Смекни!
smekni.com

Внутрішній аудит організації (стр. 4 из 5)

Внутрішній аудит — це аудит, який здійснюється співробітниками суб'єкта господарювання. З погляду менеджменту, під внутрішнім аудитом розуміють перевірку рахунків підприємства та його діяльності невеликою групою бухгалтерів, що обіймають найвищі посади на підприємстві, для того, щоб впевнитись, що звітність підприємства дає повну картину стану справ, що вони йдуть чесно, відповідно до існуючих стандартів.

Внутрішній аудит може розглядатися як невід'ємна частина загальної системи фінансового контролю. За сто років свого розвитку характер внутрішнього аудиту змінювався.

З погляду на еволюцію виділяють підтверджувальний аудит, сис-темоорієнтований аудит та аудит, який базується на ризику.

1 етап. На початку свого розвитку (початок — 40-ті рр. XX ст., ера перших концесій) роль аудиту виходила із завдань фінансового управління та забезпечення захисту активів і мала тотальний (суцільний) характер на детальному рівні. Підсистема внутрішнього фінансового (частково й адміністративного) контролю з'явилась у централізованій унітарній структурі управління і в дивізіональній структурі. Основу такого аудиту складало підтвердження відповідності виконаних операцій, записів на рахунках тощо прийнятим правилам та положенням. Такий аудит отримав назву підтверджувального аудит.

2етап (40-70-ті рр. XX ст.). Друга світова війна надала могутній політичний імпульс інтернаціоналізації світового ринку робочої сили та загострення боротьби за світові ринки. В цей час формуються перші ознаки глобалізації бізнесу в цілому, що впливає на зміни організацій них структур управління корпораціями. Невипадково, що саме у 1941 р. у США було засновано Інститут внутрішніх аудиторів (ІВА).

3 ускладненням контролю акцент в аудиті був зміщений. Підтвердження виконання циклів певних внутрішньо-системних контрольних процедур. Прорив могутніх корпорацій США, Європи і Японії до мультинаціонального бізнесу, процес диверсифікації капіталу і виробництва обумовили появу складних корпоративних структур (конгломератів,

концернів) і призвели до реорганізації мультидивізіональних структур. У межах таких структур управління транснаціональними корпораціями (ТНК) як конгломерат при розподілі функцій стратегічного планування між різними рівнями управління ТНК передбачається фінансовий моніторинг (аналіз) і контроль. Проте дочірні компанії мають право відмовитись від пропозиції головної холдингової компанії. Директиви і вказівки головної холдингової компанії обмежують планування стратегії бізнесу дочірніх компаній. Формуються передумови до виникнення глобальних організаційних структур. В аудиті, як у зовнішньому, так і у внутрішньому, почав здійснюватись системоорієнтований підхід.

З етап (70-90-ті рр. XX ст.). Зміни контрольного середовища в умовах подальшого ускладнення міжнародного бізнесу та початку глобалізації не тільки зумовили необхідність і значущість внутрішнього аудиту, а й актуалізували вирішення низки питань, пов'язаних із формуванням його концепції, з його організацією та методичним забезпеченням. Увага аудиторів стала концентруватися не тільки на тому, як функціонують системи контролю й обробки інформації, але й наскільки вони ефективні для досягнення мети та які можуть бути зроблені удосконалення. ІВА у 1978 р. приймає до застосування серію «Стандарти професійної практики внутрішнього аудиту».

Для повнішого забезпечення належного виконання функцій аудиту потрібно відповідним чином організувати апарат внутрішнього аудиту та запровадити наукову організацію праці аудиторів.

Провідне місце у структурі організації внутрішнього аудиту належить раціональній побудові його апарату та оптимальному застосуванню його організаційних форм. Залежно від адміністративного порядкування розрізняють три основні типи побудови структури апарату внутрішнього аудиту: лінійно-просту, лінійно-штабну та комбіновану (табл. .1).

Залежно від розподілу праці співробітників сфери контролю і відповідно до побудови служби внутрішнього аудиту розрізняють централізовану і децентралізовану її форму.

При централізованій формі організації внутрішнього аудиту аудитори знаходяться у штаті бухгалтерії і підпорядковуються головному бухгалтерові в адміністративному і методологічному відношенні.

При децентралізованій — аудитори виділені у самостійний структурний підрозділ.

Таблиця 7.1 Типи структур апарату внутрішнього аудиту

Тип структури Характеристика служби внутрішнього аудиту
Лінійне адміністративне підпорядкування Працівники служби внутрішнього аудиту прямо (безпосередньо) підпорядковуються керівнику підприємства
Лінійно-штабне підпорядкування Служба внутрішнього аудиту поділяється на сектори, а керівник служби дає розпорядження керівникам секторів. Такий підхід виправданий лише на великих підприємствах зі складною організаційною структурою
Комбінована структура Передбачає передачу окремим службам управління частини прав і функціональних обов'язків внутрішніх аудиторів

Загальне керівництво службою внутрішнього аудиту здійснює начальник, який безпосередньо підпорядковується керівнику підприємства.

