Смекни!
smekni.com

Товарознавча характеристика і конкурентоспроможність цукру та організація торгівлі ним в торгівельних (стр. 4 из 14)

В зв’язку з високою гігроскопічністю цукру існують визначені правила вентиляції приміщень для його зберігання з обліком температурно-вологих умов. Підтримка рівної температури — одне з найважливіших вимог при збереженні цукру.

Зберігають цукор у сухих, чистих, добре провітрених складах. При збереженні цукру повинне дотримуватися товарне сусідство. Не допускається збереження разом з продуктами, що мають різкий запах.

В приміщення для зберігання цукор у мішках і ящиках укладають у штабелі на дерев'яні стелажі, піддони підлоги, які покривають брезентом або папером. Відносна вологість повітря на рівні нижнього ряду не повинна перевищувати для цукру-піску 70%, для цукру-рафінаду — 80%. Під час зберігання підтримують постійну температуру 20—22 °С[37].

З 1987 р. введений у дію ДСТУ 26907, яким встановлені терміни тривалого зберігання: цукру-піску в опалювальних складах — до 8 років, у неопалюваних 1,5-4 роки; цукру-рафінаду — відповідно до 8 і 5років; цукру-піску в силосах - не більше 2 років. Температура повітря в опалювальних складах для тривалого зберігання упакованого цукру не повинна бути нижче 12 °С.

Транспортні засоби для перевезень цукру повинні відповідати санітарним вимогам. При перевезеннях цукру не допускається зволоження, ушкодження, забруднення тари. Застосовування тари-устаткування для внутрішньоміських перевезень цукру, упакованого в споживчу тару, дозволяє удосконалювати транспортування, збереження і реалізацію його в торгівлі. Однак паперові пакети з цукром не захищені від механічних ушкоджень і забруднень у шарах, що прилягають до стінок тари-устаткування. Щоб запобігти втратам цукру, потрібно удосконалити конструкцію самої тари-устаткування і технологію фасування цукру.

Управління якістю цукру під час реалізації вимагає чіткого дотримання встановлених вимог і правил зберігання, порушення яких веде до зниження якості цукру. В свою чергу зниження якості цукру веде не тільки до зменшення прибутку, але й завдає матеріальних збитків. Торговельне підприємство зацікавлене у закупівлі якісного цукру та збереженні цієї якості аж до реалізації безпосередньо кінцевому споживачеві.


Розділ 2. Товарознавча характеристика цукру, що виробляється в Житомирській області

2.1. Матеріали та методи дослідження

Сьогодні на ринку України з'являється багато різноманітної продукції з різними показниками споживчих властивостей, але далеко не всі вони задовольняють сучасні потреби споживача. І тут основним чинником виступають, поряд з кількісними, якісні характеристики продукції. Випускаючи продукцію з підвищеними показниками споживчих властивостей, виробництво задовольняє в більшій мірі певні потреби населення і цим стимулює інтерес виробників до виготовлення якісно нової продукції.

Для визначення показників якості цукор-піску, що виробляється різними підприємствами України в Житомирської області, нами були взяті зразки Корнинського цукрового заводу, Чуднівського цукрового заводу та цукрового заводу ім. Цюрупи (с.Андрушки). Для дослідження нами був обраний цукор-пісок в транспортній упаковці даних виробників.

Оцінку якості цукру-піску здійснювали протягом 2002-2005 років в лабораторіях кафедри товарознавства та експертизи продовольчих товарів Київського національного торговельно-економічного університету, на цукрового заводу ім. Цюрупи та в магазині ТД ”Дарниця” м. Києва.

Оцінку якості цукру-піску різних виробників здійснювали за органолептичними, фізико-хімічними показниками та показниками безпеки відповідно до ДСТУ 2316.

Приймання партії цукру-піску в магазині та відбір проб і підготовку їх до аналізу здійснювали за ДСТУ 32824.

Органолептичні показники якості визначали за такими показниками: зовнішній вигляд, смак і запах, сипучість, колір, чистоту розчину за ГОСТ 12576 сенсорним методом за розробленою нами 5-ти бальною системою оцінки. Шкала балової оцінки наведена в табл. 2.1.

Фізико-хімічні показники якості цукру-піску визначали наступними методами;

- масову часку цукрози - йодометричним методом за ДСТУ 3661;

- кольоровість - фотометричним методом за ДСТУ 2075;

- масову частку золи - методом спалювання в муфельній печі при температурі 400-4500С за ГОСТ 12574;

- масову частку редукуючих речовин - йодометричним методом– за ГОСТ 12575;

- масу нетто пакування - шляхом зважування за ГОСТ 26521.

Вміст токсичних елементів цукру-піску визначали фотометричним методом на цукровому заводі ім. Цюрупи за допомогою співробітників заводу: ртуті – за ГОСТ 26927, миш’яку - за ГОСТ 26930, міді – за ГОСТ 26931, свинцю – за ГОСТ 26932, кадмію – за ГОСТ26933, цинку – за ГОСТ 26934. Визначення пестицидів здійснюють згідно з СаНПиН 42-123-4540.

