Смекни!
smekni.com

Організація торгівлі та керування технологічними процесами (стр. 3 из 6)

- документообіг;

- рух товару.

3.2.1. Для створення екранної форми для друку документа Документообіг за рядком відомості, виконайте послідовно наступні дії:

- виділіть необхідний рядок в таблиці „Товарні запаси”;

- викличте контекстне меню і виберіть з нього підпункт „Друк документу”, затим підпункт „Документообіг”;

- шляхом низки стандартних дій знайдіть та оберіть необхідний шаблон документу;

- у вікні „Документообіг за строкою відомості” натисніть кнопку Почати;

- документ за вибраним шаблоном буде автоматично створений і переданий в MS Excel, фактично документ являє собою форму для друку історії формування даного товарного запасу.

3 .2.2. Для створення екранної форми для друку документа Рух товару за рядком відомості, виконайте послідовно наступні дії:

- виділіть необхідний рядок в таблиці „Товарні запаси”;

- викличте контекстне меню і виберіть з нього підпункт „Друк документу”, затим підпункт „Рух товару”;

- шляхом низки стандартних дій знайдіть та оберіть необхідний шаблон документу;

- у вікні „Рух товару за строкою відомості” натисніть кнопку Почати;

- документ за вибраним шаблоном буде автоматично створений і переданий в MS Excel.

3.3. Підготування та друк звіту в обліковому регістрі „Товарні запаси”.

Для створення екранної форми для друку звіту Товарні запаси, виконайте послідовно наступні дії:

- викличте контекстне меню і виберіть з нього підпункт „Друк звіту”;

- у вікні „Товарні запаси”, що відкрилося, виконайте настроювання параметрів друку: дату, на яку формується звіт, бажану одиницю виміру, в полі зі списком Включати в звіт можна обрати окремі розділи номенклатора або значення Весь номенклатор, в полі Шаблон звіту натисніть на кнопку ...;

- шляхом низки стандартних дій знайдіть та оберіть необхідний шаблон звіту;

- у вікні „Товарні запаси” натисніть кнопку Почати;

- документ за вибраним шаблоном буде автоматично створений і переданий в MS Excel.

2. Організація та управління діловими процесами у ПП «Молочний Ажур» на базі програми Парус-Підприємство 7.40

Діловий процес – система комплексу дій, що направлена на уніфікацію та організацію певного процесу на підприємстві та його діяльності в цілому (персонал, економічні та логістичні процеси і т.д.). На підприємстві всі ділові процеси повинні бути чітко організовані та контрольовані.

Наприклад, задля організації, роботи та контролю відділу кадрів, в базі даних создають Словник – Співробітники, в якому є перелік співробітників з повним інформаційним пакетом про кожного з них (див.додатки). До інформаційної картики на кожного з співробітників міститься чотири вкладки: Основні дані, Адреса, Додаткова та Історія.

Вкладка Основні дані – фото працівника, ПІБ, мнемокод, дата народження, стать, категорія працівника, його ідентифікаційний код, паспортні дані.

Вкладка Адреса – дані про поштову адресу та електроний зв'язок, поле Примітка.

Вкладка Додаткова – МВО, організація, найменування податкової інспекціїї, поле Примітка.

Вкладка Історія – поля Період по, Параметр та Значення.

Заповнення інформаційних карток на співробітників дає можливість упорядкування інформації відділу кадрів, організації та вдосконалення його роботи.

Крім ділових процесів, що пов’язані з менеджментом персоналу, існують ділові процеси, що пов’язані з взаємодією з постачальниками. Аналогічно створюється база даних на постачальників. Інформаційні карти на кожного з постачальників розташовані в Словнику Організації та МВО. Містять вкладки Реквізити, Адреса, Додатково.

Вкладка Реквізити – тип, основні, реквізити.

Вкладка Адреса – опис юридичної адреси постачальника.

Вкладка Додатково – додаткові відомості (керівник організації, вид діяльності), контакти, примітка, ознаки підприємства-постачальника.

Створення підрозділу Словника Організації та МВО на постачальників дає можливість регулювати та вдосконалити взаємозв’язок з постачальниками та полегшити процес заказу товарних позицій.

Ділові процеси на підприємстві також пов’язані з товарорухом товару (прихід, прийомка, переміщення і т.д). Після ділового процесу приймання товару відбувається його реєстрація та формування ціни. Після цього формуються накладні на отримання, рахунки на сплату, налогові документи і т.д. Кожний діловий процес на підприємстві супроводжується операціями у Парус 7.40, задля єфективної організації самого процесу, його вдосконалення та контролю. Алгоритм вводу в базу даних інформації для проведення деяких ділових процесів наведено нижче.

Викличте словник «Організації і МВО”.

