суми, вул. Харківська 111, Сумською міською Радою народних депутатів на підставі рішення ІV сесії Сумського міської Ради народних депутатів від 22 березня 1995 року був виданий державний акт на право постійного користування землею у межах згідно з планом землекористування. Зараз площу заводу складає 3,23 га, в т.ч. виробничих площ 18 тис. м. кв. Чисельність персоналу 672 чол. При проектній потужності 16 млн. шт. готових виробів в рік, зусиллями персоналу і керівництва заводу в 2007 р. досягнуті рекордні результати на рівні 21,1 млн. шт., і це при ситуації, що склалася, коли з 13 фарфорових заводів, що працюють на Україні, залишилося тільки 4.

За підсумками 2008 підприємство виробило 19 млн. шт. готових виробів, що пов'язане з виключенням в листопаді печі политого випалення №1, зважаючи на зростання ціни на природне паливо – основний енергетичний ресурс підприємства, а також з перебоями в реалізації продукції, що випускається.

У нинішніх ринкових умовах діяльність заводу складається так, що 70 % готових фарфорових виробів по колишньому експортується в країни колишнього СРСР (Росія, Молдова, Узбекистан, Азербайджан та ін.).

В даний момент завод налічує 5 основних виробничих цехів:

o Масо-заготівельний

o Формувальний цех

o Цех випалення

o Цех сортування

o Цех живопису

Технологічна схема виробничого процесу представлена на малюнку 1.

Є також 4 основних ділянки (ремонтно-будівельний, паросиловий, транспортний і електроділянка), склад готової продукції, два материальних складу, склад несортового посуду.

Підприємство має на балансі об'єкти соціальної сфери:

· Їдальня

· Медпункт.

· Магазин «Сумський фарфор».

АТЗТ «Сумський фарфоровий завод» спеціалізується на виробництві фарфорової продукції:

- чашки чайні з блюдцями;

- чашки кавові з блюдцями;

- кавові сервізи;

- чайні сервізи;

- тарілки дрібні і глибокі;

- миски;

- блюда для торта і фруктів: овальні, трикутні і квадратні;

- чайники заварні і доливні;

- кухлі, келихи;

- вази для квітів;

- столові сервізи;

- сувенірна продукція;

- продукція, яка виготовляється по індивідуальних замовленнях.

Оформлення готових виробів здійснюється:

- деколью;

- декорирування з допомогою аерографа через трафарет;

- друком за допомогою штампу;

- ручним розписом;

- нанесенням стрічок і відведень.

За станом на квітень 2009 року підприємство є прибутковим і стабільно працюючим, в плані реалізації спостерігається певний дефіцит продукції.