Смекни!
smekni.com

Комплексне дослідження ринку легкових автомобілей рівня бізнес-класу приватного підприємництва (стр. 6 из 8)

Система каналів збуту легкових автомобілей бізнес класу рівня приватного підприємництва для автоділера повинна складатися з наступних елементів:

- розгортання Інтернет-реклами для рекламування місцерозташування та засобів зв’язку з автоділером, ознайомлення відвідувачів Інтернет-сторінки з новинами, асортиментом та технічними характеристиками автомобілів, які є реально в автосалоні, які можна заказати (додаток А);

- розгортання дірект-реклами нових надходжень у вигляді рекламних листів покупцям салону, які раніше придбали автомобілі в салоні, з поздоровленням з Новим роком, Хрещенням та інш. святами;

- розгортання Інтернет-магазину з можливістю вибору автомобіля та його оформленням і доставкою покупцю з використанням Інтернет-платежів кредитними картками;

- розгортання в автосалоні системи обслуговування кредитних та депозитних карток клієнтів за допомогою POS-терміналів;

- виставочний салон для ознайомлення з реальними автомобілями (опробовування посадки та управління в салоні, вибір кольору автомобілю, оформлення покупки);

- розгортання при автосалоні авторемонтної майстерні по гарантійному ремонту проданих автомобілів, що дає можливість додаткового залучення покупців для оглядин нових автомобілів та формування нового попиту.

РОЗДІЛ 8

РОЗРОБКА РЕКЛАМНОЇ ПРОГРАМИ АКТИВІЗАЦІЇ ЗБУТУ ЛЕГКОВИХ АВТОМОБІЛЕЙ БІЗНЕС-КЛАСУ РІВНЯ ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА

В якості рекламного звернення, враховуючи серйозність аудиторії я вважаю необхідним запропонувати інформаційно-рекламне звернення строгого змісту:

« Володарям автомобілів модельного ряду Opel !

Світовий концерн «Opel» представляє нову модель автомобілю бізнес-класу, яка є інноваційним розвитком модельного ряду автомобілей Opel Vectra. Новий автомобіль Opel Insignia – це престижний дизайн та потужність автомобілей класу Mersedes, але при ціні на 25% дешевше!».

В якості основного засобу реклами на сучасному етапі доцільно застосування Інтернет-реклами, яка розвивається з темпом росту до 40% на рік з рахунок швидкого розвитку глобальної мережі Інтернет в Україні.

Інтернет-реклама продажу автомобілей дозволяє (додаток А):

- показати фотографії та відеороліки з новими моделями автомобілей;

- провести аналіз нових технічних характеристик автомобілей та порівняти їх з основними конкурентами;

- донести рекламне звернення конкретно до користувача аудиторії, який звертається на Інтернет-сайт реклами автомобілей, на відміну від малоефективності реклами на біг-бордах і в газетах;

На основі Інтернет-реклами та автомобільних Інтернет-магазинів виконане надаваєме дослідження, тобто інформаційний Інтернет-канал дозволяє виконати дослідження не тільки на території м.Харкова, але і проаналізувати обставини в Україні та в Росії.

При використанні наявної Інтернет- сторінки фірми –ділера в м.Харкові бюджет рекламної компанії по маркетинговому забезпеченню активізації ринку попиту на автомобілі Opel не перевищить 1 тис.грн.

ВИСНОВКИ

Представлене маркетингове дослідження проведене для модельного ряду сучасних імпортних легкових автомобілей бізнес-класу європейської зборки рівня великого приватного підприємництва Opel Vectra З - однієї з нових моделей Opel, що вже встигла зарекомендувати себе на ринку України.

Як показує проведений аналіз конкурентних характеристик аналогів та субститутів досліджуємого легкового автомобіля Opel Vectra, можна запропонувати серед основних 30-40 техніко-економічних характеристик автомобілей інтегровані споживчі показники – «потужність двигуна – ціна», які об’єктивно для кожного із бренд-модельних рядів віддзеркалюють основну технічну характеристику автомобіля(потужність двигуна) та інтегральний показник споживача – ціна автомобіля.

Як показали результати аналізу, конкурентів-аналогів досліджуєма модель автомобіля Opel Vectra:

- має самий потужний двигун та відповідно найбільшу швидкість;

- має енергетичну можливість для представницьких габаритів;

- має можливість оснащення надпотужним двигуном;

- на 15% має вищі споживчі характеристики відносно найкращої моделі Opel Astra H(New), яка поступово наближується до конкурента;

Як показали результати аналізу, серед конкурентів-субститутів досліджуєма модель автомобіля Opel Vectra:

- має самий потужний двигун та відповідно найбільшу швидкість;

- на 30% має нижчі характеристики відносно моделей Mersedes(B,C);

- на 30 -50% має вищі споживчі характеристики відносно найкращої моделі Chevrolet та Daewoo.

Як показали результати дослідження, ємність ринку реалізованого попиту автомобілів марки OPEL в Україні становить від 5800 автомобілів у 2007 році до 6700 автомобілів у 2008 році (за 1 півроку). Хоча на загальному рівні різкого росту темпів продаж у першій половині 2008 року питома вага продаж автомобілів OPEL на ринку України знизилась з 2,7% у 2007 році до 2,1% у 2008 році, в абсолютних обсягах продаж у 2008 році спостерігається темп зростання на рівні 14,6%.