Заповніть словник спочатку відомостями про нашу фірму. Для цього виконайте послідовно наступні дії:

- в панелі дерева каталогів (ліва частина вікна словника) активізуйте подвійним клацанням миші верх дерева словника – розділ Організації і МВО;

- клацніть правою кнопкою миші на розділі, виберіть з контекстного меню, що відкрилося, підпункт „Додати”;

- введіть назву нового підрозділу – «Наша фірма», відкрийте його подвійним клацанням миші;

- перейдіть в праву верхню панель словника «Організації і МВО» під назвою „Список організацій и матеріально-відповідальних осіб” одинарним клацанням лівої кнопки миші;

- викличте контекстне меню і виберіть з нього підпункт „Додати”;

- на екрані з'явиться форма „Контрагент: Додавання”;

- створіть нового контрагента – фірму «Добриня», мнемокод «Добриня»;

- реквізити фірми довільні;

- поля вкладок „Адреса” та „Додатково”, також як специфікацію банківських реквізитів у списку організацій і МВО, можна не заповнювати в учбовому прикладі бази даних (на реальному підприємстві – заповнення обов’язкове);

- натисніть кнопку Записати.

Аналогічно, створіть підрозділ «Постачальники» і контрагента – фірму - постачальника молочної продукції.

Реквізити фірми довільні, поля вкладок „Адреса” та „Додатково”, та специфікацію банківських реквізитів також можна не заповнювати в учбовому прикладі бази даних. Натисніть кнопку Записати.

Виберіть контрагента - постачальника у поле „Від кого” форми редагування прибуткового документа, натиснувши кнопку Обрати.

Знову викличте словник «Організації і МВО» із форми для реєстрації прибуткового документу за допомогою кнопки ... в полі „Кому”.

Заповніть словник відомостями про матеріально-відповідальних осіб нашої фірми. Для цього виконайте послідовно наступні дії:

- відкрийте підрозділ «Наша фірма» подвійним клацанням миші;

- перейдіть в праву верхню панель словника «Організації і МВО» під назвою „Список організацій и матеріально-відповідальних осіб” одинарним клацанням лівої кнопки миші;

- викличте контекстне меню і виберіть з нього підпункт „Додати”;

- на екрані з'явиться форма „Контрагент: Додавання”;

- перемкніть елемент управління селектор (перемикач), що визначає тип контрагенту (організація чи МВО), у положення „МВО”;

- введіть, на ваш вибір, або в поле Мнемокод унікальний ПІБ нашої МВО, або в поля Прізвище, Ім’я та По-батькові відповідні дані про МВО, з яких автоматично сформується унікальний мнемокод. Поля Мнемо код та Прізвище жовтого кольору, тобто обов’язкові для заповнення інформацією, але від вас потрібно заповнення тільки одного з них, бо інше заповниться автоматично на основі першого введеного.

В МВО нашої фірми ПІБ Кротинова Ксенія Анатоліївна, посада –директор (посада обирається вами з словнику „Загальні поняття”). Табельний номер і ідентифікаційний номер – довільні. Поля вкладок „Адреса” та „Додатково” можна не заповнювати в учбовому прикладі бази даних. Натисніть кнопку Записати.

Також можна заповнити та відредагувати меню План рахунків (див на малюнку нижче).

3. Організація та управління товарними потоками у ПП «Молочний ажур» на базі програми Парус-Підприємство 7.40

Організація матеріальних потоків та управління на підприємстві невід’ємно пов’язані між собою та образують систему. Потребує певної організації: забезпечення ритмічного виконання поставок, вибору оптимальної системи транспортування матеріалів та ін. В процесі організації доягається обєднання елементарних потоків та створюються умови для ефективного функціонування виробничої логістичної системи. Управління матеріальними потоками забезпечує постійний контроль за ходом виконання виробничих заказів та оказує необхідний вплив на логістичну систему для того, щоб утримувати її параметри у визначених рамках для досягення поставлених перед підприємством цілей.

Здійснення надходження товарів.

Розділ „Прихід товару” призначений для виписування прибуткових документів під час надходження товарів від зовнішніх постачальників.

3.1. Створіть в розділі «Прихід товару» потрібні для подальшої роботи підрозділи:

- відкрийте пункт меню «Документи»- підпункт «Прихід товару»;

- створіть в основному розділі потрібні для подальшої роботи підрозділи.

3.2. Створіть в необхідному підрозділі запис про надходження товару.

Для цього відкрийте підрозділ, перейдіть в основну таблицю, викличте контекстне меню і виберіть пункт „Додавання”– підпункт „Додати за зразком”. Ви тим самим обираєте варіант реєстрації прибуткового документа з використанням зразка - шаблона. В словнику „Зразки приходу товару”, що відкрився, виберіть «Прихід товару від постачальників (ПДВ 20 %)».

Натисніть кнопку Обрати.


В «Парус - Торговля и склад 7.40» інформація про надходження товарів реєструється і змінюється за допомогою форми редагування. Форма редагування прибуткового документа складається з чотирьох вкладок: "Основні", "Специфікації", "Суми", "Відмітки". Форма для реєстрації прибуткового документа по своїй структурі схожа на форми реєстрації більшості документів в «Парус – Торговля и Склад 7.40».