Смекни!
smekni.com

Розповсюдження та діагностика фантомної вагітності у сук в умовах приватної клініки (стр. 8 из 10)

Группа №2 (контрольна) налічувала 3 суки.

1. Боксер, 3 роки, 31 кг. Призначене лікування: Бромкриптин перші 3 діб по ¼ таблетки, потім по ½ таблетки, 1 раз на день з їжею, до зникнення симптомів, змащування шкіри молочних залоз камфорною олією, відібрати іграшки, при проявах блювоти Метаклопрамід у дозі 2мл, п/ш.

На 2-у добу з’являються перші ознаки зменшення секреції молока. Інші клінічні ознаки без змін. На 3-4-й діб лікування секреція молока поступово знижується, молочні залози втрачають свою набряк. 5-й день: з’явилася нудота і позиви до блювоти. виділення молока незначне, молочні залози дещо зменшилися. Поведінка не змінюється. 6-8-й день: виділення молока дуже незначне краплю виділити важко, молочні пакети поступово зменшуються в об’ємі. 9-10-й день: виділення молока не спостерігається, молочні залози поступово повертаються до нормального стану. На 11 день спостерігаються зміни у поведінці, собака стала більше рухатися, охоче йде на прогулянку. 12 доба: тварина проявляє свою звичайну поведінку. Клінічно здорова.

2. Ротвейлер, 2.5 роки, 48 кг. Призначене лікування: Бромкриптин перші 3 діб по 1/3 таблетки, потім по 2/3 таблетки, 1 раз на добу з їжею, до зникнення симптомів, змащування шкіри молочних залоз камфорною олією, відібрати іграшки, при проявах блювоти Метаклопрамід у дозі 2мл, п/ш.

Перші ознаки зниження виділення молока проявляються на 3-й день. 4-5-й діб: секрецію молока поступово знижується. Молочні залози починають втрачати свою набряк. 6-9 діб: секреція молока незначна, молочні пакети поступово зменшують свої об’єми. Змін у поведінці не відбувається. 10-12 діб: виділення молока не спостерігається, молочні залози повертаються до свого звичайного стану, але поведінкові зміни відсутні. На 13-14-у добу спостерігаються перші зміни поведінки, тварина покидає гніздо, підвищується рухливість. 15-й день: тварина клінічно здорова, остання дача препарату.

3. Французький бульдог, 3.5 роки, 4.5 кг. Призначене лікування: Бромкриптин перші 4 діб по 1/8 таблетки, потім по 1/4 таблетки, 1 раз на добу з їжею, до зникнення симптомів, змащування шкіри молочних залоз камфорною олією. Відібрати іграшки. При проявах блювоти Метаклопрамід (Церукал) у дозі 0.4мл, п/ш.

На 2-у добу лікування спостерігається помірне зниження секреції молока, інші клінічні прояви без змін. 3-4 діб: поступове зниження виділення молока, молочні залози починають втрачати набряк. Прояви нудоти, проведено дві ін’єкції Церукалу. 5-7 діб лікування молоко майже не виділяється, розміри молочних залоз поступово зменшуються. 8-9 діб: виділення молока не спостерігається, молочні залози поступово повертаються до свого нормального стану. Апетит тварини покращився, вона стала більш активною, повертається до нормального життя. 10-а доба лікування: тварина клінічно здорова. Остання дача препарату.

Помітне зменшення секреції молока при застосуванні як Бромкриптину так і Налоксону спостерігається на 2-3-й день лікування і далі відбувається поступове його згасання до повного припинення. Контроль за виділенням молока виконували контрольним «здоюванням», спочатку молоко може виділяться навіть при легкому натисканні, в подальшому зі зменшенням секреції молока виділити краплину молока стає складніше.

При застосуванні обох лікувальних методів молочні залози починають змінюватися починаючи з 3-4-ї доби. Вони поступово втрачають свою набряк що свідчить про гальмування інтенсивності кровотоку в них і зменшення секреторної функції. Але аналізуючи розвиток даного показника протягом всього періоду лікування в обох групах, то виявляється що при лікуванні Налоксоном, регресія розмірів молочних залоз проходить швидше.

Останніми проявляються поведінкові зміни. Це відбувається на 8-14-й день лікування при застосуванні Бромкриптину, і на 7-10-й день при застосуванні методу на основі Налоксону. Проявляється даний показник втратою поведінки характерної для вагітних самок. Тварини стають більш активними, менше проявляють ознаки немотивованої агресії, покидають місце де будували гніздо для потомства і взагалі повертаються до нормального для них ритму життя.

Тривалість лікування при застосуванні методу на основі Бромкриптину складає 10-15 діб, що залежить від індивідуальних властивостей конкретного організму і його сприйнятливості до препарату,а при застосуванні Налоксону загальна тривалість лікування становить 9-12 діб, що є значно меншим ніж при застосуванні Бромкриптину.

Основним недоліком лікування препаратом «Бромкриптин», є наявність побічних ефектів, в основному блювоти. Це примушує застосовувати додаткові препарати для ліквідації даних симптомів. Протягом використання лікувального методу на основі Налоксону побічних ефектів не спостерігалося.

Також при застосуванні Бромкриптину для ефективного лікування необхідно регулювати дозування препарату, збільшуючи чи зменшуючи дозу при слабкому прояві терапевтичного ефекту, або сильному прояві побічних дій. При лікуванні Налоксоном при правильному розрахунку використовується одна доза на весь період, тільки у окремих випадках дозу регулювали при недостатній дії препарату, що може бути пов'язано з індивідуальною сприйнятливістю організму до препарату.