Аналіз показує, що основним показником для масового побутового покупця автомобілей в Україні є вартість автомобіля, тож лідирують покупки автомобілей Росії, Кореї (українська зборка) та Китаю в класі вартості – 32 – 36 тис.грн. В класі бізнес-автомобілей середнього класу вартістю 100 – 120 тис.грн. досліджуємий автомобіль OPEL займає постійний за розмірами сегмент попиту споживачів.

Сегментація ринку легкових автомобілей європейського дизайну та виробництва (включаючи зборку іноземних автомобілей на заводах України) в представленому дослідженні виконана за наступними основними первинними показниками:

- потужність двигуна автомобіля, яка визначає основні вторинні показники – витрати палива на 100 км, час набору швидкості 100 км/год, максимальну швидкість автомобілю, вантажопідйомність автомобілю та його оптимальні габарити;

- ціна автомобіля в залежності від якості та світового бренду марки автомобіля, включаючи бізнес-престижність марки автомобілю (американський, європейський, східно-азіатський).

- географічний характер зміну цінових пропозицій однієї марки автомобіля на локальному ринку м.Харкова, на центральному оптовому ринку України, представленому цінами в м.Києві, та на центральному оптовому ринку Росії, представленому цінами в м.Москві.

Представлені результати аналізу географічної сегментації цінових пропозицій ринку легкових автомобілей OPEL ASTRA на ринку м. Харкова, м.Києва (Україна) та м.Москва (Росія) фіксують зростання цін від мінімуму (м.Київ) до середніх (м.Харків) та найвищих (м.Москва).

Як показали результати дослідження споживчі сегменти ринку цінових пропозицій європейських автомобілей на ринку України можуть бути укрупнено представлені як 5 основних груп:

1) Сегмент споживчих господарських автомобілей в діапазоні потужності двигуна від 80 до 95 к.с. та вартості від 32,0 тис.грн. до 47,0 тис.грн.:

- автомобілі проектів Росії (ВАЗ 2104 -2111), які збираються з російських та українських вузлів на автомобільних заводах України (м.Луцьк, м.Запоріжжя).

2) Сегмент споживчих господарських автомобілей та автомобілей бізнес-класу роздрібного приватного бізнесу в діапазоні потужності двигуна від 50 до 105 к.с. та вартості від 32,0 тис.грн. до 74,0 тис.грн.:

- автомобілі проектів Кореї (Daewoo), які збираються на автомобільних заводах України ( м.Запоріжжя) та Узбекістану;

- українські автомобілі «Таврія – Славута», які збираються на автомобільному заводі України ( м.Запоріжжя).

3) Сегмент споживчих господарських автомобілей та автомобілей бізнес-класу роздрібного приватного бізнесу в діапазоні потужності двигуна від 80 до 95 к.с. та вартості від 75,0 тис.грн. до 110,0 тис.грн.:

- автомобілі проектів Opel –Corsa, Opel - Astra та Сhevrolet, які збираються на автомобільних заводах Польщі;

4) Сегмент автомобілей бізнес-класу оптового приватного бізнесу в діапазоні потужності двигуна від 110 до 150 к.с. та вартості від 120,0 тис.грн. до 175,0 тис.грн.:

- автомобілі проектів Opel –Astra New, Opel –Vectra європейської збірки;

5) Сегмент автомобілей бізнес-класу великого приватного бізнесу в діапазоні потужності двигуна від 100 до 275 к.с. та вартості від 180,0 тис.грн. до 350,0 тис.грн.

- автомобілі проектів престижних Opel –Insignia європейської збірки;

- автомобілі Mersedes бізнес-класів В та С.

В якості цільового досліджуваного сегменту ринку автомобілей бізнес-класу в представленому дослідженні вибраний автомобіль для оптового приватного бізнесу в діапазоні потужності двигуна від 140 до 150 к.с. та вартості від 125,0 тис.грн. до 165,0 тис.грн. - Opel –Vectra європейської збірки; Як показав аналіз, автомобіль марки Opel Vectra є самим потужним та престижним автомобілем цієї марки в бізнес класі, представленим на ринку України. Автомобіль має модифікацію з надпотужним двигуном 275 к.с., який прирівнює його до елітного класу автомобілей марки Mersedes.

Завойована питома частка ринка нових легкових автомобілей в Україні модельним рядом автомобілей Opel знаходиться в районі 2,1 – 2,7%. В європейсько-американському сегменті ринку автомобілі Opel знаходяться за споживчим рейтингом на 2 місці після автомобілей Mersedes, які є найдорожчими серед імпортуємих автомобілей в Україну.

Таким чином, для дилерів по продажу автомобілей модельного ряду Opel Vectra треба погоджувати з виробниками стратегію цільового маркетинга, тобто концентрувати зусилля на забезпеченні потреб сегменту представників приватного бізнесу середнього класу, які:

- добре знають недоліки «перших» автомобілей в своїй бізнес-діяльності – ВАЗ(Жигулі), європейскі автомобілі 15-річної давнини випуску та інш.

- заробили кошти своїми зусиллями та цінують економічність вкладання коштів в основні засоби;

- займають відповідний рейтинг в середньому класі, який потребує для ділового представництва легкового автомобіля бізнес-класу;

- коштів на придбання автомобілів представницького класу Mersedes нестає, оскільки ці автомобілі при рівних з автомобілями Opel Vectra характеристиками (Mersedes класу В) мають вартість на 30-40% вищу;