Останнім часом у багатьох підприємствах та організаціях роль внутрішнього аудиту була поширена шляхом включення до неї оцінки якості інформації, яка генерується управлінською інформаційною системою і яка складає основу для прийняття рішень, а також оцінки корисності застосованої методики аналізу інформації.

Події останніх років, серед яких банкрутство багатьох підприємств-гігантів, підвищення ризикованості діяльності підприємств, висувають нові завдання перед внутрішніми аудиторами, вимагають нових регламентів їх діяльності. Тому члени Комітету зі стандартів внутрішнього аудиту ЇВ А запропонували внести зміни до стандартів.

8. Досвід діяльності служби внутрішнього аудиту в країнах з ринковою економікою

Внутрішні аудитори у країнах з розвиненою ринковою економікою працюють як у державному, так і у приватному секторах. Вони;здійснюють незалежне експертне оцінювання управлінських функцій фірми чи компанії. Вони надають своїй головній фірмі, яка здійснює управління, результати аналізу, оцінювання, рекомендації, поради й інформацію про діяльність підприємства, яке вони перевіряють. В основному, внутрішній аудит розглядає бухгалтерську інформацію та її достовірність. Завдання внутрішнього аудиту — допомогти відповідним працівникам фірми чи компанії виконувати свої обов'язки максимально кваліфіковано й ефективно.

Внутрішні аудитори звітують перед вищим керівництвом власного підприємства. За внутрішній аудит відповідає сама фірма або один із її відділів, тобто контрольний орган всередині фірми. Керівник такого контрольного органу (або внутрішній аудитор) підпорядкований керівництву підприємства. Внутрішній контрольний орган здійснює аудиторські перевірки на самому підприємстві або в його підрозділах.

Будучи на повному утриманні підприємства, цей контрольний орган (чи сам внутрішній аудитор) повинен довести необхідність свого існування. Для цього він покликаний сприяти підвищенню ефективності роботи підприємства, забезпеченню рентабельності й зміцненню його фінансового стану.

Мета внутрішнього аудиту — удосконалення організації й управління виробництвом, виявлення і мобілізація резервів його зростання.

Внутрішній аудит здійснюється на попередній стадії виконання комерційної, технологічної або фінансової угоди (операції), у процесі її проходження і після завершення. Він дає експертну науково обґрунтовану оцінку господарським операціям і процесам.

Внутрішній аудит аналізує ситуацію ризику і застерігає від банкрутства, використовує ноу-хау для збільшення прибутку й ефективності нової технології, вживає заходів, що сприяють фінансовій діяльності підприємства.

Для аудиту адміністрації індивідуальних компаній наймають внутрішньогосподарських аудиторів. У США, наприклад, група внутрішньогосподарських аудиторів на окремих великих фірмах може включати сотні і більше осіб, які звітують перед президентом чи аудиторським комітетом Ради директорів.

Внутрішні аудитори — службовці тієї самої компанії (фірми, корпорації, концерну тощо), діяльність якої вони перевіряють, але керівники служби внутрішнього аудиту, як правило, входять до її керівних органів.

В наш час функції внутрішніх аудиторів виходять за межі перевірки бухгалтерської звітності структурних підрозділів своєї компанії. Внутрішні аудитори все частіше приймають участь у вирішенні питань управління, економічної та фінансової політики компанії. Вони мають досить високий рівень кваліфікації. За статусом вони мають відповідні широкі повноваження. До кола обов'язків внутрішніх аудиторів, крім традиційного аудиту фінансової звітності, частіше за все входять:

операційний аудит — діяльність, яка подібна до консультування структурних підрозділів компанії з питань управління, менеджменту;

аудит на відповідність — перевірка відповідності діяльності власних підрозділів правилам, що встановлені адміністрацією своєї компанії, а також, у разі необхідності — вищими органами влади або законодавчими нормами (наприклад, це може бути перевірка та оцінка укладених договорів з погляду дотримання юридичних вимог, мінімізація ризиків, оптимізація оподаткування тощо). Чисельність внутрішніх аудиторів в окремих країнах дуже велика.

Наприклад, у Швеції налічується 2200 «затверджених» аудиторів (еквівалент — сертифікованих) та 2300 уповноважених (еквівалент — аудитори, що мають відповідний рівень підготовки, але не мають сертифікату); в країні приблизно 300 000 юридичних осіб, що підлягають обов'язковому аудиту при населенні у 8,8 млн осіб. Крім того, є приблизно 10 тис. помічників аудиторів та приблизно 2500 внутрішніх аудиторів (з урахуванням суспільного сектору). Тобто, частка внутрішніх аудиторів у Швеції складає 15 % загальної чисельності аудиторів.