Мікробіологічні показники цукру визначали за ГОСТ 26968, СаНПиН 42123-49-40. Кількість мезофільних, аеробних і факультативно анаеробних мікроорганізмів визначали методом посіву в чашки Петрі в поживне середовище за ГОСТ 26983.

Визначення показників якості проводили у трьохкратній повторності. Отримані результати результати обробляли методом варіаційної статистики.


Таблиця 2.1

Шкала балової оцінки органолептичних показників якості

цукру-піску

Показники

Бали
5 4 3 2 1
Зовнішній вигляд Одноріднийкристалічний порошок Одноріднийкристалічний порошок Кристалічний порошок з порушеними гранями Кристалічний порошок з порушеними гранями Кристалічний порошок з порушеними гранями
Колір Білий Білий з жовтуватим відтінком Білий із значним жовтуватим відтінком Білий із сірувато-жовтуватим відтінком Сірувато-жовтий з бурим відтінком
Сипучість Сипучий Сипучий Сипучий, але має грудки, що, розпадаються при легкому на­давлюванні Сипучий, але має грудки, що розпадаються при значному надавлюванні Сипучий, але має тверді грудки
Смак і запах Солодкий, без сторонніх присмаку і запаху, як в сухому цукрі, так і в його водному розчині Солодкий, без сторонніх присмаку і запаху, як в сухому цукрі, так і в його водному розчині Солодкий, без сторонніх присмаку і запаху, в сухому цукрі, але з легким стороннім запахом в водному розчині Солодкий, з легким стороннім запахом як в сухому цукрі, так і в його водному розчині Солодкий, але з відчутним стороннім запахом як в сухомуцукрі, так і в його водному розчині
Чистота розчину Розчин цукру є прозо­рим, без осаду і інших домішок Розчин цукру має слабу опа­лесценціюбез нерозчинного осаду, механічних або інших сторонніх домішок Розчин цукру має слабу опа­лесценціюі незначний нерозчинний осад, без механічних або інших сторонніх домішок Розчин цукрузлегка мутний, має незначний нерозчинний осад та сторонні домішки Розчин цукрумутний, має значний нерозчинний осад та сторонні домішки

2.2. Якість цукру, що виробляється в Житомирській області

2.2.1. Органолептичні показники

При формуванні споживчих властивостей цукру-піску важливе місце займають органолептичні показники.

Перед початком проведення дослідів оцінюємо пакування та маркування за ДСТУ 2316.

Цукор-пісок різних виробників Житомирської області був упакований в мішки масою 50 кг. Відхилення від маси нетто транспортної тари усіх трьох виробників знаходиться в межах норми і не перевищує

0,25% до маси мішка.

Цукор-пісок Корнинського та Чуднівського цукрових заводів упакований в нові тканинні мішки за ГОСТ 8516, а цукор-пісок заводу ім. Цюрупи - в тканинні мішки з внутрішнім поліетиленовими вкладишами товщиною не більше 0,100 мм, розміром 109*59 см за ГОСТ 19360. Поліетиленовий вкладиш герметично запакований. Мішки всіх виробників нові, чисті, без надривів.

Маркування нанесено на ярлики, які пришиті до мішка в шов.

В маркуванні нанесені такі дані:

- назва і товарний знак підприємства – виробника, його адреса;

- назва продукції;

- позначення стандарту - ДСТУ 2316;

- маса нетто і брутто;

- категорія мішка;

- номер місця;

- маніпуляційний знак „Берегти від вологи”.

В маркуванні цукру-піску усіх трьох виробників відсутній знак відповідності. Згідно наказу Держспоживстандарту України цукор повинен пройти обов’язкову сертифікацію відповідно до системи УкрСЕПРО.

Оцінка якості цукру-піску різних виробників за органолептичними властивостями наведені в табл. 2.2.

Таблиця 2.2

Порівняльна характеристика цукру-піску різних виробників Житомирської області за органолептичними показниками

Показники Виробники
Корнинський цукровий завод Чуднівськийцукровий завод Цукровий заводім.Цюрупи
Зовнішній вигляд Кристалічний порошок Кристалічний порошок Кристалічний порошок
Колір Білий жовтуватим відтінком Білий Білий
Сипучість Мало сипучий, має грудки, що погано розпадаються при легкому надавлюванні Сипучий, має грудки, що розпадаються при легкому на­давлюванні Сипучий
Смак і запах Солодкий, з легким стороннім запахом в сухому цукрі і в його водному розчині Солодкий, без сторонніх присмаку і запаху, в сухому цукрі, має незначний сторонній запах в водному розчині Солодкий, без сторонніх присмаку і запаху в сухому цукрі і в його водному розчині
Чистота розчину Розчин цукру злегка мутний, має незначний нерозчинний осад цукрози та сторонні домішки Розчин цукру має слабу опа­лесценцію, без нерозчинного осаду, механічних та інших сторонніх домішок Розчин цукру є прозо­рим, без домішок і осаду

З даних таблиці видно, що цукор-пісок усіх трьох виробників є кристалічним порошком, білий колір має цукор-пісок виробництва Чуднівського та Цюрупинського заводів. Цукор-пісок виробництва Корнинського заводу має жовтий відтінок, що свідчить про недостатню його очистку в процесі виробництва.