Смекни!
smekni.com

Аналіз та способи підвищення конкурентоспроможності товарів на внутрішньому та зовнішньому ринках (стр. 18 из 25)

Ці дані будуть нами використані і враховані при удосконаленні виробничої системи ресторану „Тернопіль", при розробці меню, фірмових страв та ін. Значний вплив на товарооборот ресторану має сезонність. Прослідкувати цей процес можна за даними таблиці 2.21.

Виходячи з цих даних можна графічно показати вплив сезонності на товарооборот ресторану „Тернопіль" (рис. 2.10).

Таблиця 2.21.

Зміна товарообороту ресторану „Тернопіль" у динаміці

Роки ТЛО всього тис. грн. За 1 квартал тис. грн. За 2 квартал тис. грн. За 3 квартал тис. грн. За 4 квартал тис. грн.
2001 269,2 72,6 63,7 55,2 77,7
2002 260,5 70,0 62,6 54,6 73,3
2003 222,7 60,9 51,8 44,5 65,5

Рис. 2.10. Вплив сезонності на товарооборот

Отже, з даного графіка та таблиці 2.21. видно, що товарооборот ресторану „Тернопіль" має тенденцію до зниження у літній період, що пов'язано з сезо­ном відпусток, канікул у вищих учбових закладах та ін.

2.2.6 Виявлення платоспроможного попиту на продукцію та послуги ресторану „Тернопіль" та оцінка їж якості

В умовах ринку найбільш складним фактором діяльності підприємства ресторанного бізнесу є зміни споживчого попиту на продукцію та послуги, Тому керівництво ресторану при вирішенні питань збуту, повинно використовувати наукові розробки з цих питань, та сучасні методи виявлення платоспроможного попиту.

Попит - це форма виявлення тієї частини економічних потреб членів суспільства, яка забезпечена грошовими коштами.

Реалізований попит - це задоволений попит на продукцію та послуги громадського харчування на підприємствах.

Незадоволений попит включає ту частину пред'явленого населенням попиту, яка не була реалізована. Попит, що формується — це можливий попит населення на нові страви, продукцію і послуги. Одним з основних методів вивчення незадоволеного попиту та попиту, що формується є опитування споживачів, яке проводилось з метою подальшої обробки цих даних та використання їх у стратегічному плануванні діяльності ресторану та підвищення його конкурентоспроможності. При дослідженні враховуються економічні, соціальні, демографічні фактори впливу на попит.

Економічні фактори впливу: грошові доходи населення; ціни на споживчі товари; рівень розвитку матеріального виробництва; система розподілу суспільної праці.

Соціальні фактори впливу на соціальна та професійна структура контингенту споживачів; національні та побутові особливості; традиції, рівень культури.

Демографічні фактори: чисельність і співвідношення між віковими група­ми населення; розмір сім'ї; зайнятість населення; співвідношення між міським і сільським населенням; лізингові процеси.

Аналіз обсягу продукції в ресторані „Тернопіль" показав, що найпривабливішим вважають якість та оформлення страв. Середній бал якості страв становить 4,3, що говорить про недостатню увагу, яка приділяється цьому фактору на підприємстві, 80% опитаних вважають рівень цін у ресторані „Тернопіль" помірними.

2.2.7 Аналіз конкурентного середовища ресторану „Тернопіль"

В умовах ринкової економіки конкуренція є формою економічної боротьби між окремими суб'єктами ринку за кращі умови задоволення свого попиту, кращі умови та результати господарювання. Галузева конкуренція передбачає суперництво окремих підприємств-продавців товарів та послуг у задоволенні потреб споживачів, в обсягах реалізації товарів та послуг, в частках обслуговування ринку та відповідно масі одержаного прибутку.

На споживчому ринку підприємства громадського харчування конкурують між собою, а об'єктом конкурентної боротьби є споживач та його купівельні фонди, частка обслуговування товарного чи регіонального ринку.

