Смекни!
smekni.com

Реографічні показники церебрального кровообігу у підлітків: залежність від статі, віку та соматотипу (стр. 5 из 6)

1. У дівчаток значення більшості амплітудних РЕГ-показників найменші у наймолодшій групі (12 років), а у період від 13 до 15 років вони змінюються дуже обмежено. У хлопчиків більшість амплітудних показників РЕГ має максимальні значення у період з 13 до 14 років, а потім зменшується і з 15 до 16 років практично не змінюється. Однонаправленої вікової динаміки змін часових показників і відношення часових й амплітудних показників РЕГ у дівчаток і у хлопчиків не спостерігається. Встановлено у більшості випадків мінімальні значення цих показників у 12-річних дівчаток та максимальні значення у 13-річних хлопчиків.

2. При порівнянні величини амплітудних і часових показників РЕГ у дівчаток встановлені відмінності їх величини в залежності від особливостей соматотипу. Найбільш часто максимальні значення досліджуваних показників встановлені у дівчаток-мезоморфів. У хлопчиків різних соматотипів достовірних розбіжностей показників РЕГ не встановлено.

3. У хлопчиків значення амплітудних показників РЕГ, в основному, нижчі, а часових, навпаки – вищі, ніж у відповідних за віком і соматотипом груп дівчаток. Відношення часових й амплітудних показників РЕГ не мають таких виражених однонаправлених статевих розбіжностей як за віком, так і, особливо, за соматотипом.

4. У дівчаток між більшістю амплітудних ічасових показників РЕГ і антропометричними та соматотипологічними показниками (за винятком: товщини шкірно-жирових складок, ендоморфного і ектоморфного компонентів соматотипу, а також жирової маси тіла, де встановлені достовірні зворотні слабкі і середньої сили (r від -0,21 до -0,54) зв’язки) переважають достовірні прямі слабкі (r від 0,20 до 0,29) кореляційні зв’язки. У хлопчиків між більшістю амплітудних показників РЕГ і антропометричними та соматотипологічними показниками переважають достовірні зворотні середньої сили (r від -0,31 до -0,55) кореляційні зв’язки; а між часовими показниками реоенцефалограми і більшістю антропометричних та соматотипологічних показників достовірних кореляційних зв’язків не встановлено.

5. У дівчаток між більшістю відношень амплітудних до часових показників РЕГ і антропометричними та соматотипологічними показниками достовірних кореляційних зв’язків не встановлено; лише з товщиною шкірно-жирових складок та ендоморфним компонентом соматотипу і жировою масою тіла встановлені множинні достовірні зворотні слабкі і середньої сили (r від -0,21 до -0,58) кореляційні зв’язки. У хлопчиків між відношеннями амплітудних до часових показників РЕГ і антропометричними та соматотипологічними показниками, у більшості випадків, встановлені достовірні зворотні слабкі і середньої сили кореляційні зв’язки (r від -0,20 до -0,48).

6. У підлітків різної статі серед РЕГ показників лише модель базового імпедансу, тривалості фази швидкого кровонаповнення та показник тонусу артерій розподілу у дівчаток має точність опису ознаки більше ніж 50 %.

СПИСОК ПРАЦЬ, ОПУБЛІКОВАНИХ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Василенко Д.А., Богачук О.П., Брухнова Л.С.Кореляційні зв’язки показників реоенцефалограми з тотальними та парціальними розмірами тіла у практично здорових міських хлопчиків і дівчаток Поділля //Вісник морфології.- 2006.- Т.12, №2.- С. 306-312.

2. Богачук О.П. Кореляційні зв’язки показників церебрального кровообігу з розвитком жирової тканини та соматотипологічними показниками у міських підлітків Поділля //Biomedical and Biosocial Anthropology.- 2006.- №7.- С.126-130.

3. Богачук О.П., Шевченко В.М. Борейко Т.І. Особливості показників реоенцефалограми у міських підлітків Поділля в залежності від віку та статі //Вісник морфології.- 2007.- Т.13, №1.- С.142-146.

4. Богачук О.П., Шевченко В.М. Зміни параметрів реоенцефалограми у міських підлітків Подільського регіону України в залежності від особливостей соматотипу //Biomedical and Biosocial Anthropology.- 2007.- №8.- С.45-50.

5. Деклараційний патент на корисну модель №19801 Україна. МПК (2006) А61В 10/00. Спосіб визначення нормативних показників реоенцефалограми у підлітків різної статі в залежності від особливостей будови тіла / Богачук О.В., Гунас І.В., Дмітрієв М.О. Заявлено 19.10.2006; Опубл. 15.12.2006 //Бюл.№12

6. Особливості антропометричних і соматотипологічних показників у міських здорових осіб чоловічої та жіночої статі підліткового й юнацького віку /Сарафинюк Л.А., Прокопенко С.В., Клімас Л.А., Сарафинюк П.В., Кириченко І.М., Белік Н.В., Гудзевич Л.С., Арашина О.П., Антонець Т.І., Власенко М.В., Борейко Т.І., Якубовська Є.Ф., Ясько В.В., Чайка Г.В., Поліщук І.В., Беляєв Е.В., Камінська Н.А., Безрукова Н.Ю., Василик В.С., Лукіна Н.Ю., Зорич Д.Б., Хмель Л.Л., Шапаренко Є.Г., Богачук О.П. //Вісник морфології.- 2004.- Т.10, №1.- С.52-53.

