Смекни!
smekni.com

Розповсюдження та діагностика фантомної вагітності у сук в умовах приватної клініки (стр. 9 из 10)

При порівнянні терапевтичної ефективності лікувального методу на основі Налоксону з традиційним методом лікування за допомогою Бромкриптину, було виявлено що при застосуванні Налоксону симптоми фантомної вагітності проходять швидше, в середньому на 2 діб, що свідчить про більш високу здатність препарату діяти на основні ланки патогенетичного ланцюга. Але головною перевагою Налоксону є відсутність при його застосуванні побічних ефектів, так як при застосуванні Бромкриптину у більшості тварин спостерігається блювота, і доводиться застосовувати додаткові препарати для ліквідації цих симптомів, а при дуже сильній реакції можлива навіть відміна препарату. Взагалі при лікуванні фантомної вагітності необхідний індивідуальний підхід до кожної тварини.

Економічна ефективність при лікуванні Налоксоном виявляється вищою, оскільки загальний курс лікування однієї тварини цим препаратом, є дешевшим за лікування аналогічної тварини Бромкриптином на 9.90 грн. Це виявляється через ряд показників: середня ціна Нолоксону є доволі низькою, тривалість лікування цим препаратом менша ніж тривалість лікування Бромкриптином в середньому на 2 діб, що дозволяє використовувати меншу кількість препарату , при лікуванні Налоксоном відсутні побічні ефекти що дозволяє не застосовувати допоміжні препарати, які до того ж є доволі дорогими.

Висновки

· Приватна ветеринарна клініка «Пес+Кіт» знаходиться у місті Харкові, по вулиці Новопрудна 9-Б та надає ветеринарні послуги з діагностики, лікування та профілактики інфекційних та незаразних захворювань домашніх та декоративних тварині.

· Спостерігається деякий ріст кількості випадків прийому тварин з фантомною вагітністю, з 12 у 2006р. до 19 у 2010р. але цей ріст має екстенсивний характер через збільшення загальної кількості тварин, і тримається на рівні 2% від загальної кількості акушерських патологій.

· Основним методом діагностики фантомної вагітності є метод клінічного огляду і спостереження за поведінкою тварини. Для диференціації від істиної вагітності найкраще користуватися методом УЗ діагностики.

· Терапевтична ефективність методу лікування на основі препарату «Налоксон» є вищою за ефективність традиційного методу, по показникам тривалості лікування на 2 доби, а також по відсутності проявів побічних ефектів.

· Економічна ефективність лікування Налоксоном вища за традиційний метод, оскільки загальна вартість лікування розробленим методом виявляється меншою на 9.90 грн.

Пропозиції практичній ветеринарній медицині

- пропонується метод лікування сук з фантомною вагітністю з застосуванням препарату «Налоксон» у дозі 0.01 мг/кг підшкірно, один раз на добу, що відповідає 0.025 мл/кг.

- з метою посилення терапевтичної ефективності методу лікування сук з фантомною вагітністю з застосуванням препарату «Налоксон» пропонуємо застосовувати камфорну олію зовнішньо на молочну залозу один раз на добу.


Список використанної літератури

1. Ветгемов В.Я., Ушкалов В.О., Стегній Б.Т. Довідник з ветеринарного акушерства/ Х.: ІЕКВМ, 2004 -154 с.

2. Валюшкин К.Д. Акушерство гинекология и биотехнология размножения жывотных. –М: Урожай. 1997.-718 с.

3. Гончаров В.П., Карпов В.А. Справочник по акушерству и гинекологии животних.-М.:Россельхозиздат, 1985. -255 с.

4. Гончаров В.П., Черепахин Д.А. Акушерство, гинекология и биотехника размножения животних.-М.:Колос, 2004.-328 с.

5. Гришко Д.С. Лекції з ветеринарного акушерства. –Х.: Прапор.-2003.- 398 с.

6. Дж.Симпсон, Г.Ингланд, М.Харви. Руководство по репродукции и неонатологии собак и кошек. Британская асоциация по ветеринарии мелких животних. М.: Софион. -2005 -249 с.

7. Дюльгер Г.П. Физиология размножения и репродуктивная патология у собак. – М.: Софион. -1996 – 76 с.

8. Зверева Г.В., Олескив В.Н., Хомин С.П. и др.; Под.ред.Зверевой Г.В. Справочник по ветеринарному акушерству –К.:Урожай, 1985.-280 с.

9. Карпов В.А. Акушерство мелких животних. –М.:Россельхозиздат.-1984. -240 с.

10. Карпов В.А. Акушерство и гинекология мелких домашних животних. –М.:Агропромиздат.-1990.-288 с.

11. Купляускас Е.С. Методические рекомендации курса экспертов-кинологов.- М., 2000.- 48 с.

12. Липин А.В. Справочник по акушерству мелких животних. Москва 1987г., -26 с.

13. Лукьяновский В.А. Болезни собак. –М.:Агропромиздат. -1988 -383 с.

14. Любашенко С.Я. Болезни собак. –М.:Колос. -1978 -366 с.

