Смекни!
smekni.com

Внутрішній аудит організації (стр. 5 из 5)

Перша професійна організація внутрішніх аудиторів була заснована у США у 1941 р. та отримала назву Інститут внутрішніх аудиторів (, скорочено — ПА) , якийприйняв девіз: прогрес через партнерство. Внутрішні аудитори у США працюють як у державному, так і в приватному секторах економіки. Свою діяльність ПА будує на базі:

а)загальних професійних знань внутрішніх аудиторів;

б)програми безперервного професійного розвитку;

в)економічного кодексу;

г)професійних норм;

д)програми сертифікації.

На початку 70-х рр. інститут переніс свій міжнародний центр до штату Флорида.

Створення такої організації внутрішніх аудиторів було обумовлено необхідністю об'єднати їх розрізнені зусилля по захисту своїх інтересів, а також для подальшого розвитку професійної майстерності, підвищення ефективності діяльності. Інститут координує і регулює діяльність внутрішніх аудиторів, забезпечує загальноосвітню діяльність і розробляє норми та стандарти даної професійної практики. Він постійно розширяє свої функції і служби внутрішніх аудиторів.

Інститут визнаний авторитетом у професійному світі внутрішніх аудиторів. Він налічує десятки тисяч членів, які працюють у більш ніж ста країнах. Крім відділень інституту у США, існують національні інститути такого ж профілю в Австралії, Великобританії та Північному Уельсі, КНР, Індії, Ізраїлі, Новій Зеландії, Південній Африці, Японії.

Прикладом організації внутрішнього аудиту є американська транснаціональна корпорація «Істмен Кодак» — всесвітньо відомий лідер з продажу товарів та надання послуг високої якості. В цій фірмі внутрішній аудит здійснюється більше сімдесяти років, відповідальність за нього покладена на загальний відділ аудиту, що знаходиться у Рочестері (штат Нью-Йорк).

Керівництво «Істмен Кодак» вважає аудит важливим елементом процесу управлінського контролю. Аудит здійснюють співробітники загального і локального відділів аудиту, які вирішують такі завдання: вивчення системи контролю за активами; перевірка відповідності встановленого контролю політиці компанії; оцінка виконання урядових програм; проведення спеціальних розслідувань та надання виробничих звітів, виявлення економії коштів на проведення аудиту. Успіх аудиторської перевірки вимірюється наявністю рекомендацій з вирішення наявних та майбутніх проблем, а показниками її якості є повнота аудиту, витрати на його проведення та ефективність.


Висновок

Таким чином внутрішній аудит - організована на економічному суб'єкті в інтересах його власників і регламентована його внутрішніми документами система контролю над дотриманням установленого порядку ведення бухгалтерського обліку й надійності функціонування системи внутрішнього контролю.

Вивчаючи світовий досвід розвитку аудиту, передусім необхідно орієнтуватися на внутрішній аудит і організовувати його на підприємствах за кращими світовими зразками. Внутрішній аудит вирішує наступні завдання:

визначає систему контролю за активами, зобов'язаннями і власним капіталом підприємства;

перевіряє відповідність цієї системи політиці підприємства;

виконує експертну науково обґрунтовану оцінку фінансово-господарських операцій;

аналізує ситуації ризику.

Обов'язковість аудиту визначається об'єктивними потребами реалізації концепції підзвітності. Якісний об'єктивний аудит підвищує ефективність і прибутковість інвестицій, сприяє захисту інтересів бізнесу і держави.


Література

1. Богомолов А.М. Внутренний аудит. – М.: Экзамен, 2000. – 192с.

2. Бутинець Ф.Ф. Аудит: Підручник для студентів спеціальності «Облік і аудит» вищих навчальних закладів. – 3-тє вид., доп. І перероб. – Житомир: ПП «Рута», 2006. – 512 с.

3. Савченко В.Я. Аудит: Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2005. – 322 с.

4. Понікаров В.Д., Сєрікова Т.М. Аудит: Навчальний посібник. – Х.: ВД «ІНЖЕК», 2006.

5. Давидов Г.М. Аудит: теорія і практика: Монографія. – Кіровоград: ТОВ «Імекс-ЛТД». 2006. – С.324.

6. Пантелєєв В.П. Аудит. – Навч. пос. – К.: «Видавничий дім «Професіонал», 2008. – 400с.

7. Дорош Н. І. Актуальні проблеми розвитку аудиторського контролю в Україні// Світ бухгалтерського обліку. — 1997. — № 5. — с 38-42.

8. Дорош Н. І. Аудит: Методологія і організація / Н.І. Дорош. — К.: Знання, КОО, 2001

9. Чернелевський Л.М.Беренда Н.І.Аудит:теорія і практика:Навчальний посібник. — К.: «Хай-Тек Прес»,2008.—560с.