7. Статеві особливості показників тетраполярної реокардіографії, реоенцефалографії та реовазографія у здорових міських підлітків Подільського регіону /Кириченко I.M., Серебреннікова О.А., Хмель Л.Л., Богачук О.П. //Вісник Вінницького державного медичного університету.- 2006.- Т.10, №2.- С. 375-376.


Анотація

Богачук О.П. Реографічні показники церебрального кровообігу у підлітків: залежність від статі, віку та соматотипу. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук за спеціальністю 14.03.03 – нормальна фізіологія. Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова МОЗ України, Вінниця, 2008.

Дисертація присвячена вивченню особливостей показників церебральної гемодинаміки у практично здорових міських підлітків Подільського регіону в залежності від віку, статі та соматотипу.

Автором вперше вивчені вікова динаміка, статеві та соматотипологічні особливості реоенцефалографічних показників церебрального кровопостачання у практично здорових міських хлопчиків і дівчаток. Вперше встановлені особливості зв’язків реоенцефалографічних показників церебральної гемодинаміки у практично здорових міських підлітків Поділля різної статі з антропометричними та соматотипологічними характеристиками організму та виявлена статева та вікова специфіка більшості кореляційних зв’язків. Вперше розроблені моделі гемодинамічних показників у дівчаток в залежності від особливостей будови тіла.

Ключові слова: підлітки, реоенцефалографія, статевий диморфізм, соматотип.

Аннотация

Богачук О.П. Реографические показатели церебрального кровообращения у подростков: зависимость от пола, возраста и соматотипа - Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата медицинских наук по специальности 14.03.03 – нормальная физиология.- Винницкий национальный медицинский университет им. Н.И.Пирогова МОЗ Украины, Винница, 2008.

Диссертация посвящена изучению особенностей показателей церебральной гемодинамики, полученных методом реоэнцефалографии, в зависимости от пола, возраста и соматотипологических характеристик организма у практически здоровых городских подростков проживающих на территории Подольского региона Украины.

На базе научно-исследовательского центра Винницкого национального медицинского университета им. Н.И. Пирогова нами было проведено исследование 211 практически здоровых городских подростка (108 девочек от 12 до 15 лет и 103 мальчика от 13 до 16 лет). Им была проведена реоэнцефалография по стандартной методике, проведена антропометрия за Бунаком, изучены соматотип за схемой Хит-Картера и компонентный состав массы тела за Матейко и Сири. Статистическая обработка полученных результатов проведена в стандартном пакете «STATISTICA 5.5.» с использованием параметрических и непараметрических методов оценки полученных результатов.

Установлено, что у девочек значение большинства амплитудных реоэнцефалографичных показателей минимальны в 12-летнем возрасте, а в период от 13 до 15 лет они меняются очень ограничено. У мальчиков большинство амплитудных показателей реоэнцефалографии имеет максимальные значения в период с 13 до 14 лет, а затем уменьшаются и с 15 до 16 лет практически не меняются. Установлены в большинстве случаев минимальные значения этих показателей в 12-летних девочек и максимальные значения у 13-летних мальчиков. При сравнении величины амплитудных и временных показателей РЭГ у девочек установлены отличия их величины в зависимости от особенностей соматотипа. Наиболее часто максимальные значения изучаемых показателей установлены у девочек-мезоморфов. У мальчиков разных соматотипов достоверных различий показателей РЭГ не установлено.

Показано, что у мальчиков значение амплитудных показателей РЭГ в основном ниже, а временных, наоборот – выше, чем у соответствующих по возрасту и соматотипу групп девочек. Соотношения временных и амплитудных показателей РЭГ не имеют таких выраженных однонаправленных половых различий как по возрасту, так и, особенно, по соматотипу.

У девочек между большинством амплитудных и временных показателей РЭГ и антропометрическими и соматотипологическими показателями (за исключением: толщины кожно-жировых складок, эндоморфного и эктоморфного компонентов соматотипа, а также жировой массы тела, где установлены достоверные обратные слабые и средней силы (r от -0,21 до -0,54) связи) преобладают достоверные прямые слабые (r от 0,20 до 0,29) корреляционные связи. У мальчиков между большинствуом амплитудных показателей РЭГ и антропометрическими и соматотипологическими показателями преобладают достоверно обратные средней силы (r от -0,31 до -0,55) корреляционные связи, а между временными показателями реоэнцефалограммы и большинством антропометрических и соматотипологических показателей достоверных корреляционных связей не установлено.

У девочек между большинством соотношений амплитудных к временным показателям РЭГ и антропометрическими и соматотипологическими показателями достоверных корреляционных связей не установлено; лишь с толщиной кожно-жировых складок и эндоморфным компонентом соматотипа и жировой массой тела установлены множественные достоверные обратные слабые и средней силы (r от -0,21 до -0,58) корреляционные связи. У мальчиков между соотношениями амплитудных к временным показателям РЭГ и антропометрическими и соматотипологическими показателями, в большинстве случаев, установлены достоверные обратные слабые и средней силы корреляционные связи (r от -0,20 до -0, 48).