Смекни!
smekni.com

Комплексне дослідження ринку легкових автомобілей рівня бізнес-класу приватного підприємництва (стр. 5 из 8)

- Внутрішнє цінове позиціонування легкового автомобіля OPEL VECTRA в залежності від потужності двигуна в пропозиціях автомобіля OPEL (від бізнес-класу приватного підприємця до представницького бізнес-класу фінансової еліти) на ринку м. Харкова;

- Регресійний аналіз цінового позиціонування легкового автомобіля OPEL в залежності від потужності двигуна (від бізнес-класу приватного підприємця до представницького бізнес-класу фінансової еліти) на ринку м. Харкова (виконаний вбудованими програмними засобами Excel-2007);

- Регресійний аналіз цінового позиціонування легкового автомобіля OPEL VECTRA в залежності від потужності двигуна на ринку м. Харкова (виконаний вбудованими програмними засобами Excel-2007).

Як показують результати регресійного аналізу виявлені кореляційні залежності є прямими середнього та сильного зв‘язку, що підтверджує правильність прийнятих інтегральних параметрів аналізу ринку автомобілів.

Рис.3.4. – Цінове позиціонування легкового автомобіля OPEL VECTRA в класу пропозицій автомобіля OPEL (від бізнес-класу приватного підприємця до представницького бізнес-класу фінансової еліти) на ринку м. Харкова


Рис.3.5. – Внутрішнє цінове позиціонування легкового автомобіля OPEL VECTRA в залежності від потужності двигуна в пропозиціях автомобіля OPEL (від бізнес-класу приватного підприємця до представницького бізнес-класу фінансової еліти) на ринку м. Харкова


Рис.3.6. – Регресійний аналіз цінового позиціонування легкового автомобіля OPEL в залежності від потужності двигуна (від бізнес-класу приватного підприємця до представницького бізнес-класу фінансової еліти) на ринку м. Харкова


Рис.3.7. – Регресійний аналіз цінового позиціонування легкового автомобіля OPEL VECTRA в залежності від потужності двигуна на ринку м. Харкова

РОЗДІЛ 4

РОЗРОБКА МАРКЕТИНГОВОЇ СТРАТЕГІЇ ПОВЕДІНКИ НА РИНКУ ЛЕГКОВИХ АВТОМОБІЛЕЙ БІЗНЕС-КЛАСУ РІВНЯ ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА

Як показує проведений аналіз, завойована питома частка ринка нових легкових автомобілей в Україні модельним рядом автомобілей Opel знаходиться в районі 2,1 – 2,7%. В європейсько-американському сегменті ринку автомобілі Opel знаходяться за споживчим рейтингом на 2 місці після автомобілей Mersedes, які є найдорожчими серед імпортуємих автомобілей в Україну.

Таким чином, для дилерів по продажу автомобілей модельного ряду Opel Vectra треба погоджувати з виробниками стратегію цільового маркетинга, тобто концентрувати зусилля на забезпеченні потреб сегменту представників приватного бізнесу середнього класу, які:

- добре знають недоліки «перших» автомобілей в своїй бізнес-діяльності – ВАЗ(Жигулі), європейскі автомобілі 15-річної давнини випуску та інш.

- заробили кошти своїми зусиллями та цінують економічність вкладання коштів в основні засоби;

- займають відповідний рейтинг в середньому класі, який потребує для ділового представництва легкового автомобіля бізнес-класу;

- коштів на придбання автомобілів представницького класу Mersedes нестає, оскільки ці автомобілі при рівних з автомобілями Opel Vectra характеристиками (Mersedes класу В) мають вартість на 30-40% вищу;

- споживчий рейтинг вартості європейських автомобілів в Україні для яких є вищим за модельні ряди японських та корейських автомобілей, які масово заполонили український ринок.

З врахуванням наслідків світової фінансової кризи в кредитно-фінансовій сфері України та практичним припиненням кредитування споживачів банками для придбання автомобілей, ділерам слід притримуватись стратегії підтримуючого маркетингу – тобто підтримання досягнутого рівня попиту на період виходу із фінансової кризи в Україні.

Це може бути досягнуто за допомогою горизонтальної маркетингової стратегії – тобто розробки нових товарів, які є продовженням випускаємого товару.

Зміст горизонтальної стратегії полягає у впровадженні у 2009 році на автомобільному ринку України нових моделей автомобілей Opel Insignia, в яких покупці автомобілей модельного ряду Opel з радістю знайдуть давно очікувані для себе новинки модернізації економного автомобілю бізнес-класу.

Opel, нарешті-те, оголосив ціну на нову Insignia, продаж якої почнеться в лютому 2009 року. Цей автомобіль, що приходить на зміну Vectra, буде коштувати від 130 000 грн. за версію Essentia з 1, 6-літровим агрегатом (115 л.с.). Для порівняння зараз найпростіша версія Vectra з 1, 6-літровим двигуном (105 л.с.) коштує від 118 000 грн.

