Смекни!
smekni.com

Розповсюдження та діагностика фантомної вагітності у сук в умовах приватної клініки (стр. 4 из 10)

Використання безпечного способу корекції гормональних розладів, яким є гомеопатична терапія, розширює можливості надання допомоги тваринам, не завдаючи шкоди їх організму. Але іноді лікувальний ефект від гомеопатичних препаратів є надто м’яким і не може забезпечити достатнього лікувального ефекту.

Найпоширенішим на даний час є застосування препаратів - інгібіторів пролактину таких як Бромкриптин, Парлодел, Галостоп, Каберголін, Метроголін. Ці препарати є досить ефективними, оскільки вони добре і досить швидко впливають на лактопоез. Але і мають ряд суттєвих недоліків оскільки спричиняють деякі побічні ефекти. Інгібітори пролактину (у меншій мірі галастоп) мають блювотну дію, що нерідко є причиною дострокового припинення курсу лікування. Для профілактики побічних ефектів введення препарату починають з низької дози, поступово збільшують її до терапевтичної, змішують препарат з кормом або призначають метоклопрамід (церукал). Бромокриптин можна придбати в звичайній людській аптеці; він задається в дозі 0.01-0.05 мг/кг, доки повністю не припиняється синтез молока, але має тенденцію викликати розлади шлунку. Каберголін (Cabergoline) має менше побічних ефектів, але є більш дорогим і його важче знайти. Всі ці препарати можуть викликати аборт, якщо сука виявиться фактично вагітною, тому важливо переконатися, що виявлені симптоми помилкової вагітності дійсно відносяться до цього стану [16].

При всіх вищевказаних методах як допоміжна терапія рекомендується втирання камфорної олії у шкіру молочної залози, що благоприємно впливає на шкіру і орган в цілому, та підкріплює дію препарату. До того ж він є не дорогим.

У псевдолактуючих собак молоко застоюється в молочній залозі, подразнює її тканини, що сприяє виникненню маститу. У них підвищується внутрішньо тканинний тиск, порушуються циркуляція крові, лімфи і живлення тканин молочної залози, посилюється проникливість кровоносних судин, відбувається випіт білків - глобулінів і фібриногену, а також формених елементів крові, і як наслідок, виникає запальна інфільтрація, що визначає форму маститу.

Найчастіше у собак діагностували мастит каудальних долей залози. Це пояснюється тим, що пахові і черевні пакети молочних залоз у сук найбільш розвинені і секретують більшу кількість молока.

З усього комплексу причин, що викликають мастит, на найбільшу увагу заслуговує мікробний чинник. Нині відомі більше 100 видів збудників, виділених з секрету молочної залози тварин і людини, хворих маститом.

Найбільшу чутливість мікрофлори виявили до енроксилу (91,3 %), гентаміцину (75,9 %), стрептоміцину (73,8 %), найменшу - до пеніциліну (42,1 %) [23].

Усунення причин виникнення маститу рідко веде до одужання тварини. Тому разом з етіотропною необхідно застосовувати патогенетичну терапію, найбільш поширеним методом якої є новокаїнова блокада. Є розроблений спосіб лікування собак при маститі. Тварину фіксують лежачи (горизонтальному або вертикальному), місце ін'єкції обробляють відповідно до загальноприйнятих в хірургії правил асептики і антисептики. Голку завтовшки 0,5 - 0,8 мм і завдовжки 40 - 60 мм вводять між 3-м і 4-м поперековими хребцями ближче до краю 3-го хребця на відстані 15 - 40 мм від середньої лінії тулуба тварини під кутом до медіанної площини 25 - 35°. Після проколу шкіри її вводять углиб на 20 -30 мм, потім кут нахилу збільшують до 40 - 50° і просувають її до упору в тіло хребця. Потім голку відтягують на 2 - 3 мм назад, переконуються, що вона знаходиться поза посудиною, приєднують шприц і вводять розчин новокаїну.

При ураженні лівого або правого пакетів молочної залози розчин новокаїну ін'єктують описаним вище способом з відповідного боку тварини.

Діапазони величин, що характеризують точку проколу голки і техніку її введення, вибрані з урахуванням анатомічних особливостей різних порід собак. Конкретні значення вказаних параметрів визначено з урахуванням маси тіла, розмірів, віку і породи тварини.

Встановлено, що для собак з масою тіла до 20 кг оптимальним було введення 0,5 - 1,0% -ого розчину новокаїну в дозі 0,25 - 0,5 мл/кг, вище 20 кг - 0,5 - 1,0 мл/кг маси тіла.

Для посилення терапевтичного ефекту новокаїн можна вводити у поєднанні з антибіотиком, що активний по відношенню до конкретного збудника.

Оскільки ін'єкція проводиться далеко від осередків ураження виключається небезпека поширення інфекції при гострих, гнійних запальних інфекціях. Паралюмбальная блокада із застосуванням 2% -ого розчину новокаїну показана при лікуванні собак з гострою і підгострою формами маститу, а також при операціях на каудальних долях молочної залози. Після проведення блокади впродовж декількох діб відмічають зменшення секреції молока. Кращі результати отримують при поєднанні блокади з симптоматичним лікуванням. У разі потреби новокаїнову блокаду проводять повторно через 3-4 діб.