Таблиця №5

Терапевтичної ефективності методів лікування по двом групам.

Група

Показник

Група №2 (контроль) Група №1 (дослід)
Тривалість терміну перших проявів зменшення секреції молока і повне припинення лактопоезу, діб 2-3 /8-10 2-3 /7-9
Тривалість терміну почату регресії розвитку молочних залоз і повне повернення до початкових параметрів, діб 3-5 / 8-14 3-5/ 8-11
Термін проявів поведінкових змін, діб 8-14 7-10
Тривалість лікування, діб 10-15 9-12
Побічні ефекти Блювання на перших етапах лікування, в середньому на 2-5 день. відсутні

При порівнянні даних отриманих у ході досліджень можна зробити висновок що запропонований метод є більш ефективним по цілому ряду показників основними з яких є: загальна тривалість лікування і наявність побічних ефектів.

3.3.7 Визначення економічної ефективності лікувальних заходів

При визначенні економічної ефективності ми порівнюємо кількість грошових витрат що пішли на лікувальні заходи. Для цього нам необхідно визначити такі показники: вартість одиниці лікувального препарату, кількість препарату яка піде на лікування тварини з середньою вагою, з урахуванням середньої тривалості лікування конкретним методом, вартість загальної кількості препарату яка пішла на лікування, вартість додаткових препаратів що застосовувалися при лікуванні.

Спочатку визначимо вартість лікування методом на основі препарату «Бромкриптин»:

Середня ціна даного препарату складає 68 грн., в упаковці 30 таблеток, з цього маємо що ціна однієї таблетки 68 : 30 = 2.26 грн.

Якщо за середню вагу суки взяти 30 кг. то згідно з застосовуваним дозуванням препарату і схемою лікування, застосовується в перші 3 діб ¼ (0.75) таблетки на день, а далі ½ (0.5) таблетки на день. Виходячи з середньої продовжуваності лікування цим препаратом 13 діб, виходить що для такої тварини застосовується: (0.75 * 3) + (0.5 * 10) = 2.25 + 5 = 7.25 таб. за весь період лікування.

Також визначаємо вартість додаткових препаратів. У даному випадку це Метаклопромід. Середня ціна даного препарату 19.50 грн. вартість однієї ампули 19.50 : 10 = 1.95 грн. Даний препарат використовується на початкових етапах лікування при проявах блювоти у тварин, що буває в середньому на 2-5 день лікування. Для собаки вагою 30 кг застосовують 2 мл препарату, що відповідає 1 ампулі. З цього маємо вартість 4 ін’єкцій: 1.95 * 4 = 7.80 грн.

Маючи ці показники визначаємо середню вартість курсу лікування: (7.25 * 2.26) + 7.80 =16.40 + 7.80 = 24.20грн.

Вартість лікування методом з використанням препарату «Налоксон» визначаємо за тією ж схемою.

Середня ціна препарату складає 17.30 грн. в упаковці препарату 10 ампул. Ціна одібєї ампули 17.30 / 10 = 1.73 грн.

Для лікування суки з масою тіла 30 кг. ви ходячи з дозування 0.025мл/кг і середньої тривалості лікування 11 діб застосовується: (0.025*30) * 11 = 0.75*11=8.25мл. препарату.

Виходячи з даних показників визначаємо середню вартість курсу лікування за допомогою Налоксону: 8.25 * 1.73 = 14.30 грн.

Маючи показники вартості курсів лікування обома методами, ми маємо можливість знайти показник різниці між ними:

24.20 – 14.30 = 9.90грн.

Аналізуючи отримані данні ми можемо констатувати що метод лікування препаратом «Налоксон» є дешевшим на 9.90 грн. що є доволі значним показником при виборі методу лікування.

4. Обговорення результатів власних досліджень

Приватна ветеринарна клініка «Пес+Кіт», є клінікою досить високого класу і орієнтована на клієнтів з високою оплатоспроможністю. Клініка добре забезпечена різноманітним обладнанням: УЗД апарат, рентген, біохімічний аналізатор, що дозволяє лікарям проводити різноманітні діагностичні дослідження. Лікарі клініки для лікування тварин користуються, в основному, високоякісними закордонними препаратами.

Керівництво клініки піклується про здоров’я своїх працівників і створення оптимальних умов для роботи. Постійно модифікуються робочі місця для створення найбільш комфортних умов при прийомі тварин. Проводиться обговорення з колективом різноманітних виробничих проблем для їх усунення.

Найбільш ефективним діагностичним методом щодо виявлення Фантомної вагітності є метод клінічного огляду тварин і спостереження за поведінкою тварин. Якщо контакти самки з іншими тваринами, особливо псами добре контролюються власником, то діагноз з легкістю можна поставити лише по характерним клінічним ознакам, але бажано продиференціювати від істиної вагітності за допомогою УЗД.

В останні роки спостерігається деякий ріст кількості випадків прийому тварин з фантомною вагітністю. У порівнянні з 2006 роком цей показник виріс на 7 випадків на рік, з 12 у 2006р. до 19 у 2010р. Але якщо проаналізувати цей ріст, і порівняти з загальною кількістю прийнятих тварин яка значно виросла у порівнянні з 2006 роком на 43%, то виходить що цей ріст має екстенсивний характер через збільшення загальної кількості тварин що приймаються в клініці, і тримається на рівні 2% від загальної кількості акушерсько-гінекологічних патологій.