Базова комплектація нового Opel Insignia включає:

- кондиціонер;

- Аудіосистему CD300;

- систему автоматичного керування світлом;

- електричне регулювання сидіння водія по висоті;

- електричні склопідйомники передніх вікон;

- зовнішні дзеркала заднього виду з електроприводом і обігрівом;

- систему дистанційного керування замками дверей;

- бортовий комп'ютер;

- передній підлокітник;

- складні задні сидіння в пропорції 40-60;

- систему кріплень ISOFIX;

- центральний підголівник заднього сидіння;

- ESP;

- ABS;

- передні й бічні подушки безпеки водія й переднього пасажира, включа-ючи віконні шторки безпеки;

- систему дистанційного керування кришкою багажника;

- 16" сталеві диски;

- передні протитуманні фари;

- сигналізацію;

Запропонована стратегія дозволить власникам Opel Vectra в Україні поновити свій бізнес-автомобіль з новими якісними придбаннями споживчих характеристик, що забезпечить попит у 2009 році навіть в умовах фінансової нестабільності в Україні.

РОЗДІЛ 5

ДОСЛІДЖЕННЯ КОН’ЮНКТУРИ РИНКУ РИНКУ ЛЕГКОВИХ

АВТОМОБІЛЕЙ БІЗНЕС-КЛАСУ РІВНЯ ПРИВАТНОГО

ПІДПРИЄМНИЦТВА У М.ХАРКОВІ ТА В УКРАЇНІ

5.1 Дослідження попиту та позиції ринку легкових автомобілів бізнес-класу рівня приватного підприємництва

Дослідження попиту та прозиції ринку легкових автомобілей бізнес- класу рівня приватного підприємництва проводилось з використанням даних табл.2.3 по питомій вага покупок легкових автомобілів в Україні за бренд – марками виробників, в якій були відділені позиції автомобілей бізнес-класу, які за ціновими пропозиціями знаходяться вище на нижче, ніж досліджуємий модельний ряд автомобілей Opel. Результати досліджень представлені на графіках рис.5.1, які свідчать про наявлість практично лінійної залежності між ціною автомобіля та питомою часткою ринку реалізованого споживчого попиту.

Рис. 5.1. – Оцінка рівня цінової пропозиції та споживчого попиту покупців на автомобільному ринку України (бізнес-автомобілі середнього класу)

5.2 Дослідження цінової еластичності попиту та пропозиції на легкові автомобілі бізнес- класу рівня приватного підприємництва

На основі інформації, наведеної на рис.5.1 була розрахована цінова еластичність попиту на ринку автомобілей бізнес-класу, представлена як функція зміни ринкової частки реалізованого попиту на ринку від відносного відхилення ціни автомобіля конкуруючого класу від ціни автомобілей модельного ряду Opel. Як показує проведений кореляційно-регресійний аналіз еластичність попиту на автомобілі бізнес-класу для підприємництва характеризується зменшенням частки ринкового попита на - 0,064% при зміні ціни автомобіля на +1% (обернена залежність).

Рис.5.2. – Оцінка цінової еластичності попиту ринку автомобілів бізнес класу

РОЗДІЛ 6

ВИБІР СТРАТЕГІЇ ВИЗНАЧЕННЯ ЦІНИ

Стратегія визначення ціни для автомобільного ділера легкових автомобілів Opel наприкінець 2008 року є економічно нетрадиційною, аналогічною поведінці автоділерів у 1993 -1994 роках, та повинна спиратися на стратегію передумовної ціни, яка встановлюється з врахуванням:

- базової ціни, яку пропонував виробник імпортного автомобіля в попередні періоди в відносно твердій валюті;

- базової ціни, яку пропонує виробник імпортного автомобіля в відносно твердій валюті;

- поточного курсу національної валюти до твердої валюти, в якій придбається автомобіль у підприємства виробника;

- тенденції росту/падіння курсу національної валюти за період продажу ввезенних автомобілей на територію України;

- можливості купівлі валюти на міжбанківському ринку України

- норми витрат ділера на ввезення, оформлення та продаж автомобіля;

- норми рентабельності ділера;

В умовах повної курсової невизначеності національної валюти станом на кінець грудня 2008 року в Україні, єдиною правильною стратегією ділера є ввезення легкових автомобілів Opel на територію України (автосалон м. Харкова) на умовах консигнації, тобто без розмитнення автомобілів.

Консигнаційний договір дещо підіймає ціни виробника для ділера, але є гарантією, що при повному обвалі національної валюти та неможливості конвертації гривні, внесеної покупцем за автомобіль, бізнес-угода переривається за форс-мажорними обставинами , гроші повертаються покупцю, автомобіль не розмитнюється та не продається до моменту стабілізації грошової системи в Україні, залишаючись власністю виробника автомобілів.

РОЗДІЛ 7

ФОРМУВАННЯ КАНАЛІВ ЗБУТУ ТА СИСТЕМИ

ТОВАРОРУХУ

При прогнозуванні збуту легкових автомобілей бізнес- класу Opel Vectra для приватного підприємництва у м.Харкові з врахуванням значної нестабільності автомобільного ринку на кінець 2008 року автомобільному ділеру слід спиратися на рівень покупок попередніх років та застосовувати систему розширення каналів збуту.