Смекни!
smekni.com

Опрацювання заходів щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства (стр. 1 из 11)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА МЕНЕДЖМЕНТУ

Веремієнко Тетяни Анатоліївни _______________________

ДИПЛОМНА РОБОТА МАГІСТРА

на тему:

“Опрацювання заходів щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства”

(на матеріалах ТОВ “Макро-Альфа”, м. Київ)

Науковий керівник Щербина О.В. к.е.н, ст.викл. ___________

Робота допущена до захисту

рішенням кафедри менеджменту

протокол N ___ від__________

Керівник магістерської програми “Менеджмент малого бізнесу”

Соболь С.М. к.е.н, доцент, ______________________________

Київ – 2000

Зміст

Вступ__________________________________________________ 3

І. Теоретичні аспекти конкурентоспроможності

підприємства ______________________________________________ 6

1.1. Конкурентоспроможність підприємства

та його конкурентне середовище__________________________ 6

1.2. Система показників та методи оцінки рівня

конкурентоспроможності _________________________________

1.3. Комплекс завдань щодо аналізу та планування

конкурентоспроможності підприємства ____________________ 29

ІІ. Оцінка рівня конкурентоспроможності

ТОВ “Макро-Альфа” за 1999-2000 рр. _____________________ 37

2.1. Аналіз динаміки основних показників господарської

діяльності підприємства_________________________________ 37

2.2. Порівняльний аналізрівня конкурентоспроможності підприємства з основними конкурентами по галузі_________ 54

2.3. Визначення конкурентного статусу підприємства___________ 75

ІІІ. Напрямки підвищення рівня

конкурентоспроможності підприємства “Макро-Альфа”____ 80

3.1. Шляхи зростання обсягів діяльності _____________________ 80

3.2. Стратегічні заходи щодо підвищення рівня

конкурентоспроможності _________________________________ 83

Висновки _______________________________________ 86

Література____________________________________________ 90

Додатки________________________________________________ 92

Вступ

В умовах переходу до ринкових відносин перед підприємством постає багато питань, пов’язаних з його діяльністю.Функціонування підприємств ускладнюється змінами як у зовнішньому, так і внутрішньомусередовищі його діяльності, що обумовлює необхідність розробки нових підходів до визначення його цільової функції, обгрунтування економічнихпередумов досягнення оптимальних резервів прибутку, які забезпечують конкурентоспроможність підприємства на ринку і визначають перспективи його розвитку.

В умовах ринку підприємства зіткнулися з багатьма чинникамиймовірнісного характеру, що викликає необхідність відмови від жорсткого планування і переходу догнучкої системи економічного регулювання його діяльності. Реалізація цієї задачі пов’язана з розробкою стратегії діяльності підприємства, в якій визначаються мета і задачі діяльності, ресурсне забезпечення, шляхи досягнення, цілі і методи вирішення задач. Від підприємств вимагається формування методів ефективної роботи в умовах розвитку конкуренції.

Досвід останніх часів показує, що далеко не всі підприємства готові до ведення конкурентної боротьби. Навіть те, що багато з них є власниками конкурентноспроможної продукції (що саме по собі дуже важливо) не дозволяє багатьом з них реалізовувати цюперевагу із-за відсутності практики використання всього комплексу засобів маркетингу: гнучкої асортиментної і цінової політики, адекватної організації каналіврозподілення продукції (товарів, послуг), ефективних методів стимулювання і реалізації та інше. Разом з тим, кон’юнктурна ситуація з кожним роком все більш ускладнюється поступовим розширенням територій ринку ізалученням західних фірм, що мають значний досвід в умовах жорсткої конкуренції.

Економічна система ринкового господарства базується на автономіїгосподарських суб’єктів,механізму ринку та конкуренції. Підприємство як суб’єкт ринкових відносин для здійснення своєї господарської діяльності повинно бути, з одного боку, конкурентноспроможним по відношенню до аналогічних підприємств, що функціонують на ринку, з другої –взаємодіяти з підприємствами інших галузей, інфраструктур.

Метою даної дипломної роботи є розробка шляхів підвищення рівня конкурентоспроможності будівельного підприємства на відповідному регіональному ринку.

В дипломній роботі вирішуються наступні завдання: досліджуються теоретичні основи конкурентоспроможності підприємств, її показники, рівні інтенсивності; аналізуються основні показники діяльності підприємства як окремо, так і в порівнянні з іншими підприємствами аналогічного профілю; досліджуються чинники, що впливають на рівень конкурентоспроможності підприємства; обгрунтовуються шляхи підвищення рівня конкурентоспроможності досліджуваного підприємства.

Об’єктом дослідження є діяльність ТОВ «Макро-Альфа», яке спеціалізується на наданні послуг з будівництва, реконструкції, проектування та виконанні супутніх робіт.

Предметом дослідження є методи забезпечення високого рівня конкурентоспроможності будівельного підприємства на регіональному ринку.

