Смекни!
smekni.com

Організація торгівлі та керування технологічними процесами (стр. 4 из 6)

На вкладці «Основні»необхідно заповнити реквізити контрагентів «Від кого » і «Кому». Для цього необхідно викликати словник «Організації і МВО» (можна з форми редагування прибуткового документа, можна з пункту меню «Словники»).

В результаті, на вкладці „Основні” форми редагування прибуткового документа в журналі «Прихід товару» заповнені необхідні реквізити (вид документу, номер документу, дата, контрагенти). Поле Підсумок сірого кольору, не заповнюється користувачем, а буде заповнено автоматично на основі даних специфікації.

Після введення необхідних даних вкладки „Основні” потрібно перейти на вкладку „Специфікації” та заповнити її списком товарів, що надійшли від постачальника в вашу фірму. Специфікація – це, фактично, таблиця, один запис (рядок) якої містить наступну інформацію про товар, що надійшов: найменування, ціна, кількість, сума, а також інформацію про товар із словнику «Номенклатор товарів та послуг»: код ТМЦ, базова ОВ.

Для введення кожного рядка специфікації призначено окреме діалогове вікно „Специфікація: Додавання”.

Для викликання цього вікна у вкладці „Специфікації” форми редагування прибуткового документа скористуйтесь пунктом „Додати”контекстного меню, або кнопкою Додати панелі інструментів, або клавішею INS (Insert – вставити), потім додайте із словника «Номенклатор товарів та послуг» створені вами товари за допомогою кнопки .... При додаванні вказуйте закупівельну ціну і кількість товарів.

Групове введення найменувань товарів можливе, якщо виділяти товари за допомогою клавіші Space (Пропуск). Але при цьому у вікні специфікацій все одно потрібно буде редагувати кожен рядок для введення закупівельної ціни та кількості кожного товару, тому що їхнє масове введення не передбачено.

Редагування – пункт контекстного меню „Виправити”, або кнопка Виправити панелі інструментів, або клавіша F8 (виправити).

Також введення рядка специфікації можливе за допомогою використання вже існуючого рядка, а саме необхідно виділити існуючий рядок та використати пункт „Розмножити” контекстного меню, або кнопкою Розмножитипанелі інструментів, або клавішею F2 (копіювати).

Вкладку „Суми” документу можна не заповнювати, тому що її інформація сформується автоматично на основі інформації вкладки „Специфікації”. Заповнення вкладки „Позначки” не обов’язково. На цій вкладці можна ввести будь-які примітки та також зі словнику „Загальні поняття” можна ввести „Особливі позначки” для документу. Після введення специфікацій можна зберегти прибутковий документ, натиснувши на кнопку Записати.

Результат введення усіх даних в формі прибуткового документа – заповнений рядок документу в журналі „Прихід товару” та відповідні рядку специфікації документу в нижній частині журналу.

Після роздрібного продажу товарних позицій магазину ПП «Молочний ажур» потрібно відредагувати Журнал обліку товарних запасів, де вказати кількість товару в залишку на кінець робочого дня.

4. Формування цінової політики

Одним з найбільшістотнихнапрямківмаркетингового аналізуєцінова політика підприємства. Ціни забезпечують підприємству запланований прибуток, конкурентоспроможність продукції, попит на неї. У будь-яких умовах не можна встановлювати ціни без серйозного аналізу можливих наслідків кожного з варіантів установлюваної ціни.

Під політикою розуміютьзагальніпринципи, яких підприємстводотримуєтьсяв сфері встановлення цін на свої товари. Стратегія ціноутворення - це набір методів , за допомогою яких ціпринципиможна реалізувати напрактиці.Одинз варіантів цінової політики - підтримування цінтрохинижчерівняконкурентів, щоб забезпечитирістпродажів у порівнянні іззагальнимтемпом розширення ринку.

Цінова політика полягає в тому, що підприємство встановлює ціни натакомурівній так змінює їх залежно від ситуації наринку, щоб забезпечити досягнення короткострокових і довгострокових цілей.

Методи розрахунків ціндоситьрізноманітні. Існують витратні, економічні й ринкові методи ціноутворення. Нарозглянутімпідприємстві"Молочний ажур" використовуєтьсявитратний метод ціноутворення "витратиплюс". Привитратномуметодіціноутворення як відправноїкрапкиухвалюютьфактичні витрати навиробництвой реалізацію товарів.

Недолікцього методу втому, щовеличинупитомих витрат на одиницю продукції, яка повинна бутиосновоюціни, неможливовизначитидо того, як ціна буде встановлена.

