Смекни!
smekni.com

Комплексне дослідження ринку легкових автомобілей рівня бізнес-класу приватного підприємництва (стр. 4 из 8)

У Японії більшість проблем розширення і реструктуризації автомобільних ринків була вирішена ще в 1990, коли перед обличчям стагнації внутрішніх продажів японська автомобільна промисловість здійснила експансію за межі країни. Свого піку виробництво японських легкових автомобілів (у 13,9 млн. одиниць) досягло у 1995 році, що виявилося на 2,7 млн. одиниць більше, ніж у 2007 р.

Експерти PricewaterhouseCoopers акцентують увагу на двох основних джерелах стратегічних проблем автовиробників – законодавчих обмеженнях і загостренні галузевої конкуренції. Але, крім того, автомобільним компаніям не дає розслабитися ціла низка фактів як короткострокового, так і довгострокового характеру. Економія палива, обмеження з CO2, ініціативи повторного використання відходів, зміни споживчих смаків, подорожчання утримання транспортних засобів, зростання витрат на комплектуючі й управління ланцюгами поставок, – усі ці фактори, хоча й різною мірою, будуть визначати конкурентоспроможність ринкових гравців.

З 2007 р. по 2015 р. нові ринки, як очікується, переростуть у виробництві і складанні автомобілів уже сформовані ринки в 18 разів. На підтвердження вищесказаного, PwC передбачає, що 95% зростання ринку легкових транспортних засобів припаде саме на ринки, що розвиваються. Серед цих ринків країни BRIC (Бразилія, Росія, Індія й Китай) є найперспективнішими. Більше 58% прогнозованого приросту припадає на них. Як стверджують експерти PwC, з країн BRIC лідерами виробництва легкових автомобілів стануть Китай та Індія. Споживчий попит тут оцінюється в більш як 2 млрд. авто. Менш густонаселені – але все ще стратегічно важливі Росія і Бразилія – будуть рости не такими швидкими темпами.

Формула успіху для різних ринків різна. Маркетингові дослідження показують, що дешеві транспортні засоби і надалі будуть мати велике значення для світових автобудівників, оскільки для глобальної конкурентоспроможності їм потрібно зміцнити свою присутність на ринках, що розвиваються. Для того, щоб у такий спосіб компенсувати зниження продажів на висококонкурентних зрілих ринках.

Якщо можна вважати успіх дискаунтерів показовим, то ціна стає все більш і більш важливим критерієм споживчого вибору в сучасних ринкових умовах. У жовтні 2008 року аналітична агенція JD Power and Associates презентувала дослідження. Ключовий меседж експертів: «У той час як світова автомобільна промисловість у 2008 році явно переживала зниження темпів зростання, світовий авторинок у 2009 році може зазнати краху». До такого висновку прийшли експерти з огляду на те, що засоби, котрі використовують уряди багатьох країн з локалізації фінансової кризи, поки що не мають результату. По суті, прогноз J.D. Power на майбутній рік, опублікований після початку фінансової кризи, є найпесимістичнішим щодо подальшої долі авторинку.

За прогнозами J.D. Power продажі легкових автомобілів у США в 2009 році можуть скоротитися до 13,2 млн одиниць з 13,6 млн у поточному році. У вересні 2008 hjre продажі автомобілів на світовому ринку знизилися до рівня 90-х років. Продажі автомобілів у Китаї в 2008 році зростуть на 9,7% після 24,1% збільшення в 2007 році. Продажі у Євросоюзі в 2008 році скоротяться на 3,1%, але найстрімкіше зниження продажів буде в Старій Європі – на 7,5%.

В продовження теми ринку в розрізі марок, можна стверджувати, що в червні 2008 року в Україні почалось переформатування автомобільного ринку. Стрімко набирають оберти імпортні автомобілі, а дилери, що продають авто локальної зборки лише завдяки значним скидкам, що призводять до збитків, з останніх сил утримують свої позиції.

Зрозуміло, що вести збитковий бізнес ніхто не буде. Розпродавши склади, що існують, дилери, які продають авто локального збирання, скоріш за все переглянуть свої плани в сторону суттєвого зменшення, та частково перейдуть на "чистий" імпорт. Більше оптимізму у дилерів імпортних авто (MITSUBISHI, TOYOTA, NISSAN и т.д.). Тому можна спрогнозувати, що продовжиться збільшення частки імпортних автомобілів та падіння ВАЗів, а також брендів локального збирання (крім Kia та HYUNDAI).

РОЗДІЛ 3

ДОСЛІДЖЕННЯ СПОЖИВАЧІВ РИНКУ ЛЕГКОВИХ АВТОМОБІЛЕЙ БІЗНЕС-КЛАСУ РІВНЯ ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА

3.1 Сегментація ринку легкових автомобілів бізнес-класу рівня приватного підприємництва

Сегментація ринку легкових автомобілів європейського дизайну та виробництва (включаючи зборку іноземних автомобілів на заводах України) в представленому дослідженні виконана за наступними основними первинними показниками:

- потужність двигуна автомобіля, яка визначає основні вторинні показники – витрати палива на 100 км, час набору швидкості 100 км/год, максимальну швидкість автомобілю, вантажопідйомність автомобілю та його оптимальні габарити;

- ціна автомобіля в залежності від якості та світового бренду марки автомобіля, включаючи бізнес-престижність марки автомобілю (американський, європейський, східно-азіатський).