15. Харенко М.І., Хомин С.П., Кошовий В.П. та ін. Фізіологія та патологія розмноження дрібних тварин.-Суми.:Козацький вал, 2005 -554 с.

16. Яблонський В.А., Хомин С.Г., Калиновський Г.М. Ветеринарне акушерство, гінекологія та біотехнологія розмноження тварин з основами андрології. –Вінниця.: Нова книга, 2006 -587 с.

17. Акушерско гинекологические болезни у собак. -http://www.dogjournal.ru

18. Болезни половой сфери собак и кошек. - http://www.cinolog.ru

19. Влияние различних факторов на воспроизводительную функцию собак. - http://www.sibdvor.dogveb.ru

20. Ложная беременность у собак. - http://www.start.aport.ru

21. Ложная беременность у собак. Лечить или не лечить? - http://www.helvet.ru

22. Лечение и профилактика ложной щенности у собак аллопатическими и антигомотоксикологическими препаратами. - http://www.gafgaf.ru

23. Мастити у собак. - http://www.vetdoctor.ru

24. Опыт лечения нарушений полового цикла и его осложнений у собак. - http://www.aldenvet.kiev.ua

25. Опит лечения ложной щенности у собак. - http://www.asia.ru

26. Половой цикл собак и кошек. - http://www.vetklub.ru

27. Половой цикл сук. - http://www.veterinarka.ru

28. Что покажет узи при беременности у самки. - http://www.aibolit-911.narod.ru


Додаток А. Анотація до препарату Налоксон

Найменування: Налоксон (Naloxonum)

Фармакологічна дія: Налоксон є опиатним антагоністом, позбавленим морфіноподібної активності. Діє за типом конкурентного антагонізму, блокуючи зв'язування агоністів або витісняючи їх з опиатних рецепторів.

Показання до застосування: Застосовують налоксон головним чином при гострій інтоксикації (отруєнні) наркотичними анальгетиками. Він ефективний також при алкогольній комі (важкому отруєнні алкоголем) і різних видах шоку, що пов'язано, мабуть, з активацією при шоці і деяких формах стресу опиоїдної системи організму, а також із здатністю налоксону зменшувати гіпотензію (підвищувати знижений артеріальний тиск). Короткочасність дії налоксону обмежує можливість його застосування при терапії наркоманії (хворобливої пристрасті до наркотичних речовин).

Спосіб застосування : Застосовують налоксон в дозі 0,4-0,8 міліграм. Для зняття явищ інтоксикації при застосуванні агоністів-антагоністів (пентазоцин, нальбуфин, буторфанол, 254) потрібно великі дози налоксону (до 10-15 міліграма). Для діагностики наркоманії вводять 0,5 міліграм налоксону при вживанні "чистих" агоністів (морфін, омнопон і так далі ) і вищі дози при вживанні агонистівантагоністів.

Побічні дії: Введення налоксону страждаючому наркоманією викликає характерний напад абстинен-ції (стану, що виникає в результаті раптового припинення прийому наркотичних засобів), чим іноді користуються для виявлення захворювання.

Протипоказання: Підвищена чутливість до препарату.

Форма випуску : В ампулах по 1 мл, що містять 0,4 міліграм налоксону гідрохлориду. Випускається також спеціальна лікарська форма для застосування у новонароджених - Narcan neonatal, - із вмістом 0,02 міліграм налоксону в 1 мл розчину.

Умови зберігання: Список А. У захищеному від світла місці.

Синоніми: Налоксон гидрохлорид, Наркан, Нарканти.

Додаток Б. Анотація препарату «Бромкриптин»

Назва: Бромкриптин

Синоніми. Парлодел; Правідел.

Лікарські форми. Препарат являється напівсинтетичним похідним алкалоїду споринї эргокриптину. Випускається в пігулках по 0,0025 г в банках помаранчевого скла по 30 і 100 штук; капсули по 5 і 10 міліграм.

Лікувальні властивості. Препарат відноситься до стимуляторів дофамінових рецепторів в центральній нервовій системі. Бромкриптин зменшує виділення молока у годуючих матерів, дещо знижує скорочення матки. Відновлює нормальний ритм менструацій. Зменшує вміст в організмі гормону росту; гормону, регулюючого утворення молока; гормону, регулюючого функцію кори надниркових залоз. Препарат зменшує рухові порушення при паркінсонізмі (тремтіння м'язів, підвищений м'язовий тонус, зниження рухової активності), знижує артеріальний тиск, температуру тіла. Чинить блювотну дію.

Показання до застосування. У акушерстві препарат застосовують для зниження післяпологової секреції молока (лактації), якщо вона протипоказана (загибель новонародженого, важке захворювання матері та ін.), при галактореї (патологічному витіканні молока у годуючих матерів). У гінекології призначають при порушенні функції яєчників, безплідді, порушенні менструального циклу, пов'язаних з надмірним виробленням лактогормона гіпофіза. У неврології препарат застосовують при хворобі Паркінсона і інших схожих станах. У ендокринології призначають при лікуванні непропорційного зростання кісток черепа, кінцівок (акромегалії), обумовленого надлишком гормону росту. Застосовують при надмірному виробленні гормонів кори надниркових залоз (хвороба Іценко - Кушинга).