Смекни!
smekni.com

Аналіз та способи підвищення конкурентоспроможності товарів на внутрішньому та зовнішньому ринках (стр. 17 из 25)

Збільшилась частка обсягу власної продукції у товарообороті за аналізований період на 4,2%, що становить 3,5 тис. грн. Зменшився рівень валових витрат у 2003 році до 2001 року на 19,6%, за рахунок зменшення фонду оплати праці, та відносної економії витрат. Валовий товарооборот ресторану „Тернопіль" зменшився на 12,5% на протязі аналізованого періоду, що вказує на зниження торгово-виробничої діяльності в цілому. Тому потрібно вжити ряд заходів, щодо стимулювання росту реалізації продукції та економічного використання ресурсів ресторану „Тернопіль” для підвищення конкурентоспро­можності підприємства.

З таблиці видно, що в ресторані „Тернопіль" відбувається зменшення обсягу виробництва продукції, тобто спостерігається тенденція спаду споживчого попиту. За 2001-2003 роки видно, що, як і в загальному, так і по групах страв, знизився рівень реалізації продукції. Особливо, слід, звернути увагу на зменшення реалізації порівняно з планом солодких страв та кондитерських виробів на 29,9 тис. гривень, гарячих закусок - на 54,6 тис. грн., фірмових страв - на 45,0 тис. грн.

З метою виявлення причин такого зниження попиту, мною було проведене опитування споживачів на протязі одного тижня. Після дослідження всі дані згруповані у додатку 6.

В результаті опитування виявлено, що особливим попитом користуються холодні страви та закуски, другі страви, їх середній бал відповідно становить 4,85 та 4,63. Низький рівень оцінки споживачами якості та оформлення солодких страв - 3,8, фірмових страв - 4,0, перших страв - 4,26, гарячих закусок - 4,2. Це низькі показники для ресторану вищої націночної категорії. Проведене мною опитування споживачів підтверджує невисокий рівень якості страв і ще раз пояснює спад обсягу реалізації продукції власного виробництва. Отже, виявлений при опитуванні низький рівень якості та оформлення страв ресторані „Тернопіль" має великий вплив на його конкурентоспроможність.

Для вивчення платоспроможного попиту у ресторані „Тернопіль" я провела анкетування. Відповіло на анкету 50 чоловік на протязі семи днів, після часу отримана інформація була згрупована і оформлена в додаток 7.


Таблиця 2.

Об'єднані дані опитаних споживачів

Дані про опитаних споживачів Вік, % Стать, Освіта, % Рівень доходу, % Мешканці, % Категорія
До 30 30 - 50 Після 50 Чол.. жінки вища с/с спец. середня 100-200 гр. 200-300 гр 300 і біл. Терн. обл. Іногородні іноземці підприєм робітник службовец
Ваш вік 50 45 5
Ваша стать 70 30
Ваша освіта 60 35 5
Середньомісячнийдохід на 1члена сім'ї 50 35 15
Жителемякого ра­йону ви являєтесь 60 20 15
До якоїкатегорії професій Ви належите 40 10 25

За даними опитування можна зробити висновок про те, що 30% опитаних відвідали ресторан задля відпочинку, 50% з приводу святкових подій. Відвідування ресторану „Тернопіль" 1-2 рази на тиждень і рідше 85% опитаних говорить про відсутність постійних клієнтів. 60% опитаних вважають рекламу ресторану примітивною; 60% опитаних відвідують ресторан у вечірній час.

2.2.5 Дослідження регіонального ринку продукції та послуг громадського харчуванні

Ефективність діяльності ресторану „Тернопіль" певною мірою визнача­ється станом та кон'юнктурою ринків, на яких працює або з якими взаємодіє підприємство. Це обумовлює необхідність розгляду узагальнюючих характе­ристик ринку (сфери діяльності) ресторану „Тернопіль" з точки зору їх впливу на господарську діяльність підприємства. Загальна характеристика ринку продукції та послуг громадського харчування ґрунтується на певних ознаках: географічних, Демографічних, соціально-економічних, національних, культурних, особистісних, поведінкових. При цьому перші п'ять ознак можна віднести до об'єктивних, а дві останні до суб'єктивних.

Географічні ознаки виділяють не лише для визначення територіального аспекту ринку (весь регіон чи певна частка його), але й для прийняття більш кваліфікованого рішення щодо попиту на певну продукцію та послуги. Тут враховуються відмінності між містом і сільською місцевістю. Інакше кажучи, за умови, що всі останні умови однакові, споживач віддасть перевагу будь-якому конкретному товару саме тому, що проживає у цій місцевості. Так, аналізуючи ринок продукції та послуг Тернопільської області можна сказати, що споживач надає перевагу стравам з м'яса, картоплі, молочнокислих про­дуктів. Дуже мало споживається страв з морепродуктів та ін.