Основними методами конкурентної боротьби між підприємствами споживчого ринку є цінова та нецінова конкуренція. При ціновій конкуренції основним засобом суперництва є зниження цін на власну продукцію порівняно з цінами конкурентів. Але цей процес викликає аналогічні дії інших конкурентів, що не призводить до зміни позиції ресторану на ринку, а лише зменшує прибутковість галузі в цілому. При неціновій конкуренції більш вигідне становище на ринку завойовується завдяки якісним характеристикам діяльності ресторану, його особливому іміджеві, додатковими умовами обслуговування тощо. Сучасний стан конкуренції на споживчому ринку України характеризується переважним розвитком цінової конкуренції між окремими підприємствами громадського харчування. Причиною цього є вкрай низький рівень доходів населення, невибагливість до рівня обслуговування та сервісу, зубожіння більшості верств населення. Проте на окремих сегментах ринку, при реалізації продукції та послуг, що орієнтовані на споживача з середнім та високим рівнем доходів, все більше (а іноді визначальне) значення в боротьбі за споживача мають інструменти нецінової конкуренції. Індикатором конкуренції виступає сила, з якою підприємство бореться за більш сильну позицію на ринку. Ця боротьба проявляється в прагненні ресторану завоювати ширше коло споживачів, отримати конкурентну перевагу, яка дозволить збільшити обсяг реалізації продукції та послуг, масу чи норму отриманого прибутку. Конкурентоспроможність ресторану „Тернопіль" - це рівень його можливості задоволення конкретних потреб порівняно з аналогічними підприємствами, які представлені на даному ринку.

На даному ринку є ряд підприємств громадського харчування, які створюють аналогічну однорідну продукцію та надають аналогічні послуги, розміщені в радіусі трьох кілометрів, що дає змогу вважати їх конкурентами. Це ресторан „Україна", ресторан „Європа", ресторан „Поділля", кафе „Зустріч". Сила конкурентної боротьби залежить не тільки від кількості конкуруючих суб'єктів господарювання. Згідно досліджень англійського вченого М. Портера, який спеціалізується на питаннях конкуренції, стан конкурентної боротьби визначає взаємодія п'яти сил конкуренції (рис. 2.11.).

Рис. 2.11. Модель п'яти сил конкуренції відповідно досліджень М. Портера

2.2.8 Визначення місця ресторану „Тернопіль" на ринку товарів та послуг громадського харчування

Для визначення місця ресторану „Тернопіль" на ринку Товарів та послуг я провів порівняльний аналіз основних показників діяльності його конкурентів і, встановивши частку товарообороту в загальній ємності ринку кожного з підприємств-конкурентів, розробив діаграму.

При дослідженні виявлений спад виробництва в загальному на ринку продукції та послуг на 3,2%. За даними діаграм можна зробити висновок, що частка товарообороту ресторану „Тернопіль" на ринку зменшилась на 2,8%, що підтверджує спад виробництва продукції у ресторані. Підтримує свою частку на ринку ресторан „Поділля". Найефективніше працює на даний момент спостереження ресторан „Європа" та кафе „Зустріч", доля товарообороту яких відповідно зросла на 0,5% та 0,7%.

Отже, явним лідером на ринку є ресторан „Європа". Друге місце займає ресторан „Тернопіль". Для конкретнішого визначення місця ресторану „Тернопіль" і його продукції по відношенню до можливостей ринку я провела аналіз по матриці, розробленій Бостонською консультативною групою. Цей аналіз

Рис. 2,12. Частка товарообороту підприємств–конкурентів на ринку за 2003 рік

1 - ресторан „Тернопіль" — 28,6%; 2 - Ресторан „Європа” – 47,4% 3 ресторан „Поділля" - 8,8%; 4 - ресторан „Україна" - 6,0%; 5 - кафе „Зустріч" - 9,2%

дає можливість порівняти частку ресторану „Тернопіль" на ринку товарів та послуг з темпами росту його виробничої діяльності

Рис. 2.13. Частка товарообороту підприємств-конкурентів нариту за 2002рік

1 - ресторан „Тернопіль" -31,4%; 2 - ресторан „Європа" - 46,9%; 3 - ресторан „Поділля" - 8,7%; 4 - ресторан „Україна" - 6,5%; 5 - кафе „Зустріч" - 8,5%

Рис. 2.14. Матриця „Доля ринку-темпи зросту"

За матрицею „доля ринку-темпи зросту", ресторан „Тернопіль" займає позицію „Дійні корови", тому що на даний період часу він має високу до ринку і темпи зросту його не високі. Отже, ресторану „Тернопіль" потрібно проводитипроводити стратегію зросту. Позицію „Зірки" займає ресторан основі високої долі ринку та високих темпів росту. Тому на даному етапі вважається головним конкурентом ресторану „Тернопіль”. Інші конкуренти займають такі позиції на ринку: ресторан „Поділля" - „собаки”, ресторан „Україна” - „собаки"; кафе „Зустріч" - „дійні корови".

Для визначення конкурентного місця ресторану „Тернопіль” на ринку продукції та послуг я провів дослідження також по матриці „Привабливі - конкурентоспроможність”.


В

5

Кафе „Зустріч”

С

1

Ресторан „Європа”

3

Ресторан „Поділля”

Середня