Інформаційною базою дослідження дипломної роботи є законодавча та нормативна база України з регулювання діяльності підприємств різних форм власності, підручники та монографії українських та зарубіжних авторів з теми дослідження, періодичні та спеціальні видання, звітність ТОВ “Макро-Альфа” за період 1999-2000 років.

І. Теоретичні аспекти конкурентоспроможності підприємства

1.1. Конкурентоспроможність підприємства

та його конкурентне середовище.

Бізнес базується на трьох основних обставинах: перша – споживач; друга – нарахування у персоналу глибоких спеціальних знань про виробництво продукції даного виду; третя – випуск продукції високої якості, а одним з основних критеріїв успіху бізнесу являється конкурентоспроможність. [12; ст.10].

Конкурентоспроможність – це спроможність об”єкта витримувати конкуренцію в порівнянні з аналогічними об”єктами в умовах конкурентного середовища [25; ст.9]. Конкурентоспроможність об”єкта визначається за результатами маркетингових досліджень, сегментування ринку.

Поняття конкурентоспроможності фірми включає в себе великий комплекс економічних характеристик, які визначають положення фірми на ринку. Цей комплекс може включати характеристики товару, а також фактори, які формують в цілому економічні умови виробництва та збуту товару фірми.

Конкурентоспроможність продукції та конкурентоспроможність фірми-виробникаа продукції співвідносяться між собою як частина та ціле. Можливість компанії конкурувати на певному товарному ринку безперечно залежить від конкурентоспроможності товару та сукупності економічних методів діяльності фірми, які впливають на результати конкурентної боротьби.

Оскільки конкуренція фірми на ринку приймає вигляд конкуренції самої продукції, збільшується значення якостей, які надає продукції фірма, яка виготовила і продає її на ринку.

Існує багато понять конкурентоспроможності, наприклад, міжнародна організація “Європейский форум по проблемах управління” (European Management Forum)запропонувала вважати конкурентоспромсожністю фірми “реальну та потенційну здатність компанії пректувати, виготовляти товари, які по “ціновим” і “неціновим” характеристикам в комплексі більш привабливі для споживача, ніж товари конкурентів.” [10; ст.7].

На конкурентоспроможність фірми в певному ступені впливає загальноекономічний базис в країні, який визначається динамізмом екноміки, гнучкістю фінансової системи, забезпеченністю трудовими ресурсами та інш.

Крім того, на рівень конкурентоспроможності фірми великий вплив має науково-технічний рівень і ступінь вдосконалення технології виробництва, використання нових відкриттів, введення сучасних засобів автоматизації виробництва.

Аналіз конкурентної позиції на ринку пропонує визначення факторів, які впливають на відношення покупців до фірми та її продукції і як результат – зміну долі фірми в продажах на конкретному ринку. Всі фактори, які впливають на конкурентоспроможність можна розділити на дві групи: внутрішні та зовнішні.

До зовнішніх відносяться фактори, генеруємі макрооточенням та безпосереднім оточенням фірми. На фактори макрооточення фірма впливати не може, але вона повинна їх враховувати в своїй діяльності. Фактори безпосереднього оточення – ті, які не залежать від фірми, але на які вона може суттєво вплинути. До внутрішніх відносяться фактори, які залежать від фірми. Їх ініціатор – сама фірма.

До зовнішніх факторів необхідно віднести: загальнополітичне становище держави, зовнішньополітичні та економічні зв’язки з іншими державами, експортно-імпортні відносини держави, існування конкурентів в даній сфері діяльності, раціональне розміщення виробничих сил, загальний рівень техніки та технології в країні, розвиток спеціалізації та концентрації виробництва, існуюча система управління промисловістю, присутність (або відсутність) антимонопольного законодавства.

До внутрішніх факторів відноситься: система і методи управління фірмою, рівень техніки та технології на підприємстві, система розробки та введення нових технологій, рівень організації виробництва, система планування, система економічного стимулювання, соціальний, психологічний та ін.

Фактори конкурентоспроможності фірми показано в таблиці 1.1. [7;ст.80]

Зовнішні фактори Внутрішні фактори
Макрооточення Беспосереднє оточення Мікросеридовище фірми
Ініціаторфактору Група факторів Ініціатор фактору Група факторів Група факторів Ініціатор фактору
Уряд Дії уряду Конкуренти

Дії

конкурента

Якість, ціна, система гарантій, компенсація, пільги

Фірма

Економіка Тенденції в економіці Постачальники Дії постачальника
Суспільство Тенденції в політиці, інфраструктура, культура,НТР

Клієнт

Економічний потенціал клієнтів, їх дії

Стан технічних, технологічних, кадрових, інформаційних, фінансових ресурсів

Стратегічний потенціал

Керівництво фірми Тенденції в галузі, форми і методи управлін Ринок робочої сили Раекція ринку
Природне середовищ Клімат, флора, фауна, географічне розташування

Компаньони

Дії компаньона

Реклама, маркетингові стратегії Маркетин-гова служба
Випадок Форс-мажорні обставин

Кредитори

Дії кредитора

Таб. 1.1. Фактори конкурентоспроможності фірми.