- географічний характер зміну цінових пропозицій однієї марки автомобіля на локальному ринку м.Харкова, на центральному оптовому ринку України, представленому цінами в м.Києві, та на центральному оптовому ринку Росії, представленому цінами в м.Москві.

Результати сегментації та кореляційно- регресійного аналізу цінових пропозицій на європейські автомобілі наведені на графіках рис.3.1. На рис.3.2. представлені результати аналізу географічної сегментація цінових пропозицій ринку легкових автомобілей OPEL ASTRA на ринку м. Харкова, м.Києва (Україна) та м.Москва (Росія), які фіксують зростання цін від мінімуму (м.Київ) до середніх (м.Харків) та найвищих (м.Москва).

Рис.3.1. – Цінова сегментація ринку пропозицій легкових автомобілей європейського виробництва по потужності двигуна (класу автомобіля) на ринку України


Рис.3.2. – Географічна сегментація цінових пропозицій ринку легкових автомобілей OPEL ASTRA на ринку м. Харкова, м.Києва (Україна) та м.Москва (Росія)

Як показує аналіз результатів дослідження, наведеного на графіках рис.3.1, 5 споживчих сегментів ринку цінових пропозицій європейських автомобілей на ринку України можуть бути укрупнено представлені як:

1) Сегмент споживчих господарських автомобілей в діапазоні потужності двигуна від 80 до 95 к.с. та вартості від 32,0 тис.грн. до 47,0 тис.грн.

- автомобілі проектів Росії (ВАЗ 2104 -2111), які збираються з російських та українських вузлів на автомобільних заводах України (м.Луцьк, м.Запоріжжя).

2) Сегмент споживчих господарських автомобілей та автомобілей бізнес-класу роздрібного приватного бізнесу в діапазоні потужності двигуна від 50 до 105 к.с. та вартості від 32,0 тис.грн. до 74,0 тис.грн.

- автомобілі проектів Кореї (Daewoo), які збираються на автомобільних заводах України ( м.Запоріжжя) та Узбекістану;

- українські автомобілі «Таврія – Славута», які збираються на автомобільному заводі України ( м.Запоріжжя).

3) Сегмент споживчих господарських автомобілей та автомобілей бізнес-класу роздрібного приватного бізнесу в діапазоні потужності двигуна від 80 до 95 к.с. та вартості від 75,0 тис.грн. до 110,0 тис.грн.

- автомобілі проектів Opel –Corsa, Opel - Astra та Сhevrolet, які збираються на автомобільних заводах Польщі;

4) Сегмент автомобілей бізнес-класу оптового приватного бізнесу в діапазоні потужності двигуна від 110 до 150 к.с. та вартості від 120,0 тис.грн. до 175,0 тис.грн.

- автомобілі проектів Opel –Astra New, Opel –Vectra європейської збірки;

5) Сегмент автомобілей бізнес-класу великого приватного бізнесу в діапазоні потужності двигуна від 100 до 275 к.с. та вартості від 180,0 тис.грн. до 350,0 тис.грн.

- автомобілі проектів престижних Opel –Insignia європейської збірки;

- автомобілі Mersedes бізнес-класів В та С.

3.2 Вибір цільових сегментів ринку легкових автомобілів бізнес-класу рівня приватного підприємництва

В якості цільового досліджуваного сегменту ринку автомобілей бізнес-класу в представленому дослідженні вибраний автомобіль для оптового при-ватного бізнесу в діапазоні потужності двигуна від 140 до 150 к.с. та вартості від 125,0 тис.грн. до 165,0 тис.грн. - Opel –Vectra європейської збірки;

На рис.3.3 представлена цільова сегментація цінових пропозицій ринку легкових автомобілей OPEL в залежності від класу автомобіля (від бізнес-класу приватного підприємця до представницького бізнес-класу фінансової еліти) на ринку м. Харкова.

Як показує аналіз графіків рис.3.3, автомобіль марки Opel Vectra є самим потужним та престижним автомобілем цієї марки в бізнес класі, представленим на ринку України. Автомобіль має модифікацію з надпотужним двигуном 275 к.с., який прирівнює його до елітного класу автомобілей марки Mersedes.

Рис.3.3. – Цільова сегментація цінових пропозицій ринку легкових автомобілей OPEL в залежності від класу автомобіля (від бізнес-класу приватного підприємця до представницького бізнес-класу фінансової еліти) на ринку м. Харкова

3.3 Позиціонування легкових автомобілей бізнес-класу рівня приватного підприємництва на ринку

Для проведення позиціонування легкових автомобілей марки OPEL VECTRA виконані розрахункові дослідження, включаючи кореляційно- регресівний аналіз, результати яких наведені на рис.3.4 -3.6:

- Цінове позиціонування легкового автомобіля OPEL VECTRA в класу пропозицій автомобіля OPEL (від бізнес-класу приватного підприємця до представницького бізнес-класу фінансової еліти) на ринку м. Харкова;