Демографічні ознаки - вік, стать, склад сім'ї, її побут - в розподілі покупців на певні групи використовують досить широко. Побут сім'ї на Тернопільщині має тенденцію до приготування та споживання їжі у домашніх умовах, тому підприємствам харчування в області потрібно докладати максимум професіоналізму, щоб збільшити кількість своїх споживачів.

Соціально-економічні ознаки, як правило, не виділялись раніше, а включались в демографічні, культурні та інші ознаки. Однак, виділення таких критеріїв, як рівень доходу, належність до певного класу, професія в одну групу дає змогу звернути на них особливу увагу при дослідженні ринку.



Рис. 2.10. Характеристика регіонального ринку діяльності ресторану „Тернопіль”


Культурні ознаки - рівень освіти, духовний розвиток, прихильність до певної релігії тощо. Є товари і послуги, рівень та інтенсивність споживання яких безпосередньо залежить від культури споживача. Деякі товари споживаються всіма людьми, але фактор культури впливає на вибір ними асортименту. Відомо, що населення Тернопільщини має значну прихильність до святкування релігійних обрядів, що характеризується дотриманням релігійних постів та звичайно впливає на коливання попиту на продукцію та послуги підприємств громадського харчування. Ці святкування відбуваються у колі родини, багато сімей виїжджають до сільської місцевості, що призводить до зменшення кількості потенційних клієнтів ресторанів, барів та кафе у місті Тернополі.

Особисті характеристики потенційних споживачів як ознака сегментації ринку, очевидно, мають вирішальне значення тоді, коли він перенасичений продукцією і виробник змушений підстроюватися під спосіб життя свого споживача. Наприклад, частота споживання продукції та послуг громадського харчування може бути регулярною І спеціальною. Сегментація ринку згідно з цією ознакою дає можливість ресторану визначити тенденції у зміні покупок залежно від часу протягом дня (сніданок, обід, вечеря), тижня (робочі та вихідні дні), року (святкові дні, канікули) і, спираючись на ці дані, бувати свою маркетингову стратегію.

Маркетинг на сучасному етапі розвитку суспільства вийшов на перші позиції і є основним напрямком діяльності ресторану. З одного боку маркетинг - це всебічне вивчення ринку, попиту, смаків і потреб, орієнтація на них виробництва, адресність продукції, що виробляється. З іншого, це активний вплив на ринок і існуючий попит, на формування потреб і споживчих переваг.

Якщо говорити про ринок громадського харчування на Тернопіллі, то можна зробити висновок, що більшість підприємств несуть збитки, велика кількість їх припинила свою діяльність, великі підприємства не витримують конкурентну боротьбу і т.і. Майже усі фактори макросередовища мають негативний вплив на діяльність підприємств громадського харчування області.

За територіальними характеристиками розміщення ресторану „Тернопіль" має позитивний вплив на діяльність підприємства. Цьому сприяє велика кількість установ, банків, закладів, підприємств, пам'яток культури, паркових зон та ін., розташованих поруч. Серед факторів, що негативно впливають на відвідування ресторану є середній рівень попиту на продукцію та послуги, що має тенденцію спаду.

Аналізуючи дані таблиці по структурі товарообороту, видно, що:

- товарооборот по м'ясу та птиці за аналізований період зріс на 2, грн. (порівняно з 2001 роком і найбільшим він був у 2003 році — тис. грн.);

- товарооборот у 2003 році до 2001 року зріс по таких масло тваринне на 1,8 тис. грн.; олія -1,1 тне. грі.; грн.; сир і бринза - 1,3; цукор - 2,4 як. грн.; кава - 0,6 тне, гри.

Це свідчить про те, що використання цих груп товарів збільшення обсягу продукції власного виробництва у складі товарооборотуресторану.

- знизився товарооборот по купованих товарах у зв'язку із зменшенням обсягу реалізації таких груп товарів, як горілка та горілчані вироби - на 5,2 тис. грн.; вина - 2,3 тис. грн, коньяк - 3,3 тис. грн., шампанське - 1,0 тис. грн.; тютюнові вироби - 0,7 тис. грн.;

- знизився товарооборот по використанню ковбасних виробів - на 1,8 тис. грн.; риби та морепродуктів - на 2,9 тис. грн.; молока та молочних продуктів - на 0,2 тис. грн.; борошна - на 9,1 тис. грн.; овочів - на 4,0 тис. грн.; плодів та ягід - на 2,7 тис. грн.