Як показала клінічна практика, при проведенні провідникової новокаїнової блокади пропонованим способом досягається стійкий терапевтичний ефект [24].

Одним з фізіотерапевтичних методів є віброакустична терапія із застосуванням апарату "Вітафон". Лікувальна дія апарату обумовлена механічними коливаннями на тканині хворого, при якому відбувається виборче збудження механорецепторів шкіри і вегетативних нервів, а також судин і гладких м'язів. Також він має здатність посилювати кровотік і лімфотік, що дозволяє зняти набряк і збільшити швидкість регенеративного процесу [23].

Профілактика. На даному етапі розвитку ветеринарної медицини, ефективні методи профілактики, які б давали добрий ефект при збереженні репродуктивної функції, відсутні. Більшість лікарів, для профілактики фантомної вагітності, рекомендують надавати самкам можливість повноцінно виконувати відтворну функцію (народжувати потомство). Якщо ж використовувати самку для розмноження у плани господаря не входить, то у такому випадку, деякі спеціалісти, рекомендують проводити оваріогістеректомію (стерилізацію самки). Але саме під час перебігу фантомної вагітності проводити операцію не рекомендується, оскільки видалення жовтих тіл разом з яєчниками не знизить рівеня пролактину в крові і фактично цей стан не припиниться. Найкраще в цьому випадку дочекатися закінчення фантомної вагітності, а вже тоді проводити стерилізацію. Проте не всі спеціалісти підтримують цю думку, оскільки для нормального функціонування організму необхідна підтримка статевих гормонів, а декомпенсація гормонального фону наднирниками не забезпечує потрібного рівня [11].

2.8 Висновки з огляду літератури

З отриманої інформації можна зробити висновок, що фантомна вагітність, є досить поширеною проблемою у ветеринарній практиці. Виникає вона в основному після тічки, в результаті якої, з будь яких причин, не відбулося запліднення. Основним проявом є налиття молочних залоз, зміна поведінкової моделі, характерної для вагітності і початок лактації, при відсутності плодів у матці. Стан виникає приблизно через 1,5 місяці після завершення тічки, і завершується, як правило, самостійно, через 2-3 тижні. Основною небезпекою даного стану є його ускладнення у формі розвитку маститів, а лікування направлене на попередження данних ускладнень. Для данної цілі використовується багато різних методів лікування направлених на зменшення лактопоезу, починаючи з механічних методів (утягування молочних пакетів), до використання гомеопатичних препаратів. Найбільш поширеним методом лікування псевдовагітності є застосування препаратів антагоністів пролактину, таких як Бромкриптин, Галостоп. Для профілактики фантомної вагітності, лікарі ветеринарної медицини рекомендують регулярно надавати можливість самкам народжувати потомство, а якщо для репродукції тварину використовувати не планується, то більшість спеціалістів рекомендують стерилізацію.

3. Власні дослідження

3.1 Мета та завдання

Метою виконання роботи було: вивчення актуальності проблеми фантомної вагітності сук у практичній ветеринарній медицині, визначення розповсюдження даного стану серед сук у зоні обслуговування ветеринарної клініки «Пес+Кіт», вивчення найбільш ефективних методів діагностики фантомної вагітності у сук і розробка ефективного методу лікування сук з фантомною вагітностю.

Завдання роботи

1. Зробити літературний огляд з проблеми питання.

2. Дати характеристику місця проходження практики (приватна клініка ветеринарної медицини «Пес+Кіт»).

3. Визначити поширення фантомної вагітності у сук.

4. Розробити ефективний метод діагностики та лікування сук з фантомною вагітністю.

3.2 Матеріали і методи досліджень

Матеріалом для досліджень які проводилися при виконанні дипломної роботи, були суки у стані фантомної вагітності, які перебували на лікуванні у клініці під час проходження практики. По даній патології було прийнято 8 самок з клінічними ознаками фантомної вагітності. При цьому з загальної кількості було виділено 5 самок, як дослідну групу, і 3 як контрольну групу.

Самки що поступали на лікування у клініку, досліджувалися загально клінічними та спеціальними методами.

Діагностика фантомної вагітності здійснювалася в основному методом спостереження за поведінкою тварини, загального огляду (відмічаються симптоми характерні для фантомної вагітності), пальпація - для визначення стану молочних залоз, матки, об’єму черева та його чутливості. Аускультація для визначення стану серця та дихальної системи.

У випадках коли фантомна вагітність виникала після проведення в’язки, для виключення справжньої вагітності та уточнення діагнозу користувалися методом УЗ діагностики. При справжній вагітності візуалізуються значно збільшені роги матки у яких наявні плоди, розмір яких залежить від строку вагітності. У стані фантомної вагітності на ехограммі можна спостерігати матку яка дійсно схожа на вагітну (потовщена стінка, збільшені роги матки, посилений кровообіг) за виключенням відсутності в просвіті плодів і накопичення невеликої кількості рідини без навколоплідних оболонок.