Політика ціноутворенняПП"Молочний ажур"полягаєв наступному: робиться наголос на дешевину продукції фабрики в порівнянні з товарамивиробництвазахідних країн. У той же час, поряд з дешевиною, приділяється велике значення якості й підвищенню споживчих властивостей пропонованих продтоварів. Розширення асортиментів пропонованого товару, тим самим більше задоволенняпотребипокупців. Система ціноутворення на продукцію підприємства організована по методу повногооблікувитрат + рентабельність підприємства. Відсоток рентабельності встановлюється в межах 10-30%, залежно від попиту накожнийконкретнийвидпродукції.

Для внесення цін у журнал „Ціни реалізації” зробіть наступні дії:

- виділіть номенклатурну позицію у переліку товарів та послуг журналу „Ціни реалізації”;

- перейдіть у нижню частину журналу – власне Ціни реалізації;

- викличте контекстне меню, оберіть у ньому підпункт Додати;

- у формі „Ціна реалізації: Додавання” в полі Прихід номенклатури товарів за допомогою кнопки ... викличте журнал „Прихід товарів”;

- виберіть необхідну номенклатурну позицію (товар) в верхній частині журналу „Прихід товарів” і одночасно (з урахуванням дати закупки) ціну приходу (закупівельну) в нижній частині цього журналу, натисніть кнопку Обрати;

- вкажіть в полі Відпускна ціна необхідну відпускну (оптову) ціну;

- в полі Тариф викличте вікно Тариф: Додавання (підпункт контекстного меню Додати), внесіть найменування тарифу – Основний, мнемокод – 1, натисніть на кнопку Записати, потім на кнопку Обрати словнику „Тарифи”;

- збережіть ціну реалізації – натисніть на кнопку Записати вікна Ціна реалізації: Додавання.






4. Формування прайс-листів в розділі «Ціни реалізації».

Дані про ціни реалізації зберігаються в обліковому журналі «Ціни реалізації». Також ці записи можна побачити в однойменній вкладці «Ціни реалізації» словника «Номенклатор товарів та послуг». Записи про ціни реалізації були створені нами в процесі роботи, при формуванні вихідних рахунків на сплату товарів для покупців. Тепер, на підставі цих записів, можна створити звіт по обліковому регістру «Ціни реалізації», який фактично є прайс-листом реалізації за оптовими цінами.

Для створення екранної форми для друку звіту Ціни реалізації, виконайте послідовно наступні дії:

- відкрийте пункт меню «Облік» - підпункт «Ціни реалізації», при необхідності відкрийте потрібний підрозділ і виділіть за допомогою клавіші Пропуск (Space) потрібні позиції;

- викличте контекстне меню і виберіть з нього підпункт „Друк звіту”;

- у вікні „Прайс-лист”, що відкрилося, виконайте настроювання параметрів друку: дату, на яку формується прайс-лист, бажану одиницю виміру, тариф, в полі зі списком Включати в звіт можна обрати значення Весь номенклатор, Поточний розділ або Обрані розділи, в полі Шаблон звіту натисніть на кнопку ... ;

- шляхом низки стандартних дій знайдіть та оберіть необхідний шаблон звіту;

- у вікні „Прайс-лист” натисніть кнопку Почати;

- документ за вибраним шаблоном буде автоматично створений і переданий в MS Excel.

3.3. Історія цін. Усі закупівельні ціни на товари повинні бути хронологічно занесеними в історію зміни цін, бо саме вони є основою для формування цін реалізації (оптових, дрібнооптових, роздрібних), для списання, переоцінки, та інше. Хронологія необхідна, тому що ціни змінюються в часі, а при обліку, зв’язаному з партією товарів (найчастіше застосовується в торгівлі на сьогодні), саме дата закупівлі та ціна закупівлі є основними характеристиками партії. Тобто, як завскладом, так і бухгалтер-матеріаліст повинні відштовхуватися від дати та ціни закупівлі, коли підводять підсумки торгівельної діяльності, здійснюють облік придбаних та проданих товарів.

Історія цін в базі даних системи Парус зберігається в словнику „Номенклатор товарів та послуг”, у відповідній для кожної номенклатурної позиції таблиці, доступ до якої можливий через вкладку „Історія цін” у нижній частині вікна номенклатора. Автоматично в цю таблицю заноситься дата створення товару. Також у цій частині вікна є подібна таблиця, доступна у вкладці „Ціни реалізації”. Ії дані також відображуються в окремому регістрі, доступному через пункт меню „Облік” – підпункт „Ціни реалізації”. Ціни реалізації можуть бути створені в процесі виписки вихідних рахунків на сплату.